Industry

Ο Χάρβεϊ Γουάνσταϊν είναι αμείλικτος: κλείνει την πόρτα στο «Grace of Monaco» λίγο πριν την πρεμιέρα του στις Κάννες!

στα 10

Δύο μόλις εβδομάδες πριν η Νικόλ Κίντμαν περπατήσει το κόκκινο χαλί της Κρουαζέτ, ο Χάρβεϊ Γουάινσταϊν δε διστάζει να αποκυρήξει το «Grace of Monaco», που αποτελεί φέτος την επίσημη πρεμιέρα του 67ου Διεθνούς Φεστιβάλ Καννών.

Ο Χάρβεϊ Γουάνσταϊν είναι αμείλικτος: κλείνει την πόρτα στο «Grace of Monaco» λίγο πριν την πρεμιέρα του στις Κάννες!

Η ζωή της πραγματικής Γκρέις Κέλι ήταν πολυτάραχη, νεφελώδης, σχεδόν καταραμένη και με άδικο τέλος. Κάπως έτσι όμως μοιάζει να είναι και η ταινία για τη ζωή της. Το «Grace of Monaco» του Ολιβιέ Νταάν («Ζωή σα Τριαντάφυλλο») φαίνεται ότι πέρασε, και συνεχίζει να περνάει, από δεκάδες περιπέτειες, αναποδιές, κόντρες και σκάνδαλα. Αρχικά προκάλεσε, όπως ήταν αναμενόμενο, την αντίδραση του παλατιού. Με δελτίο Τύπου, ο Αλβέρτος, η Στεφανί και η Καρολίνα δηλώνουν την αντίθεση τους με τη βιογραφία της Γκρέις Κέλι που ετοιμάζει ο Ολιβιέ Νταάν, κατηγορώντας το «Grace of Monaco» ως ανακριβές και σε καμία περίπτωση ως μια ταινία που δικαιώνει τη μνήμη της μητέρας τους. Διαβάστε περισσότερα.

Στη συνέχεια, ο Χάρβεϊ Γουάινσταϊν δεν έμεινε ευχαριστημένος με τη βερσιόν του σκηνοθέτη, και ξαναμόνταρε την ταινία για την αμερικανική της διανομή, κάτι που έφερε στα άκρα τον Νταάν και τους δυο τους σε μία ανελέητη κόντρα.

Κι ενώ η ταινία κέρδισε την περίοπτη θέση της επίσημης πρεμιέρας του 67ου Διεθνούς Φεστιβάλ Καννών κι όλοι νομίζαμε ότι κάπου εκτονώθηκε η αντιπαράθεση μεταξύ παραγωγού και δημιουργού, σήμερα το Variety κυκλοφορεί ένα αποκλειστικό ρεπορτάζ που θέλει τον Χάρβεϊ Γουάινσταϊν ακόμα τόσο δυσαρεστημένο με τη βερσιόν της ταινίας που στάλθηκε στο φεστιβάλ, που απειλεί να αποχωρήσει από την αμερικανική της διανομή. Μάλιστα το φυλλάδιο με τις ταινίες της Weinstein Co που θα προβληθούν στις Κάννες άλλαξε: το «Grace of Monaco» αφαιρέθηκε και προστέθηκε το «Eleanor Rigby», που είχε κάνει την πρεμιέρα του στο Τορόντο.

1

Από η δική του πλευρά, ο Ολιβιέ Νταάν δηλώνει ότι η ταινία του έχει τελειώσει. Σύμφωνα με τους γαλλικούς νόμους («droit d’auteur»), ο σκηνοθέτης έχει το νόμιμο final cut της ταινίας του. Σύμφωνα με το συμβόλαιο με την Weinstein Co., ο αμερικανός παραγωγός έχει το δικαίωμα να παίξει τη δική του βερσιόν στη χώρα του. Μπέρδεμα.

Τι ζητάει όμως ο Χάρβεϊ Γουάινσταϊν; Στην ουσία μερικές σκηνές ακόμα. Η πλοκή της ταινίας του Νταάν, περιορίζεται σε μία μόνο περίοδο της ζωής της Γκρέις Κέλι. Διαδραματίζεται μεταξύ του Δεκέμβρη του 1961 και του Νοέμβρη του 1962, όταν η Κέλι κινήθηκε παρασκηνιακά για να σώσει το Μονακό από σίγουρο πραξικόπημα, ακριβώς την εποχή όπου Γαλλία με επικεφαλής τον Σαρλ Ντε Γκόλ είχε κουραστεί με το μικρό κρατίδιο να αποτελεί παράδεισο φοροδιαφυγής και τα πράγματα είχαν αγριέψει.

2

Ο Γουάινσταϊν δεν το θεωρεί αυτό εμπορικό. Θέλει να προστεθεί η περίοδος του Χόλιγουντ, ο Χίτσκοκ, και μία πιο επεξηγηματική παρουσίαση της πολιτικής κατάστασης στο Μονακό, ώστε να εγκλιματιστεί ο αμερικανός θεατής. Με αυτή, τη δική του βερσιόν, πιστεύει ότι η ταινία θα έχει δύναμη για να φτάσει μέχρι τα Οσκαρ του 2015.

Δεν έχει διευκρινιστεί αν ο Νταάν τις έχει γυρίσει αυτές τις σκηνές ή ο Γουάινσταϊν ζητούσε στην ουσία συμπληρωματικό γύρισμα (και για αυτό μετέφερε την έξοδο της ταινίας από τον Νοέμβριο του 2013 στον Μάρτιο του 2014 - που κι αυτό μετά πήρε παράταση).

Διανομείς άλλων χωρών πάντως δηλώνουν ευχαριστημένοι με τη βερσιόν του σκηνοθέτη, την κόπια δηλαδή που θα δούμε στις Κάννες. Η γαλλική πρεμιέρα της ταινίας θα είναι και η πρεμιέρα του φεστιβάλ (14 Μαΐου), με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες να παίρνουν τη σειρά τους, αμέσως μετά.

3

Αν ο Γουάνσταϊν αποκυρήξει την ταινία και την αφήσει ελεύθερη για να βρει άλλον αμερικανό διανομέα, ίσως να μην είναι και το τέλος του κόσμου. Μάλλον θα λύσει τα χέρια των γάλλων παραγωγών και θα ανακουφίσει τον Νταάν, ο οποίος σύμφωνα με συνέντευξη Libération πέρσι το φθινόπωρο είχε δηλώσει ότι «θα αγωνιστεί για να διατηρήσει την ταινία του όπως εκείνος τη σκηνοθέτησε» και ότι δε θα υπέκυπτε «σε βίαιους εκβιασμούς».

Προφορικά και ανεπίσημα, ο Νταάν είπε ακόμε περισσότερα. Και ίσως να έχει δίκιο. Με ψευδώνυμα όπως «Harvey Scissorhands» (Χάρβεϊ, ο Ψαλλιδοχέρης), ο Γουάινσταϊν έχει χρεωθεί με τις επεμβάσεις του αποτυχίες σε ταινίες όπως τα «The Grandmaster» του Γουόνγκ Καρ Γουάι και «The Butler» του Λι Ντάνιελς.

Το Variety θεωρεί ότι το θέμα θα λήξει μέσα στην εβδομάδα. Θα περιμένουμε τις εξελίξεις...


Διαβάστε περισσότερα: