Φεστιβάλ / Βραβεία

Νύχτες Πρεμιέρας 2019: Ολα όσα πρέπει να ξέρετε για το 25ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας

στα 10

Από τα διαγωνιστικά τμήματα έως τις μεγάλες πρεμιέρες κι από το ελληνικό σινεμά μέχρι το σινεμά του κόσμου, ένας μικρός οδηγός για να μην χαθείτε στις αίθουσες του Φεστιβάλ.

Flix Team
Νύχτες Πρεμιέρας 2019: Ολα όσα πρέπει να ξέρετε για το 25ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας

Το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας, οι Νύχτες Πρεμιέρας, κλείνουν 25 χρόνια φέτος και το γιορτάζουν - όπως φαίνεται κι από το πλούσιο πρόγραμμα που μόλις ανακοινώθηκε στην επίσημη συνέντευξη Τύπου του φεστιβάλ στον πολυχώρο του Συλλόγου «Οι Φίλοι της Μουσικής» στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

Διαβάστε κι αυτό: Οι Νύχτες Πρεμιέρας κλείνουν τα 25!

Η επετειακή 25η διοργάνωση θα πραγματοποιηθεί από τις 18 έως τις 29 Σεπτεμβρίου 2019 στις αίθουσες Δαναός 1 & 2, στο Ιντεάλ, στην Οπερα 1 & 2, στο Μέγαρο Μουσικής και στο Παλλάς και θα παρουσάσει στο αθηναϊκό κοινό 115 μεγάλου μήκους ταινίες, 63 μικρού μήκους, 3 Διαγωνιστικά Τμήματα, μεγάλα αφιερώματα και εκλεκτούς καλεσμένους.

parasite 607

Ταινία Εναρξης: Το πρόγραμμα ξεκινά δυναμικά: μεγάλη πρεμιέρα του φεστιβάλ, ο Χρυσός Φοίνικας των φετινών Καννών - το «Parasite» του Μπονγκ Τζουν-χο

Στο «Parasite», μια μαύρη (κατάμαυρη) και συχνά πολύ αστεία κωμωδία που εναλλάσει το ηχηρό γέλιο με την απόλυτη έκπληξη, την πίκρα, ακόμη και το σοκ, η κοινωνικά φορτισμένη πλευρά του σινεμά του έρχεται σε πρώτο πλάνο, μέσα από την ιστορία μιας οικογένειας μικροαπατεώνων που προσπαθούν να επιβιώσουν στην σκληρή πραγματικότητα της σύγχρονης Σεούλ.

adults in the room 607

Ταινία Λήξης Μετά από την μεγάλη του πρεμιέρα πριν από λίγες μέρες στη Βενετία, ο Κώστας Γαβράς φέρνει στις 25ες Νύχτες Πρεμιέρας το πολυσυζητημένο «Ενήλικοι στην Αίθουσα». Παρουσία του σκηνοθέτη, το πολιτικό θρίλερ για την ελληνική κρίση αποτελεί και την ταινία λήξης του φεστιβάλ.

Στο πλαίσιο της παρουσίας του στο Φεστιβάλ και με αφορμή την προβολή της ταινίας του, ο διεθνώς καταξιωμένος Έλληνας δημιουργός θα δώσει Συνέντευξη Τύπου μαζί με συντελεστές της ταινίας, την Παρασκευή, 27 Σεπτεμβρίου στο Auditorium του Γαλλικού Ινστιτούτου της Ελλάδος, στις 14.00.

Δείτε εδώ το ωρολόγιο πρόγραμμα του 25ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας

Miserables 607

12 ταινίες για μια Χρυσή Αθηνά

Δώδεκα ταινίες φέτος διαγωνίζονται για τη Χρυσή Αθηνά και τα μεγάλα βραβεία του φεστιβάλ. Ταινίες από όλο τον κόσμο (Από τη Λιθουανία και την Ν. Κορέα, μέχρι το Μεξικό και την Ισλανδία). Ανάμεσά τους συναντάμε (απευθείας από το φεστιβάλ Καννών) τους «Αθλιους» του Λατζ Λι (ο οποίος μετέφερε το πνεύμα του Βικτόρ Ουγκό στα σύγχρονα γκέτο του Παρισιού και κέρδσε εξ ημισείας το Βραβείο της Επιτροπής των Καννών) το «Μια Αποικία» της Ζενεβιέβ Ντουλούντ-ντε Σελ, (που κέρδισε την Κρυστάλλινη Αρκτο στο Φεστιβάλ Βερολίνου), το «Σπίτι του Μικρού Πτηνού» (House of Hummingbird) της Μπόρα Κιμ (το νοτιο-κορεάτικο δράμα που έχει κερδίσει 11 βραβεία σε διεθνή φεστιβάλ), το «Ροζ Τείχος» του Τομ Κάλεν (μία ιδιαίτερη αφήγηση μιας ερωτικής ιστορίας κι ενός χωρισμού, σε σκηνοθεσία του πρωταγωνιστή του «Weekend»), το «Burning Cane», το σκηνοθετικό ντεμπούτο του Φιλιπ Γιουμάνς που κέρδισε το Μεγάλο Βραβείο του Φεστιβάλ της Tribeca, και τις «Δονήσεις» (Temorts) του Χαΐρο Μπουσταμάντε που πρωτοείδαμε στο φεστιβάλ Βερολίνου.

Blinded By the Light 607 «Blinded By The Light» και Bruce Springsteen πάρτι με DJ set από τα μέλη του NoSurrender.gr

Prick Up Your Ears - To μουσικό τμήμα του Φεστιβάλ

Οπως κάθε χρόνο, οι μουσικές ταινίες του φεστιβάλ αποτελούν ένα από τα πιο ενδιαφέροντα τμήματά του. Φέτος, στο «Music and Film» θα παρελάσουν θρύλοι του ροκ, της σόουλ αλλά και της όπτερας. Από το «Miles Davis: Birth of the Cool» του Στάνλεϊ Νέλσον και «Amazing Grace» το ντοκιμαντέρ για την Αρίθα Φράνκλιν (ή, πιο σωστά, μια καθοριστική συναυλία της του '71, μαγνητοσκοπημένη από τον Σίντνεϊ Πόλακ, που έγινε ταινία 40 χρόνια αργότερα), μέχρι το «Murder in the Front Row» (το ντοκιμαντέρ του Ανταμ Ντιούμπιν για τη «thrash metal»), κι από το «Music for Ordinary Life Machines» (το ντοκιμαντέρ του Νίκου Χατζή για τον underground synth ήχο στην Ελλάδα), μέχρι τα «Τα 4 Επίπεδα της Ύπαρξης» της Ηλιάνας Δανέζη (που μας εξιστορούν το πώς οι... Κάνιε Ουέστ και Τζέι Ζι ανακάλυψαν μια ξεχασμένη ελληνική μπάντα και πείραξαν τις μουσικές της) το πρόγραμμα θα είναι πλούσιο και θα βλέπεται δυνατά.

Ειδική αναφορά στο «Blinded By The Light» της Γκούριντερ Τσάντα, έναν ύμνο στο πόσο αγαπούν οι φανς του τον Μπρους Σπρίνγκστιν, και μία ευκαιρία για το ελληνικό community (κι όχι "fan club") του Αφεντικού, το No Surrender, να κάνει μεγάλο πάρτι. Οσοι tramps, προσέλθετε!

Εντουαρντ Γιάνγκ 607

Αστικοί Μύθοι: Αφιέρωμα στον Εντουαρντ Γιάνγκ

Η φετινή ρετροσπεκτίβα του φεστιβάλ, μάς προσκαλεί να ανακαλύψουμε έναν από τους κορυφαίους Ασιάτες σκηνοθέτες του 20ού αιώνα. Ο Εντουαρντ Γιανγκ από το ντεμπούτο του το 1983 με το «That Day, On the Beach» (με διευθυντή φωτογραφίας τον Κρίστοφερ Ντόιλ, πολύ πριν τον χρησιμοποιήσει ο Γουόνγκ Καρ Γουάι), έθεσε τις απαρχές του κινηματογραφικού Νέου Κύματος της Ταϊβάν.

Οι Νύχτες Πρεμιέρας 2019 θα προβάλουν, σε αποκατεστημένες κόπιες, το «That Day, On the Beach» μαζί με τα «Taipei Story» (όπου συνέγραψε το σενάριο κι έδωσε τον πρωταγωνιστικό ρόλο στον Χου Χσιάο Χσιέν), «A Brighter Summer Day» (1991), «Τhe Terrorisers» (1986), «Α Βrighter Summer Day» (1991), «Α Confucian Confusion» (1994), «Mahjong» (1996) και «Yi Yi» ( Βραβείο Σκηνοθεσίας του Φεστιβάλ Καννών, 2000),

Ο Eντουαρντ Γιανγκ (1947-2007) εγκατέλειψε τη ζωή πολύ νωρίς, σε ηλικία 59 ετών, και στο αποκορύφωμα μιας εκπληκτικής καριέρας η οποία υποσχόταν να γεννήσει πολλά ακόμη αριστουργήματα. Η κινηματογραφική κληρονομιά που άφησε πίσω του, ωστόσο, τον τοποθετεί επάξια πλάι στους μέγιστους εκπροσώπους της σύγχρονης ασιατικής κινηματογραφίας.

Προσκεκλημένη του Φεστιβάλ θα είναι η μουσικοσυνθέτης, συνεργάτιδα και σύντροφος εν ζωή του Γιανγκ, κυρία Κάιλι Πενγκ.

Νύχτες Μικρού Μήκους 607

Διαγωνιστικό Τμήμα Ελληνικών Μικρού Μήκους ταινιών

Εχοντας παρουσιάσει συνολικά περισσότερες από 400 ταινίες από το 2012, το ολοζώντανο και συναρπαστικό Διαγωνιστικό Τμήμα των Ελληνικών Ταινιών Μικρού Μήκους είναι αναπόσπαστο κομμάτι και του επετειακού 25ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας.

Για την φετινή 25η διοργάνωση, όπου οι συμμετοχές ξεπέρασαν τις τριακόσιες έντεκα ταινίες (311), 47 ελληνικές μικρού μήκους επιλέχθηκαν και θα διεκδικήσουν τα βραβεία. Δείτε αναλυτικά ποιες είναι εδώ.

Η κριτική επιτροπή του τμήματος φέτος αποτελείται από τους: Αμάντα Λιβανού (Πρόεδρος), Λίνα Νικολακοπούλου, Χρήστο Βούπουρα, Μαρίσσα Τριανταφυλλίδου, Δημήτρη Βραχνό.

Εκτός Διαγωνιστικού θα προβληθούν οι ταινίες «Ηλεκτρικός Κύκνος» της Κωνσταντίνα; Κοτζαμάνη, «Λεωφόρος Πατησίων» του Θανάση Νεοφώτιστου και «Ρουζ» του Κωστή Θεοδοσόπουλου.

goldfinch 607

Μεγάλες Πρεμιέρες

Aπό την αγαπημένη ταινία του Flix στο πρόσφατο φεστιβάλ Καννών, «Το Πορτρέτο Μια Γυναίκας που Φλέγεται» της Σελίν Σιαμά, μέχρι την πολυαναμενόμενη «Καρδερίνα» (The Goldfinch), το βασισμένο στο best-seller της Ντόνα Ταρτ δράμα του Τζόν Κρόουλι, στο οποίο πρωταγωνιστούν οι Ανσελ Ελγκορτ, Νικόλ Κίντμαν, Σάρα Πόλσον και Τζέφρι Ράι. Κι από το «Sorry We Missed You» («Δυστυχώς Απουσιάζατε» του Κεν Λόουτς μέχρι την πρόσφατη Χρυσή Αρκτο του φεστιβάλ Βερολινου, το «Synonymes» («Συνώνυμα») του Ναντάβ Λαπίντ, που θα προβληθούν στο τμήμα Festival Darlings, οι θεατές του φεστιβάλ θα έχουν την ευκαιρία να δουν πρώτοι μερικές από τις μεγαλύτερες ταινίες της χρονιάς.

Monsoon 607

Προβολή αφιερωµένη στη µνήµη του Ζακ Κωστόπουλου / Zackie Oh

Μία προβολή αφιερωμένη στην μνήμη του Ζακ Κωστόπουλου θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου στις 22.30, στον Κινηματογράφο Ideal. Το «Μουσώνας» («Monsoon») του Χονγκ Κάου, είναι ένα βρετανικό υπαρξιακό οδοιπορικό και ένα τρυφερό γκέι δράμα που θυμίζει εξωτικό συγγενή του «Weekend». Πόσο πιο ταιριαστό για την μνήμη του Ζακ - «η ανάγκη να ανήκεις κάπου».

Την προβολή θα προλογίσει η Ζωή Κοκάλου από την πρωτοβουλία «Justice For Zak/Zackie»

Come to Daddy 607

Μετά τα μεσάνυχτα

Μια ανοιχτή πρόσκληση για τα νυκτόβια πλάσματα της πόλης, ένα από τα πιο περιπετειώδη και γεμάτα εκπλήξεις τμήματα του Φεστιβάλ, το «After Hours» φέτος θα προκαλέσει. Από το «Come to Daddy» του νεοζηλανδού Αντ Τίμσον (ο οποίος παντρεύει κάπως τον Σαίξπηρ με την Beyonce) και πρωταγωνιστή έναν αγνώριστο Ελάιτζα Γουντ, μέχρι τα «Bliss» (την τρίτη ταινία του Τζο Μπέγκος) και «All About Yves» (τη θεοπάλαβη σάτιρα που έκλεισε το φετινό πρόγραμμα του Δεκαπενθημέρου των Σκηνοθετών στις Κάννες) οι Νύχτες φέτος θα είναι μεγάλες.

Τσεχικό Νέο Κύμα 607

Το Ξύπνημα της Άνοιξης: φόκους στο Τσεχικό Νέο Κύμα

Μέσα από μία επιλογή 12 ταινιών-σταθμών, οι Νύχτες Πρεμιέρας επιστρέφουν στα 60ς για να μας συστήσουν το Τσεχικό Νέο Κύμα.

Ανάμεσα στις επιλογές του προγράμματος, συναντάμε τα οσκαρικά «Το Μαγαζάκι της Κεντρικής Οδού» (1965) των Γιαν Καντάρ και Ελμαρ Κλος και «Ο Ανθρωπος που Εβλεπε τα Τρένα να Περνούν» (1966) του Γίρι Μενζέλ.

Επίσης, θα απολαύσουμε το ντεμπούτο του Γιαν Νιέμετς «Διαμάντια της Νύχτας» (1964), τον «Υπέροχο Βαρώνο Μινχάουζεν» του Κάρελ Ζέμαν, τους «Ερωτες Μιας Ξανθιάς» του Μίλος Φόρμαν, αλλά τα λογκριμένα «Η Κοιλάδα με τις Μέλισσες» (1968) του Φράντισεκ Βλάτσιλ και το «Αστείο» (1969) του Γιαρομίλ Γιρίς. Μην χάσετε την ταινία που ο Γιώργος Λάνθιμος ανέφερε στις επιρροές του γα την «Ευννούμενη» - τον «Αποτεφρωτή» (1969) Γιουράι Χερζ. Το τελευταίο, λόγω αυτής της σχέσης, θα προβληθεί μαζί με το «Nimic», την τελευταία μικρού μήκους του Λάνθιμου.

Αποκάλυψη Τώρα 607

This is the end: πανελλήνια αποκλειστική προβολή του «Αποκάλυψη Τώρα: Final Cut»

Tο ανυπέρβλητο έπος του Φράνσις Φορντ Κόπολα συμπληρώνει 40 χρόνια από την πρώτη του προβολή και το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας, παρουσιάζει το τελικό cut της εμβληματικής ταινίας, με την εντυπωσιακή ψηφιακή αποκατάσταση που πραγματοποίησε πρόσφατα ο δημιουργός του.

Με την ευκαιρία της 40ης επετείου από την πρώτη προβολή της ταινίας, o Κόπολα επέστρεψε στο φιλμ του, επέβλεψε από την αρχή την αποκατάστασή του σε 4Κ και επεξεργάστηκε ξανά τον ήχο με σκοπό να παραδώσει μια τελική μορφή που πλέον τον καλύπτει ολοκληρωτικά. Το «Apocalypse Now: Final Cut» παρουσιάστηκε για πρώτη φορά, πριν λίγο καιρό, στο φεστιβάλ της Τραϊμπέκα, παρουσία του σκηνοθέτη που γεμάτος ενέργεια και συγκίνηση μίλησε στο κοινό και τον Στίβεν Σόντερμπεργκ γι' αυτό τον ογκόλιθο του μεταπολεμικού αμερικανικού σινεμά που με τόσο κόπο έχτισε.

Fatih Akin 607

Καλεσμένοι του Φεστιβάλ

Ο Γέρζι Σκολιμόφσκι, ένας από τους βετεράνους του ευρωπαϊκού σινεμά, θα τιμήσει επίσης με την παρουσία του το 25ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας για να παραστεί στην προβολή της κλασικής του ταινίας «Στο Φως του Φεγγαριού», με μοναδικό πρωταγωνιστή τον Τζέρεμι Αϊρονς.

Ο Κώστας Γαβράς θα παρουσιάσει αυτοπροσώπως την ελληνική πρεμιέρα του «Ενήλικοι στην Αίθουσα» που θα είναι και η ταινία λήξης του φεστιβάλ.

Οι Νύχτες Πρεμιέρες θα τιμήσουν τους δύο αυτούς μεγάλους σκηνοθέτες με το Τιμητικό Βραβείο «Γιώργος Τζιώτζιος», το οποίο απονέμεται για πρώτη χρονιά φέτος και φυσικά φέρει το όνομα του ιδρυτή του φεστιβάλ και του Περιοδικού Σινεμά, του αγαπημένου μας διευθυντή που χάθηκε πρόωρα αλλά δεν ξεχάστηκε ποτέ από κανέναν μας.

O αγαπημένος του φεστιβάλ Φατίχ Ακίν, θα φέρει και τον πρωταγωνιστή του Γιόνας Ντάσλερ, για να μας πετάξουν το... αιματοβαμμένο και προκλητικό «Χρυσό Γάντι». Καλεσμένος του φεστιβάλ εδώ και 2 δεκαετίες, ο Ακίν θα παρουσιάσει την ταινία του και θα κάνει ένα (περιμένουμε να είναι εκρηκτικό) Q n A.

Η Ντέμπι Χάνιγουντ, η πρωταγωνίστρια της νέας ταινίας του Κεν Λόους, «Sorry We Missed You» (και θα προβληθεί στο τμήμα Festival Darlings του 25ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας) θα έρθει στην Αθήνα για να μας την παρουσιάσε.

Η επετειακή 25η διοργάνωση θα πραγματοποιηθεί από τις 18 έως τις 29 Σεπτεμβρίου 2019

Μεγάλος Χορηγός του 25ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας είναι η COSMOTE TV.

Αναζητήστε περισσότερες πληροφορίες για τις εκδηλώσεις και όλες τις προβολές, καθώς και συνεχή ενημέρωση για τις δράσεις του 25ου Φεστιβάλ Νύχτες Πρεμιέρας στο cinemagazine.gr και στο επίσημο site του Φεστιβάλ.

25ες Νύχτες Πρεμιέρας: Αναλυτικές πληροφορίες για Κάρτες Διαρκείας, Εισιτήρια, Κάρτες ΑμεΑ και Προσκλήσεις Ανέργων

Ποστερ νύχστες