Buzz

Οι ειδικές προβολές της εβδομάδας (21 Μαρτίου - 27 Μαρτίου 2024)

στα 10

Ο οδηγός του Flix για τις ειδικές προβολές της εβδομάδας που δεν πρέπει να χάσετε.

Οι ειδικές προβολές της εβδομάδας (21 Μαρτίου - 27 Μαρτίου 2024)

Ο οδηγός του Flix για τις ειδικές προβολές της εβδομάδας που δεν πρέπει να χάσετε.

Αναζητήστε στον κινηματογραφικό οδηγό του Flix όλες τις ταινίες που παίζονται ήδη στις αίθουσες, αυτές που έρχονται και για τις οποίες ανυπομονούμε περισσότερο, το τοπ-5 του Flix από τις νέες ταινίες της εβδομάδας και ώρες προβολών στις αίθουσες Αθήνας, Θεσσαλονίκης και ολόκληρης της Ελλάδας.

finnish

Νέος Φινλανδικός Κινηματογράφος στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος | 21 μέχρι και 27 Μαρτίου

Δεκατρείς ταινίες μας συστήνουν το νέο φινλανδικό σινεμά. Από τις 21 μέχρι και τις 27 Μαρτίου στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος.

Η Εβδομάδα Φινλανδικού Κινηματογράφου διοργανώνεται από την Ταινιοθήκη της Ελλάδος, το Φινλανδικό Κέντρο Κινηματογράφου και το Φινλανδικό Ινστιτούτο Αθηνών με την υποστήριξη και την χορηγία της Πρεσβείας της Φινλανδίας στην Αθήνα.

Σκηνοθέτες που έχουν βραβευτεί σε διεθνή φεστιβάλ, καταπιάνονται με καυτά κοινωνικά ζητήματα και με μια φρέσκια ματιά μας συστήνουν το σύγχρονο φινλανδικό κινηματογράφο στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος από τις 21 έως τις 27 Μαρτίου. Θα προβληθούν δέκα ταινίες μυθοπλασίας και τρία ντοκιμαντέρ, πρόσφατης παραγωγής, ανάμεσά τους η «Γυναίκα με τα Σπίρτα» του Ακι Καουρισμάκι, το «Η Πιο Ευτυχισμένη Μέρα στη Ζωή του Ολλι Μάκι του Γιούχο Κουοσμάνεν που κέρδισε το Βραβείο στο Ενα Κάποιο Βλέμμα του Φεστιβάλ Καννών ξεκινώντας το ρεύμα του νέου φινλανδικού σινεμά.

Στην Αθήνα έχουν προσκληθεί οι σκηνοθέτες Χάνα Μπέργκχολμ, Γιούχο Κουοσμάνεν και Τζ - Π Βαλκεάπα, οι οποίοι θα παρουσιάσουν τις ταινίες τους και θα συμμετάσχουν σε στρογγυλό τραπέζι με θέμα «Γυρίζοντας ταινίες στη Φινλανδία», το Σάββατο 23 Μαρτίου στις 20.15.

Αναζητήστε εδώ το πλήρες πρόγραμμα προβολών.

Love Unbound

Love Unbound: Five Films For Freedom | 21 - 22 Μαρτίου 2024, Θεσσαλονίκη, 23 Μαρτίου 2024, Αθήνα

Το Φεστιβάλ Love Unbound: Five Films for Freedom επιστρέφει αυτόν τον Μάρτιο, για τον εορτασμό των δέκα χρόνων των Five Films for Freedom, με τη δεύτερη συνεχόμενη διοργάνωσή του και με δραστηριότητες που φέτος φιλοξενούνται τόσο στη Θεσσαλονίκη όσο και στην Αθήνα. Εξερευνώντας και εμβαθύνοντας στην ισότητα των φύλων και στις διαφορετικές ΛΟΑΤΚΙ+ εμπειρίες, το φεστιβάλ αξιοποιεί την μετασχηματιστική δύναμη της τέχνης και του πολιτισμού σε ένα πρόγραμμα που συν-επιμελείται και συν-διοργανώνει το British Council με την Parenthesis σε συνεργασία με την Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων. Το Φεστιβάλ πραγματοποιείται υπό την αιγίδα του Δήμου Αθηναίων και του Δήμου Θεσσαλονίκης. Το φεστιβάλ επικεντρώνεται στο παγκόσμιο μας πρόγραμμα Five Films for Freedom , το οποίο περιλαμβάνει μια συλλογή ΛΟΑΤΚΙ+ ταινιών μικρού μήκους από όλο τον κόσμο. Μέσα από προβολές ταινιών, συζητήσεις και εργαστήρια ενδυνάμωσης και καθοδήγησης, το φεστιβάλ στοχεύει να ανοίξει έναν αμερόληπτο και χωρίς προκαταλήψεις διάλογο πάνω στα τρέχοντα ζητήματα της ισότητας των φύλων βασισμένο σε «αληθινές ιστορίες ζωής», με σημείο αναφοράς την τέχνη του κινηματογράφου.

Στο πλαίσιο του παράλληλου προγράμματος του «Love Unbound», θα πραγματοποιηθούν μια σειρά συζητήσεων και εργαστηρίων στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη με τη συμμετοχή καταξιωμένων επαγγελματιών από τον χώρο του κινηματογράφου και πρεσβευτών σε θέματα ισότητας από την Ελλάδα και τη Μεγάλη Βρετανία, όπως:

Πρόγραμμα στη Θεσσαλονίκη - Ypsilon (ΥΨΙΛΟΝ), Εδέσσης 5

Πέμπτη 21 Μαρτίου 19:30 Εγκαίνια έκθεσης, [KERKIS], του Δημήτρη Ταΐρη

[Η έκθεση θα παραμείνει ανοιχτή για το κοινό μέχρι την Κυριακή 24 Μαρτίου] 20:45 Προβολή ντοκιμαντέρ ΑΚΟΕ/ΑΜΦΙ: Η ιστορία μιας επανάστασης (Να κοιμάμαι στο στήθος του…) του Ιωσήφ Βαρδάκη 21:45 Προβολή ταινιών μικρού μήκους Five Films for Freedom καθ' όλη τη διάρκεια της βραδιάς

22:00 Dj set, OLIA & SATANAKEY | Networking

Παρασκευή 22 Μαρτίου 13:00 - 18:00 Προβολή ταινιών μικρού μήκους Five Films for Freedom 14:00 - 18:00 Εργαστήριο: Stronger Together for Gender Equality: the transformative power of female leadership με τις Στέλλα Ελματζόγλου, Εκπαιδεύτρια Ενηλίκων και Νέων, Συντονίστρια Προγραμμάτων για το Φύλο και Στάλω Λέστα, Διαμεσολαβήτρια, Ερευνήτρια & Σύμβουλος, Εμπειρογνώμονας για τα Φύλο, Ακτιβίστρια για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.

18:15 - 18:30 Χαιρετισμοί

18:30 - 19:30 Συζήτηση σε πάνελ, συντονίζει ο Γιώργος Μαντζουρανίδης, Brand Narrator, Storyteller | Συμμετέχουν: Clare Reddington (she/her) CEO στο Watershed, Anna Smith (she/her), Film Critic and Broadcaster, Girls on Film, Άρης Δημοκίδης, Δημοσιογράφος, Κωνσταντίνος Μαραγκός, Σκηνοθέτης, μέλος διοργάνωσης Thessaloniki Pride, Europride

19:30 - 20:00 Fireside Chat, συντονίζει ο Γιώργος Μαντζουρανίδης, Brand Narrator, Storyteller | Συμμετέχουν: Melanie Hoyes (she/her), Επικεφαλής για θέματα Συμπερίληψης, British Film Institute ● Μαρία Νεφέλη Χατζηιωαννίδου, Ιδρύτρια του yperoxes.gynaikes and Code it Like a Girl, Απόφοιτη του Alumni UK, British Council, Πολιτικός

20:00 Προβολή ταινιών μικρού μήκους Five Films for Freedom

21:00 Dj set, BELLAS & FRENCH BEACH | Networking

23 Μαρτίου - Πρόγραμμα στην Αθήνα - Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων, Πειραιώς 100

