Industry

Η ΕΡΤ διχάζει την Εταιρία Ελλήνων Σκηνοθετών

στα 10

Μια δημόσια επιστολή της, η Δημοκρατική Ενότητα Σκηνοθετών καταγγέλει τη στάση της Εταιρίας Ελλήνων Σκηνοθετών σε σχέση με το κλείσιμο της ΕΡΤ και τη συμπαράσταση των κινηματογραφιστών της Ενωσης απέναντι στους απολυμένους συναδέλφους της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης.

Flix Team
Η ΕΡΤ διχάζει την Εταιρία Ελλήνων Σκηνοθετών

Τα μέλη της Εταιρίας Ελλήνων Σκηνοθετών που ανήκουν στην παράταξη «Δημοκρατική Ενότητα Σκηνοθετών» καταγγέλουν την στάση της σε σχέση με το κλείσιμο της ΕΡΤ με μια δημόσια επιστολή που αποκαλύπτει στην πραγματικότητα την παθογένεια ενός συνδικαλιστικού οργάνου σε μια σύγχρονη εποχή που μοιάζει να έχει ξεπεράσει πρακτικές που ανήκουν στο παρελθόν, βρίσκοντας όσους ανήκουν σε αυτό διχασμένους απέναντι σε ένα καίριο θέμα της επικαιρότητας, το οποίο άφορα άμεσα το μέλλον της ελληνικής κινηματογραφικής και τηλεοπτικής παραγωγής.

Διαβάστε εδώ πόσο κινδυνεύει το ελληνικό σινεμά από το κλείσιμο της ΕΡΤ.

Ακολουθεί αυτούσια η δημόσια επιστολή της Δημοκρατικής Ενότητας Σκηνοθετών:

«Ποινικοποιούν το συνδικαλισμό - Προσπαθούν να μας φιμώσουν

Συνάδελφοι,

δίκαια είχε χαρακτηρίσει ο εκλιπών συνάδελφος Νίκος Αντώνακος την διοίκηση της Εταιρίας Ελλήνων Σκηνοθετών, που μέχρι σήμερα δεν έχει αλλάξει και ιδιαίτερα, ως επικίνδυνη. Αυτό φαίνεται σήμερα που προσπαθεί να φιμώσει και να τρομοκρατήσει κάθε φωνή του οπτικοακουστικού χώρου που αντιστέκεται στον κυβερνητικό συνδικαλισμό και στην αντιλαϊκή πολιτική.

Ο συνάδελφος μας, εκπρόσωπος της «Δημοκρατικής Ενότητας Σκηνοθετών» (ΔΕΣ) στο Δ.Σ. της Ε.Ε.Σ. Γιώργος Μπακόλας, θα βρεθεί ενώπιον του πειθαρχικού συμβουλίου, λόγω ανάρμοστης συμπεριφοράς!

Αυτό που ουσιαστικά η διοίκηση της Εταιρίας Ελλήνων Σκηνοθετών βαφτίζει ανάρμοστη συμπεριφορά, είναι το να επιμένεις να μαζευτεί το ΔΣ της ΕΕΣ για να πάρει απόφαση για γενική συνέλευση και καθαρή θέση εναντίον του κλεισίματος της ΕΡΤ. Αντίθετα δεν θεωρείται ανάρμοστη, από την πλειοψηφία του ΔΣ, η απάντηση προς της έκκληση του εκλεγμένου της ΔΕΣ από άλλο μέλος της διοίκηση της ΕΕΣ, ότι «δεν θα κάνεις ποτέ ταινία ξανά» !!!

Τα παραπάνω εξελίσσονται στον απόηχο του πολιτικού ξεμπροστιάσματος της συμβιβασμένης πλειοψηφίας του ΔΣ της ΕΕΣ η οποία ενοχλήθηκε σφόδρα από τη δράση της ΔΕΣ, που αποκάλυψε ότι η σημερνή διοίκηση συμπλέει με τις κυβερνητικές αποφάσεις, με αφορμή την υπόθεση του κλεισίματος της ΕΡΤ.

Όσο η πολιτική κατάσταση οξύνεται , το συνδικαλιστικό όργανο των σκηνοθετών θα πρέπει να παίρνει θέση. Και να που τοποθετήθηκε με ένα κείμενο (των δέκα σημείων) που από τη μια μίλαγε για «συμπαράσταση» και από την άλλη «για επαναπρόσληψη των "άξιων εργαζομένων", νομιμοποιώντας έτσι τις απολύσεις και το κλείσιμο της ΕΡΤ, αναπαράγοντας την κυβερνητική προπαγάνδα, πράγμα το οποίο θα κηλιδώνει την ιστορία της Εταιρίας σαν ανεξίτηλο στίγμα αντίστοιχο με τις μαύρες οθόνες της ΕΡΤ.

Οι κύριοι και κυρίες των δέκα σημείων, αντί να πάρουν τις ευθύνες τους, αντί να πρωτοστατήσουν στον αγώνα, ποινικοποιούν τη συνδικαλιστική δράση και προσπαθούν να φιμώσουν όποια φωνή αντιστέκεται. Ο φόβος και ο πανικός τους δεν κρύβονται. Έφεραν ακόμα και προβοκάτορα που επιτέθηκε και προπηλάκισε το μέλος του ΔΣ από τη ΔΕΣ όπως και άλλους συναδέλφους .

Όσοι πιστεύουν ότι θα περάσουν τέτοιου είδους απειλές, κάνουν λάθος. Οι θέσεις μας είναι συγκεκριμένες και δε μας δίνουν το δικαίωμα να κάνουμε ούτε βήμα πίσω. Αντίθετα μας ενώνουν σε μια γροθιά. Μάλλον θα χρειαστεί να μας περάσουν όλους από πειθαρχικό. Αν η σιωπή και η φίμωση, την ώρα μάλιστα του κρίσιμου αγώνα ενάντια στο κλείσιμο της ΕΡΤ, είναι για αυτούς αρμόζουσες, τότε ας μας χαρακτηρίσουν όλους ανάρμοστους ! Θα είμαστε απειθάρχητοι απέναντι σε αντιδημοκρατικές εκτροπές που κηλιδώνουν ανεξίτηλα την αγωνιστική ιστορία της ΕΕΣ. Στην εκτροπή τους απαντάμε με αγώνα ανατροπής, στη συνενοχή τους με τη συνοχή μας. Καλούμε τους συναδέλφους να είναι σε ετοιμότητα για να μην περάσουν τα σχέδια συνδικαλιστικής φίμωσης.

Για την ιστορία στο ΔΣ που διεξήχθηκε την Παρασκευή 28/6 από τους οκτώ παρόντες έξι ήταν υπέρ της παραπομπής στο Πειθαρχικό, κατά ψήφισαν δύο (Γιώργος Μπακόλας, Φωτεινή Κοτρώτση) και απών 1ο συνάδελφος Τάκης Σπυριδάκης που ήταν εκτός Ελλάδας που με κείμενο του δήλωσε την στήριξή του στο Γιώργο Μπακόλα.»


Το κείμενο των «δέκα σημείων» στο οποίο αναφέρεται η επιστολή της «Δημοκρατικής Ενότητας Σκηνοθετών» είναι το ακόλουθο και ανακοινώθηκε (μετά από τη σύγκληση έκτακτου διοικητικού συμβουλίου) από την Εταιρία Ελλήνων Σκηνοθετών στις 15 Ιουνίου του 2013.

«Ύστερα από τις αιφνίδιες εξελίξεις στην ΕΡΤ ΑΕ, το Δ.Σ της Εταιρείας Ελλήνων Σκηνοθετών κάλεσε σε ανοιχτή διαβούλευση τα μέλη της που εργάζονται στην ΕΡΤ αλλά και όλους τους επαγγελματίες σκηνοθέτες που συνεργάζονται με την Δημόσια Τηλεόραση, είτε με ανάθεση έργου είτε ως εξωτερικοί συνεργάτες.

Μετά από μια ουσιαστική και εμπεριστατωμένη συζήτηση, το Δ.Σ αφού άκουσε προσεκτικά τις απόψεις των μελών παρεμβαίνει σήμερα στα συμβάντα καταθέτοντας τις θέσεις του προς τις εξής κατευθύνσεις :

1.Η Εταιρεία Ελλήνων Σκηνοθετών, αναπόσπαστο κομμάτι των φορέων του Οπτικοακουστικού που έχουν τον πρώτο λόγο στα ζητήματα Τηλεόρασης και Πολιτισμού επιμένει στη συνεχή λειτουργία της ΕΡΤ. Οποιαδήποτε αλλαγή και αναμόρφωση της Δημόσιας Τηλεόρασης πρέπει να γίνει με την ΕΡΤ ανοιχτή. Η ΕΡΤ είναι ένα σύμβολο της εθνικής και ιστορικής μας μνήμης και πρέπει να παραμένει πάντοτε ζωντανό.

