Φεστιβάλ / Βραβεία

Η δεύτερη φορά είναι η καλύτερη! 2ήμερο νέου ανεξάρτητου ελληνικού κινηματογράφου στο six d.o.g.s

στα 10

Ο Αλέξανδρος - The Boy - Βούλγαρης στήνει για δεύτερη χρονιά ένα μίνι-φεστιβάλ με maxi όραμα, αναδεικνύοντας ό,τι πιο αυθεντικό συναντά στην ανεξάρτητη οθόνη του νέου ελληνικού σινεμά.

Flix Team
Η δεύτερη φορά είναι η καλύτερη! 2ήμερο νέου ανεξάρτητου ελληνικού κινηματογράφου στο six d.o.g.s

Για δύο ημέρες, στις 16 και 17 Απριλίου, στο six d.o.g.s. της οδού Αβραμιώτου στο κέντρο της Αθήνας, ο Αλέξανδρος Βούλγαρης (The Boy) μάς συστήνει τους ανθρώπους που φτιάχνουν το τώρα και το μετά (άντε και το meta) του ελληνικού σινεμά. Ο,τι ξεκίνησε πέρσι ως επιτυχημένη δοκιμή, μοιάζει να γίνεται σταθερό ετήσιο ραντεβού. Μέσα στις επόμενες μέρες, στο Flix θα συναντήσετε έναν-έναν τους δημιουργούς, για να προετοιμαστείτε πριν πάτε στο 2ο Διήμερο Νέου Ανεξάρτητου Ελληνικού Κινηματογράφου.

Οπως πέρσι έτσι και φέτος, οι ταινίες του διημέρου θα κινούνται αυστηρά στα όρια του φανταστικού κινηματογράφου. Οι δύο μέρες θα ξεκινάνε με μια επιλογή από καινούργια ελληνικά βιντεοκλίπ που παρουσιάζουν μεγάλο κινηματογραφικό ενδιαφέρον, όπως εξηγεί ο Αλέξανδρος Βούλγαρης.

Στη συνέχεια της πρώτης μέρας θα δούμε τρεις ταινίες μιας νέας δημιουργού, της Κωνσταντίνας Κοτζαμάνη (διαβάστε περισσότερα εδώ). Το σινεμά της Κοτζαμάνη χρησιμοποιεί παραμύθια και νανουρίσματα για αφηγηματικό ιστό και καταθλιπτικές και αιματηρές εικόνες για συναισθηματικό ηλεκτροσόκ φτιάχνοντας ένα ξεχωριστό κόσμο για κάθε της φιλμ.

Στο τέλος της πρώτης μέρας μάς περιμένει ένα αφιέρωμα στην Tugo Tugo Productions με πέντε ταινίες. Ο Αλέξης Αλεξίου της «Ιστορίας 52» και ο Γιάννης Βεσλεμές, γνωστός στα μουσικά ως Felizol, στα πρώτα τους κινηματογραφικά βήματα στις αρχές της προηγούμενης δεκαετίας. Ως συμφοιτητές στη σχολή κινηματογράφου αποφάσισαν να ενώσουν την αγάπη του Βεσλεμέ για την steampunk επιστημονική φαντασία και τις Disney παιδικές περιπέτειες και την αγάπη του Αλεξίου για τον ασιατικό μινιμαλισμό και τα χωροχρονικά παιχνίδια του Φίλιπ Ντικ και με τη σύσταση της Tugo Tugo να κάνουν σοβαρό φανταστικό κινηματογράφο σε μια χώρα όπου αυτό ποτέ δεν ήταν εύκολο και αποδεκτό.

Τη δεύτερη μέρα ο Αλέξανδρος Βούλγαρης επιλέγει να παρουσιάσει τρείς ταινίες του Αντρέα Κοντόπουλου, ενός από τους πιο ταλαντούχους ηθοποιούς της τελευταίας γενιάς, που το σκηνοθετικό του έργο δεν έχει παρουσιαστεί ευρέως ακόμα μιας και η ακρότητα αυτού μονίμως κλώτσαγε στις επιτροπές των φεστιβάλ. Μανιακή εικονοποίηση του ασυνείδητου. Κάφρικο χιούμορ, ούλτρα-βία και φιλοσοφικά αποφθέγματα από έναν δημιουργό που αξίζει να ανακαλύψετε.

Η δεύτερη μέρα θα τελειώσει με το πρόγραμμα «Αφορμές» στο οποίο θα παρουσιαστούν τρεις ταινίες που γυρίστηκαν με κάποια εξωτερική αφορμή. Η «Ηλιοθεραπεία» του The Boy είναι ένα φιλμ άμεσης επιστημονικής φαντασίας, φτιαγμένο εξ ολοκλήρου με πλάνα άλλων ταινιών, που γυρίστηκε για να συνοδέψει μια συναυλία του στο six d.o.g.s στις αρχές του 2011. Το «D.S.A» του Αγγελου Φραντζή (διαβάστε περισσότερα εδώ) που παίζεται σε work in progress είναι η δική του εκδοχή πάνω σε ένα πρότζεκτ που ανέλαβε να υλοποιήσει για την Biennale της Βενετίας του 2012. Μια αλληλουχία σκηνών μέσα σε δωμάτια που φλερτάρει με όλα τα κινηματογραφικά είδη, από το μιούζικαλ μέχρι την επιστημονική φαντασία. Το «The Capsule» της Αθηνάς Ραχήλ Τσαγγάρη (διαβάστε περισσότερα εδώ) είναι ένα φιλμ που της ζητήθηκε από το ίδρυμα Δ.Ε.Σ.Τ.Ε και τον Δάκη Ιωάννου στο πλαίσιο του οποίου έπρεπε να δημιουργήσει ένα φιλμ χρησιμοποιώντας έξι κομμάτια υψηλής ραπτικής μέσα σε αυτό. Το αποτέλεσμα είναι μια αινιγματική και ελλειπτική ταινία τρόμου, ένα ελληνικό γκόθικ ποτισμένο στο καλοκαιρινό φως.

info

  • ημερομηνίες: 16 & 16 Απριλίου 2013
  • τόπος: six d.o.g.s, Αβραμιώτου 6-8, Αθήνα, τηλ. 210 3210510
  • είσοδος ελεύθερη
  • διαβάστε περισσότερα: στο επίσημο website του six d.o.g.s

Αναλυτικά το πρόγραμμα του διημέρου

Τρίτη 16 Απριλίου

20.00 – 21.00 Επιλογές από 15 ελληνικά βιντεοκλίπ των τελευταίων χρόνων

21.00 – 22.00 Οι ταινίες της Κωνσταντίνας Κοτζαμάνη: Pigs (2011, 13´) / Zodiac (2012, 30´) / Arundel (2012, 19´)

22.15 – 00.00 Αφιέρωμα στην Tugo Tugo Productions: Tugo Tugo (1998, 14´). Σκηνοθεσία: Αλέξης Αλεξίου, Γιάννης Βεσλεμές, Βαγγέλης Μυλωνάς, Ναπολέων Στρατογιαννάκης / Ο Κλαρκ Κεντ είναι ο Σούπερμαν (2000, 16´). Σκηνοθεσία: Αλέξης Αλεξίου / Με θυμάσαι; (2001, 15´). Σκηνοθεσία: Αλέξης Αλεξίου / Φωταγωγός (2000, 14´). Σκηνοθεσία: Γιάννης Βεσλεμές / Οσίκι (2009, 14´). Σκηνοθεσία: Γιάννης Βεσλεμές

Τετάρτη 17 Απριλίου

20.00 – 21.00 Επιλογές από 15 ελληνικά βιντεοκλίπ των τελευταίων χρόνων

21.00 – 22.00 Οι ταινίες του Αντρέα Κοντόπουλου: Φλεβάρης (2001, 16´) / Καμφορά (2005, 25´) / Ομόνοια (2008, 13´)

22.00 – 23.30 «Αφορμές»: Ηλιοθεραπεία (2011, 22´). Σκηνοθεσία: The Boy / D.S.A–work in progress (2013, 20´). Σκηνοθεσία: Αγγελος Φραντζής / The Capsule (2012, 37´). Σκηνοθεσία: Αθηνά Ραχήλ Τσαγγάρη

Διαβάστε και δείτε περισσότερα για τα αφιερώματα του Φεστιβάλ