Buzz

Η καλύτερη γυναίκα σκηνοθέτης με την οποία έχει δουλέψει η Τζόντι Φόστερ είναι... ο Τζόναθαν Ντέμι

στα 10

Η Τζόντι Φόστερ βρέθηκε στο Φεστιβάλ της Τραϊμπέκα για το reunion του «Ταξιτζή» και μίλησε σε ειδικό πάνελ για τη θέση των γυναικών στη βιομηχανία, αλλά και την 50χρονη εμπειρία της στο σινεμά.

Η καλύτερη γυναίκα σκηνοθέτης με την οποία έχει δουλέψει η Τζόντι Φόστερ είναι... ο Τζόναθαν Ντέμι
O Τζόναθαν Ντέμι με την Τζόντι Φόστερ στα γυρίσματα της «Σιωπής των Αμνών» το 1990

Μπορεί να αποκάλυψε γιατί έβαλε τα κλάματα την πρώτη ημέρα των γυρισμάτων της στον «Ταξιτζή» του Μάρτιν Σκορσέζε, αλλά η Τζόντι Φόστερ μίλησε στο Φεστιβάλ της Τραϊμπέκα και για το θέμα της ισότητας των γυναικών στη βιομηχανία και δη των γυναικών δημιουργών, όπως η ίδια, που παρεπιπτόντως δεν την κάνει να... κλαίει.

Η Τζόντι Φόστερ, η οποία μόλις ολοκλήρωσε το «Money Monster» το οποίο σκηνοθέτησε, σόκαρε όταν δήλωσε πως έχει βαρεθεί να μιλάει για το θέμα δημόσια, αν και προειδοποίησε πως δεν είναι κάτι το οποίο πρέπει να αγνοούμε: «Τα στούντιο βλέπουν ακόμη τις γυναίκες σαν ένα ρίσκο και δεν είμαι σίγουρη γιατί συμβαίνει αυτό. Η έλλειψη γυναικών σκηνοθετών δεν είναι κάτι που συμβαίνει μόνο σήμερα. Απλά, όσο μεγαλύτερο είναι το οικονομικό ρίσκο, τόσο λιγότερο ριψοκίνδυνα γίνονται τα στούντιο. Δεν νομίζω ότι πρόκειται για κάποιο σχέδιο».

Διαβάστε ακόμη: Πατρίσια Αρκέτ: «Πλήρωσα ακριβά τον ευχαριστήριο λόγο μου στα Οσκαρ, αλλά δεν πειράζει...»

Jodie Foster 607 Με τον Τζορτζ Κλούνεϊ στα γυρίσματα του «Money Monster»

Για την Φόστερ η συζήτηση έχει γίνει απλοϊκή: «Νιώθω πως το θέμα είναι πιο πολύπλοκο, από το να λέμε γιατί οι γυναίκες δεν υπογράφουν εμπορικές σειρές ταινιών. Κάνοντας ταινίες εδώ και 50 χρόνια, γνωρίζω πως τα θέματα που προκύπτουν στη βιομηχανία είναι πιο πολύπλοκα απ' όσο τα συζητάμε. Υπάρχουν τόσοι πολλοι λόγοι, η ψυχολογία, η οικονομική κατάσταση, μια σειρά πραγματάων. Υπάρχουν τόσες πολλές απαντήσεις στην ερώτηση που μας κάνει να επιστρέφουμε πίσω εκατοντάδες χρόνια για να βρούμε τη ρίζα. Θα ήταν καλό να κάναμε μια πιο πολύπλοκη συζήτηση και να κοιτάμε το όλο θέμα σαν κάτι περισσότερο από μια φράση.»

«Δεν νομίζω ότι υπάρχει μια συνομωσία που θέλει τις γυναίκες υποβιβασμένες συνολικά. Είναι μια ομάδα ανθρώπων που δεν το σκέφτεται, συμπεριλαμβανομένων και πολλών γυναικών παραγωγών που έφτασαν στην κορυφή χωρίς να εξασφαλίσουν ευκαιρίες για τις γυναίκες δημιουργούς.» [Μήπως η Τζόντι Φόστερ εννοεί αυτήν εδώ;]

Jodie Foster 607 Mε την Τζούλια Ρόμπερτ στα γυρίσματα του «Money Monster»

Οταν ρωτήθηκε ποια ήταν η καλύτερη της εμπειρία με γυναίκα σκηνοθέτη (στην πραγματικότητα έχει σκηνοθετηθεί ως ηθοποιός μόνο μια φορά από γυναίκα το 1987 στο «Siesta» από την Μέρι Λάμπερτ), η Τζόντι Φόστερ απάντησε... τον Τζόναθαν Ντέμι.

«Ηταν ικανός να δει πως η "Σιωπή των Αμνών" ήταν η ιστορία μιας γυναίκας. Γι' αυτό και η ταινία δεν είναι γεμάτη από δωρεάν βία. Είναι τρομακτική και δύσκολη να την παρακολουθήσεις σε στιγμές, αλλά... ο Τζόναθαν Ντέμι είναι η θαρραλέα καρδιά της φωνής αυτής της γυναίκας.»

Jonathan Demme O Τζόναθαν Ντέμι με την Τζόντι Φόστερ στα γυρίσματα της «Σιωπής των Αμνών» το 1990

Διαβάστε και δείτε ακόμη: