Μετά τις αντιδράσεις που προκάλεσε η απόφαση του Φεστιβάλ του Σαν Σεμπαστιάν να βραβεύσει τιμητικά τον Τζόνι Ντεπ για την καριέρα του, ο Διευθυντής του, Χοσέ Λουίς Ρεμπορντίνος εξέδωσε μια ανακοίνωση υπεράσπισης της βράβευσης του ηθοποιού.
«Η ηθική δέσμευση του Φεστιβάλ δεν μπορεί να αφορά μόνο στα προβλήματα των γυναικών μέσα σε μια πατριαρχική κοινωνία, παρά την αποτρόπαια φύση της κατάστασης στην οποία ζούμε, όπου εκατοντάδες γυναίκες δολοφονούνται κάθε χρόνο σαν αποτέλεσμα εγκληματικών ενεργειών των ανδρών.»
«Σε αυτή την εποχή, όπου επικρατεί το λιντσάρισμα στα κοινωνικά δίκτυα, πρέπει πάντοτε να υπερασπιζόμαστε δύο βασικές αρχές που ορίζουν μέρος της κουλτούρας μας και του σώματος της νομοθεσίας μας: αυτό του τεκμηρίου της αθωότητας και αυτό της επανένταξης. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουμε στα χέρια μας, ο Τζόνι Ντεπ δεν έχει συλληφθεί ή καταδικαστεί για οποιαδήποτε μορφή βίας εναντίον οποιασδήποτε γυναίκας. Επαναλαμβάνουμε. Δεν έχει συλληφθεί από καμία Αρχή ή δικαιοδοσία ή καταδικαστεί με οποιαδήποτε μορφή βίας εναντίον γυναικών.»
«Σαν Διευθυντής του Φεστιβάλ και σαν άνθρωπος με τη μεγαλύτερη ευθύνη στο Φεστιβάλ, θα ήθελα να επαναλάβω τη δεύσμευση μας να πολεμήσουμε τις ανισότητες, την κατάχρηση εξουσίας και τη βία εναντίον των γυναικών. Εχουμε προσπαθήσει πολύ να δημιουργήσουμε ασφαλή εργασιακό περιβάλλον για τις γυναίκες στους χώρους του Φεστιβάλ και σε περιπτώσεις ανάρμοστης συμπεριφοράς, όταν έχει συμβεί, έχουμε επέμβει με σκληρά και άμεσα μέτρα.»
Σην τιμητική βράβευση του Τζόνι Ντεπ από το Φεστιβάλ του Σαν Σεμπαστιάν, αλλά και του Κάρλοβι Βάρι που θα βραβεύσει κι αυτό τον ηθοποιό για το σύνολο της καριέρας του, αντέδρασαν οργανώσεις απ' όλον τον κόσμο, όπως η Women's Aid Federation, αλλά και η Ενωση Ισπανίδων Κινηματογραφιστριών.
Διαβάστε ακόμη: «Δεν πειράζει να είσαι κακοποιητής, αν είσαι καλός ηθοποιός»: Αντιδράσεις για τη βράβευση του Τζόνι Ντεπ
Εκπρόσωπος της οργάνωσης Solace Women's Aid δήλωσε στο BBC: «Οταν οι δράστες ενδοοικογενειακής κακοποίησης βραβεύονται για τα επαγγελματικά τους επιτεύγματα παρά τη βία που έχουν ασκήσει σε νυν ή πρώην συντρόφους, στέλνεται ένα παραπλανητικό μήνυμα στα θύματα ότι η κακοποίηση δεν έχει σημασία. Η απόφαση να απονεμηθεί αυτό το βραβείο είναι ιδιαίτερα προσβλητική στον απόηχο ενός έτους όπου η ενδοοικογενειακή βία εξαπλώθηκε κάτω από συνθήκες για την αντιμετώπιση μιας παγκόσμιας πανδημίας».
Το Φεστιβάλ του Σαν Σεμπαστιάν υπήρξε και πέρσι στο κέντρο της ίδιας συζήτησης, όταν άνοιξε το Φεστιβάλ με το «Φεστιβάλ του Ρίφκιν» του Γούντι Αλεν, που είχε γυρισετεί εξ' ολοκλήρου στο Σαν Σεμπαστιάν.