Buzz

To «Holy Motors» στην κορυφή των δέκα καλύτερων ταινιών κατά το Cahiers du Cinema

στα 10

Είναι η πρώτη λίστα με τις καλύτερες ταινίες της χρονιάς. Και έρχεται από το αμφιλεγόμενο αλλά ακόμη έγκυρο Cahiers du Cinema. Και στην κορυφή βρίσκεται η ταινία που θα πρωταγωνιστήσει με διαφορά σε όλα τα best of που θα κορυφωθούν με το τέλος του χρόνου...

To «Holy Motors» στην κορυφή των δέκα καλύτερων ταινιών κατά το Cahiers du Cinema

Δεν είναι η πρώτη φορά που τα Cahiers du Cinema παίζουν με την αίσθηση του «τι είναι καλό» και τι απλά «υπερεκτιμημένο».

Και δεν αναφέρεται κανείς στην επιλογή της νούμερο ένα ταινίας της χρονιάς - κατά τους συντάκτες του - που δικαιωματικά είναι το «Holy Motors» του Λεός Καράξ, επιβεβαιώνοντας πως οι παλιές αγάπες δεν πάνε στο παράδεισο αλλά παραμένουν σταθερές μέχρι... θανάτου: τα Cahiers du Cinema είχαν ψηφίσει το «Mauvais Sang» στο νούμερο 5 της χρονιάς 1986 και τους «Εραστές της Γέφυρας» στο νούμερο 9 του 1991.

Οι αμφιλεγόμενες επιλογές των Cahiers du Cinema (ποιος μπορεί να ξεχάσει πως το 2008 είχαν ψηφίσει καλύτερη ταινία της χρονιάς το «Redacted» του Μπράιαν Ντε Πάλμα;) ξεκινούν... από το νούμερο 3, όπου το μετριότατο «Twixt» του Φράνσις Φορντ Κόπολα βρίσκεται πάνω από το ακόμη πιο μέτριο «4:44 Last Day On Earth» του Εϊμπελ Φεράρα, το οποίο δεν είναι η μόνη ταινία του σκηνοθέτη στη δεκάδα - και σίγουρα όχι η χειρότερη...

Μην προσπαθήσετε να καταλάβετε... Αυτές ήταν πάντα οι επιλογές των Cahiers du Cinema. Για άλλους αιρετικές, για άλλους απλά εμμονοληπτικές. Για όλους ενδιαφέρουσες. Δείτε τις παρακάτω και ετοιμαστείτε σε λίγο καιρό για τις δικές μας επιλογές για τις καλύτερες ταινίες του 2012.

  1. Holy Motors του Λεός Καράξ
  2. Cosmopolis του Ντέιβιντ Κρόνενμπεργκ
  3. Twixt του Φράνσις Φορντ Κόπολα
  4. 4:44 Last Day On Earth του Εϊμπελ Φεράρα
  5. In Another Country του Χονγκ Σανγκ - σου
  6. Το Καταφύγιο του Τζεφ Νίκολς
  7. Go Go Tales του Εϊμπελ Φεράρα
  8. Tabu του Μιγκέλ Γκομέζ
  9. Faust του Αλεξάντερ Σοκούροφ
  10. Keep The Lights On του Αϊρα Σακς

Tags: holy motors