Industry

Η Ιφιγένεια Ταξοπούλου εξηγεί τι εννοούμε όταν λεμε «Πρακτικές βιωσιμότητας στην παραγωγή οπτικοακουστικών έργων»

στα 10

Στο πλαίσιο του Film Factory της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου, η Ιφιγένεια Ταξοπούλου θα μιλήσει για το θέμα «Πρακτικές βιωσιμότητας στην παραγωγή οπτικοακουστικών έργων». Μαθαίνουμε περισσότερα από την ίδια.

Flix Team
Η Ιφιγένεια Ταξοπούλου εξηγεί τι εννοούμε όταν λεμε «Πρακτικές βιωσιμότητας στην παραγωγή οπτικοακουστικών έργων»

Την Κυριακή 12 Δεκεμβρίου στις 17.30 στο εργαστήρι του MEDIA - ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗ ΕΥΡΩΠΗ, η Ιφιγένεια Ταξοπούλου θα μιλήσει στους επαγγελματίες της ελληνικής κινηματογραφικής κοινότητας για τις «Πρακτικές βιωσιμότητας στην παραγωγή οπτικοακουστικών έργων».

Το Flix ρώτησε την Ιφιγένεια Ταξοπούλου τι εννοούμε όταν λέμε «Πρακτικές βιωσιμότητας στην παραγωγή οπτικοακουστικών έργων», αλλά και τη σύνδεση της κλιματικής κρίσης με τον κινηματογραφικό τομέα σήμερα.

Διαβάστε αναλυτικά: Το Film Factory επιστρέφει τον Δεκέμβριο στο Ιδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης

Σε τι αναφέρεται η θεματική «Πρακτικές βιωσιμότητας στην παραγωγή οπτικοακουστικών έργων»;

Ο στόχος είναι να ενημερώσουμε τους επαγγελματίες του χώρου σχετικά με τις τρέχουσες τάσεις και πρακτικές σε ό,τι αφορά την ευθυγράμμιση του πολιτιστικού τομέα με τις πολιτικές για την αποτροπή της κλιματικής κρίσης. Αυτή τη στιγμή, σε διεθνές, ευρωπαϊκό και εθνικό πλαίσιο αναπτύσσονται πολιτικές κατευθύνσεις που θα επηρεάσουν τον τρόπο με τον οποίο ζούμε, εργαζόμαστε, δημιουργούμε. Θα δούμε επίσης πώς αυτό αποτυπώνεται στα βασικά χρηματοδοτικά εργαλεία για τον πολιτισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης (τα προγράμματα Δημιουργική Ευρώπη και Media) και με ποιον τρόπο θα μπορούσε να διαμορφωθεί η πολιτιστική πολιτική σε εθνικό επίπεδο, ώστε να βοηθήσει τον δημιουργικό τομέα σε αυτή τη μετάβαση προς πρακτικές περιβαλλοντικής υπευθυνότητας. Τέλος, θα δούμε πώς ακριβώς αυτές οι νέες πρακτικές μεταφράζονται στην πράξη για τον τομέα του κινηματογράφου και των οπτικοακουστικών μέσων, με παραδείγματα από τον διεθνή χώρο. Υπάρχουν εντυπωσιακές πρωτοβουλίες και πλούσιο υλικό, επάνω στο οποίο θα μπορούσε κανείς να διαμορφώσει ένα μοντέλο κατάλληλο για την εγχώρια παραγωγή και δημιουργία.

Η ομιλία σας αφορά μόνο παραγωγούς ή είναι χρήσιμη και σε άλλους τομείς της κινηματογραφικής παραγωγή;

Η ενημέρωση αυτή έχει τη μορφή εισαγωγής σε ένα πεδίο πρακτικής που συνδέει τον πολιτιστικό τομέα με την περιβαλλοντική βιωσιμότητα, με την ελπίδα να επισπεύσει και στη χώρα μας τόσο τη διαμόρφωση ανάλογων πολιτικών, όσο και την ανάπτυξη καλών, «πράσινων» πρακτικών από την πλευρά των επαγγελματιών του χώρου. Μια τέτοια μετάβαση, σε ένα διαφορετικό μοντέλο εργασίας και δημιουργίας, αφορά όλους τους εμπλεκόμενους – δημιουργούς, παραγωγούς, τεχνικούς, τους σχετικούς φορείς, καθώς και όσους διαμορφώνουν το πλαίσιο της πολιτικής.

