Buzz

Το νέο ελληνικό σινεμά με το βλέμμα του Αλέξανδρου - The Boy - Βούλγαρη!

στα 10

Για δύο ημέρες, στις 7 και 8 Φεβρουαρίου, στο six d.o.g.s. της οδού Αβραμιώτου στο κέντρο της Αθήνας, ο Αλέξανδρος Βούλγαρης (The Boy) μας συστήνει ακόμη πιο νέο και ακόμη πιο ανεξάρτητο ελληνικό σινεμά, συν την επίσημη πρώτη της καινούριας του ταινίας με τον περίεργο τίτλο «Χιγκίτα».

Το νέο ελληνικό σινεμά με το βλέμμα του Αλέξανδρου - The Boy - Βούλγαρη!
Σκηνή από το «Χαμένο Κορίτσι» του Νίκου Πάστρα

Με γενικό τίτλο «To φεγγάρι του Μελιές ήταν πιο αληθινό απο το πραγματικό», το διήμερο των δωρεάν προβολών στο six d.o.g.s. με την επιμέλεια του Αλέξανδρου Βούγλαρη μοιάζει με την πιο ευπρόσδεκτη έκπληξη, ανάμεσα στο πλήθος των μικρών φεστιβάλ που διοργανώνονται στην πόλη.

Οχι μόνο γιατί σε αυτό θα λάβει χώρα η πρώτη προβολή της καινούριας ταινίας του Βουλγαρη, «Χιγκίτα» (διαβάστε περισσότερα εδώ), αλλά κυρίως γιατί ο προσανατολισμός του (ανεξάρτητος και νεανικός) μας συστήνει τέσσερις ενδιαφέροντες νέους δημιουργούς.

Ανάμεσα τους ο ηθοποιός και σκηνοθέτης Αντώνης Σπίνουλας, απόφοιτος της δραματικής σχολής του Εθνικού Θεάτρου, με το μεγάλου μήκους «Rocco vs Cleopatra», η Ελίνα Πάνικ μόνιμη κάτοικος Βερολίνου από το 2009, η σκηνοθέτης, περφόρμερ και βίντεο άρτιστ Ευαγγελία Χρηστάκου και ο σκηνοθέτης και βίντεο αρτιστ Νίκος Πάστρας με το «Χαμένο Κορίτσι».

Τη μουσική πλευρά του διημέρου έχουν αναλάβει ο ίδιος ο The Boy με ένα Dj Set την πρώτη ημέρα και ο Felizol (Γιάννης Βεσλεμές) με την παράσταση Felizol's Cinema Greco, ένα live που θα παντρέψει την βρωμικη πειραματική house με ηχητικά αποσπάσματα απο το παρεξηγημένο ελληνικό σινεμά των δεκαετιών του '70 και του '80.

Πρόγραμμα

Τρίτη 7 Φεβρουαρίου

19.30 - 20.30 / Βιντεοκλιπ επιλογή μέρος Α΄ - Μια επιλογή απο ελληνικά βίντεοκλιπ των τελευταίων χρόνων.

21.00 - 22.00 / Οι ταινίες της Ευαγγελίας Χρηστάκου

«Sharp» / Το «Sharp» αποτελεί μία απόπειρα απόδοσης του βλέμματος το οποίο εστιάζει πάνω στη γυναικεία μορφή, ένα βλέμμα στο οποίο έχει αναφερθεί στο παρελθόν και η Αγγλίδα φεμινίστρια θεωρητικός κινηματογράφου Λόρα Μόλβεϊ. Σκοπός είναι η ερμηνεία του βλέμματος («gaze» όπως αναφέρεται σε αυτό ο Λακάν), και η απόδοση του προκύπτει από τον ίδιο το θεατή και το δικό του βλέμμα ως προς την εικόνα που βλέπει. Αποτελεί ένα ταξίδι για το θεατή, με στοιχεία ηδονοβλεψίας, σαν να παρακολουθεί μέσα από μία κλειδαρότρυπα τη γυναίκα. Η γυναίκα όμως γνωρίζει για την ύπαρξη του θεατή και τον αφήνει να συνεχίσει να την κοιτάζει. Του αποκαλύπτει την αισθησιακή της πλευρά χωρίς να του επιτρέπει να την αγγίξει. Το "Sharp" λοιπόν, αποτελεί ένα «παιχνίδι» μέσα από το οποίο ο θεατής συναντά την «αιχμηρή» πλευρά της γυναίκας. [Διάρκεια: 9 λεπτά]

«Rebound on fire» / Η ταινία «Rebound on Fire» αποτελεί μία πιο ελεύθερη και αφαιρετική μετάφραση της ταινίας «Fire Walk with Me» του Ντέιβιντ Λιντς. Το μεγαλύτερο μέρος των πλάνων γυρίστηκε κατά τη διάρκεια της παράστασης «Fire Walk With Me» της Ευαγγελίας Χρηστάκου, η οποία παρουσιάστηκε στην καλτ ντίσκο της Αθήνας «Rebound» το Σεπτέμβρη του 2009. Τα πλάνα αυτά καταγράφονταν ζωντανά από τρεις κάμερες, των οποίων οι χειριστές αποτελούσαν μέρος του θιάσου, και τα οποία επεξεργάζονταν επί τόπου από τον Vj και προβάλλονταν παράλληλα με την δράση επί σκηνής. Τα υπόλοιπα πλάνα της ταινίας κινηματογραφήθηκαν σε πολλούς διαφορετικούς χώρους και προβλήθηκαν και αυτά σε συνδυασμό με τα ζωντανά πλάνα σαν μέρος του οπτικού μέρους της παράστασης. Ο σκοπός του ζωντανού αυτού μοντάζ ήταν η δημιουργία μίας κινηματογραφικής ατμόσφαιρας, μιας εμπειρίας ζωντανού κινηματογράφου για τους θεατές που βρέθηκαν στη Rebound εκείνες τις βραδιές, καθώς και ο πειραματισμός με την εναλλαγή των ψυχολογικών καταστάσεων μεταξύ της παρακολούθησης ενός ζωντανού θεάματος και της παρακολούθησης μίας προβαλλόμενης κινούμενης εικόνας. Η ταινία «Rebound on Fire» αποτελεί την παρουσίαση ακριβώς αυτής της ζωντανής ταινίας που παρακολούθησε το κοινό της παράστασης.Τα μη ζωντανά πλάνα λειτουργούν σαν παράθεση των σκέψεων των χαρακτήρων του έργου και σαν προέκταση του σχολιασμού της σκηνοθέτη πάνω στην πρωτότυπη ταινία του Λιντς.[Διάρκεια: 43 λεπτά]

22.30 - 00.00 / «Rocco vs Cleopatra» του Αντώνη Σπίνουλα

Σε ένα ψυχιατρείο συγκρούονται δύο τρόφιμοι που ο ένας πιστεύει οτι είναι ο γνωστός πορνοστάρ Ροκο Σιφρέντι και η γυναίκα πιστεύει οτι είναι η Κλεοπάτρα.

Ακολουθεί οpening party με Dj Set από τον The Boy

Τετάρτη 8 Φεβρουαρίου

19.30 - 20.30 / Βιντεοκλιπ επιλογή μέρος Β’ - Μια επιλογή απο ελληνικά βιντεοκλιπ των τελευταίων χρόνων.

20.45 - 21.30 / Οι ταινίες της Ελίνα Πάνικ

«Η Απόγνωση της Μίμης» / Η Μίμη, μια υστερική τραγουδίστρια του καμπαρέ, εγκαταλείπεται από την ερωμένη της. Παρακολουθούμε την κατάρρευση της και τέλος την λύτρωση της μέσα απο την τρέλα.

«Ο Kαθρέφτης του Λόρδου Πατσόνγκ» / Ο Λόρδος Πατσονγκ είναι ολότελα απομονωμένος απο το περιβάλλον του, απρόθυμος να αποδεχθεί την ίδια του την ύπαρξη. Περνάει μέσα απο τον καθρέφτη και βρίσκεται σε ένα μέρος όπου έρχεται αντιμέτωπος με αμέτρητες αντανακλάσεις του και γίνεται ο ίδιος η αντανάκλαση όποιου κοιτάζεται μέσα στον καθρέφτη.

21.30 - 22.00 / «Χαμένο Κορίτσι» του Νίκου Πάστρα

Η μικρή ιστορία μιας μεγάλης εισβολής και μιας οριστικής απώλειας. Ξέρεις ποια είσαι; Κάθε πότε αλλάζει αυτό; Μπορείς να το κρατήσεις; Ανάμεσα στην ανάμνηση και τον εφιάλτη, η Μαργαρίτα προσπαθεί να κλείσει την πόρτα. Μάθετε περισσότερα για το «Χαμένο Κορίτσι» στην επίσημη σελίδα του Νίκου Πάστρα.

22.30 - 00.00 / «Χιγκίτα» του The Boy (πρεμιέρα work in progress)

Μια ομάδα ανθρώπων αυτοεξορίζεται στην Μακρόνησο για να προστατευτεί απο τους Μολυσμένους .37 χρόνια μετά ,παρακολουθούμε το αποτέλεσμα αυτής της απόφασης. Εξι άνθρωποι δίπλα σε απολιθώματα πολιτισμού ,κουβαλάνε άσκοπα τους ρόλους που τους έχουν επιβληθεί αφήνοντας την τρέλα να τους συντροφεύσει στον αφανισμό τους.

00.00 - 01.30 / Felizol’s Cinema Greco (συναυλία)

Δείτε παρακάτω το τρέιλερ από το «Χαμένο Κορίτσι» του Νίκου Πάστρα