13:00 - 18:00 Προβολή ταινιών μικρού μήκους Five Films for Freedom 13:00 - 14:30 Οικογένειες Ουράνιο Τόξο Παραμυθοσαλάτα εργαστήριο για οικογένειες και παιδιά (ηλικίες 4-12) από τη Στέλλα Μπελιά, Νηπιαγωγό, MSc Θέατρο στην Εκπαίδευση, Πρόεδρος Οικογένειες Ουράνιο Τόξο. 15:30 - 17:00 Women On Top, Cultivating Creativity -Speed Mentoring Session for Women and Femininities in Creative Industries session 17:00 - 18:00 Προβολή ταινιών μικρού μήκους Five Films for Freedom

18:15 - 18:30 Χαιρετισμοί 18:30 - 19:20 Συζήτηση σε πάνελ, συντονίζει η Στέλλα Κάσδαγλη, co-Founder Women On Top και Gender Expert | Συμμετέχουν: Clare Reddington (she/her) CEO στο Watershed, Μαρία Ανεστοπούλου, Καλλιτεχνική Διευθύντρια, animasyros, Φίλιππος Λοράνδος (they/them), Εκπρόσωπος Τύπου & Οργάνωση Εκδηλώσεων στο Athens Pride ● Μαρία Λεωνίδα, Διευθύντρια στην Karpos Media, Μαρία Μητσοπούλου aka Maria F Dolores (she/they) και η Άλκηστις-Λάρα Παπαδάκη (she/her) από το AMOQA, (Athens Museum of Queer Arts)

19:30 - 20:00 Fireside Chat, συντονίζει η Στέλλα Κάσδαγλη, co-Founder Women On Top και Gender Expert | Συμμετέχουν:Anna Smith (she/her), Film Critic and Broadcaster, Girls on Film, Χριστίνα Γαλανοπούλου, Δημοσιογράφος, 20:00 Music Lounge Session | Networking

Αναζητήστε περισσότερες πληροφορίες για το Love Unbound εδώ.


dead poets society

Κινηματογράφος και Ποίηση | Πέμπτη 21 Μαρτίου στις 20.00 στο Cine Βακούρα στη Θεσσαλονίκη

Την Πέμπτη, 21 Μαρτίου 2024 και ώρα 20:00, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης, ο κινηματογράφος Βακούρα διοργανώνει μεγάλη εκδήλωση με θέμα «Ποίηση και κινηματογράφος».

Είκοσι ένα ποιητές, ο καθένας από την σκοπιά του, θα απαγγείλει ένα ποίημά του σχετικό με το θέμα και θα κάνει μια σύντομη ανακοίνωση μιλώντας για την ποιητικότητα του σινεμά και την κινηματογραφικότητα της ποίησης με τα σημαινόμενά τους.

Την γενική επιμέλεια της εκδήλωσης έχει ο συγγραφέας-τραγουδοποιός Θωμάς Κοροβίνης.

Παίρνουν μέρος οι ποιητές :

  • Ρούλα Αλαβέρα
  • Λάλε Αλατλί
  • Γιώργος Αλισάνογλου
  • Σταυρούλα Γάτσου
  • Σταύρος Ζαφειρίου
  • Βικτωρία Καπλάνη
  • Ειρήνη Καραγιαννίδου
  • Χρήστος Κολτσίδας
  • Έλσα Κορνέτη
  • Νίκος Κουτσοδόντης
  • Μαρία Λάτσαρη
  • Δημήτρης Λεοντζάκος
  • Δήμητρα Κατιώνη
  • Ευτυχία-Αλεξάνδρα Λουκίδου
  • Άκης Παραφέλας
  • Σοφία Περδίκη
  • Κυριάκος Ραμολής
  • Θοδωρής Σαρηγκιόλης
  • Γεωργία Τριανταφυλλίδου
  • Λίλια Τσούβα
  • Τέλλος Φίλης

Αμέσως μετά, θα προβληθεί «Ο Κύκλος των Χαμένων Ποιητών του Πίτερ Γουίαρ από το 1989.

Αναζητήστε περισσότερες πληροφορίες και προμηθευτείτε τα εισιτήριά σας εδώ.

creeps

Return of the Creeps του Νίκου Χαντζή | Παρασκευή 22 Μαρτίου στις 20.00 στο Cine Βακούρα στη Θεσσαλονίκη

Αθήνα, 1982. Κάπου ανάμεσα σε Κυψέλη, Πατήσια και Εξάρχεια, γεννιέται η Creep Records. Στον βραχύχρονο αλλά πλούσιο κατάλογό της, έκαναν το δισκογραφικό τους πέρασμα μερικές από τις σημαντικότερες μπάντες της εγχώριας new wave, post punk και dark wave σκηνής. Σε διάστημα τεσσάρων μόλις χρόνων, η Creep κυκλοφόρησε μια σειρά από εμβληματικούς δίσκους, οι οποίοι έως σήμερα αποτελούν έργα ανεκτίμητης συναισθηματικής και ιστορικής αξίας. Μέσα από τις προσωπικές αφηγήσεις του ιδρυτή της, Μπάμπη Δαλίδη, αναδύεται ένα ντοκιμαντέρ για μια από τις πρώτες και επιδραστικότερες ανεξάρτητες δισκογραφικές εταιρείες στην Ελλάδα. Το έργο πλαισιώνουν μέλη των συγκροτημάτων που δισκογράφησαν στην Creep, όπως οι Angelo & His Egos, Art of Parties, Clown, Cpt Nefos, Headleaders, Metro Decay, Rehearsed Dreams, The Reporters, South of No North, Villa 21 και The Vyllies.

Θα προλογίσει ο δημιουργός του ντοκιμαντέρ. Αμέσως μετά την προβολή, η δισκογραφική OSM tapes φιλοξενεί το afterparty της βραδιάς στο Γιαπί. Καλεσμένοι οι Grey Gallows από την Πάτρα, και ο DJ Sanity Assassin από την Αθήνα όπου θα μοιραστεί τα decks με τον Cardinal's Grave.

Αναζητήστε περισσότερες πληροφορίες για την προβολή εδώ.

μαντώ

Μαντώ Μαυρογένη: Οδοιπορικό Ελευθερίας μιας Ανταριασμένης Ψυχής | Κυριακή 24 Μαρτίου στο Αίθουσα Εκδηλώσεων του Μεγάρου της Παλαιάς Βουλής

Το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο, συμμετέχοντας στον εορτασμό της 25ης Μαρτίου, θα προβάλει την Κυριακή 24 Μαρτίου στις 7 μ.μ. στην Αίθουσα Εκδηλώσεων του Μεγάρου της Παλαιάς Βουλής, το ντοκιμαντέρ της δημοσιογράφου και νομικού Γεωργίας Μπιτάκου "Μαντώ Μαυρογένη: Οδοιπορικό Ελευθερίας μιας Ανταριασμένης Ψυχής". Το ντοκιμαντέρ παρουσιάστηκε το 2021 και έλαβε δύο βραβεία στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Κρήτης (βραβείο Καλύτερου Ντοκιμαντέρ Μεγάλου Μήκους και Βραβείο Κοινού), ενώ εντάχθηκε και στο επίσημο πρόγραμμα του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Χαλκίδας.

Το ντοκιμαντέρ, στο οποίο συμμετέχουν η Κάτια Δανδουλάκη και ο Τάσος Νούσιας, είναι αφιερωμένο στη ζωή και τη δράση της Μαντώς Μαυρογένη (όπως υπέγραφε η ίδια). Μαζί τους εμφανίζονται απόγονοι της ηρωΐδας, συγγραφείς, ερευνητές καθώς και εκπρόσωποι των τοπικών αρχών και της Εκκλησίας, από τα μέρη με τα οποία συνδέθηκε. Τη μουσική επένδυση ανέλαβε ο Σταμάτης Σπανουδάκης και οι μουσικοί Θανάσης Βασιλόπουλος και Νίκος Χατζόπουλος.

