Φεστιβάλ / Βραβεία

Οι 10 + 1 καλύτερες ταινίες του 2012 για το Rolling Stone

στα 10

Η βίβλος του σκεπτόμενου fan της μουσικής και του κινηματογράφου ψήφισε τα καλύτερά της για το 2012: 10 ταινίες για το περιοδικό και… μία για το κοινό!

Οι 10 + 1 καλύτερες ταινίες του 2012 για το Rolling Stone

Η ενδεκάδα με τις καλύτερες ταινίες για το 2012 από το Rolling Stone δεν έχει, στ’ αλήθεια, εκπλήξεις στις επιλογές της. Εχει, όμως, στη σειρά με την οποία κατηγοριοποιεί την επιλογή της και μας αρέσει ακόμα περισσότερο γι’ αυτό! Με πιο ξεχωριστή, την τοποθέτηση του «Beasts of the Southern Wild» του Μπεν Ζάιτλιν στο πολυπόθητο νούμερο 3, πιο ψηλά κι από αυτόν ακόμη τον Κουέντιν Ταραντίνο, ανέκαθεν αγαπημένο του περιοδικού! Η επιλογή ανήκει, φυσικά, στον Πίτερ Τράβερς, ο οποίος ξεκινά τη λίστα με την ακόλουθη εισαγωγή: Οι καλύτερες ταινίες του 2012 – κι ήταν μια γεμάτη, δυναμική, πρώτης τάξης χρονιά φέτος – αψήφησαν το συνηθισμένο κρατώντας μια καθαρά rock & roll στάση. Αυτή είναι η αφρόκρεμα.

Αναλυτικά οι δέκα συν μία ταινίες του 2012 για το Rolling Stone:

  • 1.«The Master» του Πολ Τόμας Αντερσον. Καμία ταινία φέτος δε δίχασε τόσο πολύ. Οσοι τη μίσησαν, θέλουν να με καταποντίσουν που υποστήριξα το ριζοσπαστικό, ατίθασο πνεύμα της. Το οποίο απλώς σημαίνει ότι ο Πολ Τόμας Αντερσον άγγιξε κάποιο νεύρο, περιγράφοντας με λεπτομέρεια την καταστροφή που μπορεί να προκαλέσει η τυφλή πίστη στο Θεό, την πατρίδα, το σεξ και το χρήμα. Ο Χοακίν Φίνιξ δίνει όλο του το είναι και παραπάνω ως βετεράνος του Β’ Παγκόσμιου που μαγεύεται από τον ηγέτη της αίρεσης που υποδύεται ο Φίλιπ Σέιμορ Χόφμαν. Κανείς δεν αμφισβητεί την ιδιοφυή υποκριτική τους. Αλλά οι αρνητικοί λένε ότι «δεν την πιάνουν την ταινία». Συζητήστε το, κύριοι. Δείτε το ξανά. Εξερευνήστε το. Κουβεντιάστε τα θέματά σας με τους φίλους σας. Διαφωνήστε. Τσακωθείτε. Αυτό ακριβώς έκαναν οι ταινίες πριν τα multiplex κάνουν το μυαλό μας κιμά.
  • 2.«Zero Dark Thirty» της Κάθριν Μπίγκελοου
  • 3.«Beasts of the Southern Wild» του Μπεν Ζάιτλιν
  • 4.«Lincoln» του Στίβεν Σπίλμπεργκ
  • 5.«Argo» του Μπεν Αφλεκ
  • 6.«Silver Linings Playbook» του Ντέιβιντ Ο. Ράσελ
  • 7.«Η Ζωή του Πι» του Ανγκ Λι
  • 8.«Les Miserables» του Τομ Χούπερ
  • 9.«Moonrise Kingdom» του Γουες Αντερσον
  • 10.«Django Unchained» του Κουέντιν Ταραντίνο
  • 11.The Pop Spot - «Σκοτεινός Ιππότης: Η Επιστροφή» του Κρίστοφερ Νόλαν. _Σε μια χρονιά εμπορικής κινηματογραφικής απόδρασης («Skyfall», «The Avengers», «Ted», «The Hunger Games»), το «The Dark Knight Rises» δικαιούται μια τιμητική θέση. Παρότι δεν κατάφερε να μπει στη χρονοκάψουλα, όπως ο «Σκοτεινός Ιππότης» του 2008 με τον Χιθ Λέτζερ, το υπνωτικό φινάλε του Νόλαν στην τριλογία του Μπάτμαν ανέβασε το θέαμα στο επίπεδο της τέχνης. Η τραγωδία στο Κολοράντο, όπου ένας οπλισμένος άνδρας άνοιξε πυρ σε μια αίθουσα όπου προβαλλόταν η ταινία, δεν πρέπει να συγχέεται με το επίτευγμα του Νόλαν.

Διαβάστε τα σχόλια του Πίτερ Τράβερς και για τις υπόλοιπες ταινίες του 2012 εδώ.

Διαβάστε ακόμη:

Σε λίγες μέρες θα αρχίσει και η αντίστροφη μέτρηση με τις 10 καλύτερες ταινίες του 2012 για το Flix, ενώ εσείς συνεχίζετε να ψηφίζετε τις δικές σας αγαπημένες ταινίες εδώ.