Industry

Από τον Τζορτζ Κλούνεϊ ως τον Τζος Γουίντον: αντιδράσεις στην απόφαση της Sony ν' ακυρώσει την έξοδο του «The Interview»

στα 10

Μόλις χθες, η Sony αποφάσισε να μη βγει στις αίθουσες η ταινία με τους Σεθ Ρόγκεν και Τζέιμς Φράνκο, φοβούμενη τρομοκρατική επίθεση. Με πρωτοστάτη τον Τζορτζ Κλούνεϊ, το Χόλιγουντ αντιδρά.

Από τον Τζορτζ Κλούνεϊ ως τον Τζος Γουίντον: αντιδράσεις στην απόφαση της Sony ν' ακυρώσει την έξοδο του «The Interview»

Μόλις χτες και μετά από την απόφαση των περισσότερων κινηματογράφων που θα φιλοξενούσαν την πρεμιέρα του «The Interview» ανήμερα Χριστούγεννα να την ακυρώσουν από τον φόβο της απειλής για τρομοκρατική επίθεση, η Sony αναγκάστηκε να ακυρώσει την έξοδο της ταινίας. Αυτή ήταν και η πιο θεαματική, πρακτική συνέπεια του χακαρίσματος ταινιών και εγγράφων του στούντιο διαβάστε ολόκληρο το χρονικό του χακαρίσματος στη Sony εδώ. Ωστόσο, επειδή οι Αμερικανοί έχουν θεμελιώσει το «we don't negotiate with terrorists» κι επειδή η απόφαση ενός από τα μεγαλύτερα στούντιο, κάτω από απειλές, να αποσύρει από την αγορά μια έτοιμη να λανσαριστεί, εμπορική ταινία, δεν είναι μικρό θέμα, ηθοποιοί και σκηνοθέτες του αμερικανικού σινεμά αντέδρασαν έντονα στο γεγονός.

Ισχυρότερη όλων ήταν η φωνή του Τζορτζ Κλούνεϊ - ένας από τους ηθοποιούς που είδε έγγραφα που τον αφορούν να διαρρέουν ανεξέλεγκτα, άλλωστε - ο οποίος μίλησε σχετικά σε συνέντευξή του στο Deadline. «Εδώ μιλάμε για μια χώρα (τη Β. Κορέα) που αποφασίζει τι περιεχόμενο θα έχουν οι κινηματογραφικές μας χώρες. Αυτό δεν επηρεάζει μόνο τις ταινίες, επηρεάζει κάθε πλευρά της επιχειρηματικής μας δράσης. Αυτή είναι η αλήθεια. Τι θα συμβεί αν ένα ειδησεογραφικό πρακτορείο θελήσει να δημοσιοποιήσει μαι είδηση και μια χώρα, ή ένα άτομο ή μια εταιρεία αποφασίσει ότι αυτή η είδηση δεν τους αρέσει; Εχουμε κάποιον που απειλεί ότι θ' ανατινάξει κτίρια και, ξαφνικά, όλοι πρέπει να σκύψουν το κεφάλι. Η Sony δεν απέσυρε την ταινία επειδή φοβήθηκε, αλλά επειδή όλοι αιθουσάρχες αρνήθηκαν να την προβάλλουν και το έκαναν γιατί ρώτησαν τους δικηγόρους τους και τους είπαν ότι, αν κάποιος σκοτωθεί στην αίθουσά σου, υπεύθυνος θα είσαι εσύ. Το "The Interview" είναι μια ανάλαφρη κωμωδία, αλλά καταλήγει να λέει πολύ σημαντικά πράγματα για όλους μας. Οφείλουμε ν' αντισταθούμε σ'αυτό. Οχι μόνο η Sony, αλλά όλοι μας, συμπεριλαμβανομένων των καλών μου φίλων στον Τύπο που έχουν την ευθύνη ν' αναρωτιούνται τι είναι σημαντικό, ποιο είναι το σημαντικό θέμα που πρέπει να καλύψουν σ' αυτήν εδώ την περίπτωση. Το χακάρισμα της Sony ήταν ήδη τρομερό για τη ζωή πολλών ανθρώπων. Το ότι κάποιοι απειλούν ότι θ' ανατινάξουν και θα σκοτώσουν ανθρώπους και, μ' αυτήν την απειλή, αλλάζουμε την πορεία της δουλειάς και της ζωής μας, αυτό είναι ο ακριβής ορισμός της τρομοκρατίας.»

Ο Τζορτζ Κλούνεϊ μπορεί να ήταν ο εκτενέστερος, αλλά δεν ήταν ο μόνος από την αμερικανική κινηματογραφική κοινότητα που αντέδρασε στην απόσυρση του «The Interview» από την αγορά. Διαβάστε παρακάτω τι έγραψαν άλλοι επώνυμοι στο twitter:

Διαβάστε ακόμη: