Buzz

Η οικογένεια του Ρόαλντ Νταλ απολογείται για τον αντισημιτισμό του

στα 10

30 χρόνια μετά το θάνατό του, μια επίσημη απολογία για τον αντισημιτισμό του μεγαλύτερου σύγχρονου παραμυθά.

Η οικογένεια του Ρόαλντ Νταλ απολογείται για τον αντισημιτισμό του

Στο επίσημο site του Ρόαλντ Νταλ μπορεί τώρα πια κάποιος να βρει (κάπως καταχωνιασμένη) την απολογία της οικογένειάς του για τα αντισημτικά σχόλια που είχε κάνει ο «νούμερο 1 παραμυθάς του κόσμου», ο συγγραφέας του «Ο Τσάρλι και το Εργοστάσιο Σοκολάτας», τη «Ματίλντα», το «The BFG» (το οποίο έκανε υπέροχη ταινία ο... Εβραίος Στίβεν Σπίλμπεργκ) και μια σειρά από τα πιο όμορφα σύγχρονα παραμύθια για παιδιά κάθε ηλικίας.

Σε μια συνέντευξή του το 1983, ο Ρόαλντ Νταλ είχε δηλώσει: «Υπάρχει ένα χαρακτηριστικό στο χαρακτήρα ενός Εβράιου που προκαλεί εχθρότητα, ίσως ή έλλειψη γενναιοδωρίας προς όλους τους μη Εβραίους. Εννοώ, υπάρχει πάντα λόγος για τον οποίο φυτρώνει η εχθρότητα στον κόσμο. Ακόμη και ένα κάθαρμα σαν τον Χίτλερ δεν τους διάλεξε χωρίς λόγο.»

Σε άρθρο στην εφημερίδα Independent το 1990 ο Νταλ είχε δηλώσει: «Είμαι αναμφισβήτητα εναντίον των Εβραίων και είμαι αντισημίτης τόσο όσο ένας Εβραίος σε μια άλλη χώρα όπως η Αγγλία υποστηρίζει το Ζιονισμό. Νομίζω ότι πρέπει να δουν και τις δύο πλευρές. Είναι η ίδια παλιά ιστορία: όλοι ξέρουμε τα σχετικά με τους Εβραίους. Δεν υπάρχουν πολλοί αντι-Εβραίοι εκδότες, που να ελέγχουν τα media, γι' αυτό ο Πρόεδρος των ΗΠΑ ξεπούλησε τα πάντα στο Ισραήλ.»

roal Dahl illustration 607

Λίγο πριν το θανατό του, ο Νταλ έλαβε μια επιστολή από δύο παιδία από το Σαν Φρανσίσκο που έγραφε: «Αγαπητέ κύριε Νταλ. Λατρεύουμε τα βιβλία σας αλλά έχουμε ένα πρόβλημα - είμαστε Εβραίοι! Αγαπάμε τα βιβλία αλλά δεν σας αρέσουμε γιατί είμαστε Εβραίοι. Αυτό μας προσβάλλει! Θα σας παρακαλούσαμε να αλλάξετε γνώμη σχετικά με αυτά που έχετε πει για τους Εβραίους.

Η σκέψη της δημιουργίας ενός επετειακού νομίσματος αφιερωμένο στον Ρόαλντ Νταλ δεν προχώρησε ποτέ, αφού το The Royal Mint, το βασιλικό νομισματοκοπείο αποφάσισε πως ο Ρόαλν Νταλ «δεν θεωρείται ως ένας συγγραφέας με υψηλή φήμη».

Η οικογένειά του δημοσίευσε στο επίσημο site του συγγραφέα, χωρίς όμως καμία άλλη δημοσιοποίηση της, μια απολογία για τα σχόλιά του. «Η οικογένεια Νταλ και η Εταιρία Roald Dahl Story απολογείται βαθιά για το διαχρονικό και αντιληπτό κακό που προκάλεσαν οι δηλώσεις του Ρόαλντ Νταλ. Αυτές οι προκατειλημμένες απόψεις μας είναι ακατανόητες και βρίσκονται σε απόλυτη αντίθεση με τον άνθρωπο που γνωρίζαμε και τις αξίες που βρίσκονται στις ιστορίες του Ρόαλντ Νταλ, ιστορίες που επηρέασαν θετικά ολόκληρες γενιές νέων ανθρώπων. Ελπίζουμε ότι, όπως έκανε στις καλύτερες στιγμές του, έτσι και στις απόλυτα χειρότερες, ο Ροαλντ Νταλ να μας θυμίζει τη διαχρονική επιρροή των λέξεών του.»

Roald Dahl Illustration 607