Το 20ο Φεστιβάλ Νύχτες Πρεμιέρας φέτος θα προβάλει συνολικά 241 ταινίες – αριθμός ρεκόρ ταινιών - από κάθε γωνιά του κόσμου.

Αναμεσά τους 97 ελληνικές ταινίες, μεταξύ των οποίων 12 Μεγάλου Μήκους.

Το Φεστιβάλ φέτος θα ανοίξει και πάλι, όπως πέρσι, με κωμωδία, το «Ιστορίες για Αγρίους» του Αργεντινού Νταμιάν Σιφρόν σε παραγωγή του Πέδρο Αλμοδόβαρ. Η λήξη του Φεστιβάλ… δύο μέρες μετά την παγκόσμια πρεμιέρα της στη Νέα Υόρκη (στις 26 Σεπτεμβρίου) η νέα ταινία του Ντέιβιντ Φίντσερ, «Το Κορίτσι Που Εξαφανίστηκε» θα ρίξει την αυλαία του 20ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας, σε πανευρωπαϊκή πρεμιέρα!

11 ταινίες από Αμερική, Λατινική Αμερική και Ευρώπη αποτελούν το Διεθνές Διαγωνιστικό Τμήμα και στην καλύτερη από αυτές θα απονεμηθεί η Χρυσή Αθηνά. Αναμεσά τους, το «'71», ίσως την καλύτερη ταινία που προβλήθηκε φέτος στο Φεστιβάλ Βερολίνου, το Νορβηγικό «Στο Σκοτάδι» την φωτογραφία του οποίου υπογράφει ο Έλληνας Θύμιος Μπακατάκης το καλύτερο ντεμπούτο που ξεπήδησε φέτος από την Ιβηρική Χερσόνησο το «Η Απόσταση Μεταξύ Μας» και το κρυμμένο μυστικό των φετινών Καννών που φλερτάρει και με τις ταινίες τρόμου, το Δανέζικο «When Animals Dream»

7 μουσικά ντοκιμαντέρ, στο Διαγωνιστικό Τμήμα Μουσική και Φιλμ, θα συναγωνιστούν για τη Χρυσή Αθήνα.

Το Φεστιβάλ οργανώνει ένα αφιέρωμα στον πιο παραγνωρισμένο ίσως Έλληνα δημιουργό, τον Σταυρό Τορνέ, αλλά και τον Αντρέι Ζουλάφσκι και τον Ρομπερτ Ολτμαν.

Διαβάστε ακόμη:

Δείτε το ωρολόγιο πρόγραμμα του φεστιβάλ αναλυτικά για κάθε μέρα πιο κάτω: