H αλήθεια είναι ότι δεν συμβαίνει κάθε μέρα: αν κερδίσεις Οσκαρ, θέλεις να το μοστράρεις κάπου, ώστε κι εσύ αλλά κι όποιος μπαίνει στο σπίτι σου να το βλέπει. Κάποιοι το έχουν στις βιβλιοθήκες των γραφείων τους, κάποιοι πάνω στο τζάκι, κάποιοι με χιούμορ... στην τουαλέτα.
«Μα σκεφθείτε το: όλοι οι καλεσμένοι μου, όταν πηγαίνουν στο μπάνιο, μπορούν να το πάρουν στα χέρια τους, να κοιταχτούν στον καθρέφτη και να ευχαριστήσουν την μαμά τους!» είχε πει, είχε εξηγήσει η Κέιτ Γουίνσλετ που έχει διακοσμήσει το Οσκαρ Α' Γυναικείου (2009) στην τουαλέτα δίπλα από το σαλόνι της.
Ναι, είναι αλήθεια. Ολοι θέλουμε κάποτε να πιάσουμε στα χέρια μας ένα αυθεντικό Οσκαρ. Και κάποιοι το έχουν κάνει, όχι για τους ρομαντικούς σινεφίλ σκοπούς που σκεφτόμαστε εμείς.
Υπάρχουν περιπτώσεις που τα χρυσά αγαλματάκια οσκαρικών νικητών έχουν πέσει θύμα κλοπής.
Στα 94 χρόνια του οσκαρικού θεσμού, έχουν καταγραφεί πολλές περιπτώσεις που χάθηκαν Οσκαρ: είτε εξαφανίστηκαν στην μεταφορά τους σε νικητές που δεν ήταν στην τελετή, είτε οι ίδιοι οι νικητές κάπου τα ξέχασαν (!), είτε διαρρήκτες τα έκλεψαν από σπίτια, γραφεία ή αποθήκες.
Δείτε κι αυτό: Ο Σον Πεν ορκίζεται απόψε να λιώσει τα Οσκαρ που έχει κερδίσει αν...
Φράνσις ΜακΝτόρμαντ (2018)
Η Φράνσις ΜακΝτόρμαντ ήταν η μεγάλη νικήτρια της οσκαρικής βραδιάς του 2018, όχι μόνο γιατί απέσπασε το Οσκαρ Α' Γυναικείου ρόλου (για το «Οι Τρεις ΠΙνακίδες Εξω αόπό το Εμπινγκ, στο Μιζούρι), αλλά γιατί είχε δώσει κι έναν σημαντικό και πραγματικό πολιτικό ευχαριστήριο λόγο σε μία βαρετή, προβλέψιμη τελετή.
Φαίνεται όμως ότι η ταραχή και η αδρεναλίνη μετά από μία τέτοια στιγμή είναι κακοί σύμμαχοι: έχασε το χρυσό της αγαλματάκι κατά τη διάρκεια της παραδοσιακής δεξίωσης που ακολουθεί τις τελετές οσκαρικών απονομών στο Governors Ball! Μάρτυρες την είδαν να κλαίει με λυγμούς έξω από το κτίριο και να αποχωρεί από το οσκαρικό με τον σύζυγό της Τζόελ Κοέν, απελπισμένη ότι το είχε χάσει για πάντα.
Ευτυχώς, το γεγονός ότι η ΜακΝτόρμαντ είχε ήδη χαράξει ήδη το όνομά της στο αγαλματάκι της, οδήγησε στο να ξαναβρεθεί μετά από εξονυχιστικό έλεγχο από τα σεκιούριτι της αίθουσας. Σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες, κάποιος πλησίασε το τραπέζι της, έκλεψε το Οσκαρ της και επιχείρησε να φύγει από το κτίριο. Μόνο που οι φωτογράφοι του Governor's Ball πρόσεξαν έναν άντρα να κρατά το Οσκαρ που έγραφε Α' Γυναικείου ρόλου και να φωτογραφίζεται, του το πήραν πίσω κι ειδοποίησαν τα σεκιούριτι.
Mέριλ Στριπ (1980)
Κερδίζεις το πρώτο Οσκαρ της καριέρας σου και είσαι τόσο απρόσεχτη;
Φαίνεται πώς η αδρεναλίνη τρέχει περίεργα στο αίμα κάτι τέτοιες στιγμές. Αλλιώς δεν εξηγείται το ότι η Μέριλ Στριπ που το 1980 κέρδισε το Οσκαρ της καριέρας της για το «Κράμερ Εναντίον Κράμερ», το... ξέχασε στις τουαλέτες του Governor's Ball!
«Το ακούμπησα στο πάτωμα της τουαλέτας και μετά ξεχάστηκα!» ομολογεί η ίδια. «Το βρήκε μία καθαρίστρια και μου το παρέδωσε!»
Tζάρεντ Λίτο (2014)
Είναι να μην είσαι αλαφροΐσκιωτος!
Σε συνέντευξή του το 2021, ο Τζάρεντ Λίτο, οσκαρικός νικητής Β' Ανδρικού ρόλου για το «Dallas Buyers Club», ομολόγησε ότι «έχει να δει το Οσκαρ του εδώ και 3 χρόνια και δεν ξέρει που είναι...»
«Το έχω ψάξει παντού. Μάλλον μου το έκλεψαν. Δεν είναι και κάτι που κάποιος κατά λάθος πετάει στα σκουπίδια....»
Γούπι Γκόλντμπεργκ (1991)
Η Γκόλντμπεργκ την πάτησε γιατί είναι νοικοκυρά! Το 2002, 11 χρόνια μετά το Οσκαρ Β' Γυναικείου ρόλου που κέρδισε για τον «Αόρατο Εραστή», η Γκόλντμπεργκ έστειλε το χρυσό αγαλματάκι της πίσω στην Ακαδημία για να τής το γυαλίσουν. κι ενώ το δικό της πακέτο έφτασε με ασφάλεια στο Λος Αντζελες, η Ακαδημία τής το έχασε στέλνοντάς το στο Σικάγο (γιατί εκεί γίνεται η επεξεργασία του επίχρυσου βραβείου).
Συγκεκριμένα, κάποιος άνοιξε το πακέτο, έκλεψε το Οσκαρ και το ξαναέκλεισε, με αποτέλεσμα να φτάσει στους τεχνικούς... άδειο.
Λίγες μέρες μετά, και καθώς το θέμα είχε πάρει μεγάλη δημοσιότητα, ο κλέφτης δείλιασε. Το Οσκαρ της Γκόλντμπεργκ βρέθηκε σ' έναν κάδο σκουπιδιών, κοντά στο αεροδρόμιο του Λος Αντζελες.
Από τότε, η Γκόλντμπεργκ έχει ορκιστεί: «δε θα ξαναβγεί από το σπίτι μου ποτέ!»
Χάτι ΜακΝτάνιελ (1940)
Ενα εμβληματικό Οσκαρ, αυτό της Χάτι ΜακΝτάνιελ, της πρώτης μαύρης γυναίκας ηθοποιού που κέρδισε το βραβείο, έχει κλαπεί.
Προς τιμήν της, η ΜακΝτάνιελ το είχε δωρίσει στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, όπου στολίστηκε σε βιτρίνα και σε δημόσια θέα. Αυτό μάλλον δεν ήταν καλή ιδέα γιατί, κάποια στιγμή κατά τη διάρκεια των 60ς, κάποιος το έκλεψε και κανείς δεν έχει λύσει το μυστήριο ακόμα.
Υπάρχει και μια πιο ακτιβιστική εξήγηση: ότι μαύροι φοιτητές το πέταξαν στο ποτάμι κατά τη διάρκεια των Civil Rights διαδηλώσεων.
Μπινγκ Κρόσμπι (1945)
Ο Κρόσμπι, ο οποίος είχε κερδίσει Οσκαρ το 1945 για το «Going My Way», άφησε στη διαθήκη του την επιθυμία να σταλεί το αγαλματάκι του στο Gonzaga University. Πράγματι έτσι έγινε και στολίστηκε στη βιβλιοθήκη του πανεπιστημίου.
Μόνο που το 1972 κάποιος πρόσεξε ότι το Οσκαρ λείπει: είχε αντικατασταθεί με ένα αγαλματάκι του Μίκι Μάους.
Μία εβδομάδα μετά όμως, ένα ανώνυμο τηλεφώνημα έστειλε τους υπεύθυνους στο εκκλησάκι του πανεπιστημίου, όπου βρήκαν ξανά το Οσκαρ. Ο ριψοκίνδυνος κλέφτης απολογήθηκε «ήταν απλώς μια φάρσα!».
Ολυμπία Δουκάκις (1988)
H Δουκάκις κέρδισε το 1988 το Οσκαρ Β' Γυναικείου ρόλου, ερμηνεύοντας εκπληκτικά την ιταλοαμερικανίδα μάνα (της Cher) στο «Moonstruck».
Ως γνήσια Ελληνίδα, το στόλισε στην κουζίνα της.
Μόνο που διέρρηξαν το σπίτι της και έκλεψαν μόνο αυτό. Αμέσως μετά ζήτησαν λίτρα για να το επιστρέψουν. Παρόλο που η αστυνομία επιχείρησε να εντοπίσει τον απαγωγέα, δεν βρέθηκε ποτέ. Και η Δουκάκις απλώς πλήρωσε 78 δολάρια στην Ακαδημία για να της το αντικαταστήσουν.
Bίβιαν Λι (1952)
Η θρυλική πρωταγωνίστρια δεν μπορούσε να παρεβρεθεί στην τελετή των βραβείων Οσκαρ για να παραλάβει το βραβείο της για το «Λεωφορείο ο Πόθος». Αντ' αυτού, η Ακαδημία οργάνωσε μία μικρότερη τελετή στο Λονδίνο για να της το παραδώσουν.
Μόνο που διαρρήκτες εισέβαλαν στο σπίτι της Λι ξαφρίζοντας κάθε τι πολύτιμο: κοσμήματα, ρούχα, αντίκες, ασημικά. Και δυστυχώς και το πιο πολύτιμο από όλα: το Οσκαρ της.
Το αυθεντικό αγαλματάκι δεν βρέθηκε ποτέ, αλλά η Ακαδημία φρόντισε να της το αντικαταστήσει.
Mατ Ντέιμον (1998)
Ολοι θυμόμαστε πότε είχε ο Ντέιμον κερδίσει Οσκαρ. Δεν ήταν για ερμηνεία του, αλλά για το Πρωτότυπο Σενάριο του Good Will Hunting που έγραψε με τον κολλητό του Μπεν Αφλεκ.
Είκοσι χρόνια μετά τη νίκη του το 1988, το Οσκαρ του εξαφανίστηκε.
«Το διαμέρισμά μας στην Νέα Υόρκη πλημμύρισε το 2007, όταν λείπαμε. Από τότε λείπει και το Οσκαρ μου. Δε θέλω να είμαι καχύποπτος. Ισως κάποιος που βοήθησε στο καθάρισμα του σπιτιού, το αποθήκευσε με άλλα πράγματά μου. Αλλά ναι, μπορεί και να το έκλεψαν...»
Πόσο large, πόσο άνετος...
Διαβάστε περισσότερα: