Φεστιβάλ / Βραβεία

Independent Spirit Awards: Η ημέρα του «Silver Linings Playbook»

στα 10

Ο «Οδηγός Αισιοδοξίας» και τα «Μυθικά Πλάσματα του Νότου» κονταροχτυπήθηκαν στην απονομή των βραβείων Independent Spirit και ο Ντέιβιντ Ο. Ράσελ βγήκε κερδισμένος.

Independent Spirit Awards: Η ημέρα του «Silver Linings Playbook»

Είναι από τις λίγες χρονιές που τα φαβορί των Independent Spirit Awards έχουν τόσο επιφανή θέση σε κάθε σταθμό στο δρόμο για τα Οσκαρ και στα ίδια τα μεγάλα κινηματογραφικά βραβεία που θα δοθούν απόψε. Το «Silver Linings Playbook» του Ντέιβιντ Ο. Ράσελ και το «Beasts of the Southern Wild» του Μπεν Ζάιτλιν, με έξι υποψηφιότητες το πρώτο και τέσσερις το δεύτερο, ήταν «οι ωραίες της βραδιάς» στην απονομή των Independent Spirit, με τον «Οδηγό Αισιοδοξίας» να βγαίνει νικητής με απόσταση, κερδίζοντας τα βραβεία καλύτερης ταινίας, σκηνοθεσίας, σεναρίου και α’ γυναικείου ρόλου, ενώ τα «Μυθικά Πλάσματα του Νότου» έφυγαν μόνο με το βραβείο φωτογραφίας. Οχι ότι τα Independent Spirit Awards, τα οποία φέτος παρουσίασε ο Ανταμ Σάμπεργκ του «Saturday Night Live» είναι προάγγελος των Οσκαρ, μια και ο ορισμός τους, αλλά και η χαλαρή τους προσέγγιση στο star system, υποστηρίζουν ένα σινεμά που, για να είμαστε ειλικρινείς, βρίσκεται κάπου στο μέσο της απόστασης από το mainstream στο καλλιτεχνικό. Μια και, όμως, τα βραβεία δόθηκαν την παραμονή της 85ης τελετής απονομής των Οσκαρ, τα αποτελέσματα και το star gazing μας βρίσκουν με ανεβασμένο ενδιαφέρον.

Αναλυτικά όλα τα Βραβεία Independent Spirit

Καλύτερο Πρώτο Σενάριο: Ντέρεκ Κόνολι, «Safety Not Guaranteed»

connollyΕνώ ο Κόνολι παραλαμβάνει το βραβείο του, ο Μπράιαν Κράνστον αποφασίζει να δοκιμάσει το δωράκι του χορηγού Jameson

Καλύτερη Πρώτη Ταινία: «The Perks of Being a Wallflower». Ο σκηνοθέτης Στίβεν Τσμπόσκι ευχαριστεί την Εμα Γουότσον που αγωνίστηκε προσωπικά για να γίνει αυτή η ταινία και επισημαίνει ότι «δε φανταζόταν ποτέ πως θα χρειάζονταν τόσοι πολλοί άνθρωποι για ν’ αφηγηθούν μια τόσο προσωπική ιστορία».

chsbosky

Β’ Ανδρικός Ρόλος: Μάθιου ΜακΚόναχεϊ, «Magic Mike». Ο εξωφρενικά αδυνατισμένος (για χάρη του «The Dallas Buyers Club») ηθοποιός προτρέπει τους συναδέλφους του να «κάνουν ανεξάρτητες ταινίες, με συγκεκριμένες και όχι ακριβές ιστορίες».

matΟ Μάθιου ΜακΚόναχεϊ με τη γυναίκα του, Καμίλα Αλβες

Καλύτερη Ξενόγλωσση Ταινία: «Αγάπη» του Μίκαελ Χάνεκε. «Μου φαίνεται ότι είμαι ο μεγαλύτερος μέσα σ’ όλη την αίθουσα», λέει με έκπληξη ο Αυστριακός σκηνοθέτης, συγκινημένος που η ταινία του αναγνωρίζεται και από ένα πιο αιχμηρό, νεανικό κοινό.

haneke

Βραβείο Τζον Κασσαβέτη: «Middle of Nowhere», της Εϊβα ΝτιΒερνέ

avaΗ Εϊβα ΝτιΒερνά και οι παραγωγοί της ταινίας

Β’ Γυναικείος Ρόλος: Ελεν Χαντ, «Μαθήματα Ενηλικίωσης». Η ηθοποιός δηλώνει ενθουσιασμένη όχι απλώς για το βραβείο της, αλλά και που η ταινία μπόρεσε να γυριστεί καν.

hunt

Καλύτερη Φωτογραφία: Μπεν Ρίτσαρντσον, «Τα Μυθικά Πλάσματα του Νότου». Ο διευθυντής φωτογραφίας μιλά για τη δημιουργική επικοινωνία του με τον Μπεν Ζάιτλιν ήδη από τη μικρού μήκους «Glory at Sea» (δείτε την εδώ) κι εξηγεί ότι μόλις γνώρισε τη μικροσκοπική πρωταγωνίστρια της ταινίας, Κουαβένζανε Γουόλις, συγκλονίστηκε από την ενέργειά της και στόχος του έγινε να την αποδώσει στο κοινό.

richardsonΟ διευθυντής φωτογραφίας Μπεν Ρίτσαρντσον...

quav...και η ακαταμάχητη Κουαβένζανε Γουόλις, από τα «Μυθικά Πλάσματα του Νότου».

Καλύτερο Σενάριο: Ντέιβιντ Ο. Ράσελ, «Οδηγός Αισιοδοξίας»

Καλύτερο Ντοκιμαντέρ: «The Invisible War» του Κέρμπι Ντικ. Ο σκηνοθέτης που θεωρείται φαβορί και για το αντίστοιχο Οσκαρ, δηλώνει ευτυχισμένος που, πια, τουλάχιστον 250.000 άνδρες και γυναίκες στα κλιμάκια του αμερικανικού στρατού έχουν δει την ταινία.

kirbyΚέρμπι Ντικ και Σία

Καλύτερη Σκηνοθεσία: Ντέιβιντ Ο. Ράσελ, «Οδηγός Αισιοδοξίας». Ο σκηνοθέτης λέει ότι αισθάνεται τον ίδιο ενθουσιασμό που είχε νιώσει 19 χρόνια νωρίτερα, όταν βρισκόταν στην ίδια θέση με την ταινία του «Spanking the Monkey». Σε ερώτηση δημοσιογράφου στα παρασκήνια, αν η ταινία του είναι «αρκετά ανεξάρτητη», ο Ράσελ απαντά: «κάναμε 32 μέρες γύρισμα, δε φύγαμε ποτέ από το σετ, το μπάτζετ μας ήταν μικρό, άρα είναι πραγματικά ανεξάρτητη μ’ αυτήν την έννοια. Αλλά μετά βλέπεις τον Μπεν Ζάιτλιν που έκανε μια ταινία με οδοντογλυφίδες και κόλλα στους βάλτους της Λουιζιάνα…»

russellΟ Ντέιβιντ Ο. Ράσελ με τα δύο βραβεία του, σεναρίου και σκηνοθεσίας.

Α’ Γυναικείος Ρόλος: Τζένιφερ Λόρενς, «Οδηγός Αισιοδοξίας». Εχοντας αναδειχτεί πριν λίγα χρόνια με το «Winter’s Bone», η ηθοποιός εξηγεί ότι αγαπά τις ανεξάρτητες ταινίες με πάθος, γιατί «σ’ αυτές το μοναδικό κίνητρο είναι όχι τα χρήματα, αλλά η πίστη σε μια ιστορία για την οποία θα έκανες τα πάντα.»

jen

Α’ Ανδρικός Ρόλος: Τζον Χοκς, «Μαθήματα Ενηλικίωσης». Ο ηθοποιός ευχαριστεί «τον Γουίλιαμ Μέισι για το πνεύμα, την Ελεν Χαντ για το θάρρος και το σκηνοθέτη Μπεν Λιούιν για την ψυχή και όλα τα υπόλοιπα.»

hawkes

Καλύτερη Ταινία: «Οδηγός Αισιοδοξίας» του Ντέιβιντ Ο. Ράσελ. Το βραβείο σε μια ταινία που κόστισε 21 εκ. δολάρια (με το όριο συμμετοχής στα Independent Spirit Awards να είναι, υποτίθεται, τα 15 εκ.). Οι παραγωγοί αφιερώνουν στον Ράσελ και σε «ολόκληρη την οικογένεια που δημιούργησε αυτήν την ταινία».

silver


Εκμεταλλευτείτε τις ώρες μέχρι την έναρξη της 85ης Απονομής των βραβείων Οσκαρ για να θυμηθειτε εδώ όλες τις φετινές υποψηφιότητες και τις προβλέψεις του Flix σε όλες τις μεγάλες κατηγορίες:

Διαβάστε όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τη φετινή οσκαρική κούρσα στο ειδικό τμήμα του Flix που ανανεώνεται συνεχώς και θυμηθείτε την αποκλειστική ζωντανή μετάδοση των Οσκαρ από τη Νova στις 3.30 ώρα Κυριακής 24 Φεβρουαρίου προς Δευτέρα ξημερώματα.