Φεστιβάλ / Βραβεία

Oscars 2017: μπορούμε να μιλάμε ήδη για φαβορί;

στα 10

Είναι πολύ νωρίς ακόμα, σύμφωνοι. Ομως, ήδη, κάποιες κατηγορίες αρχίζουν να σχηματίζουν ξεκάθαρες πεντάδες. Διαβάστε ό,τι έχει μέχρι στιγμής καταγραφεί από τους ειδικούς. Ο δρόμος για τα Οσκαρ 2017 έχει ξεκινήσει...

Oscars 2017: μπορούμε να μιλάμε ήδη για φαβορί;

Μπορεί η τελετή απονομής των 89ων Βραβείων Οσκαρ να αργεί ακόμα (θα πραγματοποιηθεί στις 26 Φεβρουαρίου του 2017), όμως ήδη (μετά την ολοκλήρωση των καλοκαιρινών και φθινοπωρινών φεστιβάλ, την θριαμβευτική υποδοχή στις μέχρι τώρα πολυσυζητημένες ερμηνείες, αλλά και την ανακοίνωση των Δεκεμβριανών πρεμιερών με ταινίες μεγάλων σκηνοθετών ) υπάρχουν πεντάδες που μοιάζουν ήδη να σχηματίζονται.

Διαβάστε ακόμα: Oscars 2017: Αυτές είναι οι 85 ταινίες που θα διεκδικήσουν μια θέση στην πεντάδα για το Οσκαρ Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας

Πάμε να δούμε τι μαθαίνουμε από τις συζητήσεις στα πηγαδάκια των ειδικών, τις αναλύσεις και τις προβλέψεις των μεγάλων κινηματογραφικών sites και όσα έχουμε και οι ίδιοι δει στα πρόσφατα μεγάλα φεστιβάλ.

La La Land 607

ΟΣΚΑΡ ΚΑΛΥΤΕΡΗΣ ΤΑΙΝΙΑΣ 2017

Oι προβλέψεις θέλουν να διεκδικούν μία θέση στις υποψηφιότητες: η κινηματογραφική μεταφορά του «Fences» (σε σκηνοθεσία Ντανζέλ Ουάσινγκτον και συμπρωταγωνίστρια τη Βαϊόλα Ντέιβις), το τολμηρό μιούζικαλ-έκπληξη του Ντάμιεν Σαζέλ «La La Land» με το πρωταγωνιστικό ζευγάρι των Εμα Στόουν και Ράιαν Γκόσλινγκ, , το πολυπαθές και πολυαναμενόμενο «Silence» - έργο ζωής για τον Μάρτιν Σκορσέζε, μία από τις πιο αγαπημένες μας ταινίες φέτος στις Κάννες, το «Hell or High Water» του Ντέιβιντ Μακένζι, το όχι-μια-απλά-κομψή-βιογραφία-της-Τζάκι-Κένεντι... «Jackie» του Πάμπλο Λαρέιν, το «Lion» του Γκαρθ Ντέιβις, το «Manchester By The Sea» του Κένεθ Λόνεργκαν, τη δεύτερη συνεργασία του Μπεν Αφλεκ με τον συγγραφέα Ντένις Λεχέιν «Live by Night», τη νέα ταινία (6 χρόνια μετά τους «Πρωτάρηδες») του Μάικ Μιλς «20th Century Women» και μένει να δούμε αν η παλιά κατηγορία βιασμού που βαραίνει τον Νέιτ Πάρκερ μπορεί να κοστίσει τα Οσκαρ του «Birth of a Nation».

Και ποιο indie θα τρυπώσει σίγουρα στις υποψηφιότητες; Το «Moonlight» του Μπάρι Τζέκινς που σκίζει σε κριτικές και ταμεία (σε σχέση με το μικρό του άνοιγμα στα αμερικανικά art house)

Διαβάστε ακόμη: Aρχiσαν τα (οσκαρικά) όργανα με τις υποψηφιότητες για τα Gotham Awards του 2016

Mel Gibson Oscar prediction 607

ΟΣΚΑΡ ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑΣ 2017

Koίτα να δεις τι πάθαμε: σε όλους τους προαναφερθέντες σκηνοθέτες (ελπίζουμε ότι οι ταινίες που θα βρεθούν υποψήφιες θα δουν και τους σκηνοθέτες τους στην οσκαρική πεντάδα) έρχεται να προστεθεί κι ένα φάντασμα του παρελθόντος. Μετά το θρίαμβό του στο 73ο Διεθνές Φεστιβάλ της Βενετίας και το standing ovation της πρεμιέρας του εκεί, ο Μελ Γκίμπσον (που όλοι πιστεύαμε ότι είχε αποχαιρετήσει την καριέρα του στο Χόλιγουντ) μοιάζει να έχει πάρει συγχωροχάρτι από το ισχυρό εβραϊκό λόμπι των στούντιο και να βλέπει το «Hacksaw Ridge», την πρώτη του σκηνοθετική δουλειά δέκα χρόνια μετά «Apocalypto», να απογειώνεται. Αυτό το buzz-έκπληξη θα κρατήσει, ώστε να τον φέρει στην οσκαρική πεντάδα; Για να δούμε...

manchester by the sea 607

ΟΣΚΑΡ Α' ΑΝΔΡΙΚΟΥ ΡΟΛΟΥ 2017

Ναι, ο Ντανζέλ Ουάσινγκτον («Fences»), ο Αντριου Γκάρφιλντ (και για το «Silence» και για το «Hacksaw Ridge»!) κι ο Ράιαν Γκόσλινγκ για το « La La Land» θεωρούνται μεγάλα φαβορί για την οσκαρική πεντάδα Α' Ανδρικού ρόλου. Αγαπημένοι μας είναι οι Τζόελ Ετζερτον (για το «Loving» του Τζεφ Νίκολς) και, φυσικά, ο Κέισι Αφλεκ για το «Manchester By The Sea». Διαβάστε περισσότερα εδώ: Ηταν πλέον καιρός να ακουστεί τόσο σοβαρά το όνομα του Κέισι Αφλεκ δίπλα σε αυτό ενός Οσκαρ.

Τι λένε όμως τα προγνωστικά; Υπάρχει κάποιος άλλος που μπορεί να συγκινήσει την Ακαδημία, μόνο και μόνο επειδή επέστρεψε: ο 80χρονος Γουόρεν Μπίτι με το «Rules Don't Apply» στο ρόλο του μεγιστάνα επιχειρηματία και κινηματογραφικού παραγωγού Χάουαρντ Χιουζ μοιάζει να συμπληρώνει όλα τα χαρακτηριστικά «νοσταλγίας» που συγκινούν τους οσκαρικούς ψηφοφόρους.

20th Century Women 607 1

ΟΣΚΑΡ Α' ΓΥΝΑΙΚΕΙΟΥ ΡΟΛΟΥ 2017

Δυνατή χρονιά φέτος για τις γυναικείες ερμηνείες: η Εμα Στόουν του «La La Land», η Νάταλι Πόρτμαν του «Jackie», η Μέριλ Στριπ για το «Florence Foster Jenkins», η νέα-αποκάλυψη Ρουθ Νέγκα για το «Loving» του Τζεφ Νίκολς (ειδικά με την «αποχώρηση» της Βαϊόλα Ντέιβις για το «Fances» στην κατηγορία Β' Γυναικείου, η Νέγκα μοιάζει να ενδυναμώνει τις πιθανότητες υποψηφιότητάς της.

Σε ποια το χρωστάνε; Στην Ανετ Μπένινγκ που με το «20th Century Women» του Μάικ Μιλς έχει κάνει κοινό και κριτικούς να παραμιλούν με την ερμηνεία της. Ολοι υποκλίνονται, όλοι μιλούν για Οσκαρ. Αν βρεθεί στην πεντάδα θα είναι η τέταρτη φορά της στα Οσκαρ: «The Grifters» (1990), «American Beauty» (1999), «Being Julia» (2004), «The Kids Are All Right» (2010). Διαβάστε αναλυτικά: «20th Century Women»: Ολος ο κόσμος μιλά για το πρώτο Οσκαρ της Ανετ Μπένινγκ

Jeff Bridges oscar predictions 607

ΟΣΚΑΡ Β' ΑΝΔΡΙΚΟΥ ΡΟΛΟΥ 2017

Σύμφωνα με τους οσκαρικούς αναλυτές, τα σίγουρα μέχρι στιγμής στοιχήματα είναι ο Λίαμ Νίσον για το «Silence» του Μάρτιν Σκορσέζε, ο Ντεβ Πατέλ για το «Lion» κι ο Μαχιρσάλα Αλι για το «Moonlight». Εμείς όμως ποντάρουμε και στον Τζεφ Μπρίτζες για το « Hell or High Water». Επλασε έναν τόσο cool, αστείο, εύθραυστο, παλιομοδίτικο, συγκινητικό ήρωα που του αξίζει. Διαβάστε περισσότερα: Γιατί ο Τζεφ Μπρίτζες ήταν, είναι και θα είναι ο coolest dude

Fences 607

ΟΣΚΑΡ Β' ΓΥΝΑΙΚΕΙΟΥ ΡΟΛΟΥ 2017

Λένε πώς όλες τους είναι υπέροχες. H Νικόλ Κίντμαν στο «Lion», η Μισέλ Γουίλιαμς στο «Manchester by the Sea», η Ναόμι Χάρις στο «Moonlight», η Γκρέτα Γκέργουικ στο «20th Century Women». Ποιος όμως μπορεί να τα βάλει με την ωστική δύναμη της Βαϊόλα Ντέιβις; Μπορεί να έχασε στις προηγούμενες δύο υποψηφιότητές της («Yπηρέτριες» και «Αμφιβολίες»), όμως η τρίτη φορά, στο «Fences» στο πλευρό του Ντένζελ Γουάσινγκτον και υπό τις σκηνοθετικές του οδηγίες, μάλλον θα είναι τυχερή. Για να δούμε όμως, είμαστε ακόμα στην αρχή της κούρσας.

Η 89η τελετή απονομής των βραβείων Οσκαρ θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 26 Φεβρουαρίου

Διαβάστε περισσότερα: