Φεστιβάλ / Βραβεία

Oscars 2021: H Ενωση Αμερικανών Ηθοποιών έδωσε τα βραβεία της (κι έφερε ανατροπές!)

στα 10

Τα φετινά βραβεία SAG ήταν ιστορικά. Διαβάστε σε ποιες κατηγορίες ανατρέπονται όλα στην οσκαρική κούρσα!

Oscars 2021: H Ενωση Αμερικανών Ηθοποιών έδωσε τα βραβεία της (κι έφερε ανατροπές!)

Ποτέ δεν κλειδώνουν πραγματικά τα φαβορί. Η αλήθεια είναι ότι η οσκαρική κούρσα είναι πάντα γεμάτη στροφές, ανατροπές. Ποτέ μονοδρόμους. Ομως, η τελική της ευθεία όλο και κάτι ξεκαθαρίζει. Φέτος λοιπόν, μία χρονιά που τα βραβεία είναι τόσο μοιρασμένα που κανείς δεν ξέρει στ' αλήθεια που θα ποντάρουν τα μέλη της Ακαδημίας, κάθε νέα απονομή ξεκαθαρίζει και λίγο το τοπίο.

Ή... το μπερδεύει. Οπως με τη φετινή μαγνητοσκοπημένη 27η τελετή απονομής που μεταδόθηκε χθες το βράδυ και υπήρξε ιστορική, αφού και οι τέσσερις ηθοποιοί που κέρδισαν στις αντίστοιχες κινηματογραφικές κατηγορίες ήταν μη λευκοί.

Πόσες φορές SAG και Oscars έχουν συμπέσει; Στα 26 προηγούμενα χρόνια του θεσμού η Ενωση Αμερικανών Ηθοποιών έχει πέσει μέσα και στις 4 κατηγορίες ερμηνειών (A' και Β' ανδρικούς και γυναικείους ρόλους) 8 φορές - 5 από αυτές την τελευταία δεκαετία και τις τελευταίες δυο χρονιές σερί: πέρσι με τους Χοακίν Φίνιξ, Ρενέ Ζελβέγκερ, Μπραντ Πιτ, Λόρα Ντερν και πρόπερσι με τους Γκάρι Ολντμαν, Φράνσις ΜακΝτόρμαντ, Σαμ Ρόκγουελ, Αλισον Τζένεϊ.

Συνήθως προβλέπει 3 από τις 4 κατηγορίες (έχει συμβεί 11 φορές στην ιστορία του θεσμού), αλλά, ταυτόχρονα, έχει προβλέψει και οσκαρικές ανατροπές. Μπορεί κάποιος/α ηθοποιός να κερδίσει τη Χρυσή Σφαίρα ή τα βραβεία των κριτικών ενώσεων, αν όμως χάσει στα SAG, να φυλάγεται. Να θυμόμαστε πάντως ότι οι ηθοποιοί αποτελούν το ένα πέμπτο των μελών της Ακαδημίας, κι αυτό επηρεάζει πολύ τη γενικότερη εικόνα.


Δείτε ακόμη: Tο virtual κόκκινο χαλί στην 27η απονομή των βραβείων SAG


Ma rainey Viola 607

Aνατροπές

H κούρσα για το Οσκαρ Α' Γυναικείου Ρόλου είναι στον αέρα. Η Φράνσις ΜακΝτόρμαντ («Nomadland») είναι η καλύτερη, αλλά μάλλον οι συνάδελφοί της θεωρούν ότι τής το έχουν αναγνωρίσει και πρόσφατα, οπότε την προσπερνούν. Φαβορί, μέχρι και μερικούς μήνες πριν ήταν η Κάρι Μάλιγκαν («Promising Young Woman») για την κόντρα-ερμηνεία που δίνει και τσαλακώνει το προφίλ του καλού κοριτσιού. Στις Χρυσές Σφαίρες, έφερε ανατροπή η Αντρα Ντέι («The United States Vs. Billie Holiday»). Και τώρα στα SAG, η Βαϊόλα Ντέιβις με το «Ma Rainey's Black Bottom» η οποία μπαίνει στη λίστα με τις γυναίκες ηθοποιούς που έχουν κερδίσει 3 βραβεία SAG στις κινηματογραφικές κατηγορίες, μαζί με τη Ρενέ Ζελβέγκερ. Οι περισσότεροι κριτικοί (αλλά και τα πρακτορεία στοιχημάτων) θεωρούν αυτή την κατηγορία την πιο επίφοβη για εκπλήξεις. Και, επιφυλακτικά, δίνουν το προβάδισμα την Βαϊόλα Ντέιβις.

Και η κατηγορία του Οσκαρ Β' Γυναικείου Ρόλλου όμως δεν πάει πίσω. Η πρωτοεμφανιζόμενη έκπληξη Μαρία Μπακάλοβα («Borat Subsequent Moviefilm») έμοιαζε να είναι το χαΙδεμένο παιδί των βραβείων και να έχει το Οσκαρ στο τσεπάκι της. Ομως η οσκαρική κούρσα έχει φέτος ένα ακόμα χαϊδεμένο παιδί: το «Minari». Η Γιουν Γιου-τζουνγκ λοιπόν κάνει την έκπληξη και μπορεί να την ξανακάνει στις 25 Απριλίου. Αλλωστε, τα εγκλήματα κατά των ασιατών στην Αμερική έχουν δώσει κι ένα πολιτικό έναυσμα στους ψηφοφόρους να στηρίξουν την ταινία.

