Buzz

Μια «Ανθρώπινη Ροή» βοήθειας καλεί σε δράση!

στα 10

Στις αίθουσες από τις 8 Φεβρουαρίου, η «Ανθρώπινη Ροή» του Αϊ Γουέι Γουέι σας προσκαλεί να παρακολουθήσετε το συγκλονιστικό οδοιπορικό εκατομμυρίων ανθρώπων σε αναζήτηση πατρίδας και μαζί να βοηθήσετε για έναν καλύτερο κόσμο.

Flix Team
Μια «Ανθρώπινη Ροή» βοήθειας καλεί σε δράση!

Αν υπάρχει κάτι που διαφοροποιεί το οδοιπορικό του Αϊ Γουέι Γουέι πάνω στο χάρτη του σύγχρονου προσφυγικού, είναι ότι η ταινία του, που διεκδίκησε το Χρυσό Λέοντα στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας, διασχίζει όλες τις ζώνες κρίσης του πλανήτη, από την Μπούρμα και το Ιρακ έως την Κένυα και το Μεξικό, τη Γάζα και φυσικά την Λέσβο την Ειδωμένη και την Αθήνα, χαρτογραφώντας τα σύνορα ενός κόσμου «που δεν έχει ακόμη συνειδητοποιήσει ότι γίνεται όλο και μικρότερος», όπως λέει ένας από τους ανθρώπους που μιλούν στην κάμερα στην διάρκεια του φιλμ.

Οι εικόνες της βίαιης αυτής ανθρώπινης μετακίνησης από χώρα σε χώρα, η απουσία ριζών και τόπου, ο πόνος, η θλίψη, η απόγνωση αλλά και η ελπίδα είναι τα υλικά που δίνουν στο ντοκιμαντέρ του ανατρεπτικού κινέζου καλλιτέχνη - τώρα και κινηματογραφιστή - τη δύναμή του. Εικόνες κινηματογραφημένες με προσοχή στην «αισθητική», από μια σειρά φωτογράφους, αναμεσά τους και ο Κρίστοφερ Ντόιλ κι ο Ελληνας Κωνσταντίνος Κουκούλης, ικανές περισσότερο απ' οτιδήποτε άλλο να αναδείξουν το μέγεθος μιας σύγχρονης τραγωδίας που μπορεί να μην βρίσκεται πλέον καθημερινά στις ειδήσεις, αλλά κατοικοεδρεύει ακριβώς δίπλα μας.

Human Flow 607

Human Flow 607

human flow 607

O ίδιος ο Αϊ Γουέι Γουέι εξηγεί πως ξεκίνησε η ιδέα της ταινίας:

«Βρισκόμουν στην όμορφη παραλία της Λέσβου και είδα μια σωσίβια λέμβο να πλησιάζει ήρεμα το λιμάνι μπροστά μας. Ανοιξα το iPhone μου και άρχισα να τραβάω. Αυτό που είδα ήταν σοκαριστικό, απίστευτο, δυο χέρια να προτείνουν ένα μωρό για να το πιάσουμε στη στεριά, γυναίκες να πηδούν στα νερά. Δεν υπήρχε κανείς εκεί να τους υποδεχτεί. Αρχισα να ακούω τις ιστορίες του. Χρειάστηκε να περπατήσουν 70 ώρες για να φτάσουν στο σημείο όπου κάποιος θα τους παραλάμβανε για να τους οδηγήσει στο επόμενο σημείο. Κοιμήθηκαν στο δρόμο. Περπάτησαν μέσα στη βροχή. Οι ιστορίες τους έμοιαζαν σαν ήταν βγαλμένες από το σινεμά και όχι από την πραγματικότητα.»

«Ερχομαι από την Κίνα, μια κομμουνιστική χώρα με περιορισμένους ορίζοντες. Μεγάλωσα φτωχικά και με αυστηρούς περιορισμούς στην ελευθερία της έκφρασης. Ο πατέρας μου, ο ποιητής Αϊ Κινγκ, ήταν θύμα της Πολιτιστιής Επανάστασης και αναγκάστηκε να ζήσει 20 χρόνια στην εξορία, σε μια απομονωμένη περιοχή της χώρας. Τώρα, στη Δυτική Ευρώπη, στο ναό των αρχαίων πολιτισμών, έβλεπα ανθρώπους που είχαν εγκαταλείψει τα σπίτια τους για να ταξιδέψουν σε ξένα μέρη. Ηθελα να μάθω το γιατί.»

Human Flow 607

«Σαν κινηματογραφικής, αλλά και έμπειρος καλλιτέχνης πρέπει πάντα να έχεις απόλυτη συνείδηση του τι κάνεις. Κάνω μια ταινία; Οχι, στην πραγματικότητα δεν ήθελα ποτέ να κάνω μια ταινία. Κάνω τέχνη; Οχι, δεν πρόκειται για τέχνη. Πρόκειται για την προσπωική μου εμπειρία - είναι το δικό μου ταξίδι στο να κατανοήσω ποιοι είναι αυτοί οι άνθρωποι, τις διαφορές που τους χωρίζουν, τις διαφορετικές θρησκείες, τις διαφορετικές γλώσσες. Και επίσης, στα μέσα μαζικής ενημέρωσης, οι πρόσφυγες απεικονίζονται συχνά ως επικίνδυνοι, ως ακατανόητοι. Εκτιμώ το κάθε δευτερόλεπτο που βρέθηκα μαζί τους. Είχα την ευκαιρία να τους κοιτάξω στο πρόσωπο, στα μάτια, να φάω μαζί τους, να γελάσω και να αστειευτώ, μια ανθρώπινη ανταλλαγή.»

Δείτε εδώ δύο σκηνές από την «Ανθρώπινη Ροή»:



Προς τιμήν των ανθρώπων και των ιστοριών της «Ανθρώπινης Ροής», μπορείτε να βοηθήσετε κι εσείς για να στηρίξετε όσους βρίσκονται στην πρώτη γραμμή αυτής της κρίσης. Μπορείτε να κάνετε μια δωρέα στη ΜETAδραση και μια δωρεά στη MOAS.

Η ΜΕΤΑδραση είναι μια Οργάνωση της Κοινωνίας των Πολιτών που εξειδικεύεται στον τομέα της διερμηνείας και διαπολιτισμικής μεσολάβησης καθώς και στην προάσπιση των δικαιωμάτων των ασυνόδευτων ανηλίκων και των ατόμων που χρήζουν διεθνούς προστασίας.

Η MOAS ιδρύθηκε το 2013 μετά την ανθρωπιστική καταστροφή στα παράλια της Λαμπεντούζα.Οι θαλάσσιες επιχειρήσεις της MOAS σχεδιάστηκαν για να παρέχουν υπηρεσίες αναζήτησης και διάσωσης (SAR) σε άτομα που επιχειρούν να διαφύγουν από τη βία, τη φτώχεια και τις καταδιώξεις μέσα από επικίνδυνες θαλάσσιες διαδρομές.


Η «Ανθρώπινη Ροή» του Αϊ Γουέι Γουέι θα βγει στις ελληνικές αίθουσες την Πέμπτη 8 Φεβρουαρίου σε διανομή της Seven Films.