Φεστιβάλ / Βραβεία

Βραβεία Οσκαρ 2022: Τα 10+1 ρεκόρ που θα αφήσουν ιστορία

στα 10

Στην 94η τελετή των βραβείων Οσκαρ, το άνοιγμα κάποιων φακέλων έχει τη δύναμη να γράψει ιστορία. Ποιοι και σε ποιες κατηγορίες θα μπορούσαν να σπάσουν κάθε ρεκόρ;

Flix Team
Βραβεία Οσκαρ 2022: Τα 10+1 ρεκόρ που θα αφήσουν ιστορία

Μία μέρα πριν την τελετή απονομής των βραβείων 94ων βραβείων Οσκαρ και η παγκόσμια σινεφίλ κοινότητα βρίσκεται σε αντίστροφη μέτρηση. Την Κυριακή, ξημερώματα Δευτέρας για εμάς, η μεγαλύτερη γιορτή της κινηματογραφικής βιομηχανίας επιστρέφει στο κόκκινο χαλί της και στην λαμπερή αίθουσα του Dolby Theater, μετά από δύο χρόνια lockdown και μουδιασμένων «εναλλακτικτών» τελετών.

Διαβάστε περισσότερα: Βραβεία Οσκαρ 2022: Το Flix προβλέπει τους νικητές

Η αυριανή τελετή όμως, με προγνωστικά που ακόμα κρίνονται στις λεπτομέρειες, έχει τη δυνατότητα να μάς χαρίσει μεγάλες στιγμές: να στέψει νικητές που δεν θα πανηγυρίσουν μόνο το προσωπικό τους επίτευγμα, αλλά θα αφήσουν το στίγμα τους με ιστορικά ρεκόρ.

Πάμε να δούμε ποια θα μπορούσαν να είναι αυτά.

Εχουμε ακόμα πολύ δρόμο. Αλλά υπάρχουν υπέροχες γυναίκες δημιουργοί που ροκανίζουν σιγά σιγά το μονοπώλιο του ανδρικού βλέμματος στον κόσμο»

jane campion

ΤΖΕΪΝ ΚΑΜΠΙΟΝ: Ενα ρεκόρ από μόνη της

Ηδη, η Τζέιν Κάμπιον με την «Εξουσία του Σκύλου» έχει σπάσει ένα ρεκόρ: είναι η πρώτη γυναίκα που προτάθηκε ποτέ για Οσκαρ Σκηνοθεσίας 2 φορές (την πρώτη για τα «Μαθήματα Πιάνου» το 1994). Αν φέτος το κερδίσει, έτσι όπως όλα δείχνουν, θα κάνει ακόμα ένα: θα γίνει η 3η γυναίκα, μετά τις Κάθριν Μπίγκελοου («The Hurt Locker», 2009) και («Η Χώρα των Νομάδων», 2020), οι μοναδικές (προς το παρόν) που κερδίζει Οσκαρ Σκηνοθεσίας σε 94 χρόνια Ιστορίας των βραβείων Οσκαρ.

Επιπλέον, αν κερδίσει και το Οσκαρ Διασκευασμένου Σεναρίου θα γίνει η πρώτη γυναίκα που έχει κερδίσει Οσκαρ σεναρίου και στις δύο κατηγορίες (με τα «Μαθήματα Πιάνου» είχε κερδίσει Οσκαρ Πρωτότυπου Σεναρίου το 1994).

Τέλος, καθώς είναι και παραγωγός της «Εξουσίας του Σκύλου», αν κερδίσει και στις 3 κατηγορίες που είναι υποψήφια (Καλύτερης Ταινίας, Σκηνοθεσίας, Διασκευασμένου Σεναρίου) θα γίνει η πρώτη γυναίκα κινηματογραφίστρια που το πετυχαίνει αυτό, αλλά και η δεύτερη δημιουργός συνολικά - μετά τον Μπονγκ Τζουν Χο το 2019 με τα «Παράσιτα».

Στεναχωριέμαι για τα χρόνια που χάσαμε. Για το ταλέντο που χάθηκε μέσα σε 100 χρόνια σινεμά, γιατί ελάχιστοι εμπιστεύθηκαν μία γυναίκα να σηκώσει την κάμερα»

ari wegner

ΑΡΙ ΒΕΓΚΝΕΡ: Η φωτογραφία είναι γένους θηλυκού

Παρόλο που τα προγνωστικά είναι εναντίον της, μία ανατροπή που θα έγραφε το όνομά της στο φάκελο της Διεύθυνσης Φωτογραφίας, θα έγραφε πραγματική Ιστορία: αν δικαιωθεί η Αρι Βέγκνερ για τη δουλειά της στην «Εξουσία του Σκύλου» θα γίνει η πρώτη γυναίκα DP που κερδίζει Οσκαρ στα 94 χρόνια του θεσμού. Αλλωστε τα φτωχά νούμερα μιλούν από μόνα τους: η Βέγκνερ αποτελεί μόλις τη 2η γυναίκα υποψήφια για φωτογραφία (με πρώτη την Ρέιτσελ Μόρισον για το Mudbound, 2018)


Οι κωφοί ηθοποιοί έχουν μεγαλύτερη εκφραστική γκάμα, γιατί αναγκάζονται από τις συνθήκες. Μπορούμε να δώσουμε σ' έναν σκηνοθέτη την ίδια σκηνή με 10 διαφορετικούς τρόπους. Εμπιστευθείτε μας!»

troy kotsur

ΤΡΟΪ ΚΟΤΣΕΡ: Μια... ηχηρή νίκη

Ο αγαπημένος πλέον όλων Τρόι Κότσερ, υποψήφιος για Οσκαρ Β' Ανδρικού ως ο πατέρας της οικογένειας του «Coda» μοιάζει να είναι μία από τις προεξοφλημένα συγκινητικές στιγμές της τελετής. Και γιατί θα βραβευτεί ένα πανάξιο ταλέντο, αλλά και γιατί θα αποκατασταθεί μία ακόμα αδικία. Αν κερδίσει, που θα κερδίσει, ο Κότσερ θα γίνει ο πρώτος άνδρας κωφός που κερδίζει Όσκαρ, αλλά κι ο δεύτερος κωφός ηθοποιός γενικώς, καθώς η Ακαδημία αγνόησε για 36 ενδιάμεσα χρόνια (μετά την Μάρλιν Μάτλιν που κέρδισε το Α Γυναικείου στα «Παιδιά Ενός Κατώτερου Θεού») την κοινότητα των κωφών ηθοποιών.

Είμαι στη στιγμή της καριέρας μου που νιώθω ότι βλέπω το στόχο, αλλά έχω δρόμο ακόμα...»

Kodi

ΚΟΝΤΙ ΣΜΙΤ-ΜΑΚΦΙ: Τόπο στα νιάτα!

Σε περίπτωση ανατροπής, κι αν το Οσκαρ Β' Ανδρικού αποσπάσει ο συγκλονιστικά ταλαντούχος Κόντι Σμιτ ΜακΦί της «Εξουσίας του Σκύλου», θα σπάσει ένα ακόμα ρεκόρ. Μόλις 25 χρονών, ο Κόντι θα γίνει ο δεύτερος νεότερος ηθοποιός που κερδίσει Οσκαρ στην συγκεκριμένη κατηγορία. Ο πρώτος ήταν ο Τίμοθι Χάτον, 18 χρονών όταν κέρδισε για τους «Συνηθισμένους Ανθρώπους» (1980).

Στο γύρισμα της διάσημης σεκάνς συγκινήθηκα βαθιά. Σκέφτηκα - είμαι αφρολατίνα, είμαι queer, είμαι γυναίκα και πρωταγωνιστώ σε αυτό το όνειρο. Κοίταξα γύρω μου: δεκάδες λατίνοι χορευτές και ηθοποιοί σε μία γιορτή της καταγωγής μας και του ταλέντου μας. ΑΥΤΗ είναι η Αμερική! ΕΜΕΙΣ είμαστε η Αμερική!»

ariana

ΑΡΙΑΝΑ ΝΤΕ ΜΠΟΟΥΖ: She's gonna win in A-me-rica

Εκλεψε την παράσταση στο «West Side Story» και δικαίως είναι το απόλυτο φαβορί για το Οσκαρ Β' Γυναικείου ρόλου. Εκτός από την προσωπική της νίκη όμως, στη συγκίνησή της θα κουβαλήσει και τη δικαίωση της κοινότητάς της: θα γίνει η 2η λατίνα που κερδίζει στην κατηγορία. Ακόμα πιο συγκινητικό: η πρώτη ήταν φυσικά η Ρίτα Μορένο για τον ίδιο ρόλο στο «West Side Story» του 1961.

Στην οσκαρική ιστορία υπάρχουν 2 ακόμα περιπτώσεις διαφορετικών ηθοποιών που κερδίζουν Οσκαρ για τον ίδιο ρόλο. Ερμηνεύοντας τον Βίτο Κορλεόνε στον «Νονό 1» και «Νονό 2» αντιστοίχως, είχαν κερδίσει οι Μάρλον Μπράντο και Ρόμπερτ ΝτεΝίρο. Και φορώντας το παραμορφωμένο χαμόγελο του «Joker» κέρδισαν Οσκαρ οι Χιθ Λέτζερ και Χοακίν Φίνιξ.

Εχω υπάρξει δύο φορές υποψήφιος. Και τις δύο, έχασα από μαύρους ηθοποιούς: τον Ντανζέλ Ουάσινγκτον και τον Φόρεστ Γουίτακερ...»

will smith

ΓΟΥΪΛ ΣΜΙΘ: Black Power

Ο πάλε ποτέ Πρίγκιπας του Μπελ Αιρ, έχει αποδείξει ότι είναι σπουδαίος ηθοποιός: είχε υπάρξει οσκαρικός υποψήφιος δύο ακόμα φορές (γιατο το «Αλί» και το Pursuit of Ηappυness»). Ποτέ δεν είχε κερδίσει. Φέτος όμως είναι το φαβορί. Και αν κερδίσει το Οσκαρ Α' Ανδρικού για την «Μέθοδο των Γουίλιαμς», δε θα είναι μόνο ένα προσωπικό ρεκόρ για την καριέρα του. Θα γίνει ο 5ος μαύρος άνδρας ηθοποιός που κερδίζει στην κατηγορία (μετά τους Σίντνεϊ Πουατιέ, Ντανζέλ Ουάσινγκτον, Τζέιμι Φοξ και Φόρεστ Γουίτακερ) που τα καταφέρνει. Συνολικά, ανεξαρτήτως φύλου, θα γίνει ο 21ος μαύρος ηθοποιός που κερδίζει Οσκαρ.

Από την άλλη, είναι προτιμότερο ο κόσμος να εξαγριώνεται γιατί δεν με βλέπει στις υποψηφιότητες, παρά να αναρωτιέται τι δουλειά έχω εγώ στα Οσκαρ.» Ντενί Βιλνέβ

Dune

DUNE: Σκόνη και θρύψαλα

Κάτι παράδοξο συμβαίνει στον πλανήτη των Αράκις του Ντενί Βιλνέβ: το «Dune» είναι πιθανό να κερδίσει σε κάθε τεχνική κατηγορία που είναι υποψήφιο: σκηνογραφία, φωτογραφία, ενδυματολογία, μουσική, ειδικά εφέ, μακιγιάζ και κομμώσεις.

Κι ενώ μιλάμε για 6 Οσκαρ, ο Βιλνέβ δεν ξέρει αν πρέπει να χαρεί. Γιατί φυσικά θα φύγει χωρίς το Οσκαρ Καλύτερης Ταινίας.

Ομως αυτό είναι ένα ρεκόρ. Η μόνη άλλη φορά που μια ταινία θα συγκεντρώσει τόσα πολλά Οσκαρ, χωρίς όμως αυτό της Καλύτερης Ταινίας ήταν το 1972 με το «Cabaret» του Μπομπ Φόσι.

Πρώτη φορά μία οσκαρική ταινία στηρίζεται σε ensemble τριών κωφών ηθοποιών. Αυτό είναι ένα μεγάλο βήμα προς ένα πιο δίκαιο μέλλον» Μάρλι Μάτλιν

Coda

CODA: Η νίκη της μικρής οθόνης

Ολοι κρατάμε την αναπνοή μας για να δούμε αν θα πραγματοποιηθεί η μεγάλη ανατροπή της βραδιάς: το «Coda» της Σίαν Χέντερ να κερδίζει το Οσκαρ Καλύτερης Ταινίας, εκτοπίζοντας την επί μήνες φαβορή «Εξουσία του Σκύλου» της Τζέιν Κάμπιον. Αν το καταφέρει, θα γράψει ιστορία ως η πρώτη ταινία παραγωγής πλατφόρμας (Apple Original Films) που κερδίζει το μεγαλύτερο βραβείο της βραδιάς.

Επίσης, αν κερδίσει το Οσκαρ Καλύτερης Ταινίας, θα γίνει η πρώτη ταινία που δεν υπήρξε υποψήφια στις κατηγορίες Σκηνοθεσίας και Μοντάζ που τα καταφέρνει.

Και το πιο σημαντικό: θα είναι η πρώτη ταινία στα 93 χρόνια του θεσμού που κερδίζει Οσκαρ Καλύτερης Ταινίας με πρωταγωνιστικό καστ επί το πλείστον κωφών ηθοποιών.

Αυτό που μετρά στο τέλος είναι η δύναμη που σου δίνει το animation να πεις μια αναγκαία ιστορία... | Γιόνας Πόερ Ρασμούσεν»

flee

ΑΝΙΜΑΤΙΟΝ: Ζωγραφίζοντας έξω από τις γραμμές

Φέτος υπάρχει η περίπτωση να σημειωθεί ένα ακόμα ρεκόρ. Ταινίες animation να κερδίσουν περισσότερα από 2 βραβεία Οσκαρ. Αν στο παρελθόν δηλαδή, υπήρξαν animation που σκόραραν, εκτός από την κατηγορία τους, κι ένα ακόμα (συνήθως αυτό του τραγουδιού), δύο ταινίες φέτος έχουν από 3 υποψηφιότητες.

Το «Encanto: Ενας Κοσμος Μαγικός» της Disney διεκδικεί τα Οσκαρ animation, τραγουδιού και μουσικής. Αν τα κερδίσει, σπάει το ρεκόρ με 3 Οσκαρ.

Αλλά δεν είναι το μόνο. Και το «Flee» του Γιόνας Πόερ Ρασμούσεν, αν κερδίσει τα όσκαρ Ντοκιμαντέρ, Animation και Διεθνούς Ταινίας θα γράψει κι αυτό Ιστορία.

Η γυναίκα μου γελάει με την προοπτική του EGOT. Ξέρει ότι στην πραγματικότητα δεν τα πάω καλά με το multitasking...»

Lin manuel

ΛΙΝ ΜΑΝΙΟΥΕΛ ΜΙΡΑΝΤΑ: I got, he got EGOT

O λατίνος δημιουργός που έγινε παγκοσμίως διάσημος στο Μπρόντγουεϊ με την παράσταση-φαινόμενο, το «Χάμιλτον», τα τελευταία χρόνια έχει κερδίσει πολλά βραβεία και διακρίσεις. Αν προσθέσει όμως κι ένα Οσκαρ ανάμεσα σε αυτές, θα γίνει ο πρώτος λατίνος που καταφέρνει το μυθικό EGOT στάτους. Κάποιος που έχει κερδίσει δηλαδή και τα 4 μεγάλα βραβεία της showbiz: και ΕΜΜΥ και GRAMMY και OSCAR και TONY.

Θα είναι μια μεγάλη στιγμή.

Ξέρω πολύ καλά να σχεδιάζω κουστούμια που διηγούνται ιστορίες ρατσισμού. Ηταν υπέροχο όμως να τα ενώνει κάτι κοινό: όλα χορεύουν!»

costume

ΠΟΛ ΤΕΪΖΓΟΥΕΛ: μαύρο ένδυμα

Αν κερδίσει ο Πολ Τέιζγουελ το Οσκαρ Ενδυματολογίας για τα κουστούμια του *«West Side Story», θα γίνει ο δεύτερος μαύρος, ανεξαρτήτως φύλου, που κερδίζει στην κατηγορία. Η πρώτη μαύρη ενδυματολόγος που τα κατάφερε ήταν η Ρουθ Ε. Κάρτερ για την υπέροχη δουλειά της στο «Black Panther» το 2019.

Για να δούμε πόσα από αυτά θα γίνουν πραγματικότητα, σε λιγότερο από δύο 24ωρα.

Η 94η τελετή των βραβείων Οσκαρ θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 27 Μαρτίου και μεταδοθεί στην Ελλάδα ζωντανά από την Cosmote TV