Buzz

Το 2015 θα δούμε την... νέα ταινία του Ορσον Γουέλς

στα 10

Οι New York Times ανακοίνωσαν πώς το «The Other Side of the Wind», η τελευταία και ημιτελής ταινία του Ορσον Γουέλς, θα... κυκλοφορήσει μέσα στο 2015!

Το 2015 θα δούμε την... νέα ταινία του Ορσον Γουέλς

Ρεπορτάζ των New York Times θέλει την ταινία που αγγίζει τα όρια του θρύλου, το «The Other Side of the Wind» που γύριζε ο Γουέλς μέχρι το θάνατό του το 1985, να βρίσκει το δρόμο της προς την μεγάλη οθόνη - 30 ολόκληρα χρόνια μετά. Σύμφωνα με τις πηγές της εφημερίδας, η Royal Road Entertainment αγόρασε τα δικαιώματα και στοχεύει η πρεμιέρα της ταινίας να συμπέσει με την 100η επέτειο από τη γέννηση του Ορσον Γουέλς: στις 6 Μαΐου του 2015. Μάλιστα η προδημοσίευση στους New York Times δεν είναι παρά η αρχή μίας διαφημιστικής καμπάνιας που η Royal Road Entertainment σκοπεύει να ξεκινήσει από την ερχόμενη Δευτέρα!

Ο Γουέλς γύριζε αυτή την ταινία, η οποία είναι ταινία-μέσα-σε-ταινία, από το 1970 μέχρι το 1976, όμως συνέχιζε (μέσα σε εξαιρετικές ρήξεις με τους παραγωγούς του και διαβόητες δυσκολίες) να τη δουλεύει για εννέα ακόμα χρόνια. Δυστυχώς, δεν πρόλαβε να την ολοκληρώσει, καθώς πέθανε στις 10 Οκτωβρίου του 1985. Ομως, οι φήμες ήθελαν ότι υπήρχε ένα 45λεπτο cut, το οποίο είχε αλλάξει χέρια και είχε χαθεί. Κεντρικός πρωταγωνιστής της ταινίας ο Τζον Χιούστον, ο οποίος ερμήνευε έναν ιδιόρρυθμο σκηνοθέτη που ερχόταν σε απίθανες ρήξεις με τους διευθυντές των στούντιο (πόσο πιο αυτοβιογραφικό πια;) για να μπορέσει να ολοκληρώσει μία ταινία του όπως αυτός ήθελε. Τον Χιούστον πλαισίωναν οι Σούζαν Στράσμπεργκ, Λίλι Πάλμερ, Ντένις Χόπερ κι ο Πίτερ Μπογκντάνοβιτς σ' έναν δεύτερο ρόλο.

The Other Side of the Wind1

Για να μπορέσει να εξασφαλίσει τα δικαιώματα, η Royal Road έπρεπε να διαπραγματευτεί με την Ογια Κοντάρ (συνεργάτη και σύντροφο του Γουέλς στα τελευταία 25 χρόνια της ζωής του), την κόρη και μοναδική του επίσημη κληρονόμο Μπεατρίς Γουέλς και τον Μεχντί Μπουσχρί, γαμπρό του... σεΐχη του Ιράν (επενδυτή της ιρανο-γαλλική εταιρίας παραγωγής L’Astrophore) καθώς ο Γουέλς για να μπορέσει να γυρίσει την ταινία είχε καταφύγει σε εναλλακτικές πηγές χρηματοδότησεις (από τηλεοπτικούς σταθμούς, μέχρι ιρανικά κεφάλαια). Μάλιστα λέγεται ότι ο καυγάς του με τον Μπουσχρί, οδήγησε τον τελευταίο να κατάσχει πάνω από 1.000 μπομπίνες αρνητικού, το οποίο είχε αποθηκεύσει κάπου στο Παρίσι.

The Other Side of the Wind2

Εχουν περάσει σχεδόν 30 χρόνια από το θάνατο του Γουέλς και φαίνεται ότι τόσο χρειάστηκε για να επιλυθεί η δικαστική διαμάχη, να ξεκαθαριστεί η σύνθετη γραφειοκρατία και να μπουν τα αρχεία στη σειρά, ώστε το «The Other Side of the Wind» να βρει το δρόμο του προς το τελικό cut. Τα τελευταία δύο χρόνια ο Φρανκ Μάρσαλ, ο βετεράνος παραγωγός του Γουέλς, μαζί με τον παραγωγό της Royal Road, Φιλίπ Γιαν Ριμζά κατάφεραν να προσεγγίσουν τις Μπεατρίς Γουέλς και Ογια Κοντάρ και να βγάλουν μια άκρη.

The Other Side of the Wind3

Τώρα πώς θα το τελειώσουν; Με τη βοήθεια του Πίτερ Μπογκντάνοβιτς! Ο σκηνοθέτης θα δουλέψει στενά με τον παραγωγό του Γουέλς, Φρανκ Μάρσαλ. «Εχουμε τις αναλυτικές σημειώσεις του Ορσον» δήλωσε στους Times ο Μάρσαλ. «Υπάρχουν κάποιες σκηνές που δεν έχουν ολοκληρωθεί, λείπει εντελώς και πρέπει να προστεθεί μουσική, όμως θα το τελειώσουμε! Τα μόνο καλά νέα για το πέρασμα τόσων χρόνων είναι ότι έχουμε την τεχνολογία με το μέρος μας...»

Διαβάστε ακόμα: