Φεστιβάλ / Βραβεία

Βραβεία Ιρις 2023: Με 10 βραβεία σάρωσε το «Πίσω από τις Θημωνιές» της Ασημίνας Προέδρου

στα 10

Ανάμεσά τους, Καλύτερης Ταινίας, Σκηνοθεσίας αλλά και Πρωτοεμφανιζόμενης Σκηνοθέτη.

Βραβεία Ιρις 2023: Με 10 βραβεία σάρωσε το «Πίσω από τις Θημωνιές» της Ασημίνας Προέδρου

φωτογραφίες Νικόλας Κομίνης για το StudioKominis

Για 14η χρονιά, η Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου και τα μέλη της, επαγγελματίες από κάθε κλάδο του ελληνικού κινηματογραφικού χώρου απονέμουν τα Βραβεία Ιρις, σε όσα, όσους και όσες ξεχώρισαν την περασμένη σεζόν. Σε μια τελετή με οικοδέσποινες τη Λίλα Μπακλέση και τη Νατάσα Εξηνταβελώνη, σκηνοθέτη τον Κωνσταντή Φραγκόπουλο και με μια σειρά από συγκινητικές εκπλήξεις, η ΕΑΚ παρουσίασε ένα greek cinema galore.

ιρις 2023

Μεγάλος νικητής της βραδιάς ήταν το Πίσω από τις Θημωνιές της Ασημίνας Προέδρου, συγκεντρώνοντας ξεκάθαρα την προτίμηση των μελών της Ακαδημίας και κερδίζοντας 10 βραβεία, μεταξύ των οποίων Καλύτερης Ταινίας, Σεναρίου και Σκηνοθεσίας. Και, επίσης, Πρωτοεμφανιζόμενου Σκηνοθέτη, πράγμα που φέρνει στο νου τη σκέψη ότι οι υποψήφιοι στις κατηγορίες Σκηνοθεσίας και Πρωτοεμφανιζόμενου/ης Σκηνοθέτη θα πρέπει στο μέλλον να διαφοροποιούνται.

Η τελετή κύλησε πρωτοφανώς γρήγορα, κυρίως επειδή οι εκάστοτε απονεμητές έδιναν, γκρουπαρισμένα, περισσότερα από ένα βραβεία. Σ' αυτούς συναντήσαμε τους Φοίβο Δεληβοριά, Νίκο Καραθάνο, Γιώργο Καπουτζίδη με πάντα εκπληκτική αυτοσχεδιαστική ικανότητα, Σμαράγδα Καρύδη με υπέροχο φολκ φόρεμα και χιούμορ, Νίκο Κουρή, Νικολάκη Ζεγκίνογλου, Χρήστο Λούλη, Ζέτα Μακρυπούλια, Ελένη Φουρέιρα (με ιδιαίτερα συντηρητικό ντύσιμο), και τον αυτοαποκαλούμενο «κρασά», Γιάννη Μπουτάρη.

Διαβάστε ακόμη: Οι εκπλήξεις, τα περίεργα, τα στατιστικά των υποψηφιοτήτων των βραβείων Ιρις της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου 2023

ιρις 2023

Πρώτος στη σκηνή, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου, σκηνοθέτης Λευτέρης Χαρίτος.

Οι ελληνικές ταινίες ταξιδεύουν στα σημαντικότερα φεστιβάλ του κόσμου, κερδίζουν αναγνώριση και βραβεία. Οι Eλληνες δημιουργοί είναι δικαίως πιο φιλόδοξοι, δεν έχουν στεγανά, δεν φοβούνται να δοκιμαστούν σε νέες φόρμες και πλατφόρμες διανομής - μεταξύ κινηματογράφου, τηλεόρασης και διαδικτυακών μέσων. Νέοι σκηνοθέτες μπαίνουν δυναμικά στην αγορά, με ταινίες πρωτοεμφανιζόμενων που φέτος διεκδικούν το μεγάλο βραβείο μυθοπλασίας της Ακαδημίας. Oλα αυτά είναι πια ο κανόνας του ελληνικού κινηματογράφου και έχουμε κάθε λόγο να το γιορτάζουμε.

Δυστυχώς υπάρχουν και οι εξαιρέσεις. Με κυριότερη, το χρόνιο έλλειμα της πολιτείας στη χρηματοδότηση του ελληνικού κινηματογράφου, που παραμένει σκανδαλωδώς χαμηλότερη ακόμα και σε σχέση με πιο φτωχές χώρες από την Ελλάδα. Η έκκληση της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου είναι σταθερή εδώ και πολλά χρόνια: η χρηματοδότηση στον κινηματογράφο δεν είναι μια χάρη προς τους δημιουργούς. Είναι μια επένδυση στο σύγχρονο πολιτισμό της Ελλάδα, σε έναν δυναμικό τομέα που έχει επίδραση στην εγχώρια και τη διεθνή αγορά. Το νέο διοικητικό συμβούλιο της Ακαδημίας ξεκίνησε την θητεία του με αυτό το στόχο: να αναδείξει το άλμα που έχουν κάνει οι Έλληνες κινηματογραφιστές τα τελευταία χρόνια.

