Το «Γεννημένος την 4η Ιουλίου», η αυτοβιογραφία του Ρον Κόβιτς, του παραπληγικού βετεράνου του Βιετνάμ που είδε την ιστορία του να γίνεται μπεστ σέλερ και οσκαρική ταινία δια χειρός Ολιβερ Στόουν, επανακυκλοφορεί σε audio book.
Το βιβλίο μάς ξεναγεί στην ζωή του Κόβιτς, ο οποίος κατατάγεται στους πεζοναύτες αμέσως μετά το Γυμνάσιο, υπηρετεί σε δύο γύρους στον πόλεμο του Βιετνάμ και τη δεύτερη φορά μία σφαίρα βρίσκει την σπονδυλική του στήλη και τον καρφώνει ισοβίως σε αναπηρικό καροτσάκι. Το πιο ενδιαφέρον κομμάτι ακολουθεί, καθώς περιγράφει πώς ένας άνθρωπος υπηρετεί τυφλά την προπαγάνδα της πατρίδας του, χάνει την υγεία του, κι Αμερική του γυρίζει την πλάτη. Ο Κόβιτς, ο οποίος μετά εξελίχθηκε σε παθιασμένο ακτιβιστή για την ειρήνη, στην ουσία χρησιμοποιεί την ιστορία του για να μιλήσει για το τέλος του αμερικανικού ονείρου και την υποκρισία μίας χώρας.
Κι αν ο Τομ Κρουζ έπαιξε το ρόλο σε μία από τις πιο σημαντικές ερμηνείες που τον βοήθησαν να χαράξει πορεία στην καριέρα του, την ίδια εποχή ένας άλλος αμερικανός καλλιτέχνης γινόταν διάσημος τραγουδώντας ειρωνικά για την μαμά-πατρίδα, την απελπισία και το αδιέξοδο ενός Αμερικανού στο «Born in the USA».
Ο Μπρους Σπρίνγκστιν, στο πιο παρεξηγημένο τραγούδι της δισκογραφίας του (όσοι δεν ακούν τους στίχους θεωρούσαν ότι πρόκειται για «ύμνο» στην Αμερική - ο Ρόναλντ Ρίγκαν για παράδειγμα το χρησιμοποιούσε στην προεκλογική καμπάνια του όταν ανέβαινε στη σκηνή για να μιλήσει) ξεσκίζει την απανθρωπιά ενός συστήματος που αφήνει τον αμερικανό πολίτη στο οικονομικό και κοινωνικό περιθώριο, αμέσως μετά τον επαναπατρισμό του από το Βιετνάμ.
.
Με την αμερικανική σημαία για ειρωνικό φόντο, τα νεκροταφεία με τους χιλιάδες σταυρούς των 19χρονων πεσόντων στο βίντεο κλιπ, τις κραυγές απελπισίας στο ρεφρέν, ο Σπρίνγκστιν έφτυνε μικρόφωνα και την απελπισία του πεταμένου στην «Κοινωνική Πρόνοια» βετεράνου, κάτι που ακόμα και σήμερα μοιάζει δυστυχώς επίκαιρο - αν δεν είναι οι πεζοναύτες που γυρνούν ανάπηροι ψυχικά και σωματικά από την Μέση Ανατολή, είναι οι μετανάστες ή οι μετανάστες στην ίδια τους την πατρίδα - οι αφροαμερικανοί, οι λατίνοι, οι άστεγοι, οι απολυμένοι, οι άνεργοι, οι πεταμένοι από το σύστημα πολίτες.
Για αυτό λοιπόν δεν αποτελεί καμία έκπληξη ότι ο άκρως πολιτικοποιημένος Σπρίνγκστιν δέχεται να προλογίσει το audio book του «Γεννημένος την 4η Ιουλίου» γράφοντας μάλιστα ο ίδιος το κείμενο που μας ξεναγεί στην πρώτη του γνωριμία με τον Ρον Κόβιτς. «Ξαναδιαβάστε το. Είναι ένα βιβλίο που θα ανοίξει την καρδιά σας. Και θα τη ραγίσει...»
Ακούστε το Αφεντικό.
.