Άποψη

Top Flix 2011: Το Νούμερο 6

στα 10

Τις δέκα τελευταίες μέρες του χρόνου, το Flix ψηφίζει τη δεκάδα με τις καλύτερες ταινίες του 2011.

Flix Team
Top Flix 2011: Το Νούμερο 6

6. «Το Καταφύγιο» του Τζεφ Νίκολς

takeshelter01

Από τις ταινίες που πέρασαν ελαφρώς απαρατήρητες στην Ελλάδα (έχετε ακόμα ευκαιρία), μία από τις συγκλονιστικότερες κινηματογραφικές εμπειρίες της χρονιάς. Εξαιρετικά αφαιρετικό στο σενάριο και τη σκηνοθεσία του, το «Καταφύγιο» μπορεί να περιγραφεί από ταινία τρόμου μέχρι φιλοσοφικό δοκίμιο. Σε κάθε του ερμηνεία, παραμένει ένα ήσυχο κομψοτέχνημα που φωνάζει αριστούργημα.

takeshelter02

Power Points

Ο Μάικλ Σάνον, ο παράξενος γίγαντας που προσεγγίζει την παράνοια με σπαρακτική ανθρωπιά. Η Τζέσικα Τσαστέιν, σε έναν ακόμα αυτόνομο ρόλο που αναδεικνύει την αιθέρια ομορφιά της και το πόσο ευμετάβλητη είναι. Το σενάριο που καταγράφει με απόλυτη ακρίβεια την… ηρεμία πριν την καταιγίδα, την απορία του ανθρώπου μπροστά σ’ αυτό που δεν μπορεί να ερμηνεύσει.

Θα μείνει κλασική...

…γιατί σε λίγα χρόνια θ’ αναφερόμαστε σ’ αυτήν ως «προφητική», με τον ίδιο τρόπο που το «Fight Club» του Ντέιβιντ Φίντσερ περιέγραψε το υπαρξιακό κενό των ‘90ς.

Γράψαμε στο Flix:

Το «Take Shelter» μπορεί να κατηγοριοποιηθεί ως κοινωνικό δράμα, ή ως θρίλερ, αλλά τελικά είναι μια φιλοσοφική ταινία, με ανησυχίες μεταφυσικές, τελολογικές, ακόμα και θρησκευτικές αν θέλεις να το δεις έτσι. Δεν είναι μόνο το ανοιχτό της τέλος που οδηγεί σ’ αυτό το συμπέρασμα. Είναι η συνεχόμενη πάλη των ηρώων της να διαπιστώσουν πόσο βίαιη μπορεί να είναι η επαφή του ανθρώπου με τον εαυτό του, πόσο κοντά βρίσκονται η λογική με την παράνοια, πόσο πιθανό είναι, αν υπακούς πιστά στους κανόνες της λογικής, της κοινωνίας και της φύσης, να οδηγηθείς τελικά στην απόλυτη καταστροφή. (Διαβάστε ολόκληρη την κριτική του Flix εδώ)

Η σκηνή που δε θα ξεχάσουμε

Πώς χωράνε τα ειδικά εφέ σε μια μικρή, φτηνή, ανεξάρτητη παραγωγή; Να πώς…

Και κάτι ακόμη

There is a stoοοrm coming!

Δείτε ποια ταινία βρίσκεται στο νούμερο 7 του Top Flix 2011

Δείτε ποια ταινία βρίσκεται στο νούμερο 8 του Top Flix 2011

Δείτε ποια ταινία βρίσκεται στο νούμερο 9 του Top Flix 2011

Δείτε ποια ταινία βρίσκεται στο νούμερο 10 του Top Flix 2011