Industry

(Γνώση για) γνώμη για τα γυρίσματα στο Σούνιο έχουν και οι υπάλληλοι φύλαξης αρχαιοτήτων

στα 10

Για το θέμα των ημερών - την άρνηση του ΚΑΣ να δώσει άδεια γυρισμάτων στο Σούνιο σε μίνι - σειρά του BBC - τοποθετούνται και οι αρχαιοφύλακες, υπενθυμίζοντας πως σε αυτή τη χώρα θα κοιτάμε αιωνίως το δέντρο και όχι το δάσος.

Flix Team
(Γνώση για) γνώμη για τα γυρίσματα στο Σούνιο έχουν και οι υπάλληλοι φύλαξης αρχαιοτήτων

Μέχρι στιγμής στο θέμα της άρνησης του ΚΑΣ να δώσει άδεια στο BBC για να κάνει γυρίσματα στο Σούνιο για τη μίνι - σειρά «The Little Drummer Girl» σε σκηνοθεσία του Παρκ Τσαν - γουκ, έχουν τοποθετηθεί τουλάχιστον οι μισοί Ελληνες σε ιδιωτικές συζητήσεις, άλλοι μισοί στα social media (βλ. και τα trending topics στο ελληνικό twiiter), ο Γενικός Γραμματέας Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, η ΕΣΠΕΚ και η Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου.

Οπότε, σκέφτηκαν, όσοι αποτελούν την Πανελλήνια Ενωση Υπαλλήλων Φυλάξεως Αρχαιοτήτων (ΠΕΥΦΑ) γιατί να μην εκφράσουν κι αυτοί την άποψή τους, ως και πιο ειδικοί, σου λέει. Και εξέδωσαν αυτό το δελτίο Τύπου που μπορείτε να διαβάσετε παρακάτω. Αφού το διαβάσετε, αναλογιστείτε ότι κατά τα άλλα θέλουμε να προσελκύσουμε ξένες παραγωγές στην Ελλάδα, να γίνουμε βιομηχανία και άλλα τέτοια καταπληκτικά.

[Για την αποκατάσταση της τάξης, για την ιστορία και για να κοιμούνται ήσυχοι και οι αρχαιοφύλακες, το θέμα έχει ήδη λυθεί, καθώς, όπως αναφέραμε ήδη από χθες, τη Μεγάλη Τρίτη το ΚΑΣ θα εξετάσει εκ νέου αίτηση της παραγωγής του «The Little Drummer Girl», στην οποία έχουν τροποποιηθεί οι ώρες των γυρισμάτων - γεγονός που όπως καταλαβαίνουμε από την ανακοίνωση της ΠΕΥΦΑ έπαιξε ρόλο στην πρώτη απόρριψη της αίτησης.]

Διαβάστε αναλυτικά:


Διαβάστε εδώ αυτούσιο το δελτίο Τύπου της ΠΕΥΦΑ:

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Θέμα: Σχετικά με την απόφαση του ΚΑΣ για κινηματογράφηση στον Αρχαιολογικό Χώρο του Σουνίου.

Με έκπληξη πληροφορηθήκαμε την εντονότατη κριτική που ασκήθηκε μετά από την αρνητική απάντηση του ΚΑΣ στο εν λόγω αίτημα.

Σαν εργαζόμενοι στους Αρχαιολογικούς Χώρους και Μουσεία, θέλουμε να σας γνωρίσουμε ότι είμαστε υπέρ στο να πραγματοποιούνται τέτοιου είδους δράσεις, αλλά με έναν απαράβατο όρο. Να μην δημιουργείται πρόβλημα στην ασφάλεια του Χώρου ή του Μουσείου και στην ομαλή πρόσβαση των τουριστών.

Επίσης όλα αυτά να γίνονται κατά την διάρκεια του ωραρίου εργασίας των Αρχαιοφυλάκων για πάρα πολλούς λόγους.

Θέλουμε να σας ενημερώσουμε, ότι πάρα πολλές φορές οι παραγωγές αυτές μικρές ή μεγάλες, δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα του αιτήματος. Με λίγα λόγια, άλλα αιτούνται στο ΚΑΣ και άλλα συμβαίνουν στην πράξη και αυτό έχει να κάνει με το ωράριο εργασίας, με την απασχόληση των εργαζομένων και κυρίως με την παρεμπόδιση των επισκεπτών επειδή αποκλείονται μεγάλα κομμάτια του Χώρου με αποτέλεσμα οι επισκέπτες να διαμαρτύρονται εντονότατα.

Ακόμα, θα θέλαμε να μάθουμε το τίμημα που καταβάλλεται για την χρήση του Αρχαιολογικού Χώρου καθώς και την πληρωμή των εργαζομένων όταν πρόκειται να εργαστούν υπερωριακά.

Το ΚΑΣ είναι ένας επιστημονικός θεσμός του Υπουργείου Πολιτισμού ο οποίος προσπαθεί να διαφυλάξει την Πολιτιστική μας Κληρονομιά. Επειδή όμως “ κληθήκαμε ” να εκφράσουμε την γνώμη μας και πιστεύουμε πως θα το κάνουνε και άλλοι πολλοί, θέλουμε να πούμε το εξής ρητό του Πλάτωνα :

Γνώμην δύναται να έχουν άπαντες. Γνώσιν διά να έχουν γνώμην έχουν;

Για την Εκτελεστική Γραμματεία

της ΠΕΥΦΑ


Για να συμπληρώσετε την εικόνα, στο επίσημο site της ΠΕΥΦΑ, η αμέσως προηγούμενη ανακοίνωση αυτής που αφορά το ΚΑΣ και το Σούνιο είναι η εισήγηση για κινητοποιήσεις τις μέρες του Πασχα σε αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία. Μάλιστα.

Διαβάστε ακόμη: