Φεστιβάλ / Βραβεία

Νύχτες Πρεμιέρας 2014: Τι να δείτε σήμερα, Σάββατο 20 Σεπτεμβρίου

στα 10

Αναρωτιέστε ποια ταινία να προτιμήσετε; Βρίσκεστε αναποφάσιστοι ανάμεσα σε τόσες επιλογές; Αφήστε το πάνω μας. Κάθε μέρα σας προτείνουμε κάποιες από τις πιο ενδιαφέρουσες ταινίες του προγράμματος του 20oύ Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας - Νύχτες Πρεμιέρας.

Flix Team
Νύχτες Πρεμιέρας 2014: Τι να δείτε σήμερα, Σάββατο 20 Σεπτεμβρίου

Jack του Εντουαρντ Μπέργκερ / [Πρεμιέρες / Δαναός 1 / 22.00]

Παρά τα δέκα του χρόνια, ο Τζακ φροντίζει για τον μικρό αδερφό του περισσότερο από την εργαζόμενη μητέρα του. Κάποια στιγμή, ένα ατύχημα γίνεται η αιτία να βρεθεί ο Τζακ υπό την ευθύνη της κοινωνικής μέριμνας. Θα καταφέρει να δραπετεύσει και μαζί με τον αδερφό του, αρχίζουν να αναζητούν την μητέρα τους στο Βερολίνο. Η κάμερα του Εντουαρντ Μπέργκερ τους ακολουθεί σε κάθε τους βήμα, με τον τρόπο που θα το έκαναν οι αδερφοί Νταρντέν: νατουραλιστικά, ρεαλιστικά, ανθρώπινα, χωρίς μελοδραματισμούς ή κοινωνικά κατηγορώ, σε μια από τις πιο σκληρά τρυφερές ταινίες ενηλικίωσης της χρονιάς που κρύβει στο κέντρο της μια συγκλονιστική ερμηνεια από τον μικρό Ιβο Πιέτζκερ, που κατορθώνει να ζωγραφίζει στο πρόσωπό του όλα όσα ο ίδιος ή το σενάριο προτιμούν να μην φωνάζουν. Επίσημη συμμετοχή στο διαγωνιστικό τμήμα του 64ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου. Διαβάστε περισσότερα για το «Jack» εδώ

Fort Tilden

Οχυρό Τίλντεν («Fort Tilden») των Σάρα - Βάιολετ Μπλις και Τσαρλς Ρότζερς / [Διαγωνιστικό / Οπερα 1 / 17.45]

Το φιλμ που κέρδισε το Μεγάλο Βραβείο της Επιτροπής στο τελευταίο Φεστιβάλ του South by Southwest, αφηγείται την ιστορία δύο νευρωτικών και κακομαθημένων κοριτσιών που ξεκινούν για το πιο trendy καλοκαιρινό προορισμο: την παραλία του Φορτ Τίλντεν στο Κουίνς της Νέας Υόρκης. Φυσικά τίποτα δεν θα πάει όπως το έχουν σχεδιάσει, σε μια απολαυστική διαδρομή μέσα από την οποία μαθαίνουμε τι σημαίνει να είσαι νέος, ωραίος και χίπστερ στον άδικο αυτό κόσμο.

Life Itself 607

H Zωή και Τίποτ' Αλλο («Life Itself») του Στιβ Τζέιμς / [Ντοκιμαντέρ / Ιντεάλ / 17.45]

Η ζωή και το έργο ενός από τους διασημότερους κριτικούς κινηματογράφου που γνώρισε ποτέ η Αμερική και όλος ο πλανήτης ή αλλιώς γνωρίστε τον Ρότζερ Ιμπερτ, τον άνθρωπο που έκανε την κινηματογραφική κριτική μέρος της ποπ κουλτούρας, τόσο με τα κείμενά του, όσο και με τις εμφανίσεις του στην τηλεόραση και τον κριτικό που αγάπησε το σινεμά όσο τίποτ' άλλο, συνεχίζοντας να γράφει ταυτόχρονα με τη μάχη του απέναντι στον καρκίνο. Διαβάστε περισσότερα για τον Ρότζερ Ιμπερτ εδώ

2

Φυσικές Επιστήμες («Ciencias Naturales») του Ματίας Λουτσέσι / [Διεθνές Διαγωνιστικό / Δαναός 1 / 18.15]

Σε ένα απομακρυσμένο σχολείο στην επαρχία της Αργεντινής, πλαισιωμένο από ένα πανέμορφο ορεινό τοπίο αλλά κυριολεκτικά στη μέση του πουθενά, η 12χρονη Λίλα δυσκολεύεται να εγκλιματιστεί, καθώς στο μυαλό της στροβιλίζεται μία και μόνο σκέψη: να βρει τον πραγματικό πατέρα που δεν γνώρισε ποτέ. Eπειτα από αλλεπάλληλες απόπειρες να το σκάσει απ' το σχολείο για να ξεκινήσει την έρευνά της, δέχεται την απροσδόκητη βοήθεια της Χιμένα, μιας αφοσιωμένης παιδαγωγού που αποφασίζει να συνοδεύσει την πεισματάρα Λίλα σε αυτή τη φαινομενικά μάταιη αποστολή. Ταινία ενηλικίωσης ή απλά ένα ταξίδι στην πιο άγρια πλευρά μιας διακεκομμένης παιδικής ηλικίας, το ντεμπούτο του Αργεντίνου Ματίας Λουτσέσι κέρδισε στο 64ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου το μεγάλο βραβείο του τμήματος «Generation Kplus», κερδίζοντας δίκαια το κοινό και τους κριτικούς με την αφοπλιστική και λιτή του αφηγηματική δεινότητα.

Brewster McCloud

To Αγόρι που Ηθελε να Πετάξει («Brewster McCloud») του Ρόμπερτ Ολτμαν / [Ο Ρόμπερτ Ολτμαν στα 70s / Οπερα 2 / 19.00]

Ενα μοναχικό αγόρι ονειρεύεται να πετάξει και ζει καθημερινά με την ευχή τού να τελειοποιήσει τα δικά του, χειροποίητα φτερά, σε πείσμα ενός διεφθαρμένου αστυνομικού, ενός φασίστα εκατομμυριούχου και μιας ιδιόρρυθμης ηλικιωμένης κυρίας της καλής κοινωνίας οι οποίοι μπαίνουν εμπόδιο στα σχέδιά του. Μια από τις πιο «άγνωστες» και υποτιμημένες ταινίες του Ρόμπερτ Ολτμαν, μια μαύρη κωμωδία φτιαγμένη για να κατεδαφίσει σαρωτικά το αμερικάνικο όνειρο. Δείτε το ως παιδική ταινία ή σαν μια αιρετική σεξουαλική ονείρωξη: στο σύμπαν του Ολτμαν αυτά τα δύο βρίσκονται πολύ πιο κοντά απ' όσο θα τολμούσε ακόμη και σήμερα το mainstream σινεμά.

Beautiful Noise 607

Ομορφος Θόρυβος («Beautiful Noise») του Ερικ Γκριν * / *[Μουσική και Φιλμ / Δαναός 2 / 19.45]

Ο Ερικ Γκριν, μετά από δέκα χρόνια έρευνας, σπάνιο αρχειακό υλικό και συνεντεύξεις από τον Τζίμι Ριντ των Jesus and Mary Chain, τον Ρόμπιν Γκάθρι των Cocteau Twins, τον Ρόμπερτ Σμιθ των The Cure, τον Τρεντ Ρέζνορ των Nine Inch Nails, τον Μπίλι Κόργκαν των Smashing Pumpkins και τον Κέβιν Σιλντ των ηγετών του είδους My Bloody Valentine παρουσιάζει το πρώτο και πλήρως ενημερωμένο ντοκιμαντέρ για τη shoegaze σκηνή που δεν αποτελείται μόνο από κάτι τύπους που παίζουν τις κιθάρες τους κοιτάζοντας τα παπούτσια τους - απ' όπου πήρε και το ονομά της. Μουσικές που θυμάστε, κονσέρτα που έμειναν κλασικά και ένα υποτιμημένο είδος που συνεχίζει ακόμη και σήμερα να παράγει υπέροχες μουσικές πρωτοπορίες.

L'Important c'Est d'Aimer

Σημασία Εχει Ν' Αγαπάς («L'Important c'Est d'Aimer») του Αντρέι Ζουλάφσκι / [Αφιέρωμα στον Αντρέι Ζουλάφσκι / Οπερα 1 / 19.45]

Ενας φωτογράφος συναντά και γοητεύεται από μια ξεπεσμένη ηθοποιό δευτεροκλασάτων ερωτικών ταινιών, υπό το βλέμμα του καταθλιπτικού, σινεφίλ συζύγου της, και προκειμένου να δώσει μια δεύτερη ευκαιρία στην καριέρα της αποφασίζει να χρηματοδοτήσει μια θεατρική παραγωγή του «Ριχάρδου ΙΙΙ», δανειζόμενος χρήματα από τους μαφιόζους εργοδότες του. Το παροξυσμικό κλασικό φιλμ του Αντρέι Ζουλάφσκι - πρώτο του στη Γαλλία, μια ωδή στη Ρόμι Σνάιντερ και σε όλους τους κατατρεγμένους αυτής της ζωής αλλά πέρα και πάνω στον ίδιο τον έρωτα που γεννιέται και πεθαίνει με την ίδια δύναμη ενός ισχυρού αναισθητικού που όπως και το «Σημασία Εχει Ν' Αγαπάς» σε αφήνει μετά το τέλος του σαν να έχεις επιβιώσει ένα ισχυρό (κινηματογραφικό) σοκ.

Kreuzweg 607

Οι Σταθμοί του Σταυρού («Kreuzweg») / [Πρεμιέρες / Ιντεάλ / 20.00]

Η 14χρονη (όχι τυχαία) Μαρία είναι η πιο πιστή της οικογένειάς της, που αποτελείται από μια δεσποτική μητέρα, έναν αόρατο πατέρα, δύο μικρότερα αδέρφια και ένα τετράχρονο αγόρι που δεν έχει ακόμη μιλήσει, κάτι που η Μαρία θέλει με οποιονδήποτε τρόπο - ακόμη και με το να θυσιάσει την ίδια της τη ζωή - να διορθώσει. Η πορεία της προς τη... σταύρωση είναι μεθοδική, χωρισμένη σε 14 στάσεις-κεφάλαια που παίρνουν το όνομά τους από τη Βίβλο και αναπτύσσονται σε 14 μονοπλάνα με ελάχιστη κίνηση της κάμερας και κορυφούμενη αγωνία και σκληρότητα - καθώς η Μαρία αρχίζει να υποκύπτει στην ανορεξία, να αμφισβητεί όλο και περισσότερο τα επίγεια και να μπερδεύεται ανάμεσα σε ένα αθώο φλερτ από ένα συνομίληκό της αγόρι και το bullying που υφίσταται στο σχολείο για τις ανορθόδοξες επιλογές της που υποκινούνται από την αυστηρή θρησκευτική της ατζέντα. Με ένα εικαστικό αποτέλεσμα που θυμίζει τα γεωμετρικά σινεμασκόπ του Ούλριχ Ζάιντλ (αλλά όχι και τον μισανθρωπισμό που τον χαρακτηρίζει), ο Γερμανός Ντίτριχ Μπρίγκερμαν αφηγείται μια ιστορία ενηλικίωσης μέσα από μια σκληρή σάτιρα για την Εκκλησία, στην ταινία που συμμετείχε στο διαγωνιστικό τμήμα του 64ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου, αποσπώντας το βραβείο της Οικουμενικής Επιτροπής. Διαβάστε περισσότερα για τους «Σταθμούς του Σταυρού» εδώ

These Final Hours 607

Αυτές οι Τελευταίες Ωρες («These Final Hours») του Ζακ Χίλντιτς / [Focus στην Αυστραλία / Ιντεάλ / 22.30]

Η Αυστραλία έχει 12 ώρες μέχρι να εξαφανιστεί από προσώπου γης. Η τελευταία μέρα της ζωής του βρίσκει τον Τζέιμς να μαθαίνει πως η Ζόι είναι έγκυος. Μόνο που η Ζόι είναι η παράλληλη σχέση του κι εκείνος πρέπει να συναντήσει την «επίσημη» κοπέλα του, η οποία τον περιμένει σε ένα οργιαστικό πάρτι. Στη διαδρομή, ο Τζέιμς σώζει από τα χέρια απαγωγέων ένα μικρό κορίτσι και σύντομα καταλαβαίνει πως το μόνο που μπορεί να τον γεμίσει αυτές τις τελευταίες στιγμές είναι να βοηθήσει τη μικρή να βρει τον πατέρα της. O Αυστραλός Ζακ Χίλντιτς δίνει μια αναζωογονητικη ένεση στο σινεμά της «αποκάλυψης», βυθίζοντας τον θεατή σε έναν κόσμο αναρχίας και ερήμωσης όπου το μόνο που έχει σημασία είναι να μπορέσεις να επιβιώσεις με οποιονδήποτε τρόπο. Επίσημη συμμετοχή στο Δεκαπενθήμερο των Σκηνοθετών στο 67o Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου των Καννών.

Βρείτε εδώ αναλυτικά το πρόγραμμα του 20ού Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας που διεξάγεται από τις 17 έως και τις 28 Σεπτεμβρίου.

Διαβάστε ακόμη: