Ο κινηματογραφικός διάλογος με τα LGBTQ θέματα έχει ξεκινήσει, εδώ και κάποια χρόνια, δυναμικά στην Ελλάδα - υπάρχει πληθώρα ταινιών, εκδηλώσεων, θεματικών φεστιβάλ. Εχουν γίνει αγώνες κι έχει ανοίξει δρόμος. Η αλήθεια όμως είναι ότι Ελλάδα δεν είναι μόνο τα αστικά κέντρα της. Οσο πιο έξω βγαίνει κανείς από τις μεγάλες πόλεις, όσο πιο πολύ εισχωρεί στην ελληνική επαρχία, η επικοινωνία είναι πιο δύσκολη, σίγουρα πιο αμήχανη, οι κοινωνίες πιο κλειστές.
Για αυτό και η απόφαση ενός φεστιβάλ όπως το SeaNema Open Air Film Festival να μην μείνει φέτος στο ευκολόπιοτο σινε-θέαμα, που έτσι κι αλλιώς θα προσφέρει στις ειδυλιακές παραλίες της Κεφαλονιάς, αλλά να ρίξει το φως του προβολέα και να ανοίξει βλέμματα και καρδιές στην αγάπη (τη μία και τη μόνη - όποια έκφραση κι αν έχει) είναι πολύ σημαντική, καθοριστική και αξιέπαινη.
Θυμηθείτε εδώ τις ανταποκρίσεις του Flix από το SeaNema 2017
Το φετινό αφιέρωμα του SeaNema Open Air Film Festival, από τις 30 Ιουλίου έως και τις 2 Αυγούστου 2018, έχει τίτλο «Χωρίς την αγάπη σου θα ήμουνα μόνος». Πρόκειται για μια ρετροσπεκτίβα ταινιών που ασχολούνται με τα δικαιώματα, τις ζωές και τις ιστορίες των ανθρώπων που ανήκουν στη ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα, με σκοπό πάντα την ενημέρωση, την εξοικείωση και την ευαισθητοποίηση του κοινού σχετικώς, σε μια προσπάθεια εξάλειψης της ομοφοβίας και επικράτησης της κοινωνικής ισότητας.
Του Θεού η Χώρα του Φράνσις Λι
Καταλυτικός παράγοντας για την απόφαση της φετινής θεματικής ήταν το γεγονός ότι οι διοργανωτές του φεστιβάλ γνωρίζουν και ζουν την Κεφαλονιά, τον τόπο που διεξάγεται το φεστιβάλ. Η Κεφαλονιά είναι ένα νησί με μεγάλη πολιτιστική βιογραφία, αλλά δεν παύει να ανήκει στο επαρχιακό κομμάτι της Ελλάδας. Οι άνθρωποι που ανήκουν στη ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα στην πλειψηφία τους δυσκολεύονται να ζήσουν ανοιχτά και ελεύθερα σε μια επαρχιακή πόλη. Αυτό το γεγονός προβλημάτισε τους διοργανωτές: γιατί να μην μπορείς να ζεις στο μέρος που αγαπάς, όπως αγαπάς; Σύντομα στη συζήτηση μπήκε η εμβληματική ταινία «Η γραβάτα» του Αλέξη Μπίστικα.
Χωρίς την αγάπη σου θα ήμουνα μόνος
η πίκρα θα μ έπνιγε το δάκρυ ο πόνος
εσύ με οδήγησες στη γη στην ελπίδα
του κόσμου το νόημα στα μάτια σου είδα
Ο πρωταγωνιστής της ταινίας ζει σε ένα χωριό, κι όταν επισκέπτεται για πρώτη φορά το Λονδίνο, γνωρίζει έναν άντρα με τον οποίο ερωτεύονται. Όταν ξαναεπισκέπτεται το χωριό του, νιώθει ότι για να ζήσει εκεί θα πρέπει να καταπιέσει αυτό που πραγματικά είναι. Στην ταινία, ο Μπίστικας χρησιμοποίησε το τραγούδι του Δημήτρη Μητροπάνου «Δυο νύχτες – Αλίμονο». Πρόκειται για ένα τραγούδι που έχει καταγραφεί στο συλλογικό ασυνείδητο ως ένα βαθιά αρρενωπό τραγούδι. Η χρήση του όμως από το Μπίστικα στη «Γραβάτα» μετατοπίζει την οπτική γωνία, αποδεικνύοντας ότι η ανάγκη της αγάπης δεν έχει φύλα και το αρχέτυπο του αρρενωπού (macho) άντρα στην επαρχία μπορεί να λειτουργήσει καταπιεστικά. Ο στίχος του τραγουδιού έδωσε όνομα σε όλο τον προβληματισμό και την επιθυμία των ανθρώπων του SeaNema: χωρίς την αγάπη σου θα ήμουνα μόνος. Χωρίς την αγάπη του συντρόφου, αλλά και των άλλων ανθρώπων, της κοινωνίας, του ίδιου του κράτους.
Διαβάστε εδώ τη συνέντευξη του Φράνσις Λι στο Flix: «Για μένα η μεγάλη οθόνη σημαίνει μεγάλη καρδιά»
Να με Φωνάζεις με το Ονομα σου του Λούκα Γκουανταντίνο
Μεταξύ άλλων το πλούσιο αυτό παράλληλο πρόγραμμα περιλαμβάνει το «Να με Φωνάζεις με το Ονομά σου» του Λούκα Γκουανταντίνο, το ντοκιμαντέρ «Obscuro Barroco» της Ευαγγελίας Κρανιώτη και το «God's Own Country» του Φράνσις Λι. Στο φεστιβάλ έχουν προσκληθεί για να μιλήσουν, με αφορμή τις ταινίες, για τα ΛΟΑΤΚΙ δικαιώματα και το queer στην τέχνη η Γενική Γραμματέας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Μαρία Γιαννάκακη, ο Επίκουρος Καθηγήτης Πανεπιστημίου Πατρών Γιώργος Σαμπατακάκης, η διεμφυλική συγγραφέας και ηθοποιός Μπέττυ Βακαλίδου, καθώς και ο βραβευμένος σε Sundance και Βερολίνο Φράνσιν Λι, σκηνοθέτης και σεναριογράφος της ταινίας «God's Own Country».
Φτιάξαμε ένα πρόγραμμα προβολών στο οποίο συμπεριλαμβάνονται ταινίες τρυφερές, βαθιά συναισθηματικές...»
Ο Βασίλης Κεκάτος σε παρουσίαση της περσινής διοργάνωσης
Το Flix ρώτησε τον Βασίλη Κεκάτο, Καλλιτεχνικό Διευθυντή του SeaNema Open Air Film Festival, για το πώς γεννήθηκε η σκέψη για μία τέτοια δραστηριότητα, πώς επέλεξαν τις ταινίες και τι θα τους έκανε χαρούμενους στην επικοινωνία με τους θεατές.
Οι λόγοι που επιλέξαμε τη συγκεκριμένη θεματική είναι καθαρά συνειδησιακοί. Είμαστε ένα φεστιβάλ κινηματογράφου, συνεπώς το πρώτο πράγμα στο οποίο πιστεύουμε είναι η τέχνη και η μικρή ή μεγάλη ικανότητα αυτής να μετατοπίζει τον άνθρωπο. Γι' αυτό και δεν μπορούμε να συμβιβαστούμε με το γεγονός ότι υπάρχουν άνθρωποι της γενιάς μας που αν θέλουν να επιστρέψουν στον τόπο τους θα πρέπει να αλλοιώσουν τον τρόπο που επέλεξαν να ζουν την προσωπική τους ζωή, υποκύπτοντας στις κοινωνικές νόρμες και τις απαιτήσεις τους.
Obscuro Barroco της Ευαγγελίας Κρανιώτη
Φτιάξαμε ένα πρόγραμμα προβολών στο οποίο συμπεριλαμβάνονται ταινίες τρυφερές, βαθιά συναισθηματικές και όχι τόσο τόλμηρες όσο ίσως να θέλαμε. Ταινίες που αφηγούνται ερωτικές ιστορίες. Γιατί ο έρωτας είναι ένα σημείο που συναντιόμαστε όλοι: straight, gay, λεσβίες, trans. Με οποιοδήποτε άλλο τρόπο ίσως να ενεργοποιούνταν άλλου είδους μηχανισμοί στο θεατή. Κάτι το οποίο δε θα βοηθούσε κανέναν. Ούτε αυτούς, ούτε εμάς, αλλά ούτε και το σκοπό μας, που δεν είναι άλλος από τη συμφιλίωση του θεατή με πλευρές της πραγματικότητας που επιλέγει να μην βλέπει.
Οι ταινίες του αφιερώματος
Δευτέρα 30/7
«Να με Φωνάζεις με το Ονομα σου» του Λούκα Γκουαντανίνο [Παραλία Φύκια / Ληξούρι]
Τετάρτη 1/8
«Obscuro Barroco» της Ευαγγελίας Κρανιώτη [Κτήμα Χαριτάτου / Ληξούρι]
«God's Own Country» του Φράνσις Λι [Μαρίνα Αργοστολίου / Δράπανο]
Πέμπτη 2/8
«A Single Man» του Τομ Φορντ [Παραλία Αννούλα / Καραβόμυλος Σάμης]
«Carol» του Τοντ Χέινς [Άλσος Καλλιθέας / Λακήθρα]
SeaNema Open Air Film Festival: «Χωρίς την αγάπη σου, θα ήμουνα μόνος»
Τα μάτια των ανθρώπων που αγαπήσαμε και μας αγάπησαν, είναι ο φακός που ονειρεύεται και καταγράφει την καλύτερη εκδοχή του εαυτού μας. Για κάθε άνθρωπο, υπάρχει ένα ζευγάρι μάτια που θα τον ονειρευτεί ιδανικό και θα καταγράψει την αποθέωσή του. Τα μάτια αυτά ποικίλλουν και διαφέρουν για τον καθένα. Άλλα είναι γαλανά, άλλα μελιά, άλλα ανήκουν σε γυναίκες, άλλα σε άνδρες, άλλα σε γυναίκες που γεννήθηκαν άνδρες, σε άνδρες που γεννήθηκαν γυναίκες, σε γυναίκες που αγαπάνε άνδρες ή γυναίκες ή σε άνδρες που αγαπάνε άνδρες. Τόσα μάτια όσοι και άνθρωποι. Τόσοι φακοί όσες και ιστορίες. Κι όπως όλες οι ιστορίες αγάπης αξίζουν καταγραφής, έτσι κι όλοι οι άνθρωποι αξίζουν το βλέμμα του αγαπημένου ανθρώπου. Χωρίς την αγάπη του θα ήμασταν μόνοι.
Οι ταινίες του φετινού αφιερώματος μας έμαθαν να αγαπάμε και να αφήνουμε χώρο για να αγαπηθούμε. Αυτή την εμπειρία θέλουμε να μοιραστούμε φέτος μαζί σας: την εμπειρία της αγάπης και της αποδοχής της. Ακόμα κι εκείνης της αγάπης που δεν μπορούμε να κατανοήσουμε με την πρώτη ματιά. Κάθε βράδυ, σε διαφορετικές τοποθεσίες και παράλληλα με τον Πλατύ Γιαλό, σας περιμένουμε για να παρακολουθήσουμε μαζί μερικές από τις πιο αγαπημένες διεθνείς κι εγχώριες queer ταινίες.
Μάθε περισσότερα* για το SeaNema Open Air Film Festival 2018 στο επίσημο site του φεστιβάλ, αλλά και κρατήστε ανοιχτή την επικοινωνία με το τι συμβαίνει καθημερινά μέσως της σελίδας του στο Facebook
Αναλυτικά, όλο το πρόγραμμα του SeaNema Open Air Film Festival 2018 εδώ
Διαβάστε περισσότερα:
- SeaNema Open Air Film Festival 2017: βουτήξτε στον κόσμο του παραθαλάσσιου φεστιβάλ μέσα από ένα ντοκιμαντέρ
- SeaNema Open Air Film Festival 2017: αποχαιρετώντας την Κεφαλονιά
- SeaNema Open Air Film Festival 2017: η 3η μέρα μας βρήκε τρομαγμένους στο δάσος
- SeaNema Open Air Film Festival 2017: Δεύτερη μέρα στην Κεφαλονιά, με masterclass σεναρίου από τον Παναγιώτη Ευαγγελίδη
- SeaNema Open Air Film Festival 2017: Πρεμιέρα στην άμμο
- Το SeaNema Open Air Film Festival μετατρέπει τις παραλίες της Κεφαλονιάς σε μαγευτικά θερινά σινεμά