Φεστιβάλ / Βραβεία

Θεσσαλονίκη 2018: Και η βρετανική οικογένεια διαλύεται στο «Happy New Year, Colin Burstead.» του Μπεν Γουίτλι

στα 10

Δυο χρόνια μετά το «Free Fire», ο σκηνοθέτης της... αποκαθήλωσης της βρετανικής αξιοπρέπειας έχει νέα ταινία: αμέσως μετά το Φεστιβάλ του Λονδίνου, θα τη δούμε στη Θεσσαλονίκη!

Θεσσαλονίκη 2018: Και η βρετανική οικογένεια διαλύεται στο «Happy New Year, Colin Burstead.» του Μπεν Γουίτλι

Το 59ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης θα διεξαχθεί φέτος από την 1η μέχρι και τις 11 Νοεμβρίου. Το Flix θα βρίσκεται εκεί για να σας μεταφέρει τα πάντα, καθώς συμβαίνουν. Διαβάστε εδώ όσα χρειάζεται να ξέρετε για το φετινό Φεστιβάλ.

Αν υπάρχει, στη δική μας εποχή, ένας Βρετανός δημιουργός που το κάθε του βήμα αποτελεί την έκπληξη που δεν βλέπουμε την ώρα να μαντέψουμε, αυτός είναι ο Μπεν Γουίτλι. Ξεκινώντας με το «Kill List», τραβώντας τη διεθνή προσοχή με το «Sightseers», ξεπερνώντας τον εαυτό του με το «A Field in England» και στερεώνοντας τη φήμη του με το «High Rise» και το «Free Fire», ο 46χρονος δημιουργός είναι βέβαιο ότι έχει, ακόμα, πολλούς άσσους στο μανίκι του. Κι ένας από αυτούς, η ανελέητη οικογενειακή σάτιρα «Happy New Year, Colin Burstead.», που μόλις έκανε την πρεμιέρα του στο Φεστιβάλ του Λονδίνου, έρχεται για τα δικά μας μάτια στο τμήμα Ανοιχτοί Ορίζοντες του Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης.

Διαβάστε ακόμη: Αυτό είναι το διαγωνιστικό τμήμα του 59ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης

Ο κεντρικός ήρωας της ταινίας, ο Κόλιν Μπέρστεντ, νοικιάζει μια αριστοκρατική έπαυλη για να διοργανώσει ένα ρεβεγιόν πρωτοχρονιάς για την ευρύτερη οικογένειά του και μερικούς παρατρεχάμενους, μαζί με τη γυναίκα του, Βαλ, την έφηβη κόρη του, Φραν και το μωρό τους, τον Τζέιμι. Η μητέρα του Κόλιν, η Σάντι, η κορυφή της μητριαρχικής οικογένειας, στραμπουλάει το πόδι της με το που διαβαίνει το κατώφλι του σπιτιού. Ο άντρας της, ο καταχρεωμένος Γκόρντον, μάταια προσπαθεί να πείσει τον Κόλιν να του δώσει ένα σωτήριο δάνειο. Ο θείος Μπέρτι κρύβει ότι είναι σοβαρά ασθενής κι ότι, μάλλον, αυτή θα είναι η τελευταία φορά που βλέπει όλο το σόι συγκεντρωμένο. Παράλληλα, ο αιθεροβάμων Σαμ, γιος της Μάγια, της καλύτερςη φίλης της Σάντι, μαζί με τον Νικίλ, πηγαίνουν απρόσκλητοι στο πάρτι, με την ελπίδα ότι ο Σαμ θα ξανακερδίσει την πρώην κοπέλα του, τη Λέινι, που κάνει το κέιτερινγκ.

colin burstead 607

Ολες αυτές οι μικρές εντάσεις και τα δράματα υπερκαλύπτονται από την επιστροφή του Ντέιβιντ, του αδελφού του Κόλιν και μαύρου πρόβατου της οικογένειας, μετά από απουσία πέντε χρόνων, μαζί με τη Γερμανίδα φιλενάδα του, τη Χάνα. Παρότι έχει προσκληθεί από την αδελφή του Κόλιν, την Τζίνι - ενάντια στις συμβουλές του άντρα της, Γουόρεν - ως έκπληξη για τη Σάντι, ο Ντέιβιντ γρήγορα συνειδητοποιεί ότι είναι ανεπιθύμητος κι όχι μόνο για την τέως σύζυγό του, Πόλα - στη διάρκεια της βραδιάς, η παρουσία του θα μετατοπίσει τις ισορροπίες και τις δυναμικές της οικογένειας.

colin burstead 607

«Αρχικά, μου άρεσε πολύ η ιδέα ενός ήρωα, από τον οποίο όλοι ζητούν να κάνει κάτι και μετά εκείνος το κάνει και, ξαφνικά, όλοι αλλάζουν γνώμη και του λένε, "όχι, αυτό δεν είναι καθόλου αυτό που θέλαμε",» εξηγεί ο Μπεν Γουίτλι, αναλύοντας τη νέα του ταινία. «Θέλω να πω, έτσι μοιάζει η ζωή εν γένει. Σαν να κατάλαβες λάθος, να πήρες τα λάθος μηνύματα και μετά να προσπαθείς αμυνόμενος να βγεις από τη δύσκολη θέση. Τη διττή φύση των ηρώων που αγαπούν και μισούν εξ ίσου ο ένας τον άλλον, δεν τη βλέπω αρκετά στο σινεμά. Συνήθως οι άνθρωποι είτε μισούνται είτε αγαπιούνται, ποτέ δεν συμβαίνουν και τα δύο ταυτόχρονα. Και νομίζω ότι αυτό βρίσκεται πιο κοντά στη δική μου εμπειρία ζωής, ότι μπορεί να ισχύουν και τα δύο μαζί.»

colin burstead 607

Γι' αυτό, ίσως και το «Happy New Year, Colin Burstead.» έχει ξεχωριστή θέση στη φιλμογραφία του Μπεν Γουίτλι για τον ίδιο: «Η κάθε ταινία που έχω κάνει ως τώρα, ήταν μια αντίδραση 90 μοιρών στην προηγούμενη ταινία μου. Αυτή εδώ είναι περισσότερο μια επιστροφή στο "Down Terrace", την πρώτη μου ταινία, του 2009, σ' αυτό το σύμπαν ενός δράματος με στενές διαπροσωπικές σχέσεις, αλλά χωρίς στοιχεία είδους αυτή τη φορά. Κι έτσι όταν κάθισα να τη γράψω, ένιωσα πως αυτή η ταινία ήταν όσο κοντά στα δικά μου βιώματα αισθανόμουν άνετα να πλησιάσω.»

Το «Happy New Year, Colin Burstead.» θα προβληθεί στο τμήμα Ανοιχτοί Ορίζοντες του Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης: δείτε παρακάτω μια μικρή συνέντευξη του Μπεν Γουίτλι στην πρεμιέρα της ταινίας στο Φεστιβάλ του Λονδίνου.


Το 59ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης θα διεξαχθεί φέτος από την 1η μέχρι και τις 11 Νοεμβρίου. Το Flix θα βρίσκεται εκεί για να σας μεταφέρει τα πάντα, καθώς συμβαίνουν. Διαβάστε εδώ όσα χρειάζεται να ξέρετε για το φετινό Φεστιβάλ.

Διαβάστε επίσης:

colin burstead poster 607