Buzz

Memorabilia! Επιστρέφοντας στο χρόνο μαζί με τον Ρόμπερτ Ντε Νίρο

στα 10

Κλείνοντας αισίως τα 75 του χρόνια και πέντε δεκαετίες κινηματογραφικής ζωής, ο Ρόμπερτ Ντε Νίρο παραμένει ένας ζωντανός θρύλος.

Memorabilia! Επιστρέφοντας στο χρόνο μαζί με τον Ρόμπερτ Ντε Νίρο

Δεν υπάρχει κανείς που να μην κατηγορεί τον Ρόμπερτ Ντε Νίρο για το γεγονός πως τα τελευταία χρόνια δεν διαλέγει περισσότερους ρόλους σαν αυτόν στον «Οδηγό Αισιοδοξίας» του Ντέιβιντ Ο. Ράσελ και όχι μικρές, αδιάφορες ταινίες που σπαταλούν το ταλέντο του, θυμίζοντας σε όλους πως ακόμη και οι μεγαλύτεροι μύθοι αργά ή γρήγορα είναι καταδικασμένοι να ξεφτίζουν μπροστά στον τρόμο της «συνταξιοδότησης».

Δεν υπάρχει, όμως, και κανείς που να μην θαυμάζει απεριόριστα τον Ρόμπερτ Ντε Νίρο για το γεγονός πως διέσχισε πέντε ολόκληρες δεκαετίες καριέρας σαν ένα ιερό τέρας που δεν τρόμαξε ποτέ κανέναν, εκτός ίσως από τον Ντόναλντ Τραμπ κι από όσους προσπάθησαν να συναγωνιστούν τη δύναμη ενός ηθοποιού που ξεπέρασε περισσότερες από μια φορές το ανθρώπινο δυνατό προκειμένου να αποδείξει πως το σινεμά έχει αξία μόνο όταν είναι μια «bigger than life» εμπειρία.

raging Στα γυρίσματα του «Raging Bull» το 1979

Ακόμη και σήμερα, δεν ξέρω κανέναν που να με εκπλήσσει με τον τρόπο που το έκανε εκείνος. Δεν μου έρχεται στο μυαλό κανένας ηθοποιός που θα προσφέρει τόση δύναμη και ενθουσιασμό.» - Μάρτιν Σκορσέζε

taxi Με τον Μάρτιν Σκορσέζε στα γυρίσματα του «Ταξιτζή» στη Νέα Υόρκη το 1976

Δείτε εδώ ένα βίντεο μοντάζ με όλες τις συνεργασίες του Μάρτιν Σκορσέζε με τον Ρόμπερτ Ντε Νίρο - Χρονολογικά: «Κακόφημοι Δρόμοι» (1973), «Ο Ταξιτζής» (1976), «New York New York» (1977), «Οργισμένο Είδωλο» (1980), «Ο Βασιλιάς της Κωμωδίας» (1983), «Τα Καλά Παιδιά» (1990), «Cape Fear» (1991) «Καζίνο» (1995).



goodsheperd

5 Λιγότερο Γνωστοί (Υπέροχοι) Ρόλοι του Ρόμπερτ Ντε Νίρο

  • O Καθοδηγητής (The Good Shepherd/2006) του Ρόμπερτ Ντε Νίρο (φωτό)
  • Brazil (1985) του Τέρι Γκίλιαμ
  • Cop Land (1997) του Τζέιμς Μάνγκολντ
  • Falling in Love (1984) του Ούλου Γκρόσμπαρντ
  • Stanley & Iris (1989) του Μάρτιν Ριτ

Δείτε εδώ τον ευχαριστήριο λόγο του Ρόμπερτ Ντε Νίρο, καθώς παραλαμβάνει το Οσκαρ Α' Ανδρικού Ρόλου για το «Οργισμένο Είδωλο» του Μάρτιν Σκορσέζε το 1981:




O ΡΟΜΠΕΡΤ ΝΤΕ ΝΙΡΟ ΑΠΑΝΤΑ ΣΤΟ ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΤΟΥ ΠΡΟΥΣΤ (ΜΑΡΤΙΟΣ 2013)

  • Ποια είναι η ιδέα σας για την ιδανική ευτυχία; / Η εσωτερική γαλήνη.
  • Ποιος είναι ο μεγαλύτερος φόβος σας; / Το να πάει η γυναίκα μου στο «The Real Housewives of New York City».
  • Με ποιο ιστορικό πρόσωπο ταυτίζεστε; / Θα ήθελα να ταυτίζομαι με τον Αβραάμ Λίνκολν, αλλά ο Ντάνιελ Ντέι Λίουις πήρε το ρόλο. Οπότα θα διαλέξω τον Τζορτζ Γουάσινγκτον.
  • Ποιο ελάττωμα απεχθάνεστε στον εαυτό σας; / Σίγουρα δεν πρόκειται να το πω εδώ.
  • Ποιο ελάττωμα απεχθάνεστε στους άλλους; / Την αλαζονεία.
  • Σε ποια περίπτωση θα λέγατε ψέματα; / Οταν γίνομαι ευγενικός.
  • Ποιες λέξεις ή φράσεις χρησιμοποιείτε συχνά; / Μισώ όταν ο κόσμος χρησιμοποιεί υπερθετικό βαθμό. Ολοι είναι «πανέξυπνοι» η γαμημένες «ευφυίες». Ισως χρησιμοποιώ πιο συχνά το «fucking», αλλά ποτέ σαν ρήμα.
  • Για ποιο πράγμα μετανιώνετε πιο πολύ; / Εχω τόσα πολλά. Δεν ξέρω από που να ξεκινήσω.
  • Τι ή ποιος είναι μεγαλύτερη αγάπη της ζωής σας; / Η οικογένειά μου.
  • Ποιο ταλέντο θα θέλατε να είχατε περισσότερο; / Την ικανότητα να τραγουδάω.
  • Πότε και που ήσασταν πιο ευτυχισμένος στη ζωή σας; / Σήμερα είναι μια καλή απάντηση.
  • Ποια είναι η σημερινή διανοητική σας κατάσταση; / Σύγχυση και χάος, αλλά πάντα βρίσκω τρόπο να το ξεπεράσω.
  • Αν αλλάζατε ένα πράγμα στον εαυτό σας, ποιο θα ήταν αυτό; / Είμαι όπως είμαι και δεν μπορώ να το αλλάξω αυτό. Αρα γιατί να το σκέφτομαι;
  • Αν πεθαίνατε και επιστρέφατε ως ένας άνθρωπος ή ένα πράγματα, ποιο θα ήταν αυτό; / Πρώτον, δεν θέλω να πεθάνω. Και δεύτερον, όταν πεθάνω δεν θέλω να επιστρέψω. Εκτός αν είναι για έναν πολύ καλό ρόλο. Και τα λεφτά είναι καλά.
  • Ποιο είναι το πιο πολύτιμο απόκτημά σας; / Δεν το θεωρώ απόκτημα. Αλλά η οικογένειά μου είναι το πιο πολύτιιμο πράγμα που έχω.
  • Που θα θέλατε να ζείτε; / Εδώ που βρίσκομαι. Στη Νέα Υόρκη.
  • Ποιο είναι το αγαπημένο σας επάγγελμα; / Το να κάνω αυτό που κάνω - να παίζω και να ασχολούμαι με τις επιχειρήσεις μου.
  • Ποιο είναι το βασικό χαρακτηριστικό σας; / Αυτό είναι, φαντάζομαι, κάτι για να πουν οι άλλοι.
  • Ποια αξία εκτιμάτε σε έναν άντρα; / Την ειλικρίνεια.
  • Ποια αξία εκτιμάτε σε μια γυναίκα; / Την ειλικρίνεια.
  • Ποιοι είναι οι αγαπημένοι σας συγγραφείς; / Συνήθως διαβάζω απαίσια σενάρια. Αλλά πέραν αυτού, η Μορίν Ντάουντ, ο Φρανκ Ριτς και ο Τόμας Φρίντμαν.
  • Ποιος είναι ο αγαπημένος σας φανταστικός ήρωας; / Η μόνη φαντασία που διαβάζω είναι οι εφημερίδες.
  • Ποιοι είναι οι ήρωες σας στην αληθινή ζωή; / Στο «A Bronx Tale», ο πατέρας που υποδύομαι λέει στο γιο του: «Αυτός που εργάζεται είναι ο σκληρός». Αυτοί που παλεύουν καθημερινά - αυτοί είναι οι ήρωές μου .
  • Τι είναι αυτό που απεχθάνεστε περισσότερο; / Τους μαλάκες. Και δεν εξαιρώ τον εαυτό μου όταν φέρομαι σαν μαλάκας.
  • Πως θα θέλατε να πεθάνετε; / Στον ύπνο μου. Και δεν το σκέφτομαι. Ο,τι είναι θα είναι.
  • Ποιο είναι το μότο σας; / Οπως λέω και στα παιδιά μου: «Ολοι έχουμε τις παραξενιές μας».

Δείτε εδώ το σπάνιο screen test του Ρόμπερτ Ντε Νίρο για το ρόλο του Σόνι (που τελικά έπαιξε ο Τζέιμς Κάαν) στον «Νονό» του Φράνσις Φορντ Κόπολα το 1972. Δύο μόλις χρόνια αργότερα, ο Ντε Νίρο θα κέρδιζε το ρόλο του νεαρού Βίτο Κορλέονε στον «Νονό 2» του 1974 και μαζί το πρώτο του Οσκαρ Β' Ανδρικού Ρόλου:


O ΣΠΟΥΔΑΙΟΤΕΡΟΣ ΜΟΝΟΛΟΓΟΣ ΤΟΥ ΡΟΜΠΕΡΤ ΝΤΕ ΝΙΡΟ

Δεν είναι το διάσημο «You're talking to me?», αλλά η τελική σκηνή από το «Οργισμένο Είδωλο», όταν ο γερασμένος πλέον Τζέικ Λα Μότα κάνει έναν απολογισμό της ζωής του. Ο Ρόμπερτ Ντε Νίρο δεν υπήρξε ποτέ πριν και μετά πιο σπαρακτικός από αυτή εδώ τη σκηνή:


Δείτε εδώ μια σπάνια διαφήμιση αυτοκινήτου με πρωταγωνιστή τον Ρόμπερτ Ντε Νίρο από το 1970:


OTAN O ΡΟΜΠΕΡΤ ΝΤΕ ΝΙΡΟ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕ ΤΟΝ ΑΛ ΠΑΤΣΙΝΟ

«Αλ, μέσα στα χρόνια πήραμε ο ένας ρόλους από τον άλλον. Ο κόσμος προσπάθησε να μας συγκρίνει, να μας κάνει αντίπαλους και να μας ξεσκίσει. Δεν είδα ποτέ που μπορεί να βρίσκεται η σύγκριση, ειλικρινά. Είμαι πολύ πιο ψηλός, πιο πολύ ο τύπος του πρωταγωνιστή. Ειλικρινά, μπορεί να είσαι ο καλύτερος ηθοποιός της γενιάς μας - με μοναδική εξαίρεση εμένα.»

al Με τον Αλ Πατσίνο σε ένα πάρτι στο Χόλιγουντ το 1982

Οι δυο τους έπαιξαν μαζί στον «Νονό 2» του 1974, χωρίς να μοιραστούν ούτε μια κοινή σκηνή επί της οθόνης. Το 1995 o Μάικλ Μαν τους ένωσε για πρώτη φορά στο «Heat». Θα ξαναέπαιζαν μαζί στο «Righteous Kill» του 2008, όχι απαραίτητα για καλό αυτή τη φορά. H κοινή σκηνή τους στο «Heat» είναι απλά κλασική:


«To πιο σκληρό πράγματα όταν είσαι διάσημος είναι ότι ο κόσμος είναι πάντα καλός μαζί σου. Βρίσκεσαι σε μια συζήτηση και όλοι συμφωνούν με αυτό που λες, ακόμη κι αν είναι το πιο τρελό πράγμα στον κόσμο. Αυτό που χρειάζεσαι είναι άνθρωποι που θα σου λένε αυτά που δεν θες να ακούς.»

1900 Με τον Ζεράρ Ντεπαρντιέ στα γυρίσματα του «1900» του Μπερνάρντο Μπερτολούτσι το 1976

Δείτε εδώ ένα βίντεο - πορτραίτο του Ρόμπερτ Ντε Νίρο από τον Κουέντιν Ταραντίνο, το 1994 (τρία χρόνια πριν ο πρώτος πρωταγωνιστήσει στο «Jackie Brown» του δεύτερου):




«Δεν έχετε ιδέα πως χρόνια μετά, άνθρωποι μέσα από αυτοκίνητα με αναγνώριζαν και φώναζαν «You talkin' to me?». Δεν θυμάμαι το πρώτο σενάριο, αλλά δεν νομίζω ότι η ατάκα ήταν γραμμένη. Κάναμε αυτοσχεδιασμούς. Για κάποιο λόγο χτυπήσαμε ένα νεύρο. Αυτά συμβαίνουν.» - Ρόμπερτ Ντε Νίρο για τη διάσημη ατάκα «You talkin' to me?» από τον «Ταξιτζή».

2 Στα γυρίσματα του «Ταξιτζή» το 1976

Δείτε εδώ ένα υπέροχο βίντεο-μοντάζ που αποδεικνύει πως δεν πρέπει ποτέ να τσαντίσετε τον Ρόμπερτ Ντε Νίρο:


«Δεν είχα ποτέ πρόβλημα με την απόρριψη, γιατί όταν πηγαίνεις σε μια οντισιόν έχεις ήδη απορριφθεί. Υπάρχουν εκατοντάδες άλλοι ηθοποιοί και είσαι ήδη σε μειονεκτική θέση όταν βρίσκεσαι εκεί. Σε αυτή τη φάση της καριέρας μου, δεν χρειάζεται να περάσω καμία οντισιόν. Οπότε βιώνω την απόρριψη από άλλα πράγματα. Τα παιδιά μου μπορούν να με κάνουν να νιώσω απόρριψη.»

2

Περισσότερος Ρόμπερτ Ντε Νίρο