Buzz

Η Μέριλ Στριπ φτάνει μέχρι το Κονγκρέσο για τη συνταγματική κατοχύρωση της ισότητας των δύο φύλων

στα 10

Οχι, δεν πρόκειται για μια ακόμη ταινία στην οποία η Μέριλ Στριπ υποδύεται μια ακτιβίστρια, αλλά για την ίδια την ακτιβίστρια Μέριλ Στριπ που πιέζει με επιστολή της το Κονγκρέσο να θεσμοθετήσει συνταγματικά τα ίσα δικαιώματα ανάμεσα σε γυναίκες και άνδρες.

Η Μέριλ Στριπ φτάνει μέχρι το Κονγκρέσο για τη συνταγματική κατοχύρωση της ισότητας των δύο φύλων

Συνεχίζοντας εντατικά την άτυπη εκστρατεία για τα δικαιώματα των γυναικών, η Μέριλ Στριπ συγχρονίζεται απόλυτα με τον ρόλο της στο επερχόμενο «Sufragette» (όπου υποδύεται τη θρυλική ακτιβίστρια Εμιλι Πάνκχερστ που υπήρξε εμπνευστής του αγώνα των Βρετανίδων για το δικαίωμα των γυναικών στη ψήφο) και φτάνει μέχρι το Κογκρέσο, προκειμένου να πιέσει ακόμη περισσότερο για τη συνταγματική κατοχύρωση της ισότητας των δύο φύλων.

Μια μέρα μετά τα 66α της γενέθλια, η Μέριλ Στριπ έστειλε προσωπικά σε κάθε ένα από τα μέλη του Κονγκρέσου ένα πακέτο, το οποίο περιείχε ένα αντίτυπο του βιβλίου «Equal Means Equal» της Τζέσικα Νιούγερθ, Προέδρου του Συνασπισμού για την αναθεώρηση του αμερικανικού Συντάγματος και την προσθήκη της τροποποίησης που απαγορεύει τις διακρίσεις έναντι των γυναικών κάτω από το νόμο και μια επιστολή.

Διαβάστε ακόμη: «Από μικρά κορίτσια ταυτιζόμαστε με τον Τομ Σόγιερ»: η Μέριλ Στριπ εξηγεί πόσο βαθιά ριζωμένος είναι ο σεξισμός στον κόσμο μας και στον κόσμο του Χόλιγουντ

«Σας γράφω για να σας ζητήσω να στηρίξετε την ισότητα - για τη μητέρα σας, την κόρη σας, την αδελφή σας, τη συζυγό σας ή τον εαυτό σας - στηρίζοντας ενεργά την τροποποίηση των Ισων Δικαιωμάτων. Μια ολόκληρη γενιά από γυναίκες μιλούν για την ισότητα - ισότητα στο μισθό, ισότητα στην προστασία από βίαιες επιθέσεις, ισότητα δικαιωμάτων.»

Η τροποποίηση για τα ίσα δικαιώματα γράφτηκε το 1920, αμέσως μετά τη θεσμοθέτηση της ψήφου των γυναικών στις ΗΠΑ και εγκρίθηκε από το Κονγκρέσο το 1972 μετά από συνεχείς αποτυχημένες προσπάθειες που κράτησαν 52 ολόκληρα χρόνια. Το 1982 η τροποποίηση εστάλη σε κάθε πολιτεία των ΗΠΑ για έγκριση ώστε να συμπεριληφθεί στο αμερικάνικο Σύνταγμα, αλλά δεν συγκέντρωσε την απαραίτητη πλειοψηφία και έτσι έμεινε ανενεργή. Ανάμεσα στις πολιτείες που δεν ενέκριναν την τροποποίηση ήταν η Αριζόνα, η Νεβάδα, η Γιούτα, αλλά και άλλες πολιτείες στο Νότο. Από το 1982 μέχρι και σήμερα, όλες οι προσπάθειες να «περάσει» η τροποποίηση έπεσαν στο κενό.

Η προτεινόμενη τροποποίηση αναφέρει τα εξής: «Η ισότητα των δικαιωμάτων κάτω από το νόμο δεν μπορεί να παραβιαστεί από τις ΗΠΑ ή όποια πολιτεία με γνώμονα το φύλο.»

Διαβάστε ακόμη: Η Μέριλ Στριπ τα χώνει στον Walt Disney για σεξισμό και ρατσισμό με ένα λόγο φωτιά!

Η ακτιβιστική πράξη της Μέριλ Στριπ έρχεται να προστεθεί τόσο στις δικές της προσπάθειες και δημόσιες δηλώσεις γύρω από την ισότητα των φύλων, όσο και στο κύμα αντιδράσεων από κάθε πλευρά της αμερικανικής κοινωνίας για τις διακρίσεις που συνεχίζονται κατά των γυναικών τόσο στη βιομηχανία του Χόλιγουντ αλλά και σε κάθε ενεργό τομέα.

Σε πρόσφατη συνέντευξή της, στην οποία η Μέριλ Στριπ συνομίλησε με την Μισέλ Ομπάμα, δήλωσε: «Θεωρούμαστε ίσες - αλλά δεν είμαστε ακόμη. Για πρώτη φορά, έχουμε την προσδοκία πως μπορούμε να έχουμε μια ευρεία τάξη επιλογών, πως μπορούμε να ηγηθούμε σε κάθε τομέα της κοινωνίας. Και όμως συναντάμε αντίσταση. Το βλέπουμε εδώ στην πατρίδα μας, στην κυβέρνηση, στον Λευκό Οίκο και τη Γερουσία. Το βλέπουμε στα συμβούλια κάθε επιχείρησης. Το βλέπουμε στο Χόλιγουντ. Η πρόκληση για τα νέα κορίτσια, νομίζω πως είναι να αντιμετωπίσουν αυτήν την αντίσταση. Με ποιον τρόπο θα μπορέσουμε να την εξαλείψουμε, πώς θα τα καταφέρουμε ώστε η ισότητα να μην θεωρείται μια απειλή;».

Διαβάστε ακόμη: