Φεστιβάλ / Βραβεία

O Ολιβερ Στόουν, η ΕΡΤ και ο Εντουαρντ Σνόουντεν

στα 10

Καλεσμένος του φεστιβάλ του Κάρλοβι Βάρι, ο Αμερικάνος σκηνοθέτης μίλησε ακόμη και για την ΕΡΤ, με αφορμή την τηλεοπτική σειρά «Oliver Stone's Untold History of the United States».

O Ολιβερ Στόουν, η ΕΡΤ και ο Εντουαρντ Σνόουντεν

Στην συνέντευξη τύπου που έδωσε στην διάρκεια του Φεστιβάλ, με αφορμή μια ερώτηση του Έλληνα δημοσιογράφου Νίνου Μικελίδη, ο Ολιβερ Στόουν έκανε μερικές αναμενόμενα πολιτικές δηλώσεις ξεκινώντας από τον Χάρι Τρούμαν, περνώντας από την ΕΡΤ και καταλήγοντας στον Τζόναθαν Σνόουντεν.

Ο Ελληνας δημοσιογράφος ρώτησε τον Στόουν για την «νέα ταινία που πρόκειται να κάνει για την ιστορία των Ηνωμένων Πολιτειών» κάτι που έκανε τον Στόουν να εξηγήσει ότι η σειρά έχει ήδη ολοκληρωθεί, έχει προβληθεί ήδη στην Αμερικάνικη τηλεόραση καθώς και σε πολλές ακόμη τηλεοράσεις του κόσμου για να ολοκληρώσει μάλλον ειρωνικά λέγοντας «η Ελλάδα είναι οικονομικά αποκομμένη, αλλά ελπίζω ότι τα νέα φτάνουν ως εκεί, αν κι απ ότι ακούω έκλεισαν και την τηλεόραση, τουλάχιστον την δημόσια, αλλά θα ήθελα να ξέρετε ότι η σειρά έχει ολοκληρωθεί».

Μιλώντας πάντως λίγο πιο ουσιαστικά για το «Oliver Stone's Untold History of the United States» ο Στόουν αναφέρθηκε στο πως ο ελληνικός εμφύλιος και η Χούντα υπήρξε καταλύτης για τον ψυχρό πόλεμο μεταξύ Αμερικής και Ρωσίας, ενώ μιλώντας για τον Εντουαρτ Σνόουντεν που αποκάλυψε το ότι η Αμερικάνικη κυβέρνηση παρακολουθούσε συστηματικά τις τηλεπικοινωνίες των πολιτών της χώρας, τον χαρακτήρισε ήρωα. «Αποκάλυψε πράγματα που θα έπρεπε να ξέρουμε όλοι μας, ότι η Αμερικάνικη Κυβέρνηση επανειλημμένα παραβιάζει τα δικαιώματα των πολιτών της. Θα έπρεπε να του έχει ήδη δοθεί πολιτικό άσυλο, αλλά δεν έχει κανένα μέρος να καταφύγει γιατί όλες οι χώρες φοβούνται την Αμερική».

Οσο για την τηλεοπτική του σειρά, ο Στόουν είπε ότι θα ήθελε να προβληθεί στην τηλεόραση της χώρας μας, ότι κάποιο ελληνικό κανάλι θα μπορούσε να την αγοράσει κι αν κάποιος ενδιαφέρεται ο σκηνοθέτης είναι πρόθυμος να την «πουλήσει σχεδόν τσάμπα». Να υποθέσουμε ότι εδώ είναι που πρέπει να πούμε ευχαριστώ για την μεγαλοψυχία του;

Δείτε ολόκληρη την συνέντευξη τύπου του Ολιβερ Στόουν εδώ.