2.Εκφράζουμε τη στήριξη και την απόλυτη συμπαράσταση μας στους εργαζόμενους της ΕΡΤ Α.Ε (ΝΕΤ,ΕΤ1,ΕΤ3,Ελληνική Ραδιοφωνία, Ψηφιακά Πολυμέσα) και ζητάμε να επαναπροσληφθούν οι άξιοι εργαζόμενοι τόσο στο διοικητικό όσο και στο τεχνικό προσωπικό του νέου φορέα, καθοριστικοί παράγοντες της συνέχειας της Τηλεόρασης.

3.Για την Εταιρεία Ελλήνων Σκηνοθετών οι σκηνοθέτες δημιουργοί της ΕΡΤ, είτε είναι μέλη μας είτε όχι, θεωρούμε ότι με την πείρα και το υψηλό κύρος τους δεν μπορούν να λείπουν από την ΕΡΤ, άσχετο αν μέσα σε αυτό το κομμάτι πρέπει να προστεθούν και άλλοι νεώτεροι.

4.Οι δημοσιογράφοι της Δημόσιας Τηλεόρασης θεωρούμε ότι έχουν ευθύνες για ότι έχει συμβεί μέχρι σήμερα αλλά δεν είναι η στιγμή να τις αναλύσουμε. Ζητάμε να περιοριστούν στον ρόλο της ενημέρωσης, αυτών που θα πρέπει να διαχειρίζονται.

5.Η Εταιρεία Ελλήνων Σκηνοθετών πάντα μιλούσε για εξορθολογισμό τόσο των οικονομικών όσο και για διαφάνεια στις αναθέσεις και κυρίως στήριξη στο ελληνικό πρόγραμμα. Θα παλέψουμε για τις μεταρρυθμίσεις εκείνες που χρειάζεται η Δημόσια Τηλεόραση για την αναμόρφωση κι εξυγίανσή της.

6.H Δημόσια Ραδιοτηλεόραση οφείλει σήμερα να διοικείται με μεγαλύτερη συλλογικότητα, ξεκαθαρισμένες στοχεύσεις, αυξημένη κοινωνική ευαισθησία, συνετή και διάφανη διαχείριση των πόρων της. Κυρίως όμως σήμερα περισσότερο παρά ποτέ, η Δημόσια Ραδιοτηλεόραση οφείλει να εκπέμπει προς το λαό υψηλότερης ποιότητας αγαθά και όχι εύπεπτα προϊόντα μιας χρήσης.

7.H έλλειψη στρατηγικής ανάπτυξης των ραδιοτηλεοπτικών μέσων της ΕΡΤ Α.Ε. και η απουσία φιλοσοφίας προγράμματος οδήγησε σε αποσπασματικές και προσωπικές στρατηγικές, σε αποκλεισμούς νέων ικανών συνεργατών, στην έλλειψη πολυφωνίας, στην επανάληψη ίδιων προσώπων και ιδεών, στην απουσία ποικιλίας στο πρόγραμμα, χωρίς πρωτοτυπία και καινοτόμες ιδέες και θέματα και το κάνουν έτσι ανιαρό και αδιάφορο.

8.Για την σημερινή κατάσταση στην ΕΡΤ, θα συσταθούν δύο επιτροπές από σκηνοθέτες που εργάζονται στην ΕΡΤ, μία στην Αθήνα και μία στην Θεσσαλονίκη, και με την συνδρομή εργατολόγου θα παρακολουθούν και θα παρεμβαίνουν στα δρώμενα.

9.Για όλα αυτά, η Εταιρεία Ελλήνων Σκηνοθετών θα συγκαλέσει την Τετάρτη 19 Ιουνίου 2013 Διασωματειακή συνδιάσκεψη των φορέων του οπτικοακουστικού χώρου, για την ανταλλαγή απόψεων πάνω στα φλέγοντα ζητήματα της Δημόσιας Τηλεόρασης και του νέου φορέα που πάει να δημιουργηθεί.

10.Η Εταιρεία Ελλήνων Σκηνοθετών θα δώσει Συνέντευξη Τύπου στην οποία θα εκθέσει αναλυτικά τις προτάσεις της για τη σύσταση του νέου φορέα της Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης.

Πιστεύουμε ότι η Δημόσια Ραδιοτηλεόραση πρέπει απαραιτήτως να συνεχίσει την λειτουργία της για λόγους μορφωτικούς, πολιτιστικούς και εντέλει εθνικούς. Οπωσδήποτε όμως, απαιτούνται ριζικές αλλαγές. Ο μεγάλος αυτός Εθνικός Ραδιοτηλεοπτικός μας φορέας πρέπει να αναδιοργανωθεί και να υπηρετεί πάνω από όλα τον Πολιτισμό.»


UPDATE 02.07.2013

Μία ημέρα μετά τη δημοσίευση του άρθρου «Η ΕΡΤ διχάζει την Εταιρεία Ελλήνων Σκηνοθετών» λάβαμε εκ μέρους της Εταιρείας Ελλήνων σκηνοθετών λάβαμε την παρακάτω απάντηση, την οποία και δημοσιεύουμε αυτούσια:

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΚΗΝΟΘΕΤΩΝ

Σε απάντηση του άρθρου σας με τίτλο «Η ΕΡΤ ΔΙΧΑΖΕΙ ΤΗΝ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΚΗΝΟΘΕΤΩΝ», που αναρτήθηκε χθες στην ιστοσελίδα σας, έχουμε υποχρέωση να σας απαντήσουμε τα εξής:

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ε.Ε.Σ. από τις πρώτες κιόλας μέρες με συνεχείς ανακοινώσεις, έκτακτες ανοικτές συνεδριάσεις του Δ.Σ. με την συμμετοχή μελών μας σκηνοθετών που εργάζονται και συνεργάζονται με την ΕΡΤ, αλλά και με ανοιχτές διαβουλεύσεις με όλους τους φορείς του Οπτικοακουστικού κλάδου, έθετε πρώτα από όλα τις εξής αδιαπραγμάτευτες θέσεις:

1.Ανοιχτή η ΕΡΤ. Οποιαδήποτε αλλαγή και αναμόρφωση να γίνει με τη Δημόσια Τηλεόραση σε λειτουργία.

2.Στήριξη και απόλυτη συμπαράσταση σε όλους τους εργαζόμενους της ΕΡΤ Α.Ε. (ΝΕΤ, ΕΤ1, ΕΤ3, Ελληνική Ραδιοφωνία, Ψηφιακά Πολυμέσα)

3.Αγώνας με όλες μας τις δυνάμεις για να μην χάσει κανένας συνάδελφος την θέση του, είτε είναι μέλος είτε όχι.

Ο συνάδελφος Γιώργος Μπακόλας, μέλος του Δ.Σ. της Ε.Ε.Σ., με συνεχείς ανακοινώσεις του, ως επικεφαλής της παράταξης ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΣΚΗΝΟΘΕΤΩΝ, ξεκίνησε μια εκστρατεία κατασυκοφάντησης της Ε.Ε.Σ., επιχειρώντας να ωφεληθεί μικροπαραταξιακά από την κρίση της ΕΡΤ, ενώ στις ανοιχτές συνεδριάσεις επιτίθετο λεκτικά και με ανείπωτες εκφράσεις και αισχρούς χαρακτηρισμούς, που δεν έχουν ξανακουστεί σε πνευματικό σωματείο, σε μέλη του Δ.Σ. αλλά και σε άλλα ιστορικά μέλη της Ε.Ε.Σ. ασκώντας «ιδεολογική» τρομοκρατία σε όσους τολμούσαν να εκφέρουν άποψη που δεν ήταν απόλυτα σύμφωνη με την δική του, ενέργειες που συνεχίζει και κάνει και μετά την παραπομπή του!!! Άραγε δεν διώκεται για τα πιστεύω του, όπως προσπαθεί να περάσει δημόσια, αλλά για την ανεπίτρεπτη συμπεριφορά του.

Το Δ.Σ. της Ε.Ε.Σ., εξαντλώντας την υπομονή του για όλη αυτή την αντικαταστατική και αντισυναδελφική συμπεριφορά του Γιώργου Μπακόλα, που θίγει το κύρος της Ε.Ε.Σ., αποφάσισε να παραπέμψει το ως άνω μέλος του Δ.Σ. στην Πειθαρχική Επιτροπή για περαιτέρω διερεύνηση των ενεργειών του.

Ζητάμε να δημοσιευθεί το παρόν κείμενο, στην πλήρη έκτασή του, για λόγους δεοντολογίας.

Σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων.

ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΚΗΝΟΘΕΤΩΝ


Διαβάστε περισσότερα:

Συνεχίζοντας την πλοήγηση σας στο flix.gr, συμφωνείτε στην εγκατάσταση cookies στον υπολογιστή σας. Μάθετε περισσότερα.