Industry

Ανακοίνωση του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου για την απόφαση του ΚΑΣ να αρνηθεί την άδεια γυρισμάτων στο Σούνιο

στα 10

Μετά τη σκληρή απάντηση του Γενικού Γραμματέα Ενημέρωσης και Επικοινωνίας Λευτέρη Κρέτσου, τώρα και το Κέντρο Κινηματογράφου στέκεται με έκπληξη και βαθιά απογοήτευση απέναντι στην απόφαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου να παραχωρήσει το Σούνιο για τις ανάγκες γυρισμάτων διεθνούς τηλεοπτικής παραγωγής.

Flix Team
Ανακοίνωση του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου για την απόφαση του ΚΑΣ να αρνηθεί την άδεια γυρισμάτων στο Σούνιο

Με τις εξελίξεις να τρέχουν γύρω από το πολυσυζητημένο τις τελευταίες ημέρες θέμα της άρνησης του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου να αρνηθεί την άδεια γυρισμάτων στο Σούνιο στο BBC και τον Παρκ Τσαν-γουκ για τα γυρίσματα της μίνι-σειράς «The Little Drummer Girl», οι αντιδράσεις από τους φορείς συνεχίζονται.

Μετά τη σκληρή απάντηση του Γενικού Γραμματέα Ενημέρωσης και Επικοινωνίας Λευτέρη Κρέτσου, τώρα και το Κέντρο Κινηματογράφου στέκεται με έκπληξη και βαθιά απογοήτευση απέναντι στην απόφαση του ΚΑΣ.

Ηδη από χθες έχει γίνει γνωστό πως η εταιρία παραγωγής του «The Little Drummer Girl», η Faliro House του Χρήστου Β. Κωνσταντακόπουλου, μετά από το θόρυβο που έχει ξεσπάσει, έχει ξανακαταθέσει αίτηση (με τροποποιημένες τις ώρες των γυρισμάτων που υπήρξε και ένας από τους κύριους λόγους της απόρριψης της άδειας από το ΚΑΣ) η οποία και θα περάσει από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο την Μεγάλη Τρίτη. Ολοι καταλαβαίνουμε πως η απάντηση του αυτή τη φορά θα είναι θετική.

Διαβάστε ακόμη: Υπεγράφη η Κοινή Υπουργική Απόφαση που κάνει το Filming in Greece πραγματικότητα


Διαβάστε εδώ αυτούσια την ανακοίνωση του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου:

Ανακοίνωση του ΕΚΚ σχετικά με την άρνηση του ΚΑΣ για τη χορήγηση άδειας γυρισμάτων στη σειρά «The Little Drummer Girl» στο Σούνιο

Το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου εκφράζει τη βαθιά απογοήτευση και έκπληξή του σχετικά με την αρνητική απόφαση του ΚΑΣ ως προς την παραχώρηση του αρχαιολογικού χώρου του Σουνίου για τις ανάγκες των γυρισμάτων της βρετανικής τηλεοπτικής σειράς «The Little Drummer Girl», η οποία βασίζεται στο βιβλίο του Τζον Λε Καρέ, σε σκηνοθεσία του διακεκριμένου Παρκ Τσαν Γουκ. Το ΕΚΚ γνωρίζει και παρακολουθεί εδώ και καιρό τα βήματα που έχει ακολουθήσει η εταιρεία παραγωγής για την απόκτηση αδειών για τα γυρίσματα της σειράς στην Ακρόπολη και στο Σούνιο, έχει προσκομίσει όλα τα απαραίτητα συνοδευτικά έγγραφα και έχει ενθαρρύνει τους εκπροσώπους της εταιρείας να πραγματοποιήσουν παράσταση στη συνεδρίαση του ΚΑΣ για την υποστήριξη του αιτήματός τους.

Ένα χρόνο μετά την σύσταση του Hellenic Film Commission, της αρμόδιας Διεύθυνσης του ΕΚΚ για την προβολή της Ελλάδας και την προσέλκυση διεθνών παραγωγών, αρνητικές αποφάσεις του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου απέναντι σε αντίστοιχα αιτήματα, τόσο υψηλού κύρους, δυσχεραίνουν το έργο του.

Η εξέλιξη της συνεδρίασης του ΚΑΣ, την Τρίτη 27 Μαρτίου 2018, ως προς την συγκεκριμένη παραγωγή, σε μια στιγμή που η χώρα βρίσκεται στην τελική ευθεία ανάπτυξης και ολοκλήρωσης των απαιτούμενων εργαλείων (ενεργό Film Commission, επενδυτικό κίνητρο), δημιουργεί εμπόδια στην προσπάθεια να γίνει επιτέλους πράξη η «προσέλκυση διεθνών παραγωγών».

Ένα από τα βασικά συγκριτικά πλεονεκτήματα μιας χώρας, σαν την Ελλάδα, είναι οι αρχαιολογικοί και ιστορικοί χώροι της (δεκαοχτώ από τους οποίους προστατεύονται από την UNESCO). Οφείλει, λοιπόν, να τους αξιοποιήσει, να τους αναδείξει και να τους προβάλει μέσα από την οπτικοακουστική βιομηχανία, εκμεταλλευόμενη στο έπακρο την χρησιμότητά τους στο χτίσιμο του branding μιας χώρας φιλικής προς τις κινηματογραφικές παραγωγές.

Τον Νοέμβριο του 2017, σε εκδήλωση του European Film Commissions Network στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, η κ. Petra Kammerevert, Ευρωβουλευτής και Πρόεδρος της Επιτροπής Πολιτισμού και Παιδείας, δήλωσε: «Το 2018 θα είναι Έτος Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Δεν ήταν εύκολο να το κερδίσουμε. Οι αρχαιολογικοί χώροι πολιτιστικής κληρονομιάς θα έπρεπε να αξιοποιούνται περισσότερο στις ταινίες διότι εκεί αναδεικνύονται με εκπληκτικό τρόπο και δημιουργούν συναισθηματικούς δεσμούς με το κοινό».

Το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου και το Hellenic Film Commission, από το καλοκαίρι του 2017, έχει εισηγηθεί προς τις αρμόδιες διευθύνσεις του Υπουργείου Πολιτισμού τις προτάσεις του, για μια νέα διαδικασία αδειοδότησης κινηματογράφησης σε αρχαιολογικούς χώρους και μια νέα λογική στον καθορισμό των αντίστοιχων τελών, σεβόμενοι τόσο το πολιτιστικό απόθεμα της χώρας, όσο και τις δυνατότητες που παρέχονται για την προβολή και αξιοποίησή του, μέσω των οπτικοακουστικών παραγωγών, στην κατεύθυνση της ευρύτερης ανάπτυξης της κινηματογραφικής βιομηχανίας στην Ελλάδα.

Εν κατακλείδι, το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου αναμένει την επικείμενη οριστικοποίηση και υπογραφή των Υ.Α. και Κ.Υ.Α. (αδειοδότησης και καθορισμού των τελών κινηματογράφησης αντίστοιχα) συμβάλλοντας με την τεχνογνωσία του στη διαμόρφωση μιας ενιαίας στρατηγικής της χώρας, προκειμένου να επιτευχθεί ο κοινός στόχος της προσέλκυσης διεθνών κινηματογραφικών παραγωγών.


Διαβάστε ακόμη: