Την πιο απλή, στοιχειώδη, αναμενόμενη ερωτική ιστορία μπορείς να την αφηγηθείς με δεκάδες τρόπους κι ο Μπενουά Ζακό του «Αντίο, Βασίλισσά μου», πάντα μεγαλεπήβολος κι ελαφρώς φουμαρολόγος, επιλέγει εκείνον του ελλειπτικού, ατμοσφαιρικού, μεγαλοαστικού μελοδράματος. Η Σιλβί και η Σοφί είναι ιδιαίτερα αγαπημένες αδελφές, η μια δυσκολεύεται να ζήσει χωρίς την άλλη. Οταν η Σιλβί περάσει απρόσμενα ένα βράδυ (περπατώντας και μιλώντας) μ’ έναν άγνωστο, πιστεύει ότι έχει βρει τον μεγάλο έρωτα. Εκείνος όμως δεν εμφανίζεται στο προγραμματισμένο δεύτερο ραντεβού τους κι η Σιλβί, απογοητευμένη, φεύγει με τον φίλο της (που υπάρχει επίσης κι αυτός) για την Αμερική. Η Σοφί θα γνωρίσει τυχαία τον ίδιο άντρα, θα ερωτευτούν, θα παντρευτούν και θα κάνουν κι ένα παιδί. Η διπλή αναγνώριση δε θ’ αργήσει να έρθει και τα αποτελέσματά της θα είναι τραγικά.
Ο Ζακό επιλέγει για ντεκόρ του μια πανέμορφη γαλλική επαρχιακή πόλη που δεν ονοματίζεται αλλά θυμίζει τη Λιόν και για πεδίο δράσης του μια μεγαλοαστική οικογένεια γυναικών – ίσως γιατί το μελόδραμα τραβά το θηλυκό στοιχείο και τα γραφικά τοπία. Το σενάριο είναι συνειδητά και μάλλον επιτυχημένα ελλειπτικό, τόσο όσο πληθωρικά είναι τα Κυριακάτικα γεύματα που παραθέτει τακτικά η μαμά των κοριτσιών που υποδύεται η Κατρίν Ντενέβ, εκεί όπου, γύρω από το τραπέζι ανταλλάσσονται όλα τα καθοριστικά βλέμματα. Η σκηνοθεσία, αντίθετα, είναι σε σημείο υπερβολής δραματική, αν και εκείνο που καταφέρνει από την πρώτη στιγμή είναι να μεταφέρει γεμάτες χημεία ερωτικές εντάσεις.
Δίπλα στον Μπενουά Πελβούρντ που πριν δυο μέρες θαυμάσαμε στο «La Rançon de la Gloire», τα αληθινά πάθη αναλαμβάνουν οι γυναίκες της ιστορίας και της ταινίας. Μόνο που, αντί για τον μεγάλο, απαγορευμένο, ενοχικό έρωτα, εκείνο που κρατά περισσότερο την προσοχή είναι κινηματογραφικό trivia, η τόσο αρμονική συνάντηση στην οθόνη δυο κοριτσιών που τυχαίνει να είναι τα παιδιά δυο θρυλικών ζευγαριών, η Κιάρα Μαστρογιάνι, κόρη της Ντενέβ και του Μαρτσέλο και η Σαρλότ Γκενσμπούργκ, κόρη του Σερζ και της Τζέιν Μπέρκιν. Γιατί, όλο το υπόλοιπο, μας πείθει απλώς ότι ο Μπενουά Ζακό έχει διαβάσει τη «Μικρά Αγγλία» και τη μετέφερε στη σύγχρονη Γαλλία.
Δείτε παρακάτω το τρέιλερ του «3 Coeurs».