Buzz

Η τέχνη των κινηματογραφικών τίτλων

στα 10

«A History Of The Title Sequence»: Μικρού μήκους ταινιάκι από τον designer Γιούργκεν Βέρστιγκ αφιερωμένο στην τέχνη των μυθικών σχεδιαστών κινηματογραφικών τίτλων - από τη γέννηση του σινεμά μέχρι τη νέα του χιλιετία, κι από τον Ζορζ Μελιέ μέχρι τον Κάιλ Κούπερ. Χαζέψτε το...

Η τέχνη των κινηματογραφικών τίτλων
Σχεδιασμός Γιούργκεν Βέρστιγκ, μουσική Λία Τζουρίντα

Και στο σινεμά ισχύει, ό,τι και στη ζωή: η πρώτη εντύπωση μετράει.

Οι τίτλοι αρχής δείχνουν το στίγμα, την ατμόσφαιρα, τη φιλοσοφία του φιλμ που ακολουθεί. Πολλές φορές μάλιστα, η έμπνευση και η εκτέλεση των σχεδιαστών αρχικών credits μπορεί να ξεπεράσει και την αξία της ίδιας της ταινίας. Πανέξυπνοι, διασκεδαστικοί, αστείοι, ευρηματικοί ή απλά τόσο υπέροχοι να τους κοιτάς που δεν τους χορταίνεις, οι τίτλοι αρχής είναι κάτι που όλοι οι σινεφίλ αγαπάμε.

Ο designer Γιούργκεν Βέρστιγκ, αναγνωρίζει αυτό που εδώ και δεκαετίες έχει κατακτηθεί: οι τίτλοι αρχής είναι μία τέχνη από μόνοι τους και μία πολύτιμη ιστορικά μορφή ποπ κουλτούρας. Δείτε την εξέλιξή τους στο βίντεο που ετοίμασε, πατώντας πάνω στο σήμα-κατατεθέν στυλ διάσημων σχεδιαστών, επιδεικνύοντας τη διαφορετικότητά τους, αλλά και το πέρασμα του χρόνου και την εξέλιξη της κινηματογραφικής αισθητικής.

Στο μικρού μήκους καλλιτέχνημά του με τίτλο «A History Of The Title Sequence» (το οποίο ήταν η πτυχιακή του εργασία) ο Βέρστιγκ στην ουσία καταθέτει ένα εικαστικό ντοκιμαντέρ, ξεκινώντας από τις αρχές του αιώνα και τον Ζορζ Μελιέ («Ταξίδι στο Φεγγάρι», 1902), περνώντας από τον πιστό συνεργάτη του Χίτσκοκ Σολ Μπας («Ψυχώ», 1960), τον Μόρις Μπάιντερ («Dr. No», 1962), τον Στίβεν Φράνκφουρτ («Το Kill a Mockingbird», 1962), τον Πάμπλο Φερό («Dr. Strangelove», 1964), Ρίτσαρντ Γκρίνμπεργκ («Alien», 1979), και καταλήγοντας στο σήμερα όπου την παράσταση κλέβουν οι Κάιλ Κούπερ («Se7en», 1995) και Ντάνι Γιουντ («Kiss Kiss Bang Bang», 2005)

«Ξεχάστε την ταινία, παρακολουθήστε τους τίτλους» παρακινεί παιχνιδιάρικα και στην ιστοσελίδα του ο Γιούργκεν Βέρστιγκ.

Τίτλοι αρχής λοιπόν.