Buzz

Ποια ήταν η πραγματική Τζέσικα Ράμπιτ;

στα 10

Για χρόνια η φιγούρα της σέξι κοκκινομάλλας στο «Ποιος Παγίδευσε τον Ρότζερ Ράμπιτ» πιστεύαμε ότι ανήκει στη Βερόνικα Λέικ. Το περιοδικό Life αποκαλύπτει την αλήθεια για την πραγματική στάρλετ των 50ς που δάνεισε τις καμπύλες της στην animated femme fatale.

Ποια ήταν η πραγματική Τζέσικα Ράμπιτ;

To 1988, μία animation φιγούρα ανέστησε τον μύθο της femme fatale. Η σύζυγος του αξιαγάπητου πρωταγωνιστή κούνελου, Τζέσικα, με κόκκινα μαλλιά, χείλη και φόρεμα, τραγουδούσε νωχελικά το «Why Don't You Do Right?» και άναβε φωτιές στον Μπομπ Χόσκινς και στο κινηματογραφικό κοινό του «Ποιος Παγίδευσε τον Ρότζερ Ράμπιτ». Κι όσο αφορά την αθωότητά της; Δεν ήταν κακιά. Ετσι την είχαν σχεδιάσει οι animators του Ρόμπερτ Ζεμέκις («I'm not bad. I’m just drawn that way» ήταν μία διάσημη ατάκα της ηρωίδας της στην ταινία).

Τι κι αν ήταν απλώς ένα κινούμενο σκίτσο; Από τα 80ς μέχρι και σήμερα το όνομά της φιγουράρει σε όλες τις λίστες των πιο σέξι θηλυκών στο σινεμά, κάτι που έχει ξεκινήσει πολλές θεωρίες για το σε ποιες καμπύλες βασίστηκαν οι σχεδιαστές για να την κατασκευάσουν. Οι περισσότερες τείνουν σε μία μείξη της «Gilda» Ρίτα Χέιγουορθ (στην κίνηση και το σεξ απίλ) και της Βερόνικα Λέικ στα χαρακτηριστικά, τα χείλη, τα μαλλιά, το ηχόχρωμα της φωνής που χρησιμοποιήθηκε.

3

Να όμως που όλοι είχαμε λάθος. Το περιοδικό Life αποκαλύπτει ότι η Τζέσικα Ράμπιτ... υπήρξε. Μία σέξι στάρλετ, ένα «It girl» που τη δεκαετία του 1950 σκανδάλισε το Χόλιγουντ. Το όνομά της: Βίκι Ντουγκάν, ή όπως την ήξεραν οι περισσότεροι, «Οπίσθια».

Το Life ανακάλυψε μάλιστα κι ένα ρεπορτάζ στην Oakland Tribune του 1957, το οποίο αποκαλύπτει ποια ήταν η Ντουγκάν και γιατί τη θεωρούσαν ανερχόμενο αστέρι. Γεννημένη με το όνομα Ιντιθ Τούκερ στο Μπρούκλιν, η Ντουγκάν ήταν ένα διάσημο pin-up girl που αγωνιζόταν μάταια για μία θέση ανάμεσα στις χολιγουντιανές πρωταγωνίστριες, μέχρι που ο Μίλτον Βάις, ένας διάσημος καλιφορνέζος ατζέντης, βρήκε τον τρόπο να την προωθήσει: καθώς το μεγάλο και διαβόητό της πλεονέκτημα ήταν τα οπίσθιά της, άρχισε να την λανσάρει με το ψευδώνυμο «The Back» και να την ντύνει μόνο με προκλητικά φορέματα με αβυσσαλέα πλάτη.

2

Αυτά τα υπαινικτικά της φορέματα (η πρώτη επένδυση που έκανε στην καριέρα της ήταν να ράψει 3 τέτοιες τουαλέτες και να αρχίσει κυκλοφορεί στα events της βιομηχανίας) τραβούσαν τους προβολείς στα χολιγουντιανά πάρτι, οι φωτογράφοι είχαν βρει θέμα, ενώ κοσμικοί δημοσιογράφοι της αφιέρωναν τους πηχαίους τίτλους στα άρθρα τους: «Η Βίκι Ντουγκάν κάνει την καλύτερη... έξοδο στα πάρτι της πόλης».

Ακολούθησαν φωτογραφήσεις στο Playboy, σκάνδαλα που ήθελαν θρυλικές χολιγουντιανές πρωταγωνίστριες να απαιτούν να φύγει από πρεμιέρες και δεξιώσεις γιατί όλα τα φλας έπεφταν πάνω της και γενικότερα μία σχέση αγάπης-μίσους με τους κινηματογραφικούς παραγωγούς: δίστασαν να τη χρησιμοποιήσουν και το παραδικό άστρο της έσβησε το 1959.

1

Τριάντα χρόνια αργότερα, η Ντουγκάν έγινε η μούσα των animators που ήθελαν να σχεδιάσουν την τέλεια γυναίκα, την πιο καυτή σεξοβόμβα, την απόλυτη αντρική φαντασίωση. Την Τζέσικα Ράμπιτ. Κι όμως, μέχρι το ρεπορτάζ της Life να φτάσει στους executive producers του στούντιο που το παραδέχτηκαν, κανείς δεν είχε αναφερθεί στην Ντουγκάν, κανείς δεν της είχε δώσει το credit που της αναλογούσε.

To imdb έχει σελίδα στην ηθοποιό. Εκεί διαβάζουμε ότι η Βίκι Ντουγκάν δεν έχει πεθάνει, αλλά η καριέρα της έσβησε άδοξα στα τέλη των 60ς με κάποιους τελευταίους, αραιούς b-movies ρόλους.

Αν πράγματι ζει, η Τζέσικα Ράμπιτ είναι σήμερα 85 χρονών. Η πιο διάσημη Πλάτη έζησε με την πίκρα ότι το Χόλιγουντ της γύρισε την πλάτη.


Δείτε φωτογραφίες της Βίκι Ντουγκάν από το φωτογράφο του Life, Ραλφ Κρέιν:

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10