Η οικογένεια των Μαρδιγάλ δεν είναι συνηθισμένη. Η γιαγιά Aμπουέλα κατάλαβε ότι κάθε μέλος έχει ένα ξεχωριστό μαγικό χάρισμα. Τους φυγάδεψε λοιπόν σε ένα κρυφό οροπέδιο των βουνών της Κολομβίας, όπου έχτισαν το μαγικό τους σπίτι και συγκέντρωσαν γύρω τους μία κοινότητα έμπιστων χωριανών που τους ευγνωμωνούν για την ευλογία που φέρνουν τα θαυματουργά τους έργα. Μάλιστα, όλο το χωριό παίρνει μέρος στην τελετή αποκάλυψης του μαγικού χαρίσματος κάθε νέου μέλους - κάτι σαν βάφτιση, σαν πρώτη κοινωνία. Η γιαγιά δίνει στο πιτσιρίκι να κρατήσει το άγιο κερί κι εκείνο ανοίγει την πόρτα του δωματίου του, όπου εκεί για πρώτη φορά συναντά την αξία του: η Ισαβέλλα μεταμορφώνει ό,τι αγγίζει σε πανέμορφο λουλούδι σκορπίζοντας ομορφιά, η Λουίζα μπορεί να σηκώσει το βάρος της γης στα δυνατά της χέρια, ο Καμίλο να μεταμορφωθεί σε ό,τι θέλει, ο Τονίνο να μιλάει στα ζώα, η μαμά τους να γιατρεύει κάθε αρρώστια με το νόστιμο φαγητό της. Και η μικρή Μιραμπέλ; Η φωνή που αφηγείται την ιστορία; Η μικρή Μιραμπέλ δεν έχει κανένα χάρισμα. Οταν άνοιξε την πόρτα του δωματίου της, τίποτα δεν την περίμενε. Αντιθέτως, το όραμα του εξαφανισμένου θείου της Μπρούνο, την ήθελε πρωταγωνίστρια στην μελλοντική κατάρρευση του σπιτιού τους. Πόσο κρίμα. Τόσοι πολλοί, τόσο χαρισματικοί άνθρωποι και κανείς δεν είδε πραγματική και σπάνια αξία στο κοριτσάκι που αγαπά τόσο την οικογένειά του, που θα βρει το θάρρος να τα βάλει με την κατάρα. Βλέπετε, καμιά φορά, τα πραγματικά θαύματα συμβαίνουν με μια μορφή που δεν αναγνωρίζουμε και την υποτιμούμε.

Το ευφάνταστο animation της Disney, μπορεί να μην φτάνει την Pixar στα τολμηρά της μηνύματα, αλλά σίγουρα δεν έχει την κενή αφέλεια των προκατόχων του. Επιτέλους, μία φαντασμαγορική αλληγορία - αρκετά μαγική για να κρατήσει το ενδιαφέρον των παιδιών, δουλεμένα διασκεδαστική για να μην πάρει ο ύπνος τους ενηλίκους, αλλά και ψαγμένα συγκροτημένη για να δώσει θέματα συζήτησης μετά τους τίτλους τέλους. Οσα βλέπουμε ως χαρίσματα στους άλλους, μπορεί να είναι βάρος: η Λουίζα έχει λυγίσει κουβαλώντας όλα τα βάρη της οικογένειας, η Ισαβέλλα καταπιέζει με απέχθεια την γκέι της διαφορετικότητα κάτω από την επιδερμίδα της τέλειας κόρης, ο αχάριστος θείος Μπρούνο που εξαφανίστηκε αδιαφορώντας για το μέλλον της οικογένειας, μπορεί και να την προστατεύει στα κρυφά. Οσο για τη γενναία Μιραμπέλ δεν είναι ούτε λαμπερή, ούτε όμορφη. Αυτή όμως είναι η ηρωίδα της ταινίας. Ενα κοριτσάκι με άχαρα γυαλιά, κοφτερό μυαλό και μεγάλη καρδιά.

Το μαγικό ραβδάκι του Λιν-Μανιουέλ Μιράντα έχει ρίξει χρυσόσκονη στα τραγούδια του animation και οι παραδόσεις της λατινικής Αμερικής (από το φαγητό, μέχρι τους χορούς) σερβίρουν στα παιδιά τη γεμάτη ομορφιά και θαύματα μιας διαφορετικής κουλτούρας.

Με μικρά αλλά σταθερά βήματα και η κουλτούρα της συντηρητικής Disney μοιάζει να αλλάζει. Αφήνοντας χώρο στο θέαμα να πάρει άλλα χρώματα και να γλιστρήσει κάτω από άλλα δέρματα. Να αμφισβητήσει το αμερικανικό όνειρο και να μάς επιτρέψει να μάθουμε να ονειρευόμαστε διαφορετικά, από την αρχή.