Φεστιβάλ / Βραβεία

Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Λεμεσού 2014: Με το βλέμμα στραμμένο στην πραγματικότητα

στα 10

Για ένατη χρονιά, το Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Λεμεσού παρουσιάζει από την 1η έως και τις 8 Αυγούστου μερικά από τα καλύτερα ντοκιμαντέρ της χρονιάς με ελεύθερη είσοδο και συναντήσεις με τους δημιουργούς τους.

Flix Team
Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Λεμεσού 2014: Με το βλέμμα στραμμένο στην πραγματικότητα

Σε πρώτη προβολή για την Κύπρο, εικοσιτρία από τα καλύτερα και πιο βραβευμένα ντοκιμαντέρ της χρονιάς, αποτελούν φέτος τον κορμό του 9ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Λεμεσού που θα διεξαχθεί από την 1η έως και τις 8 Αυγούστου στο Θέατρο «Ενα» της Β' Δημοτικής Αγοράς Λεμεσού και στο «Σουσάμι».

Ανάμεσα στα ντοκιμαντέρ που θα προβληθούν ξεχωρίζουν το «20.000 Days on Earth» που αφηγείται ένα 24ωρο από τη ζωή του Νικ Κέιβ, το υποψήφιο για Οσκαρ «Cutie and the Boxer» για τη ζωή δύο εκκεντρικών Ιαπώνων καλλιτεχνών, το συγκλονιστικό «Return to Homs» που καταγράφει τη φρίκη στην εμπόλεμη Συρία , το «The Missing Picture» του Ρίτι Παν που ξεκίνησε την καριέρα του με βραβείο στο Φεστιβάλ Καννών και έφτασε μέχρι την υποψηφιότητα για Οσκαρ Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας, το «Ukraine is not A Brothel» για την ακτιβιστική οργάνωση των Femen, το ντοκιμαντέρ που κέρδισε το Οσκαρ Καλύτερου Ντοκιμαντέρ «Twenty Feet to Stardom» με τις συγκινητικές ιστορίες μιας ομάδας τραγουδιστριών που συνεργάστηκαν με τα μεγαλύτερα ονόματα της βιομηχανίας αλλά δεν κατάφεραν ποτέ να γίνουν σταρ και το «Good Ol' Freda» για την άγνωστη και αποκαλυπτική ιστορία της γραμματέως των Beatles..

2

Από την Ελλάδα και την Κύπρο θα προβληθούν το «Ομορφιες και Δυσκολίες» του Κίμωνα Τσακίρη, το «Kismet» της Νίνας-Μαρίας Πασχαλίδου και σε πρώτη προβολή το «A Haircut Story» της Δανάης Στυλιανού στο οποίο, μέσα από επτά διαφορετικές ιστορίες, καταγράφεται το κούρεμα καταθέσεων που έγινε στην Κύπρο το 2013, αφετηρία της οικονομικής κρίσης που συνεχίζει ακόμη και σήμερα στο νησί.

2

Αναλυτικά εδώ το πρόγραμμα του 9ου Διεθνούς Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Λεμεσού

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 01.08.2014

20:30 Έναρξη Φεστιβάλ

Σύντομη Παρουσίαση: ΦΑΚ / Το ΦΑΚ είναι ένα ανεξάρτητο διαδικτυακό τηλεοπτικό δίκτυο με έδρα την Κύπρο το οποίο παράγει πρωτότυπο οπτικοακουστικό υλικό. Μεταξύ άλλων το ΦΑΚ καλύπτει ειδήσεις, πολιτική, τέχνη, μουσική, ανθρωπιστικά θέματα και ντόπιες προσωπικότητες. Προβολή ταινίας Millennials Made inCyprus σε παραγωγή / σκηνοθεσία ΦΑΚ.

Millennials made in Cyprus (22', 2014, Κύπρος) / Πτυχιούχοι και άνεργοι, παγκοσμιοποιημένοι, καταθλιπτικοί, εγωκεντρικοί, αισιόδοξοι και αντικομφορμιστές. Μια (σύντομη) τροφή για σκέψη.

21:00 20,000 Days on Earth των Ιεν Φορσάιθ και Τζέιν Πόλαρντ (97', 2014, Ηνωμένο Βασίλειο) / Δράμα και πραγματικότητα συνδυάζονται σε 24 ώρες μέσα από τη ζωή του Nick Cave, μουσικού και διεθνούς πολιτιστικού προτύπου.

23:00 Πάρτυ Έναρξης / Μιχάλης Δέλτα (Stereo Nova) @ έξω από το θέατρο ένα

ΣΑΒΒΑΤΟ 02.08.2014

18:30 Ne Me Quitte Pas των Νιλς βαν Κέβερντεν και Σαμπίν Λούμπε Μπάκερ (106', 2013, Ολλανδία, Βέλγιο) / Ενα πορτρέτο Direct Cinema με κεντρικούς χαρακτήρες τους Βέλγους Flemish Bob και Walloon Marcel, δυο φίλους που μοιράζονται τη μοναξιά, το χιούμορ, τον αλκοολισμό και τα σχέδια τους για αυτοκτονία…

20:30 A Haircut Story της Δανάης Στυλιανού (75', 2014, Κύπρος) / Τον Μάρτιο του 2013, η Κύπρος έγινε η πρώτη χώρα στην Ευρωζώνη στην οποία εφαρμόστηκε κούρεμα καταθέσεων, ως μέσο διάσωσης των προβληματικών τραπεζών της. Στο ντοκιμαντέρ αυτό, επτά διαφορετικές ιστορίες αναδύονται μέσα από τη μαύρη τρύπα των τραπεζών. / Με την παρουσία της σκηνοθέτιδας

23:00 Kismet της Νίνας Μαρίας Πασχαλίδου (66', 2013, Ελλάδα) / Τι κάνει τις τουρκικές σαπουνόπερες τόσο απίστευτα δημοφιλείς; Η ταινία Kismet ζητά απαντήσεις από τους δημιουργούς αλλά και από πιστούς τηλεθεατές απ’ όλο τον κόσμο.

ΚΥΡΙΑΚΗ 03.08.2014

18:30 Walking Under Water της Ελίζα Κουμπάρσκα (76', 2014,Πολωνία, Γερμανία, Ηνωμένο Βασίλειο) / Η συγκινητική ιστορία ενός αγοριού, που διχάζεται στην προσπάθειά του ν’ αποφασίσει αν θα γίνει ψαράς, όπως το θείο του, ή αν θα υποκύψει στον πειρασμό των σύγχρονων θερέτρων, καθώς ο εκπολιτισμός αποτελειώνει τους Badjao, μια αρχαία φυλή νομάδων του ωκεανού.

20:30 Cutie and the Boxer του Ζάκαρι Χάινζερλινγκ (82', 2013, Η.Π.Α.) / Το χιούμορ και η τραγωδία εναλλάσσονται σ’ αυτό το πορτρέτο δυο Ιαπώνων καλλιτεχνών, της Noriko Shinohara και του εμπνευσμένου από την πυγμαχία εικαστικού συζύγου της, Ushio.

22:00 The Circle του Στεφάν Χάουπτ (102', 2014, Ελβετία) / Ζυρίχη, μέσα της δεκαετίας του ’50: Καθώς η πίεση εναντίον των ομοφυλοφίλων γίνεται όλο και πιο έντονη, δυο νέοι άνδρες αγωνίζονται για τον έρωτά τους και για τα δικαιώματα των ομοφυλοφίλων.

ΔΕΥΤΕΡΑ 04.08.2014

18:30 Rich Hill των Τρέισι Ντροζ Τράγκος και Αντριου Ντροζ Παλερμό (91', 2014, Η.Π.Α.) / Σε μια μικρή επαρχιακή πόλη της Αμερικής τρία παιδιά βρίσκονται αντιμέτωπα με σπαρακτικά διλήμματα ενώ οι περιθωριοποιημένοι γονείς τους αγωνίζονται για να επιβιώσουν.

20:30 Return to Homs του Τατάλ Ντερκί (87', 2013, Συρία, Γερμανία) / Ενα εξαιρετικά διεισδυτικό πορτρέτο του άνισου αγώνα μιας ομάδας νεαρών επαναστατών στο Homs της Συρίας ενάντια στον εθνικό στρατό που καταστρέφει την πόλη τους. / Με τη παρουσία του σκηνοθέτη.

23:00 Supermensch: The Legend of Shep Gordon του Μάικ Μάγιερς (85', 2013, Η.Π.Α.) / Ο Mike Myers καταγράφει την εκπληκτική καριέρα του αξιαγάπητου Shep Gordon στο Hollywood.

ΤΡΙΤΗ 05.08.2014

18:30 The Green Prince του Ναντάβ Σίρμαν (99', 2013, Ισραήλ, Γερμανία, Ηνωμένο Βασίλειο) / Η συναρπαστική ζωή ενός από τους πιο πολύτιμους πράκτορες πληροφοριών για το Ισραήλ, γόνου ενός κορυφαίου ηγέτη της Hamas.

20:30 Master of the Universe του Μαρκ Μπάουντερ (90', 2013, Γερμανία, Αυστρία) / Εχοντας απολυθεί, ένας τραπεζίτης που ειδικεύεται σε επενδύσεις, αποκαλύπτει με ειλικρινή και αποκαρδιωτική ματιά τον κόσμο της εμπορικής μεγαλομανίας του χρηματοπιστωτικού τομέα. / Με την παρουσία του σκηνοθέτη

23:00 Ukraine Is Not a Brothel της Κίτι Γκριν (78', 2013, Αυστραλία) / Η ιστορία του γυμνόστηθου κινήματος της Ουκρανίας, Femen. Εξοργισμένες από την αντίληψη του κόσμου, που βλέπει τις Ουκρανές γυναίκες ως εμπορεύματα, οι Femen προβάλλουν τα στήθη τους ως ένδειξη διαμαρτυρίας.

ΤΕΤΑΡΤΗ 06.08.2014

18:30 Song from the Forest του Μάικλ Ομπερτ (97, 2013, Γερμανία) / Ενας Αμερικανός, ονόματι Louis Samo, ζει στη ζούγκλα τα τελευταία 25 χρόνια, μαζί με τους πυγμαίους της κεντρικής Αφρικής. Τώρα παίρνει για πρώτη φορά τον πυγμαίο γιο του σ’ ένα ταξίδι στις Η.Π.Α.

20:30 Good Ol’ Freda του Ράιαν Γουάιτ (86', 2013, Ηνωμένο Βασίλειο, Η.Π.Α.) / Η ιστορία της Freda Kelly, μιας ντροπαλής εφήβου που ξεκινά να δουλεύει για ένα μικρό ντόπιο συγκρότημα, πριν να μεγαλουργήσει: τους Beatles. Η πιστή τους γραμματέας από την αρχή μέχρι το τέλος, αφηγείται την ιστορία της για πρώτη φορά μετά από 50 χρόνια. / Με την παρουσία του σκηνοθέτη

23:00 Ομορφιές και Δυσκολίες (Μίτσιγκαν) του Κίμωνα Τσακίρη (58', 2013, Ελλάδα, Γαλλία) / Ο Μήτσος είναι εμπειρικός φιλόσοφος και ιδιοκτήτης φάρμας. Το οδικό του ταξίδι στην καρδιά της Ελλάδας λειτουργεί ως ένα συμβολικό ταξίδι σε μια χώρα που δεν πρόκειται να είναι ποτέ ξανά η ίδια.

ΠΕΜΠΤΗ 07.08.2014

18:30 Point and Shoot του Μάρσαλ Κάρι (83', 2014, Η.Π.Α.) / Ο Matthew Van Dyke αναχώρησε από την πατρίδα του για τη Λιβύη. Μ’ ένα όπλο στο ένα χέρι και μια βιντεοκάμερα στο άλλο, αγωνίστηκε για την επίτευξη μιας πολιτικής επανάστασης – και για την προσωπική του μεταμόρφωση.

20:30 Finding Vivian Maier των Τζον Μαλούφ και Τσάρλι Σίσκελ (84' 2014, Η.Π.Α.) / Το ντοκιμαντέρ διερευνά την ιστορία της αείμνηστης Vivian Maier, μιας από τις πιο καταξιωμένες και διορατικές φωτογράφους της Αμερικής.

22:00 Twin Sisters της Μόνα Φρις Μπερτχέουσεν (58', 2013, Νορβηγία) / Η ιστορία δύο δίδυμων κοριτσιών από την Κίνα, που υιοθετήθηκαν σε δύο εντελώς απόμακρα μέρη της υφηλίου, μα που μοιραία συνδέονται μεταξύ τους.

23:00 Kings of the Wind & Electric Queens των Σεντρίκ Ντουπίρ και Γκασπάρ Κουέντζ (56', 2014, Γαλλία) / Η αγορά Sonepur της Ινδίας, η μεγαλύτερη αγορά ζώων στην Ασία, είναι ένα ασύγκριτο γεγονός. Ένα καρναβάλι μαγικού ρεαλισμού, με εξωτικές χορεύτριες, εξορκιστές και εκπαιδευτές ελεφάντων.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 08.08.2014

18:30 The Missing Picture του Ρίτι Παν (90', 2013, Καμπότζη, Γαλλία) / Μια οπτικά εκπληκτική, οδυνηρή όψη της Καμπότζης επί εποχής του Pol Pot, με φιγουρίνια από πηλό και αρχειακό υλικό, προς διερεύνηση της μνήμης και των πληγών του παρελθόντος.

20:30 Waiting for August της Τεοντόρα Ανα Μιχάι (88', 2014, Βέλγιο) / Η ταινία διερευνά τη ζωή της δεκαπεντάχρονης Georgiana Halmac, η οποία ζει με τα έξι αδέλφια της σε ένα σύμπλεγμα κοινοτικών κατοικιών στη Ρουμανία, ενόσω η μητέρα της κερδίζει τα προς το ζην στην Ιταλία.

22:00 Twenty Feet from Stardom του Μόργκαν Νεβίλ (90.2013, Η.Π.Α.) / Οι φωνές τους είναι αναγνωρίσιμες από εκατομμύρια ανθρώπους, μα κανείς δεν ξέρει τα ονόματά τους. Αυτή είναι η ανείπωτη, αληθινή ιστορία των τραγουδιστών, που στηρίζουν φωνητικά μερικούς από τους μεγαλύτερους μουσικούς θρύλους του 21ου αιώνα.

23:00 Πάρτυ Λήξης

2

info

  • Στα πλαίσια των παράλληλων εκδηλώσεων του 9ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Λεμεσού διοργανώνεται και φέτος το DocsTalk στο Libraby Cafe Bar (Θέμιδος 1) με διαλέξεις, παρουσιάσεις και ανοιχτές στο κοινό συζητήσεις γύρω από την τέχνη της τεκμηρίωσης και τις εξελίξεις στον τομέα του ντοκιμαντέρ.
  • H είσοδος είναι ελεύθερη σε όλες τις προβολές και το DocsTalk
  • Oλες οι ταινίες θα προβάλλονται στους αυθεντικούς τους διαλόγους με ελληνικούς και αγγλικούς υπότιτλους.
  • Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την εκδήλωση μπορείτε να αποτείνεστε στο τηλέφωνο 77 77 25 52, στην ηλεκτρονική διεύθυνση info@filmfestival.com.cy, στο επίσημο site του φεστιβάλ καθώς και στη επίσημη σελίδα του φεστιβάλ στο Facebook.