Τι ιδιαίτερες προκλήσεις έχει να αντιμετωπίσει σήμερα η παραγωγή ενός οπτικοακουστικού έργου στην Ευρώπη;

Στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας, οι επιμέρους πολιτικές θα πρέπει να συντονιστούν στο σύνολό τους, αργά ή γρήγορα, με τον στόχο για τη μετάβαση σε μια οικονομία χαμηλού άνθρακα, πιο «πράσινη». Άρα, αυτό θα επηρεάσει τόσο τις υπάρχουσες πρακτικές της δημιουργίας και της παραγωγής, όσο και τα κριτήρια επιλεξιμότητας και χρηματοδότησης, σε ό,τι αφορά την οικονομική διάσταση. Σταδιακά, όμως, αρχίζει και το κοινό να ευαισθητοποιείται ως προς το θέμα της κλιματικής κρίσης, οπότε θα υπάρξουν πιθανότητα ενδιαφέρουσες προκλήσεις σε ζητήματα αισθητικής, θεματολογίας ή, αν θέλετε, και ηθικής, με την έννοια ότι κάθε δημιουργός ή επαγγελματίας του χώρου αναλαμβάνει και ως πολίτης την περιβαλλοντική ευθύνη που του αναλογεί.


Η Ιφιγένεια Ταξοπούλου είναι ιδρυτικό μέλος και Γενική Γραμματέας του ευρωπαϊκού θεατρικού δικτύου mitos21. Είναι επίσης Συνεργάτιδα του Julie’s Bicycle, ενός μη κερδοσκοπικού οργανισμού με έδρα τη Βρετανία, που έχει στόχο να δημιουργήσει συνδέσμους ανάμεσα στην περιβαλλοντική βιωσιμότητα και τον τομέα του πολιτισμού. Έχει συνεργαστεί ως δραματολόγος, καλλιτεχνικός σύμβουλος και υπεύθυνη διεθνών προγραμμάτων με πολλούς θεατρικούς οργανισμούς, φεστιβάλ και πολιτιστικά ιδρύματα στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Τα τελευταία χρόνια εργάζεται εκτενώς ως ειδικός σύμβουλος και εισηγήτρια στον τομέα του πολιτισμού και της περιβαλλοντικής βιωσιμότητας. Κατέχει τίτλο σπουδών Ελληνικής Φιλολογίας και μεταπτυχιακό τίτλο στην Πολιτιστική Διαχείριση και την Κριτική Θεάτρου. Την περίοδο αυτή γράφει ένα βιβλίο με τίτλο The Practitioner’s Handbook of Sustainable Theatre, που θα εκδοθεί από την Methuen Drama (Bloomsbury Publishing).


Την Κυριακή 12 Δεκεμβρίου θα λάβει χώρα εργαστήρι υπό τη διεύθυνση του MEDIA - Δημιουργική Ευρώπη στο Ιδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης

17:30-19:45 (Αίθουσα Κινηματογράφου) | MEDIA - Δημιουργική Ευρώπη

Πρακτικές βιωσιμότητας στην παραγωγή οπτικοακουστικών έργων | Ιφιγένεια Ταξοπούλου
Προετοιμασία και υποβολή πρότασης στο πλαίσιο του προγράμματος MEDIA | Άννα Κασιμάτη
Θα ακολουθήσει networking event.


Αναζητήστε περισσότερες πληροφορίες στην επίσημη σελίδα του MEDIA - Creative Europe στην Ελλάδα