Τα γυρίσματα πραγματοποιήθηκαν σε 16 πόλεις και νησιά της Ελλάδας αλλά και στην Ιταλία, όπου έζησε και δραστηριοποιήθηκε η ηρωίδα (Μύκονος, Πάρος, Τήνος, Σύρος, Μεσολόγγι, Ναύπλιο, Χίος, Αθήνα, Τεργέστη κ.ά.), ενώ η έρευνα της σκηνοθέτιδας στα Αρχεία του Ιταλικού Κράτους και η μελέτη συγγραμμάτων Ελλήνων και ξένων ιστορικών, περιηγητών, αξιωματικών καθώς και αναφορών που έκανε η ίδια η Μαντώ, έφεραν για πρώτη φορά στο φως νέα ιστορικά δεδομένα.

Η συμμετοχή είναι ελεύθερη | Απαραίτητη η προηγούμενη κράτηση θέσης στο τηλ.: 210-3237617 (εσωτ. 120, 102), Τετάρτη-Σάββατο και ώρες 9 π.μ.-3 μ.μ.

Την 25η Μαρτίου το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο θα είναι ανοιχτό για το κοινό με ελεύθερη είσοδο, από τις 10 π.μ. έως τις 4 μ.μ.

Αναζητήστε περισσότερες πληροφορίες στο επίσημο site. toy Εθνικού Ιστορικού Μουσείου.

Τον Καιρό των Ελλήνων

Τετάρτη 27 Μαρτίου στο Ινστιτούτο Goethe στην Αθήνα

Σε μια σειρά κινηματογραφικών προβολών που εκτείνεται σε όλη τη διάρκεια του 2024, μικρού και μεγάλου μήκους ταινίες από την Ελλάδα και τη Γερμανία συνδυάζονται, συνδιαλέγονται και συναρμολογούν διαφορετικούς τρόπους προσέγγισης του κοινού ιστορικού παρελθόντος: Μικρό-αφηγήσεις και έκκεντρες, χαμηλόφωνες μαρτυρίες που ξετυλίγονται στον πληθυντικό αριθμό, ασκήσεις με τη μυθολογία και τις μάσκες της εθνικής ταυτότητας, παιχνίδια παζλ με ψηφίδες από το αρχείο, ηχηρές και αόρατες χειρονομίες και τεκμήρια καταργούν την απόσταση από τις πηγές και τα λογής τεκμήρια και ενθαρρύνουν απρόσμενες αναγνώσεις εκατέρωθεν των συνόρων. Ώσπου φέρνουν την ιστορία στο παρόν για να την προβάλλουν στο μέλλον, κάνοντάς την –με τη βοήθεια της κινηματογραφικής γλώσσας– αίσθηση, ένστικτο και συλλογικό βίωμα.

Προβολές της Ιστορίας
Ελληνογερμανικοί κινηματογραφικοί διάλογοι για το παρελθόν και το μέλλον
Πρόγραμμα προβολών σε συνεργασία με το Ethnofest

Επεισόδιο 1: Ιστορία και μύθος
Τετάρτη 27 Μαρτίου 2024, 18:30–22:00
Goethe-Institut Athen, Ομήρου 14-16, Τηλ. 210 36 61 000

18:30 Laokoon und Söhne. Die Verwandlungsgeschichte der Esmeralda del Rio [Λαοκόων και Υιοί. Η ιστορία της μεταμόρφωσης της Εσμεράλντα ντελ Ρίο], Ulrike Ottinger, 1972/73, 50΄
19:30 Τον καιρό των Ελλήνων, Λάκης Παπαστάθης, 1981, 98΄

Αναζητήστε περισσότερες πληροφορίες για το αφιέρωμα στο επίσημο site του Ινστιτούτου Goethe και στο event στο Facebook.

Αναζητήστε στον κινηματογραφικό οδηγό του Flix όλες τις ταινίες που παίζονται ήδη στις αίθουσες, αυτές που έρχονται και για τις οποίες ανυπομονούμε περισσότερο, το τοπ-5 του Flix από τις νέες ταινίες της εβδομάδας και ώρες προβολών στις αίθουσες Αθήνας, Θεσσαλονίκης και ολόκληρης της Ελλάδας.