Φεστιβάλ / Βραβεία

Oscars 2017: ποιους πρέπει πραγματικά να κατηγορούμε για το λάθος;

στα 10

Tι έχει οδηγήσει στη συνεργασία με τους λογιστές της Price Waterhouse Coopers και τα απόρρητα αποτελέσματα; Ποια γκάφα δημοσιογράφων άλλαξε την ιστορία των Οσκαρ; Διαβάστε αναλυτικά.

Oscars 2017: ποιους πρέπει πραγματικά να κατηγορούμε για το λάθος;

Αν περισσότερος κόσμος γνώριζε τα πραγματικά αποτελέσματα, η οσκαρική γκάφα της 89ης Απονομής των Βραβείων Οσκαρ δε θα γινόταν ποτέ.

Για όσους έλειπαν στο έξω διάστημα τον τελευταίο μήνα: ο Γουόρεν Μπίτι και η Φέι Νταναγουέι (γιόρταζαν την 50η επέτειο του «Μπόνι και Κλάιντ») ανέβηκαν στην σκηνή για την κορύφωση της βραδιάς: να απονείμουν το Οσκαρ Καλύτερης Ταινίας. Ο Μπίτι ανοίγει το φάκελο, δείχνει να τα χάνει για λίγο, κοιτάει με δυσπιστία και η Ντάναγουεϊ πιστεύοντας ότι αστειεύεται κι απλώς καθυστερεί διαβάζει την ταινία που έγραφε η καρτέλα: «La La Land». Ενθουσιασμένοι και συγκινημένοι ανεβαίνουν οι παραγωγοί του «La La Land», παραλαμβάνουν τα βραβεία τους, σηκώνουν κι όλους τους συντελεστές της ταινίας επί σκηνής κι αρχίζουν τον ευχαριστήριο λόγο τους. Μέχρι που μία περίεργη κινητικότητα σταματάει τις χαρμόσυνες διαδικασίες. Εχει γίνει λάθος. Εχει γίνει μία τεράστια γκάφα. Ο νικητής είναι το «Moonlight».

Διαβάστε αναλυτικά τι συνέβη με το λάθος φάκελο οι υπεύθυνοι ορκωτοί λογιστές της Price Waterhouse Coopers ανέλαβαν όλη την ευθύνη και διηγούνται πώς ακριβώς έγινε το λάθος

Γιατί όμως τα αποτελέσματα τα φέρνουν διπλοκλειδωμένα στους χαρτοφύλακές τους οι δύο ορκισμένοι λογιστές της Price Waterhouse Coopers; Γιατί τόση top secret αντιμετώπιση;

Γιατί υπήρξε μία μεγαλύτερη γκάφα, αυτή τη φορά δημοσιογραφική, που συνέβη το 1940. Και το λάθος ήταν των Los Angeles Times.

LA Times oscars mistake 607

Τότε η Ακαδημία έστελνε, με εμπάργκο στην ώρα δημοσίευσης, τα βραβεία σε όλες τις μεγάλες εφημερίδες. Οι δημοσιογράφοι των καλλιτεχνικών σελίδων μπορούσαν να τα επεξεργαστούν και να τα δημοσιεύσουν με το τέλος της τελετής απονομής.

Μόνο που οι Los Angeles Times, από λάθος, παραβίασαν το εμπάργκο και το πρωτοσέλιδό τους το απόγευμα των βραβείων (όσο οι σταρ περπατούσαν το κόκκινο χαλί) δημοσίευσαν τους νικητές με φωτογραφίες τους και πηχυαίους τίτλους.

Από τότε, η απόφαση της Ακαδημίας είναι η άκρα μυστικότητα.

Διαβάστε περισσότερα: