Industry

Η ΕΣΠΕΚ για την άρνηση του ΚΑΣ να δώσει άδεια γυρισμάτων στο Σούνιο για τη μίνι σειρά του BBC

στα 10

Και η ΕΣΠΕΚ στρέφεται εναντίον της απόφασης του ΚΑΣ που αρνήθηκε τα γυρίσματα στη μίνι - σειρά «The Little Drummer Girl» παραγωγής BBC και σε σκηνοθεσία του Παρκ Τσαν-γουκ, την ώρα που η χώρα κατά το Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης είναι καθόλα έτοιμη να προσελκύσει ξένες παραγωγές.

Flix Team
Η ΕΣΠΕΚ για την άρνηση του ΚΑΣ να δώσει άδεια γυρισμάτων στο Σούνιο για τη μίνι σειρά του BBC

Μετά τη σκληρή απάντηση του Γενικού Γραμματέα Ενημέρωσης και Επικοινωνίας Λευτέρη Κρέτσου και την ανακοίνωση του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου, η Ενωση Σκηνοθετών Παραγωγών Ελληνικού Κινηματογράφου (ΕΣΠΕΚ) δηλώνει δημόσια την ανησυχία της για την χάραξη ή όχι μιας ενιαίας κινηματογραφικής πολιτικής, με αφορμή την απόφαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου να μη δώσει άδεια γυρισμάτων στο Σούνιο στο, BBC, την παραγωγή, δηλαδή, της μίνι - σειράς «The Little Drummer Girl» με σκηνοθέτη τον Παρκ Τσαν-γουκ.

Κι όλα αυτά τη στιγμή που κατά το Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης όλα είναι πλέον έτοιμα για τη λειτουργία του ΕΚΟΜΕ, του συντονιστικού οργάνου που χειρίζεται το επενδυτικό κίνητρο για τις οπτικοακουστικές παραγωγές στην Ελλάδα.

Διαβάστε ακόμη: Υπεγράφη η Κοινή Υπουργική Απόφαση που κάνει το Filming in Greece πραγματικότητα


Διαβάστε αυτούσια την ανακοίνωση της ΕΣΠΕΚ:

Δελτίο Τύπου30 Μαρτίου 2018

Τη Δευτέρα που μας πέρασε (26/3), ανακοινώθηκε από το Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης η λειτουργία του ΕΚΟΜΕ και των οικονομικών κινήτρων για την ενίσχυση των κινηματογραφικών και οπτικοακουστικών παραγωγών στη χώρα μας. Ένας από τους στόχους των κινήτρων αυτών είναι και η προσέλκυση αλλοδαπών παραγωγών, με τα γνωστά οφέλη για τη προβολή και την οικονομία μίας χώρας. Η ΕΣΠΕΚ χαιρετίζει την πρωτοβουλία αυτή που καλύπτει μια χρόνια ανάγκη και απαίτηση του κινηματογραφικού χώρου.

Μία μέρα όμως μετά, έρχεται μια άλλη ανακοίνωση, αυτή του Κεντρικού αρχαιολογικού Συμβουλίου που «απαγορεύει» (η επίσημη έκφραση είναι δεν εγκρίνει) τα γυρίσματα στο ναό του Ποσειδώνα στο Σούνιο, της μίνι σειράς «The Little Drummer Girl» («Η Μικρή Τυμπανίστρια»), με συνολικό προϋπολογισμό δαπάνης στη χώρα μας 3.000.000 ευρώ.

Σήμερα μαθαίνουμε ότι μετά τις αντιδράσεις που προκάλεσε η απόφαση αυτή, μάλλον τη Μ. Τρίτη σε νέα συνεδρίαση θα βρεθεί λύση.

Για άλλη μια φορά φαίνεται η έλλειψη σχεδιασμού και συντονισμού κινηματογραφικής πολιτικής στη χώρα μας. Κάθε θετική πρωτοβουλία, όπως η δημιουργία και λειτουργία του ΕΚΟΜΕ, κινδυνεύει να αχρηστευτεί από την υπάρχουσα γραφειοκρατία την έλλειψη διευκολύνσεων από δημόσιους φορείς και την παρωχημένη αντίληψη για τη πολιτιστική διαχείριση μνημείων σε σχέση με τη δημιουργία κινηματογραφικών και οπτικοακουστικών έργων.

Από τη μεταπολίτευση μέχρι σήμερα κάθε, νόμος για το κινηματογράφο, όπως και ο ισχύον αναφέρει στο πρώτο του άρθρο: «Ο Υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού έχει τη γενική αρμοδιότητα και εποπτεία για όσα θέματα σχετικά με την κινηματογραφική τέχνη…». Είναι καιρός το ΥΠΠΟΑ και η υπουργός να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Τέλος υπενθυμίζουμε ότι οι αποφάσεις του ΚΑΣ είναι γνωμοδοτικού χαρακτήρα και την τελική απόφαση την παίρνει ο/η εκάστοτε υπουργός. Επομένως εγκρίνεται ή απορρίπτεται ένα αίτημα από τον/την υπουργό μετά από εισήγησή του ΚΑΣ, εκτός αν πλέον το ΚΑΣ υποκαθιστά την υπουργό.

Πιστεύουμε ότι τα γεγονότα της εβδομάδας αυτής δείχνουν (για άλλα μια φορά) πόσο επιτακτική είναι η χάραξη εθνικής στρατηγικής για την ανάπτυξη της ελληνικής κινηματογραφίας στο πλαίσιο της οποίας θα λειτουργήσει και η προσέλκυση αλλοδαπών παραγωγών. Ας αναλάβουν όλοι τις ευθύνες τους.

Το ΔΣ της Ένωσης Σκηνοθετών - Παραγωγών Ελληνικού Κινηματογράφου (ΕΣΠΕΚ)


Διαβάστε ακόμη: