Φεστιβάλ / Βραβεία

Oscars 2015: Γιατί ο Νιλ Πάτρικ Χάρις δεν ήταν τόσο legendary όσο περιμέναμε!

στα 10

Οι μεγάλες προσδοκίες για την παρουσίαση της 87ης Απονομής των Βραβείων Οσκαρ από τον Νιλ Πάτρικ Χάρις έμειναν σε ένα χαριτωμένο εναρκτήριο νούμερο, σε μερικά σκόρπια αστεία και στο θαρραλέο ξεγύμνωμά του στη σκηνή του Dolby Theatre. Νιλ Πάτρικ, περιμέναμε περισσότερα...

Oscars 2015: Γιατί ο Νιλ Πάτρικ Χάρις δεν ήταν τόσο legendary όσο περιμέναμε!

Τελικά δεν υπάρχει πιο δύσκολη δουλειά σε όλη τη βιομηχανία από το να παρουσιάζεις τα Οσκαρ.

Κανείς δεν μένει ποτέ ικανοποιημένος, η κριτική είναι πάντα σκληρή, τα εξέχοντα παραδείγματα του παρελθόντος (βλ. Μπίλι Κρίσταλ, Ελεν ΝτιΤζένερις) λειτουργούν πάντα καταπιεστικά για κάθε νέο οικοδεσπότη και σε μια πολύωρη τελετή που δεν είναι ποτέ φτιαγμένη για ακραίο stand-up comedy, ακόμη και ο πιο πολλά υποσχόμενος host βρίσκεται μπροστά σε ένα αδιέξοδο (και δεν εννοεί κανείς μόνο τον Σεθ ΜακΦάρλαν).

Οχι, ο Νιλ Πάτρικ Χάρις δεν ήταν κακός, αλλά δεν ήταν αρκετός. Η φόρα με την οποία έφτασε στην παρουσίαση των Οσκαρ μετά τις επιτυχημένες του παρουσιάσεις στα βραβεία Tony, αλλά και το προφίλ του ως ενός από τους πραγματικά αστείους της βιομηχανίας, έκανε τις προσδοκίες πριν την τελετή να είναι μεγαλύτερες και από την αγωνία του Μάικλ Κίτον αν τελικά θα πάρει το Οσκαρ Α' Ανδρικού Ρόλου (για την ιστορία δεν το πήρε).

Διαβάστε εδώ λεπτό προς λεπτό, βραβείο προς βραβείο όλα όσα συνέβησαν στην 87η Απονομή των Βραβείων Οσκαρ από τους πρώτους που πάτησαν το κόκκινο χαλί μέχρι και την ανακοίνωση του Οσκαρ Καλύτερης Ταινίας.

Neil Patrick Harris Oscars 2015 607

Μόνιμη πρακτική στις τελευταίες τουλάχιστον τελετές, η παρουσία του οικοδεσπότη περιορίζεται σε ένα φορτωμένο πρώτο μέρος, ενώ κάπου στα μισά αυτός εξαφανίζεται με τα βραβεία να τρέχουν από μόνα τους και ίσως τελικά η selfie της Ελεν ΝτιΤζένερις πέρσι να ήταν ένα δείγμα του πως μπορείς να θυμίσεις πως βρίσκεσαι και εσύ εκεί ως εντεταλμένος host, ενώ οι περισσότεροι εντός και εκτός του Dolby Theatre το έχουν ξεχάσει.

Αρα, τι απομένει; Να κάνεις ένα δυνατό εναρκτήριο νούμερο και να καταφέρεις να είσαι αξιομνημόνευτος τις λίγες φορές που θα βγεις ξανά στη σκηνή.

Neil Patrick Harris Oscars 2015 607

Ο Νιλ Πάτρικ Χάρις δεν έκανε ένα αξιομνημόνευτο εναρκτήριο νούμερο, αλλά έκανε ένα χαριτωμένο εναρκτήριο νούμερο, στα βήματα του Μπίλι Κρίσταλ όταν αυτός έμπαινε μέσα στις ταινίες, με στίχους που έμπλεξαν τη γιορτή της βιομηχανίας με τον Κάνιε Γουεστ και guests την ταλαντούχα Ανα Κέντρικ και τον Τζακ Μπλακ. Και στη συνέχεια δεν βρήκε καμία ευκαιρία να αφήσει το στίγμα του, παραμένοντας απλά αστείος (μιλάμε για τον legendary Νιλ Πάτρικ Χάρις, έτσι;) και κάπως αγχωμένος - σαν να ένιωθε πως το κείμενο που είχε απομνημονεύσει δεν έκρυβε μια πραγματικά μεγάλη στιγμή ή τουλάχιστον κάτι που θα έκανε την αίθουσα να ξεκαρδιστεί.

Δείτε εδώ το εναρκτήριο μουσικοχορευτικό νούμερο του Νιλ Πάτρικ Χάρις:


Με σκόρπια αστεία εδώ κι εκεί, άλλα χλιαρά, άλλα άνοστα και άλλα ενδεικτικά του πως θα μπορούσε να ήταν η παρουσίαση του οικοδεσπότη αν οι παραγωγοί του ή και ο ίδιος είχε αφήσει ελεύθερο τον εαυτό του, ο Νιλ Πάτρικ Χάρις είπε το καλύτερο του αστείο στην αρχή της τελετής («Τonight we honour Hollywood's best and whitest - sorry, brightest», αναφερόμενος στην κριτική κατά της Ακαδημίας για την έλλειψη μαύρων υποψηφίων), έφερε σε αμηχανία την Οπρα Γουίνφρι όταν τη συνέδεσε με την εμπορική επιτυχία του «American Sniper» επειδή «είσαι πολύ πλούσια», εξήντλησε γρήγορα το αστείο με τον φάκελο που υποτίθεται ότι είχε κλειδωμένο από την αρχή της τελετής βάζοντας την Οκτάβια Σπένσερ να τον φυλάει, έφερε σε αμηχανία τον Ντέιβιντ Ογιελόου όταν του ζήτησε να διαβάσει στα «βρετανικά» μερικές κακίες (συμπεριλαμβανομένης και μιας για το «μαύρο» ριμέικ του «Annie» που δεν έκανε τον πρωταγωνιστή του «Selma» να γελάσει), πέτυχε διάνα όταν σχολίασε την επευφημία της Μέριλ Στριπ στον ευχαριστήριο λόγο της Πατρίσια Αρκέτ για τη μισθολογική ισότητα των γυναικών στην Αμερική σχολιάζοντας «Η Μέριλ Στριπ συνειδητοποίησε πως δεν παίρνει αρκετά λεφτά» και μετά... γδύθηκε.

Neil Patrick Harris Oscars 2015 607

Neil Patrick Harris Oscars 2015 607

Κανείς δεν μπορεί να αρνηθεί πως το αστείο με το «Birdman» δεν ήταν καλό. Βγάζοντας τα ρούχα του στα παρασκήνια, ο Νιλ Πάτρικ Χάρις μιμήθηκε την ίσως πιο «κλασική» σκηνή της ταινίας του Αλεχάντρο Γκονζάλες Ινιάριτου και μένοντας με το σλιπάκι του διέσχισε τη σκηνή για να εμφανίστεί γυμνός μπροστά σε εκατομμύρια θεατών. Οι φωτογραφίες του που κυκλοφορούν σήμερα κατά κόρον θα συνδέουν για πάντα την παρουσίαση του με αυτήν την εικόνα, σαν μια υπενθύμιση πως αυτό είναι το όσο ακραία κωμική μπορεί να γίνει μια τελετή απονομής των Οσκαρ.

Δείτε εδώ το βίντεο με το «Birdman» αστείο του Νιλ Πάτρικ Χάρις:

Οταν στο τέλος, ο Νιλ Πάτρικ Χάρις αποκάλυψε τις προβλέψεις του για τη βραδιά, πέφτοντας μέσα στα περισσότερα highlights της βραδιάς, ήταν αστείος, έκανε την τετράωρη τελετή να κλείσει με χαμόγελα, αλλά στον ενδιάμεσο είχε χάσει την ευκαιρία να είναι πραγματικά legendary. Ηδη από τα πρώτα λεπτά της τελετής, οι κριτικές στα social media ήταν σκληρές, δηλώνοντας την απογοήτευσή τους για την παρουσίαση, ενώ σήμερα όλα τα reviews για την βραδιά επισημαίνουν την όχι κακή, αλλά λίγη εμφάνιση του Νιλ Πάτρικ Χάρις.

Ισως αυτή η προσδοκία που είχε χτίσει η ανακοίνωση του ονοματός του για την παρουσίαση των φετινών Οσκαρ (σε συνδυασμό με την υπέροχη εμφάνισή του στα βραβεία Tony) να ήταν και το αδύναμο σημείο του...

Neil Patrick Harris Oscars 2015 607

Διαβάστε ακόμη:

Η 87η τελετή απονομής των βραβείων Οσκαρ μεταδόθηκε για 18η συνεχόμενη χρονιά, live & αποκλειστικά, από τα κανάλια novacinema την Κυριακή 22 Φεβρουαρίου στις 2 το πρωί. Από σήμερα το πρωί Καθαρά Δευτέρα, η 87η τελετή των Βραβείων Οσκαρ θα είναι διαθέσιμη και στο NovaGo (για να τη δει κανείς στο κινητό ή το tablet του όποτε θέλει, όπου κι αν βρίσκεται) ενώ το βράδυ της Καθαράς Δευτέρας στις 20.30, μπορεί κανείς να απολαύσει την τελετή με υπότιτλους πάντα στο novacinema 1 & novacinema HD.