Industry

Η νεοσύστατη Ενωση Ελληνικού Ντοκιμαντέρ και οι θέσεις της για τη νέα Δημόσια Τηλέοραση

στα 10

Με δημόσια επιστολή της η νεοσύστατη Ενωση Ελληνικού Ντοκιμαντέρ προτείνει τις θέσεις της για το νομοσχέδιο για τη ΝΕΡΙΤ ΑΕ, σημειώνοντας ουσιαστικά τις βάσεις μια συζήτησης για μια δημόσια τηλεόραση που θα συνεχίζει να υποστηρίζει το ελληνικό σινεμά και ειδικότερο το ελληνικό ντοκιμαντέρ.

Flix Team
Η νεοσύστατη Ενωση Ελληνικού Ντοκιμαντέρ και οι θέσεις της για τη νέα Δημόσια Τηλέοραση

Η νεοσύστατη Ενωση Ελληνικού Ντοκιμαντέρ - δημιουργήθηκε μόλις το Μάρτιο του 2013 - ήταν από τις πρώτες ενώσεις κινηματογραφιστών που δήλωσε δημόσια την αντίθεσή της με το βίαιο κλείσιμο της ΕΡΤ .

Τώρα και ενώ το νομοσχέδιο για τη νέα Δημόσια Τηλεόραση βρίσκεται προ των πυλών εκφράζει και τις θέσεις της για το ποια είναι τα σημεία που πρέπει να περιληφθούν σε αυτό προκειμένου να συνεχίσει η στήριξη του ελληνικού σινεμά και ειδικότερα του ελληνικού ντοκιμαντέρ, του οποίου η ΕΡΤ υπήρξε ένας από τους βασικούς χρηματοδότες και μια από τις βασικές πλατφόρμες προβολής.

Διαβάστε αυτούσια την ανακοίνωση της Ενωσης Ελληνικού Ντοκιμαντέρ:

ΘΕΣΕΙΣ ΠΑΝΩ ΣΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ ΓΙΑ ΤΗ «ΝΕΡΙΤ Α.Ε»

Τα προβλήματα που δημιούργησε η αιφνίδια και ακατανόητη πράξη σφραγίσματος της δημόσιας τηλεόρασης είναι τεράστια και δυσεπίλυτα.

  1. Δημιουργείται ένα δύσκολα αναστρέψιμο κλίμα αναξιοπιστίας των ελληνικών παραγωγών στο εξωτερικό. Χαρακτηριστικά αναφέρονται πολλές περιπτώσεις όπου η ΕΡΤ είχε δεσμευτεί για τη χρηματοδότηση έργων, διεθνούς συμπαραγωγής, ενισχυόμενων και από ευρωπαϊκά προγράμματα στήριξης, και τώρα που η ελληνική πλευρά αδυνατεί να ανταπεξέλθει, τα σχέδια κινδυνεύουν να ματαιωθούν.

  2. Συντρίβεται κυριολεκτικά ο παραγωγικός κορμός των ανεξάρτητων παραγωγών και ιδιαίτερα στο χώρο του ντοκιμαντέρ, αφού όπως ενδεικτικά αναφέρεται, οι παραγωγοί σειρών εκπομπών εγκεκριμένων έχουν ξεκινήσει τη διαδικασία παραγωγής και τώρα μένουν εκτεθειμένοι στις τράπεζες και στους συνεργάτες τους ή έχουν τιμολογήσει και οφείλουν ΦΠΑ, το οποίο η υπό εκκαθάριση ΕΡΤ δεν είναι σίγουρο αν και πότε θα καταβάλει.

  3. Ο χώρος της οπτικοακουστικής παραγωγής εκτός ΕΡΤ που περιλαμβάνει πλήθος τεχνικών, σκηνοθετών, σεναριογράφων, ερευνητών και παραγωγών βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε οριακή κατάσταση.

  4. Και δεν είναι μόνο αυτό :α. Το νομοσχέδιο, δεν αναφέρει πουθενά, ως υποχρέωση της ΝΕΡΙΤ, την ποσόστωση ευρωπαϊκών και μη ευρωπαϊκών προγραμμάτων παρ’ όλο που υπάρχουν σχετικές ευρωπαϊκές οδηγίεςβ. Δεν αναφέρει πουθενά ότι η ΝΕΡΙΤ είναι υποχρεωμένη να παράγει και να μεταδίδει ένα πρόγραμμα που θα χαρακτηρίζεται από μια ισορροπημένη αναλογία ανάμεσα στην ενημέρωση (ειδήσεις, αθλητικά, δημοσιογραφικές εκπομπές, μαγκαζίνο), από τη μία και την παραγωγή προγράμματος επιμορφωτικού και ψυχαγωγικού (δημιουργικών ντοκιμαντέρ, δραματοποιημένων σειρών, τηλεταινιών, παιδικών προγραμμάτων κλπ.) από την άλλη όπως συμβαίνει σε κάθε ανεπτυγμένη ευρωπαϊκή δημόσια τηλεόραση.

Η Ένωση Ελληνικού Ντοκιμαντέρ πιστεύει ότι στο υπό ψήφιση νομοσχέδιο για την ίδρυση της ΝΕΡΙΤ πρέπει να περιληφθούν τα έξης:

ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΡΤ Α.Ε. ΜΕΤΑΒΙΒΑΖΟΝΤΑΙ ΣΤΗ ΝΕΡΙΤ

Στη ΝΕΡΙΤ Α.Ε. μεταβιβάζονται όλες οι εκκρεμότητες οπτικοακουστικών παραγωγών και τα δικαιώματα που προκύπτουν από αυτές, του καταργηθέντος ενιαίου φορέα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας Τηλεόρασης Α.Ε , και δεν έχουν εκκαθαριστεί ως την δημοσίευση του παρόντος.