Η νίκη της «Δίκης των 7 του Σικάγου» του Ααρον Σόρκιν στην κατηγορία του ensemble cast, δε θεωρείται στοιχείο που μπορεί κανείς να χρησιμοποιήσει στις οσκαρικές προβλέψεις. Καθώς η Φράνσις ΜακΝτόρμαντ έπαιζε δίπλα σε ερασιτέχνες ηθοποιούς, τα SAG αγνόησαν (πολύ κακώς) το «Nomadland» που είναι και το φαβορί για το Οσκαρ Καλύτερης Ταινίας.

Boseman 607

Φαβορί

Είναι ασφαλές να προβλέψουμε ότι ο αδικοχαμένος Τσάντγουικ Μπόουζμαν δε θα χάσει με τίποτα στην κατηγορία Α' Ανδρικού για το «Ma Rainey's Black Bottom» του Τζορτζ Σι Γουλφ.

Οπως επίσης φαβορί πλέον θεωρείται και ο Ντάνιελ Καλούγια για το «Judas and the Black Messiah».


the crown 607

Τηλεοπτικές Κατηγορίες - εκπλήξεις και ανατροπές

Το «The Crown» κερδίζει και φέτος το SAG Καλύτερης Δραματικής Σειράς. Ηταν το φαβορί άλλωστε. Ομως, παρόλο που πήρε και το βραβείο στο Α' Γυναικείο, δεν ήταν αυτό που περιμέναμε: η αγαπημένη κριτικών και κοινού Εμα Κόριν έχασε από την Τζίλιαν Αντερσον. Οπως επίσης έχασε και ο Τζος Ο Κόνορ στην κατηγορία Α' Ανδρικού ρόλου Δραματικής Σειράς. Ο Τζέισον Μπέιτμαν («Ozark») έκανε την έκπληξη.

Καμία έκπληξη δεν αποτέλεσε η κυριαρχία του «Schitt's Creek» στην κωμωδία. Εκτός από μία ανατροπή: ο Τζέισον Σουντέικις - όπως έκανε και στις Χρυσές Σφαίρες - κερδίζει το Βραβείο Α' Ανδρικού Ρόλου για το «Ted Lasso».

Κι αν μία είναι η βασίλισσα της χρονιάς, τουλάχιστον στην τηλεοπτική σκακιέρα, είναι η Ανια Τέιλορ-Τζόι: κέρδισε και το SAG για την ερμηνεία της στην μίνι σειρά «The Queen's Gambit»


Oscars 2021 | Χρυσές Σφαίρες, σωματεία, λίστες, βραβεία, προγνωστικά. Διαβάστε όλα όσα χρειάζεται να ξέρετε στο δρόμο για τα Οσκαρ 2020, στην ειδική ενότητα του Flix που ανανεώνεται συνεχώς


Chicago 7 607

Αναλυτικά τα SAG Awards 2021, τα βραβεία της Ενωσης Αμερικανών Ηθοποιών και οι διαδικτυακοί ευχαριστήριοι λόγοι

Α' Ανδρικός Ρόλος: Τσάντγουικ Μπόουζμαν για το «Ma Rainey's Black Bottom» του Τζορτζ Σι Γουλφ


A' Γυναικείος Ρόλος: Βαϊόλα Ντέιβις για το «Ma Rainey's Black Bottom» του Τζορτζ Σι Γουλφ


B' Ανδρικός Ρόλος: Ντάνιελ Καλούγια για το «Judas and the Black Messiah»


B' Γυναικείος Ρόλος: Γιουν Γιου-τζουνγκ για το «Minari»


Ομαδική ερμηνεία σε ταινία: «H Δίκη των 7 του Σικάγου» του Ααρον Σόρκιν


Ανδρική ερμηνεία σε τηλεταινία ή μίνι-σειρά: Μαρκ Ράφαλο για το «I Know This Much Is True»


Γυναικεία ερμηνεία σε τηλεταινία ή μίνι-σειρά: Aνια Τέιλορ-Τζόι για το «Queen's Gambit»


Ανδρική ερμηνεία σε δραματική σειρά: Tζέισον Μπέιτμαν για το «Ozark»


Γυναικεία ερμηνεία σε δραματική σειρά: Tζίλιαν Αντερσον για το «The Crown»


Ανδρική ερμηνεία σε κωμική σειρά: Τζέισον Σουντέικις για το «Ted Lasso»


Γυναικεία ερμηνεία σε κωμική σειρά: Κάθριν Ο' Χάρα για το «Schitt's Creek»


Ομαδικό καστ σε δραματική σειρά: «The Crown»


Ομαδικό καστ σε κωμική σειρά: «Schitt's Creek»



Σκηνή δράσης από ομάδα κασκαντέρ σε τηλεοπτική σειρά: «The Mandalorian»
Σκηνή δράσης από ομάδα κασκαντέρ σε ταινία: «Wonder Woman 1984»


Oscars 2021 | Χρυσές Σφαίρες, σωματεία, λίστες, βραβεία, προγνωστικά. Διαβάστε όλα όσα χρειάζεται να ξέρετε στο δρόμο για τα Οσκαρ 2020, στην ειδική ενότητα του Flix που ανανεώνεται συνεχώς