Φεστιβάλ / Βραβεία

Τι κάνει ο Αντρέας Κοντόπουλος πίσω από την κάμερα;

στα 10

Το 2ο διήμερο Νέου Ανεξάρτητου Ελληνικού Κινηματογράφου στο six d.o.g.s επισημαίνει και προβάλλει τις τρεις μικρού μήκους ταινίες που υπογράφει ο Αντρέας Κοντόπουλος ως σκηνοθέτης.

Flix Team
Τι κάνει ο Αντρέας Κοντόπουλος πίσω από την κάμερα;
«Ομόνοια», 2008

Ο Αντρέας Κοντόπουλος έχει συστηθεί στο κοινό ως ηθοποιός: στο σινεμά, από τη «Θηλυκή Εταιρεία» του Νίκου Περάκη και την «Πίσω Πόρτα» του Γιώργου Τσεμπερόπουλου, ως τα δύο μέρη του «Κακού» του Γιώργου Νούσια, το «Valse Sentimentale» της Κωνσταντίνας Βούλγαρη και το «Χάρισμα» της Χριστίνας Ιωακειμίδη. Εχει πρωταγωνιστήσει ο ίδιος σε μικρού μήκους ταινίες. Αλλά δεν έχει σταματήσει εκεί! Εχει σκηνοθετήσει το δικό του όραμα, με μια ματιά προσωπική και «ποιητική». Το 2ο διήμερο Νέου Ανεξάρτητου Ελληνικού Κινηματογράφου προβάλλει στο six d.o.g.s τις τρεις μικρού μήκους ταινίες («Φλεβάρης», 2001, 16´ / «Καμφορά», 2005, 25´ / «Ομόνοια», 2008, 13´), που δείχνουν τι μπορεί να κάνει ο Αντρέας Κοντόπουλος πίσω από την κάμερα.

Πριν δείτε τις τρεις ταινίες στο gig space του six d.o.g.s, διαβάστε πώς εξηγεί ο Αντρέας Κοντόπουλος τη σκηνοθετική του ιδιότητα και εμπειρία.

konto01

Οι τρεις μικρού μήκους ταινίες που έκανα μέσα σε διάρκεια οκτώ χρόνων - από τα εικοσιένα έως τα εικοσιεννιά - είναι προϊόν της έντονης ταύτισης που είχα από μικρός και της αγάπης που ανέπτυξα μεγαλώνοντας για το σινεμά. Δουλεύοντας πάνω σ’ αυτές τις ταινίες, ουδέποτε σκέφτηκα ως προς το αποτέλεσμα με το είδος εκείνο της υστεροβουλίας που διακρίνει έναν καριερίστα. Λειτούργησα πηγαία και εκτέλεσα ορμητικά, εστιάζοντας στο τι θα ήθελα εγώ να κάνω, να δω και να απολαύσω. Σήμερα όταν τις ξαναβλέπω με σχετική αποστασιοποίηση, αναγνωρίζω αρκετές πρωτότυπες κι αυθεντικές ιδέες, όπως και διάφορες αφελείς νοηματικές και αισθητικές διατυπώσεις. Συνολικά όμως μπορώ να πω πως αισθάνομαι ικανοποίηση αναγνωρίζοντας στην προσπάθειά μου την απόπειρα άρθρωσης του δικού μου Λόγου, αλλά κυριότερα την παρουσία της ψυχής μου.

konto02

Οσον αφορά τις βασικές προθέσεις πίσω από τις ταινίες που κατά κάποιον τρόπο συνδέουν και τις τρεις θεματικά, δύο ήταν τα κυριότερα ζητήματά μου. Πως ήθελα να αφηγηθώ με έναν τρόπο ποιητικό, όμως ο τρόπος αυτός δεν θα έπρεπε να είναι περιγραφικός, να ξεκινά δηλαδή με την υποδήλωση πως «τώρα μιλάμε με ποίηση», αλλά η ποιητικότητα να επιδρά οργανικά στην ποιότητα και τη μορφή της αφήγησης και πως με ενδιέφεραν τα όρια ανάμεσα στο γελοίο και το τραγικό, ότι το χιουμοριστικό «σακατιλίκι» μπορεί να είναι στο βάθος ένας απελπισμένος λυγμός.

konto03

Δείτε το αφιέρωμα στις ταινίες του Αντρέα Κοντόπουλου την Τετάρτη, 17 Απριλίου, στις 21.00, στο six d.o.g.s.

Διαβάστε και δείτε περισσότερα για το αφιέρωμα στην Tugo Tugo: δεν είναι ιαχή, είναι σινεμά! Το αφιέρωμα προβάλλεται την Τρίτη, 16 Απριλίου.

Διαβάστε και δείτε περισσότερα για το αφιέρωμα στην Κωνσταντίνα Κοτζαμάνη και τα σκοτεινά της παραμύθια. Το αφιέρωμα προβάλλεται την Τρίτη, 16 Απριλίου.

«Αφορμές» για Αλέξανδρο Βούλγαρη, Αγγελο Φραντζή και Αθηνά Τσαγγάρη στο six d.o.g.s

Διαβάστε περισσότερα για το 2ο Διήμερο Νέου Ανεξάρτητου Ελληνικού Κινηματογράφου και βρείτε το αναλυτικό πρόγραμμα εδώ.