Προέρχομαι από μία οικογένεια στην οποία είχα τον κινηματογράφο μέσα στο σπίτι μου. Ετσι μεγάλωσα και όταν αποφάσισα να ασχοληθώ επαγγελματικά ήταν κάτι φυσικό για μένα. Μεγαλώνοντας όμως κατάλαβα πως το να κάνεις ταινίες δεν είναι καθόλου δεδομένο και καθόλου αυτονόητο. Για να ασχοληθείς με τον κινηματογράφο χρειάζεται θυσία, επιμονή, αντοχή, επένδυση στην παιδεία, αλλά και επένδυση στις νεότερες γενιές. Τίποτα δεν είναι δεδομένο. Είναι μάλιστα επίπονο, χρονοβόρο και κοστοβόρο. Ισως τελικά αυτή να είναι μία από τις αποστολές της Ακαδημίας, να υπενθυμίζει πόσο σημαντικός είναι ο καλός κινηματογράφος στη ζωή μας και πόση ανάγκη τον έχουμε. Και ότι δεν είναι δεδομένος.

Το έργο μας δεν είναι έργο του ενός δημιουργού. Είμαστε ένα σύνολο επαγγελμάτων, θεσμών, εταιρειών και χώρων, με τελικό αποδέκτη το ευρύ κοινό. Γι αυτό και οι πρόσφατες κινητοποίησεις για τη διάσωση των κινηματογραφικών αιθουσών Αστορ και Ιντεάλ, καθώς και το αίτημα για τη δημιουργία ανώτατης σχολής παραστατικών τεχνών ώστε να αναγνωρίζονται τα πτυχία των καλλιτεχνών, είναι σημαντικές. Ολοι μας σε αυτή την αίθουσα σήμερα, είμαστε κομμάτια ενός παζλ. Και καλούμε την πολιτεία να μας δει όπως είμαστε πραγματικά: δεν είμαστε μια παρέα ή μια οικογένεια. Είμαστε ένα ολόκληρο οικοσύστημα, ένα δυναμικό κομμάτι του πολιτισμού, της κοινωνίας και της οικονομίας της χώρας. Αυτό ακριβώς γιορτάζουμε σήμερα.

Πρώτο βραβείο της βραδιάς...

Βραβείο Μικρού Μήκους Σπουδαστικής Ταινίας

τσουλάκια

Από την ταινία Τσουλάκια: Δέσποινα Μαυρίδου

Βραβείο Μικρού Μήκους Animation

μια νύχτα στο νεκροταφείο

Από την ταινία Μια Νύχτα στο Νεκροταφείο: Στέλιος Πολυχρονάκης, Κωνσταντίνος Βασίλαρος

Βραβείο Μικρού Μήκους Ντοκιμαντέρ

ιρις 2023

Από την ταινία Μνήμη με Ουρά: Δημήτρης Ινδαρές

Ο Δημήτρης Ινδαρές ευχαριστεί συναδέλφους, την Ακαδημία που είναι μια μεγάλη αγκαλιά, τους συνεργάτες του, το ΥπΠο και το ΕΚΚ για την υποστήριξη με το πρόγραμμα υποστήριξης Covid-19, ευχαριστεί και την κοινότητα που τον στήριξε στη «γνωστή μας οικογενειακή ταλαιπωρία». Προτρέπει να φυλάξουμε ως κόρη οφθαλμού, αυτές τις δύσκολες μέρες, το νηφάλιο και κριτικό μας πνεύμα.

Βραβείο Μικρού Μήκους Ταινίας Μυθοπλασίας

ιρις 2023

Από την ταινία Airhostess-737: Θανάσης Νεοφώτιστος, Δημήτρης Τσακαλέας, Ιωάννα Μπολομύτη

Ο Θανάσης Νεοφώτιστος δηλώνει ότι σήμερα δεν είναι αρκετά χαρούμενος, λόγω της αύξησης της ακροδεξιάς στις εκλογές. «Σαν γκέι άτομο, με φοβίζει πάρα πολύ κι ελπίζω κάποιους απ' αυτούς που ψήφισαν την ακροδεξιά να τους αλλάξω με τις ταινίες μου.»

Στη σκηνή εκπρόσωποι των «Φίλων της ΕΑΚ» για να ξεκινήσει η απονομή των βραβείων ταινιών μεγάλου μήκους.

Βραβείο Ειδικών και Οπτικών Εφφέ

ιρις 2023

Από την ταινία Dodo: Thomas Duval, Fabien Guiliani, Αντώνης Κοτζιάς, Ειρήνη Βιανέλλη, Μιχάλης Νερομυλιώτης

Βραβείο Σχεδιασμού Μακιγιάζ, Κομμώσεων και Ειδικών Εφφέ

broadway

Από την ταινία Broadway: Ιωάννα Λυγίζου, Χρόνης Τζήμος, Χαρά Βασιλειάδη

Ευκαιρία να σημειώσουμε, στα... θετικά: οι Λίλα Μπακλέση και Νατάσσα Εξηνταβελώνη, παρότι identically ντυμένες ως χωρίς λόγο διδυμάκια, είναι ετοιμόλογες κι εξαιρετικά χαριτωμένες, η τελετή κυλά γρήγορα και τα video που παρουσιάζουν κάθε υποψηφιότητα είναι πρωτότυπα και στοχευμένα στην αντίστοιχη κατηγορία.

