Φεστιβάλ / Βραβεία

«Got to be Real»: Ο Αγγελος Φραντζής αναζητά την... αλήθεια στην Αθήνα της κρίσης!

στα 10

Στα πλαίσια της ελληνικής συμμετοχής στη 13η Διεθνή Εκθεση Αρχιτεκτονικής - La Biennale di Venezia, o Αγγελος Φραντζής παρουσιάζει δύο δωδεκάλεπτες ταινίες σε παράλληλη προβολή και μια ηχητική εγκατάσταση, μεταφέροντας το αθηναϊκό αστικό τοπίο του σήμερα στην καρδιά της Βενετίας.

«Got to be Real»: Ο Αγγελος Φραντζής αναζητά την... αλήθεια στην Αθήνα της κρίσης!

Ο τίτλος της ελληνικής συμμετοχής στη 13η Διεθνή Εκθεση Αρχιτεκτονικής - La Biennale di Venezia που ανοίγει τις πόρτες της στις 29 Αυγούστου και θα διαρκέσει έως και τις 25 Νοεμβρίου του 2012, είναι σαφής. Οχι μόνο γιατί το «Made in Αthens» δηλώνει απερίφραστα τη «χώρα προέλευσης» όλων των έργων που την αποτελούν, αλλά κυρίως γιατί ανοίγει την πόρτα σε μια από τις πιο αντιφατικές πόλεις της σύγχρονης πραγματικότητας: την Αθήνα της οικονομικής κρίσης.

Σύμφωνα με το επίσημο δελτίο τύπου της ελληνικής συμμετοχής με επίτροπους και επιμελητές τον Πάνο Δραγώνα και την Αννα Σκιαδά: «Στη σύγχρονη Αθήνα προσφέρονται οι δυνατότητες για τη διερεύνηση των σχέσεων αρχιτεκτονικής και πόλης κατά τη διάρκεια της κρίσης αλλά και μετά από αυτή. Δημιουργούνται ακόμη οι προϋποθέσεις για την ανάδειξη μιας νέας θεώρησης του ρόλου της αρχιτεκτονικής σε απόσταση από τα πρότυπα ευδαιμονισμού της περασμένηςδεκαετίας. Η ελληνική συμμετοχή παρουσιάζει την ιδιότυπη αθηναϊκή αστικότητα μέσα από δύο θεματικές: Η πρώτη θεματική αφορά στην τοπική αστική παράδοση και συγκεκριμένα στην εξέλιξη της αθηναϊκής πολυκατοικίας. Η παρουσίαση εξετάζει τις σχέσεις ανώνυμης - επώνυμης αρχιτεκτονικής και τη διαδικασία παραγωγής του αστικού τοπίου από την επανάληψη μιας βασικής μονάδας.Η δεύτερη θεματική αφορά στον κατακερματισμό και τη διεκδίκηση του αθηναϊκού δημόσιου χώρου. Ηπαρουσίαση επικεντρώνεται σε αντίρροπές ή και συμπληρωματικές αστικές δυνάμεις. Το φαινόμενο της αστικής αποσύνθεσης παρουσιάζεται παράλληλα με τις απόπειρες επανάχρησης των κεντρικών χώρων. Ενώ τα προγράμματα αστικής ανανέωσης εξετάζονται δίπλα από τις ακτιβιστικές πρωτοβουλίες τωνπολιτών.»

Ανάμεσα στους συμμετέχοντες στην έκθεση, βρίσκουμε και τον σκηνοθέτη Αγγελο Φραντζή («Το Ονειρο του Σκύλου», «Μέσα στο Δάσος»), ο οποίος διέκοψε για λίγο την προετοιμασία της καινούριας του ταινίας «Virus» (διαβάστε περισσότερα εδώ) και για τις ανάγκες της έκθεσης γύρισε δύο 12λεπτά μικρού μήκους φιλμ με τον τίτλο «Got to be Real 1+2» που θα προβάλλονται παράλληλα και που όπως το γενικό πνεύμα της ελληνικής συμμετοχής αναφέρονται στις αντιφάσεις του σύγχρονου (μετά την κρίση) αθηναϊκού αστικού τοπίου.

1

«Χωρίς καμία επιθυμία βαρύγδουπων συμπερασμάτων, αλλά αντίθετα με παιγνιώδη διάθεση, το "Got To Be Real 1+2" προσπαθεί να αποτυπώσει αυτές τις αντιφάσεις. Να βρει έναν νέο λόγο που να μπορεί να τις εμπεριέχει και να τις ανασυνθέσει σε μια καλλιτεχνική πράξη. Σε άμεσο διάλογο με τον πυρήνα της θεματικής του "made in Athens", εξερευνά αυτήν την νέα αθηναϊκότητα μέσα από την ανασύνθεση της αθηναϊκής πολυκατοικίας και την σχέση δημόσιου και ιδιωτικού.15 σταθερά κάδρα διαφορετικών μεγεθών απεικονίζουν εσωτερικούς χώρους πολυκατοικιών. 15 δωδεκάλεπτα μονοπλάνα που παίζουν παράλληλα. Σαν παράθυρα ενός φανταστικού φωταγωγού δημιουργούν ανάλογα με τις δράσεις που περικλείουν έναν εσωτερικό ρυθμό αφήγησης. Αθηναϊκά διαμερίσματα, ιατρεία, γραφεία, studios ή είσοδοι γίνονται μικρές σκηνές όπου μέσα τους οι κάτοικοι σαν ήρωες ενός θεάτρου του παραλόγου προσπαθούν να αναπαραστήσουν το δράμα του αθηναϊκού παρόντος. Οι μικρές και μεγάλες πράξεις τους αντανακλούν τις αντιφάσεις του δημόσιου χώρου που μοιάζει να εισβάλει σαν απρόσκλητος επισκέπτης στα εσωτερικά των διαμερισμάτων παραβιάζοντας την ιδιωτικότητα τους. Το πραγματικό και το φανταστικό συνυπάρχουν επί ίσοις όροις. Η καθημερινότητα συνομιλεί με τις σκέψεις, τα όνειρα ή τις επιθυμίες. Τίποτε δεν μοιάζει οριστικό. Όλα είναι πιθανά.»

2

Στο «Got to be Real» το σενάριο και τη σκηνοθεσία υπογράφει ο Αγγελος Φραντζής, την κάμερα, ο Μάρκος Λειβαδάρος, τα κοστούμια η Κάτια Γκουλιώνη, τον ήχο ο Νίκος Τριανταφύλλου, το μοντάζ ο Νίκος Βαβούρης, βοηθός σκηνοθέτη ήταν η Ευδοκία Καλαμίτση, υπεύθυνη για τα props η Δήμητρα Μαρλαντή, τις κωμμώσεις μιούζικαλ ανέλαβε η Ιουλία Συγριμή ενώ πρωταγωνιστούν οι Μισέλ Βάλεϊ, Κάτια Γκουλιώνη, Θανάσης Πετρόπουλος, Μαρία Εγγλεζάκη, Λαρίσα Βέργου, Κατερίνα Μιχελή, Λένικα Αρφάνη, Παναγιώτης Ευαγγελίδης, Αλέξανδρος Βούλγαρης – The Boy, Κωνσταντίνος Σουβατζόγλου- Space Blankets, Γιάννης Ρηγάδης, Ζωή Κορρέ, Τάσος Σπύρου, Κώστας Κίζας, Θάνος Παπαδόπουλος, Δημήτρης Κοτσέλης, Πένυ Λιακοπούλου, Μαρία Κόντου, Φοίβος Καλλίτσης, Γιάννης Κορρές, Δήμητρα Μαρλαντή, Νίκος Καλαμίτσης, Δημήτρης Βλαχόπουλος, Θεοδώρα Σαμιώτη, Βάνα Ιβάνοβα, Μάρκος Λιβαδάρος, Νίκος Τριανταφύλλου, Αγγελος Φραντζής, Βανέσσα Φερλέ, Χρήστος Φερλές.

3

Παράλληλα με το «Got to be Real», ο Αγγελος Φραντζής θα παρουσιάσει στη 13η Διεθνή Εκθεση Αρχιτεκτονικής - La Biennale di Venezia και μια ηχητική εγκατάσταση με τίτλο «A Strange Day» που επιμελήθηκε ο ίδιος μαζί με τον Νίκο Τριανταφύλλου αναζητώντας τους ήχους που ορίζουν την ταυτότητα της Αθήνας σήμερα: «Ξεκινήσαμε να καταγράφουμε με τρόπο ντοκυμαντερίστικο όλα εκείνα που μας φαινόντουσαν ενδιαφέροντα. Ολα εκείνα που δημιουργούσαν την αθηναϊκή ταυτότητα. Και καθώς καταγράφαμε τους ήχους του πραγματικού, το μυαλό μας ταξίδευε σε ήχους άλλους. Κι έτσι αρχίσαμε να σκεφτόμαστε, πως θα ήταν η πλατεία Συντάγματος αν δεν περνούσαν αυτοκίνητα μπροστά από την Βουλή αλλά στηνόταν μια τεράστια παιδική χαρά. Τι θα γινόταν αν στην Πανεπιστημίου κύλαγε ένα ποτάμι ή αν η Ομόνοια καταλαμβάνονταν από ζώα;Το "A Strange Day" δεν είναι λοιπόν μόνο μια ηχητική εγκατάσταση που μεταφέρει στην Βενετία την Αθήνα δια μέσου του ήχου της, αλλά μια πρόκληση να φανταστούμε τις μεταβολές και τις μεταμορφώσεις του δημόσιου χώρου μέσα από μια μεγάλη βόλτα όπου οι ηχητικές επιστρώσεις δημιουργούν παράξενα επίπεδα και χτίζουν μια συνεχώς μεταβαλλόμενη γεωγραφία. Σαν ο ήχος να αφηγείται μια παράξενη μέρα όπου όλα μπερδεύονται, αλλάζουν, μετουσιώνονται».

Ανυπομονώντας για να δούμε το «Got to be Real» και να ακούσουμε το «A Strange Day» στον φυσικό τους χώρο, την Αθήνα, αναζητούμε περισσότερες πληροφορίες στο επίσημο site της 13ης Διεθνούς Εκθεσης Αρχιτεκτονικής - La Biennale di Venezia.