Φεστιβάλ / Βραβεία

Βενετία 2014: εικόνες, συμπτώσεις και ρεύματα

στα 10

Με το 71ο Φεστιβάλ Βενετίας να έχει μπει για τα καλά στο δεύτερο μέρος του, ανατρέχουμε μ’ επαγγελματική διαστροφή σε ό,τι μας έκανε εντύπωση ως τώρα.

Βενετία 2014: εικόνες, συμπτώσεις και ρεύματα

Το 71ο Φεστιβάλ Βενετίας διαρκεί 11 μέρες κι είμαστε στην έκτη ήδη. Η φετινή διοργάνωση, ως τώρα, ήταν, για τα δεδομένα της, σχετικά φτωχική. Σε star power, μια και οι συντελεστές που κάνουν τα φλας ν’ αστράφτουν σε παροξυσμό, ήταν περιορισμένοι (ωστόσο υπήρχαν, λιγότεροι αλλά δυνατοί). Σε πρόγραμμα, μια και λίγες είναι οι ταινίες που κεντρίζουν το μυαλό ή τα μάτια και αρκετές εκείνες που σε κάνουν να θέλεις να τα κλείσεις και τα δυο. Σε κόσμο: οι επαγγελματίες συνήθιζαν παλιότερα να ξεκινούν από τη Βενετία και να συνεχίζουν προς Τορόντο, για το εκεί Φεστιβάλ που ακολουθεί αμέσως χρονιά. Τώρα οι τσέπες έχουν ελαφρύνει για όλους και η επιλογή του ενός ή του άλλου είναι επιτακτική. Η Mostra, ωστόσο, θα είναι πάντα η Mostra κι αν τα συγκριτικά στοιχεία μοιάζουν να κατηφορίζουν, η αντικειμενική της γοητεία (με πρωταγωνιστή το πανέμορφο Λίντο) και η κινηματογραφική της εμβέλεια δεν τίθενται υπό καμιά αμφισβήτηση. Ανακεφαλαιώνοντας όσα ζήσαμε ως τώρα ταξιδεύοντας στο σινεμά με γόνδολα, σημειώνουμε τα σημαντικότερα.

Οι ταινίες που ξεχωρίσαμε(κλικάρετε στο link για να διαβάσετε τη γνώμη του Flix)

birdman01

Τα βλέπω διπλά

3 coeurs 04 607

Ο Αλ Πατσίνο ήρθε στη Βενετία με όχι μία, αλλά δύο ταινίες. Καμιά δεν ήταν αριστούργημα, ούτε το «The Humbling» του Μπάρι Λέβινσον, ούτε το «Manglehorn» του Ντέιβιντ Γκόρντον Γκριν: αριστούργημα ήταν κυρίως ο ίδιος, με τις ερμηνείες του και τα όσα είπε στις συνεντεύξεις Τύπου για τις δυο ταινίες. Ο Αλ Πατσίνο στο «The Humbling» υποδύεται έναν ηθοποιό που βρίσκεται σε υπαρξιακό αδιέξοδο νιώθοντας ότι η τέχνη του και το ταλέντο του παρακμάζουν. Το ίδιο ακριβώς αισθάνεται κι ο Μάικλ Κίτον ως Ρίγκαν Τόμσον στο «Birdman». Οι δυο ταινίες έχουν διαμετρικά αντίθετο ύφος, αλλά οι δυο ήρωες είναι ταυτόσημοι, δυο πλευρές του ίδιου νομίσματος. Παραμένοντας στον κόσμο του θεάματος, ο Ουεν Γουίλσον, στο «She’s Funny That Way» του Πίτερ Μπογκντάνοβιτς υποδύεται έναν πετυχημένο νεοϋορκέζο θεατρικό σκηνοθέτη με τάσεις τσιλιμπουρδίσματος. Ενας άλλος ηθοποιός έκανε διπλή εμφάνιση στη Βενετία, ο Τσαρλι Τσάπλιν. Στο «La Rançon de la Gloire» του Ξαβιέ Μποβουά, η πραγματική ιστορία της κλοπής του φερέτρου του με σκοπό τα λύτρα δίνει την έμπνευση στο σενάριο. Στο «The Cut» του Φατίχ Ακίν, ο Σαρλό και «Το Χαμίνι» είναι η ταινία που φέρνει το πρώτο χαμόγελο στον κατατρεγμένο Αρμένιο ήρωα, σε μια υπαίθρια προβολή το 1922, με το τέλος του πολέμου. Στο πρώτο από αυτά πρωταγωνιστεί ο Βέλγος Μπενουά Πελβούρντ. Που αποτελεί και το μήλο της έριδος στο «3 Coeurs», ανάμεσα σε Σαρλότ Γκενσμπούργκ και Κιάρα Μαστρογιάνι. Η οποία παίζει στην ταινία μαζί με τη μητέρα της, Κατρίν Ντενέβ. Αλλά ας μην το παρακάνουμε.

Ωραίοι άντρες, ωραίες γυναίκες, la bella Venezia

red carpet 01 Ο Ανταμ Ντράιβερ στέκεται στο (μεγάλο) ύψος του

red carpet 02 Ταχάρ Ραχίμ, Φατίχ Ακίν, happy together

red carpet 03Η Βραζιλιάνα Αλεσάντρα Αμπρόζιο φορά Chopard κι ετοιμάζεται για εμφανίσεις στους Ολυμπιακούς του Ρίο

red carpet 18Οουεν Γουίλσον. Πάντα ίδιος

red carpet 04 Το μετέωρο βήμα του «Birdman»

red carpet 05 Η Σαρλότ Γκενσμπούργκ είναι μια Θεά. Ακόμα κι όταν ξεχνά να φορέσει τη φούστα της

red carpet 06 Αντριου Γκάρφιλντ, Ραμίν Μπαχρανί, Μάικλ Σάνον, με σειρά ύψους

red carpet 07 Ρικάρντο Σκαμάρτσιο, Βαλέρια Γκολίνο

red carpet 08 Ο Μάικλ Κίτον αρέσει ΚΑΙ στη νεότερη γενιά

red carpet 13 Θέλουμε να πιστεύουμε ότι ο Βίγκο Μόρτενσεν (δίπλα στον συμπρωταγωνιστή του, Ρεντά Κατέμπ), έχει έτσι τα μαλλιά του για κάποιο ρόλο. Θέλουμε πολύ.

red carpet 09 Η Κατρίν Ντενέβ δίνει αέρα στην κόρη, Κιάρα Μαστρογιάνι

BiancabaltiΗ Μπιάνκα Μπάλτι σε μία από τις πιο σικάτες εμφανίσεις στο κόκκινο χαλί, με κοσμήματα Chopard

red carpet 10 Κίρστεν Ντανστ, Κέιτ Μάρα, Λίνα Ντάναμ, όχι ακριβώς τρεις χάριτες, σε εκδήλωση της miu miu...

red carpet 11 και σε cuteness εν πλω

red carpet 12 Μοράν Ατίας. Γενικώς.

red carpet 14 Ο Εντουαρντ Νόρτον είχε κέφια στη Βενετία

red carpet 16 red carpet 17 Η Εμα Στόουν, double face

red carpet 15 Ο Αλ Πατσίνο. Με τη σύντροφό του, Λουσίλα Σόλα. Και την κόρη της, Καμίλα Σόλα. Αχ, κι έχουμε τόσα πολλά να πούμε...

Διαβάζετε καθημερινά τα πάντα για το 71ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας, στο ειδικό τμήμα του Flix που ανανεώνεται διαρκώς