Φεστιβάλ / Βραβεία

Διεθνές Φεστιβάλ Πάτμου 2016: Φέρνοντας το σινεμά στο νησί!

στα 10

Το Flix βρίσκεται στην Πάτμο, παρακολουθεί το 6ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου που γίνεται στο νησί της Αποκάλυψης και μεταφέρει μια εμπειρία που σύμφωνα με τους διοργανωτές του #cannotbedownloaded.

Διεθνές Φεστιβάλ Πάτμου 2016: Φέρνοντας το σινεμά στο νησί!

Κανονικά, οι διοργανωτές του Διεθνούς Φεστιβάλ Πάτμου δεν θα χρειαζόταν καν να προγραμματίσουν προβολές για ένα κινηματογραφικό φεστιβάλ που διεξάγεται σε ένα από τα ομορφότερα νησιά της Ελλάδας, ήδη σινεμά από μόνο του και ικανό να συναγωνιστεί την εμπειρία μιας ταινίας με περίσσευμα γοητείας, μυστικιστικής ατμόσφαιρας και... αποκαλυπτικής διάθεσης.

Χωρίς να είσαι σίγουρος αν αυτό που πραγματικά απολαμβάνεις είναι μια ωραία ταινία ή την κάθε φορά συγκεκριμένη ταινία στο συγκεκριμένο περιβάλλον, είναι σίγουρο ότι θα πιάσεις τον εαυτό σου να χαζεύει τη θέα της φωτισμένης Χώρας της Πάτμου από το θερινό που έχει στηθεί στη Σκάλα, χωρίς αυτό να αφαιρεί το μυαλό σου από αυτό που βλέπει αλλά ολοκληρώνοντας μια εμπειρία που μπορείς να περιγράψεις μόνο αν βρίσκεσαι στο Φεστιβάλ.

Διαβάστε αναλυτικά: Διεθνές Φεστιβάλ Πάτμου 2016: Αυτή η εποχή του χρόνου που πάμε σινεμά στο νησί της Αποκάλυψης

IFFP 2016

IFFP 2016

IFFP 2016

Με επιλογές από τις καλύτερες ταινίες της χρονίας (ανάμεσά τους οι «Ατίθασες» της Ντενίζ Γκαμζέ Εργκιουβέν, το «Φωτιά στη Θάλασσα» του Τζιανφράνκο Ρόζι, η «Φαμίλια» του Πάμπλο Τραπέρο), προγράμματα μικρού μήκους ταινιών απ' όλον τον κόσμο, ελληνικές ταινίες παρουσία των δημιουργών τους (τις επόμενες μέρες αναμένεται ο Κωνσταντίνος Γιάνναρης για να παρουσιάσει το «Ξύπνημα της Ανοιξης», ο Αργύρης Παπαδημητρόπουλος για να παρουσιάσει το «Suntan», ενώ ήδη προβλήθηκε ο «Νοτιάς» παρουσία του Τάσου Μπουλμέτη), ισχυρό τμήμα ντοκιμαντέρ («Ο Φίλος μου ο Larry Gus» παρουσία του Βασίλη Κατσούπη, «Ο Τερματισμός», παρουσία της δημιουργού του, Ελιάνας Αμπραβανέλ κ.ά) και επιλογές του Sundance Channel (τμήμα μικρού μήκους και η μεγάλου μήκους ταινία «The Fits»), δεν είναι σίγουρα τυχαίο πως οι κυρίως προβολές του Φεστιβάλ Πάτμου γίνονται στην αυλή ενός σχολείου στη Σκάλα, το επίνειο της Πάτμου και σε ένα παλιό δημοτικό στη Χώρα του νησιού.

Αναζητήστε εδώ το πρόγραμμα προβολών και εκδηλώσεων του 6ου Διεθνούς Φεστιβάλ της Πάτμου

Η Πάτμος δεν έχει σινεμά και έτσι το Φεστιβάλ της Πάτμου είναι οι μέρες εκείνες του χρόνου που το σινεμά έρχεται στο νησί - εν μέσω ενθουσιασμού και χειροκροτημάτων αφού τόσο οι γεμάτες προβολές όσο και το ενδιαφέρον του κόσμου που αναζητά τις ταινίες και συζητάει γι' αυτές κάνουν το ένα μισό του «εκπαιδευτικού» χαρακτήρα του Φεστιβάλ πραγματικότητα.

IFFP 2016

IFFP 2016

Το άλλο μισό εκτυλίσσεται σε πιο επαγγελματικό επίπεδο στα workshops, σεμινάρια και ανοιχτές συζητήσεις στα οποία πόνταρε το Φεστιβάλ ήδη από την πρώτη του διοργάνωση. Πόσο ταιριαστό λοιπόν που η δημοσιογράφος και παραγωγός Δήμητρα Κουζή παρουσίασε ένα ολόκληρο «μάθημα» στο σεμινάριο με τίτλο «Audience Development» για το πως οι ταινίες οφείλουν να αναζητούν με σωστό τρόπο το κοινό τους. Αναλύοντας τον τρόπο με τον οποίο, σε ένα σκληρά ανταγωνιστικό περιβάλλον, ο κάθε δημιουργός πρέπει να στοχεύει στο κοινό που απευθύνεται η ταινία του, με κάποιο μιλούσε και για το ίδιο το Φεστιβάλ που όχι μόνο έκανε την Πάτμο να έχει κινηματογραφικό κοινό αλλά έκανε αυτό που θα όφειλε κάθε πολιτισμένη κοινωνία: να φέρει το σινεμά στο κοινό του.

IFFP 2016

Το Διεθνές Φεστιβάλ της Πάτμου διεξάγεται φέτος από τις 21 έως και τις 27 Ιουλίου με την ευγενική υποστήριξη και υπό την αιγίδα του ΕΟΤ, ενώ σε κάθε μια από τις εκδηλώσεις - events του, το ρυθμό δίνει η μπίρα Fischer, αχώριστος σύντροφος της διοργάνωση. Αναζητήστε περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα και τις εκδηλώσεις του στο επίσημο site του Φεστιβάλ στο ιντερνετ και στην επίσημη σελίδα του στο Facebook.

IFFP 2016