Άποψη

Best of 2015: Τα (ηχηρά) ντεμπούτα της χρονιάς

στα 10

Δύο σκηνοθετικά ντεμπούτα μέσα στο 2015 απέδειξαν ότι, όποια εν μέρει γκρίνια και να υπάρχει, το σινεμά έχει πολλά να δώσει ακόμα στο μέλλον. Κοιτάμε μπροστά λοιπόν...

Best of 2015: Τα (ηχηρά) ντεμπούτα της χρονιάς

Δύο εξαιρετικές ταινίες μέσα στο 2015 σόκαραν με την τόλμη τους και διακρίθηκαν για την καλλιτεχνική τους αξία σε διεθνή φεστιβάλ και στα βραβεία των κριτικών ενώσεων. Δύο ταινίες που ήταν σκηνοθετικά ντεμπούτα. Με την πρώτη λοιπόν, δύο Ευρωπαίοι σκηνοθέτες κέρδισαν τους προβολείς, την εκτίμηση και την επιβράβευση της παγκόσμιας κινηματογραφικής σκηνής. Δεν είναι και λίγο. Περιμένουμε με ανυπομονησία να δούμε τα επόμενα βήματά τους.

Κάντε κλικ εδώ για όλα τα best of του 2015. Λίστες, στιγμές, αναμνήσεις, απροσδόκητα trivia, κι όλα όσα ήταν σινεμά (και τηλεόραση) τη χρονιά που τελειώνει...

Και μην ξεχνάτε: Flix Top Ten 2015: Ψηφίστε την καλύτερη ταινία της χρονιάς!

tribe 607

Τhe Tribe / Plemya («Η Φυλή») του Μιροσλάβ Σλαμποσπίτσκι

Eνα αγόρι καταφθάνει στο νέο του γυμνάσιο - ένα οικοτροφείο για κωφά παιδιά στην Ουκρανία. Του συστήνεται όλο το νέο σύστημα: στολές, τάξεις, πειθαρχία, κοιτώνες. Και μία «κλίκα» νταήδων μαθητών με δραστηριότητες που ξεπερνούν τον εκφοβισμό των αδυνάτων παιδιών για τα ρούχα και το χαρτζηλίκι τους και τραμπουκισμούς που σπάνε τα όρια της καζούρας και τα σύνορα του προαυλίου: με προαγωγό έναν διεφθαρμένο καθηγητή (και στήριξη από έναν ιστό διαπλοκής που απλώνεται σε αστυνομία και κράτος), η συμμορία κλέβει, βανδαλίζει, εκβιάζει, ξυλοκοπά, εκδίδει τα κορίτσια του σχολείου σε περαστικούς από την πόλη νταλικέρηδες. Σταδιακά, το αγόρι κερδίζει εξουσία μέσα στη μαθητική συμμορία, ανεβαίνει στην ιεραρχία, ερωτεύεται ένα από τα κορίτσια. Μόνο που η βία που έχεις υποστεί, κάποια στιγμή πρέπει να κάνει τον κύκλο της.

Το σκηνοθετικό ντεμπούτο του Μιροσλάβ Σλαμποσπίτσκι κέρδισε 3 βραβεία στο παράλληλο τμήμα της «Εβδομάδας Κριτικής» στις Κάννες (καθώς και τα βραβεία πρωτοεμφανιζόμενου δημιουργού στο BFI και τα European Awards, αλλά και το Σκηνοθεσίας στη Θεσσαλονίκη) γιατί είναι ένα γενναίο, τολμηρό, σπάνιο είδος σινεμά. Δεν παρακολουθείς σινεμά του βωβού (παρόλο που ο ίδιος ο σκηνοθέτης δηλώνει ότι αυτό ήθελε να κάνει: ένα πείραμα πάνω στο σύγχρονο βωβό). Ο ήχος υπάρχει: τα διερχόμενα αυτοκίνητα, οι πόρτες που ανοιγοκλείνουν, το κουδούνι, τα απειλητικά βήματα των νταήδων στο πάτωμα. Ούτε βλέπεις μία ταινία χωρίς διάλογο. Τα παιδιά μιλούν, συνεννοούνται, τσακώνονται, απειλούνται, ερωτεύονται, χωρίζουν με τα χέρια τους σε μία γεμάτη ενέργεια νοηματική παντομίμα. Εσύ δεν καταλαβαίνεις. Εσύ είσαι εκτός κλίκας. Εσύ από άλλη «φυλή».

Διαβάστε αναλυτικά: την κριτική του Flix για το «The Tribe»

son of saul 607

Son of Saul / Saul Fia («Ο Γιος του Σαούλ») του Λάζλο Νέμες

Ο Σαούλ είναι ένας Sonderkommando στο Αουσβιτς. Οπως κι οι υπόλοιποι, στην πλάτη του ρούχου του έχει ένα κόκκινο Χ βαμμένο με μπογιά, για να τον ξεχωρίζει από τους άλλους κρατούμενους, αλλά και για να τον καθιστά ανά πάσα στιγμή εύκολο στόχο. Μέσα στο στρατόπεδο όπου κρυφά διοργανώνεται απόδραση κι όπου η κάθε εθνική ομάδα Εβραίων διεκδικεί από την άλλη λίγες παραπάνω ώρες ζωής, ο Σαούλ είναι ισοπεδωμένος από τη φρίκη. Δουλεύει, σκοτώνει, καθαρίζει, κλείνοντας έξω από τη συνείδησή του την ενοχή και τον τρόμο. Ωσπου θα δει το πτώμα ενός αγοριού και θα πιστέψει ότι είναι ο γιος του. Και θα αγωνιστεί, ενάντια σε κάθε κανόνα και με το διαρκή φόβο της φρικιαστικής εκτέλεσης, να βρει έναν ραβίνο για να τον ψάλλει και να τον θάψει. Ο στόχος του θα γίνει – μια και δεν μπορεί να είναι κάτι πιο μεγάλο, ή πιο σωτήριο – ν’ αποδώσει στο θάνατο την αξιοπρέπεια που του αξίζει.

Η πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του Ούγγρου Λάζλο Νέμες, του 38χρονου Ούγγρου σκηνοθέτη που δούλεψε ως βοηθός πλάι στον Μπέλα Ταρ, μάς τυλίγει στις φλόγες του Ολοκαυτώματος, με τη φρίκη μιας εντατικής ταινίας τρόμου: Μεγάλο Βραβείο της Επιτροπής στις Κάννες, φαβορί για το ξενόγλωσσο Οσκαρ και, χωρίς υπερβολή, μια από τις σημαντικότερες ταινίες της δεκαετίας.

Διαβάστε αναλυτικά: την κριτική του Flix για το «Ο Γιος του Σαούλ»

Περισσότερα Best of 2015:

Κάντε κλικ εδώ για όλα τα best of του 2015. Λίστες, στιγμές, αναμνήσεις, απροσδόκητα trivia, κι όλα όσα ήταν σινεμά (και τηλεόραση) τη χρονιά που τελειώνει...

Και μην ξεχνάτε: Flix Top Ten 2015: Ψηφίστε την καλύτερη ταινία της χρονιάς!