Η ΝΕΡΙΤ αναλαμβάνει να ολοκληρώσει το σύνολο των οπτικοακουστικών έργων, που εκκρεμούν και δεν έχουν εκκαθαριστεί μετά την διακοπή λειτουργίας της ΕΡΤ Α.Ε. Στα έργα αυτά περιλαμβάνονται όλα όσα έχουν εγκριθεί και για το ύψος του ποσού που έχει εγκριθεί, με απόφαση του ΔΣ της ΕΡΤ Α.Ε. Το παραπάνω αφορά και την μίσθωση ελληνικών οπτικοακουστικών έργων.

Κάθε υποχρέωση που προκύπτει για την ενίσχυση και παραγωγή και προαγωγή των οπτικοακουστικών έργων, και ανατίθετο ή υποχρέωνε την ΕΡΤ, μέσω της ισχύουσας νομοθεσίας αποτελεί πλέον υποχρέωση της ΝΕΡΙΤ.

ΠΟΣΟΣΤΟ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΥ/ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ

Oι εκπομπές της ΝΕΡΙΤ Α.Ε. και ως ποσοστό ευρωπαϊκών παραγωγών στο σύνολο του προγράμματος και ως προς τις υποχρεώσεις της απέναντι στους ανεξάρτητους παραγωγούς, διέπονται από την ισχύουσα εθνική και κοινοτική ραδιοτηλεοπτική νομοθεσία.

Το επιχειρησιακό σχέδιο περιλαμβάνει τους επιδιωκόμενους στόχους κάθε σταθμού και κάθε δραστηριότητας της Εταιρίας, εκφρασμένους σε ποσά και ποσοστά και το αντίστοιχο προϋπολογιζόμενο κόστος. Για την πρώτη περίοδο εφαρμογής Στρατηγικού Σχεδίου ορίζεται ως αναλογία παραγόμενων και μεταδιδόμενων εκπομπών στο σύνολο των τηλεοπτικών σταθμών, η σχέση μεταξύ ενημέρωσης (συμπεριλαμβανομένων και των αθλητικών) και προγράμματος (σειρές, μίνι σειρές, τηλεταινίες, δημιουργικό ντοκιμαντέρ) σε ποσοστά 45% - 55% αντίστοιχα.Επίσης την έγκαιρη και σαφή δημοσιοποίηση των αναγκών του προγράμματος του κάθε καναλιού της απαραιτήτως μέσω της «Διαύγειας».

Ενισχύει την ελληνική κινηματογραφική παραγωγή ως συγγενή μορφή οπτικοακουστικής έκφρασης (ταινίες μυθοπλασίας και ταινίες ντοκιμαντέρ κλπ) είτε μέσω της παραγωγής σχετικών προγραμμάτων είτε μέσω της συμμετοχής της σε κοινά προγράμματα με άλλους εθνικούς ή υπερεθνικούς φορείς.

ΑΝΤΑΠΟΔΟΤΙΚΟ ΤΕΛΟΣ

Με κοινή απόφαση του Υπουργού Οικονομικών και του εκάστοτε αρμόδιου για θέματα Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης, ύστερα από εισήγηση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΝΕΡΙΤ Α.Ε., και με την επιφύλαξη της κοινοτικής νομοθεσίας για τις κρατικές ενισχύσεις στη δημόσια ραδιοτηλεόραση, καθορίζεται το ύψος του ανταποδοτικού τέλους - το οποίο για τα πρώτα τρία χρόνια από την ίδρυση της ΝΕΡΙΤ ΑΕ παραμένει στα επίπεδα αυτού της ΕΡΤ Α.Ε - τα υπόχρεα για την καταβολή του πρόσωπα και ο τρόπος είσπραξής του.

ΔΙΟΡΙΣΜΟΣ ΠΡΩΤΟΥ ΕΠΟΠΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

Κατά την πρώτη εφαρμογή του νόμου, η συγκρότηση του Εποπτικού Συμβουλίου γίνεται από αρμόδια επιτροπή της Βουλής που δημιουργείται προς τούτο. Η επιτροπή προτείνει προς τον Υφυπουργό αρμόδιο για θέματα δημόσιας ραδιοτηλεόρασης κατάλογο 10 ονομάτων από πρόσωπα εγνωσμένου κύρους και εκείνος επιλέγει τα επτά. Τα υπόλοιπα είναι αναπληρωματικά. Η θητεία του Συμβουλίου αυτού δε μπορεί να υπερβεί τους έξη μήνες. Το Εποπτικό Συμβούλιο, στη συνέχεια και κατ΄ εξαίρεση του άρθρου 9, διορίζει τον Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της ΝΕΡΙΤ Α.Ε., η θητεία των οποίων δεν μπορεί να υπερβεί την κατά τα ανωτέρω θητεία των μελών του Ε.Σ.

ΕΘΝΙΚΟ ΟΠΤΙΚΟΑΚΟΥΣΤΙΚΟ ΑΡΧΕΙΟ

Είναι υποχρέωση της ΝΕΡIT να αξιοποιήσει, το ταχύτερο δυνατό, το αμπαλαρισμένο και ανενεργό υλικό που ψηφιοποιήθηκε και τεκμηριώθηκε από το ΕΟΑ και να ενσωματωθεί στο Αρχείο της ΝΕΡIΤ με πλήρη δυνατότητα πρόσβασης σε αυτό μέσω διαδικτύου μαζί με το οπτικοακουστικό αρχείο της ΕΡΤ.

Για την ΕΝΩΣΗ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡΗ ΠΡΟΣΩΡΙΝΗ ΔΙΟΙΚΟΥΣΑ ΕΠΙΤΡΟΠΗ


Διαβάστε περισσότερα: