TV & STREAMING

Flix Top-10 TV 2016: To νούμερο 6

στα 10

Καθώς η χρονιά φτάνει στο τέλος της, το Flix ξεχωρίζει τις σειρές του 2016 μετρώντας αντίστροφα προς την καλύτερη. Σήμερα, ένα σύγχρονο δράμα σχέσεων που δε μοιάζει με κανένα άλλο στην τηλεόραση.

Flix Top-10 TV 2016: To νούμερο 6

«Insecure» (1η σεζόν)

Την ιστορία την έχουμε ακούσει ένα εκατομμύριο φορές, δες μήπως σου θυμίζει κάτι: 20-κάτι/30-παρά κοπέλα βρίσκεται αντιμέτωπη με τις ευθύνες της και με τον εαυτό της καθώς προσπαθεί να καταλάβει ποια ακριβώς είναι και τι θέλει να γίνει, την ώρα που βρίσκεται ανάμεσα σε δύο άντρες. Δεν υπάρχει, φυσικά, τίποτα κακό με μια γνώριμη ιδέα. Υπάρχει λόγος που κάποιες ιστορίες επιβιώνουν και οι αφηγητές μας και οι διασκεδαστές μας τις λένε ξανά και ξανά, κάθε φορά με μικρές παραλλαγές. Και το 2016, κανείς και καμία δεν είπε αυτή την ιστορία καλύτερα από ό,τι η Ίσα Ρέι.

Μεταφέροντας στο ΗΒΟ την online σειρά της «Awkward Black Girl», για ένα, εχμ, awkward black girl, η Ρέι φτιάχνει το απόλυτο μοντέρνο αισθηματικό δράμα της χρονιάς, και δεν εννοώ το καλύτερο (αν και είναι το καλύτερο) αλλά ακόμα κυριότερο, το ‘περισσότερο 2016’ από όλα. Πρωταγωνιστεί η ίδια στο ρόλο της Ίσα, μιας κοπέλα που δουλεύει σε ένα πρόγραμμα υποστήριξης νέων σε τοπικά σχολεία στο Λος Άντζελες, αλλά προσοχή, όχι στο λουσάτο Λος Άντζελες με τα γνώριμα κινηματογραφικά μνημεία και τα διάσημα cameos, αλλά την άλλη πλευρά, μακριά από τις κάμερες.

insecure1

Η Ισα είναι συχνά ανεύθυνη, συχνά θυμωμένη, και πάντοτε μπερδεμένη. Σε μια σχέση που δεν ξέρει καν κι η ίδια αν την ικανοποιεί πια, σε μια δουλειά που δεν ξέρει καν κι η ίδια αν της επιτρέπει να κάνει τη διαφορά που (υποθέτει πως) θέλει να κάνει. Η Ίσα είναι, για να δανειστούμε μερικούς τίτλων επεισοδίων της σειράς, messy as fuck και είναι insecure as fuck και είναι real as fuck και είναι guilty as fuck και είναι, κυρίως και πάνω απ’όλα, broken as fuck, όπως πραγματικά όλοι μας σε αυτό το στάδιο της ζωής μας.

Αυτή την awkward διαδρομή της, μέσα από σχέσεις και one night stands και επαγγελματικές ευθύνες και ραγισμένες φιλίες, καταγράφει με το φακό της η Μελίνα Ματσούκας, σκηνοθέτις μερικών εκ των εντυπωσιακότερων, γεμάτων ενέργεια βιντεοκλίπ εδώ και χρόνια, από το «We Found Love» της Ριάννα ως το εμβληματικό «Lemonade» της Μπιγιόνσε. Η Ματσούκας (που έχει γυρίσει τα μισά επεισόδια της 1ης σεζόν) βρίσκει αποχρώσεις που μιλάνε με εκκωφαντικά συναισθηματικό τρόπο ακόμα κι όταν είναι παγερά. Ντύνει τις νύχτες κόκκινες και ερωτικό μπλε και ντύνει τις προσωπικές στιγμές με αποχρώσεις ζεστές και γήινες, σκηνοθετώντας ένα urban αισθηματικό coming of age δράμα σαν το πιο όμορφο βιντεοκλίπ που έχεις δει στη ζωή σου, τόσο όμορφο και συναισθηματικό που δεν χρειάζεται καν τη μουσική για να λειτουργήσει.

Την ιστορία την ξέρουμε. Όλες τις ιστορίες τις ξέρουμε. Έτσι όμως δεν την έχουμε ξαναδεί.

insecure2

Γράψαμε στο Flix

Η Μελίνα Ματσούκας («Lemonade», το βιντεοκλίπ του «We Found Love») βρίσκεται πίσω από την κάμερα για τα περισσότερα επεισόδια της σειράς δίνοντας μια απίστευτα ελεκτρίκ αισθητική που παραπέμπει σε σύγχρονα βιντεοκλίπ, συνδυάζοντας πολύ ζεστούς με πολύ ψυχρούς τόνους, που αναδεικνύουν στο έπακρο τις ακραίες συναισθηματικές μεταπτώσεις της Ίσα. Η σειρά εξερευνά γνώριμα, παγκόσμια μοτίβα (ουσιαστικά αφορά ένα κλασικής δομής ερωτικό τρίγωνο) μέσα όμως από τα μάτια χαρακτήρων που έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε στο περιθώριο τέτοιων ιστοριών. (Περισσότερα.)

insecure_main

Το καλύτερο επεισόδιο

«Real as Fuck» (1x07)

Όπου όλες οι ιστορίες έρχονται σε κορύφωση, όπως οι θεοί της τηλεόρασης πάντα απαιτούν σε τέτοιες περιστάσεις, στη διάρκεια ενός πάρα πολύ δημόσιου event. Ή αλλιώς, ο πόνος του να μη μπορείς να σταματήσεις να φέρεσαι εγωιστικά. Και, έξαφνα, να συνειδητοποιείς πως από εκεί που δεν έδινες μία για τίποτα, ξαφνικά δίνεις ‘όλα τα fucks’.

insecure_scene

Μια σκηνή

Η ματιά της Ματσούκας διαφοροποίησε άμεσα τη σειρά από οποιαδήποτε άλλη του είδους της από το πρώτο επεισόδιο κιόλας, και την σεκάνς του κλαμπ όπου η Ίσα ξεκινά ουσιαστικά τον Μεγάλο Κύκλο Του Fail της. Ο τρόπος που έχει χρωματίσει όλη αυτή τη σκηνή η Ματσούκας είναι εκπληκτικός. Σαν ένα βιντεοκλίπ να αισθάνθηκε τόσα πολλά πράγματα, που γέννησε μια ολόκληρη σειρά αμέσως μετά.

insecure3

Και κάτι ακόμα

Βάλαμε τη σειρά στις must φετινές πρεμιέρες όπως και την πρωταγωνίστρια, Ίσα Ρέι, στις καλύτερες ερμηνείες του ‘16. Ελπίζουμε να μην αργήσει να βρει το κοινό της αυτό το διαμάντι, αλλά για την ώρα είμαστε ήσυχοι καθώς το ΗΒΟ έχει παραγγείλει 2η σεζόν.

Παλιότερα

Το περσινό νούμερο 6: «Sense8»

Και μην ξεχνάτε: Flix Top Ten 2016: Ψηφίστε την καλύτερη ταινία της χρονιάς!


To τηλεοπτικό top-ten του 2016


Insecure Poster 607