Βραβείο Ενδυματολογίας

ιρις 2023

Από την ταινία Broadway: Μάρλι Αλειφέρη

Βραβείο Σκηνογραφίας

broadway

Από την ταινία Broadway: Αννα Γεωργιάδου

ιρις 2023

Στη σκηνή η Ελένη Φουρέιρα και ο Φοίβος Δεληβοριάς, για ν' απονείμουν το...

Βραβείο Ηχου

πίσω από τις θημωνιές

Από την ταινία Πίσω από τις Θημωνιές: Νίκος Παπαδημητρίου, Ηλέκτρα Βενάκη, Περσεφόνη Μήλιου, Κώστας Βαρυμποπιώτης

Ακούστε κι αυτό: Ιρις 2023 | Πάμε όλοι μαζί! Τραγουδάμε τις υποψήφιες πρωτότυπες μουσικές

Βραβείο Πρωτότυπης Μουσικής

ιρις 2023

Από την ταινία Broadway: Gabriel Yared

«Οταν ήμουν μικρός, ήθελα να γίνω ο Γκαμπριέλ Γιαρέντ...» Με θαυμασμό και τρυφερότητα, ο Χρήστος Μασσαλάς παραλαμβάνει για λογαριασμό του πολυβραβευμένου συνθέτη.

Βραβείο Μοντάζ

πίσω από τις θημωνιές

Από την ταινία Πίσω από τις Θημωνιές: Ηλέκτρα Βενάκη

ιρις 2023 Χρήστος Λούλης, Σμαράγδα Καρύδη

Βραβείο Φωτογραφίας

πίσω από τις θημωνιές

Από την ταινία Πίσω από τις Θημωνιές: Σίμος Σαρκετζής

ιρις 2023 Νικολάκης Ζεγκίνογλου, Νίκος Κουρής

Βραβείο Β΄ Γυναικείου Ρόλου

Από την ταινία Πίσω από τις Θημωνιές: Ντίνα Μιχαηλίδου

Βραβείο Β΄ Ανδρικού Ρόλου

ιρις 2023

Από την ταινία Πίσω από τις Θημωνιές: Χρήστος Κοντογεώργης

Για την απονομή των γυναικείων ρόλων, στη σκηνή ο Νίκος Καραθάνος και η Ζέτα Μακρυπούλια

ιρις 2023

Βραβείο Α΄ Γυναικείου Ρόλου

ιρις 2023

Από την ταινία Black Stone: Ελένη Κοκκίδου

Βραβείο Α΄ Ανδρικού Ρόλου

ιρις 2023

Από την ταινία Πίσω από τις Θημωνιές: Στάθης Σταμουλακάτος

ιρις 2023

Βραβείο Σεναρίου

Από την ταινία Πίσω από τις Θημωνιές: Ασημίνα Προέδρου

Βραβείο Πρωτοεμφανιζόμενου Σκηνοθέτη

ιρις 2023

Από την ταινία Πίσω από τις Θημωνιές: Ασημίνα Προέδρου

Βραβείο Σκηνοθεσίας

Από την ταινία Πίσω από τις Θημωνιές: Ασημίνα Προέδρου

Διάλειμμα στη ροή, για ν' απονεμηθεί το Τιμητικό Βραβείο: σε μια υπέροχη ηθοποιό και μια πανέμορφη γυναίκα, την Μπέτυ Λιβανού

ιρις 2023

ιρις 2023

ιρις 2023

«Το σινεμά είναι εθιστικό. Είτε περνάς δίπλα του αβρόχοις ποσί, είτε γίνεσαι μέρος του».

Βραβείο Ελληνικής Μειοψηφικής Συμπαραγωγής

burning days

Από την ταινία Burning Days: Γιώργος Τσούργιαννης

Βραβείο Ντοκιμαντέρ

ιρις 2023

Από την ταινία Χειροπαλαιστής: Φωτεινή Οικονομοπούλου, Βασιλική Πατρούμπα, Σοφία Δημοπούλου, Γιώργος Γούσης

Βραβείο Μεγάλου Μήκους Ταινίας Μυθοπλασίας

Πίσω από τις Θημωνιές

Από την ταινία Πίσω από τις Θημωνιές: Ιωάννα Μπολομύτη, Markus Halberschmidt, Vladimir Anastasov, Angela Nestorovska

ιρις 2023

Διαβάστε ακόμη: Οι εκπλήξεις, τα περίεργα, τα στατιστικά των υποψηφιοτήτων των βραβείων Ιρις της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου 2023