Buzz

Τι βλέπουμε στο σπίτι τη Δευτέρα, 8 Φεβρουαρίου

στα 10

Το Flix προτείνει τι να δείτε σήμερα στο σπίτι.

Flix Team
Τι βλέπουμε στο σπίτι τη Δευτέρα, 8 Φεβρουαρίου

Οσο δεν μπορούμε να πάμε σινεμά, δεν σταματάμε να βλέπουμε ταινίες (και σειρές). Και επιλέγουμε για εσάς ό,τι πιο ενδιαφέρον μπορεί να βρεθεί σε τηλεόραση, πλατφόρμες και φεστιβάλ.


Βλέπουμε στο Σπίτι: Αναζητήστε όλες τις προτάσεις του Flix για τις μέρες χωρίς αίθουσες στην ειδική ενότητα «Βλέπουμε στο Σπίτι» που ανανεώνεται συνεχώς



Αλφάβητος, Κοινός Κώδικας E1: Αλφα

Τι ιστορίες κρύβονται πίσω από τα 24 γράμματα της ελληνικής αλφαβήτου; Στη νέα σειρά ντοκιμαντέρ του COSMOTE HISTORY πέντε ελληνες και ξένοι ακαδημαϊκοί μάς καθοδηγούν στις συναρπαστικές διαδρομές της ελληνικής γλώσσας ανά τους τόπους και τους αιώνες. Πρώτο γράμμα της ελληνικής αλφαβήτου, το άλφα συμβολίζει την αρχή, την αφετηρία. Από τη θεά Αθηνά και την Ακαδημία του Πλάτωνα μέχρι το Αιγαίο Πέλαγος και... την άβυσσο, μια γνωριμία με το γράμμα από το οποίο ξεκίνησαν όλα. Τη σκηνοθεσία της σειράς υπογράφουν οι Ανιές Σκλάβου και Στέλιος Τατάκης. Δείτε παραπάνω ολόκληρο το πρώτο επεισόδιο.


Ενα Καλοκαίρι του Τζεφ Νίκολς

Ο 14χρονος Ελλις, ζει σε ένα πλωτό σπίτι, στις όχθες ενός ποταμού στο Άρκανσας, με τους γονείς του. Ένα πρωί το σκάει από το σπίτι, για να συναντήσει τον καλύτερο του φίλο, Νέκμπον. Τα δύο αγόρια λαχταρούν να εξερευνήσουν μια βάρκα που είδαν ψηλά στα δέντρα, στις όχθες του Μισισιπή, απομεινάρι μιας τρομερής πλημμύρας. Σκαρφαλώνουν για να ανακαλύψουν ότι κάποιος ήταν εκεί πριν από αυτούς: βρίσκουν φρέσκο φαγητό μέσα στη βάρκα. Ακολουθούν τα χνάρια στην παραλία, και κάπως έτσι γνωρίζουν το Μαντ. Η εμφάνιση του προδίδει ότι χρειάζεται βοήθεια∙ υπόσχεται στα νεαρά αγόρια να τους δώσει τη βάρκα σε αντάλλαγμα για φαγητό. Κάπως έτσι θα ξεκινήσει μια φιλία μεταξύ τους. Θα μάθουν ότι ο Μαντ καταζητείται για φόνο, αλλά το μόνο που τον απασχολεί είναι να βρει την παλιά του αγάπη, Τζούνιπερ∙ και θα τον βοηθήσουν να τη συναντήσει ξανά. O σκηνοθέτης του «Take Shelter» σε μια ιστορία ενηλικίωσης φτιαγμένη με μνήμες, βία και μια εξαιρετική ερμηνεία από τον Μάθιου ΜακΚόναχι. Επίσημη συμμετοχή στο Φεστιβάλ Καννών. Διαβάστε εδώ τη γνώμη του Flix για το «Ενα Καλοκαίρι».

Η ταινία προβάλλεται στις 22.00 στην ΕΡΤ2


Το Σινεμά Μέσα από το Βλέμμα του Μάγκνουμ της Σοφί Μπασελάρ (2017)

Ο κόσμος του κινηματογράφου ανέκαθεν είχε στενή σχέση με την φωτογραφία. Το ντοκιμαντέρ μας παρουσιάζει τη συνάντηση και αλληλεπίδραση δύο φαινομενικά αντίθε­των κόσμων: της μυθοπλασίας και της πραγματικότητας, έχοντας στο επίκεντρο το διάσημο φωτογραφικό πρακτορείο Magnum.

Το ντοκιμαντέρ προβάλλεται στο Κανάλι της Βουλής στις 23.00


Μεσοκαλόκαιρο του Αρι Αστερ

Η Ντάνι (Φλόρενς Πιού) και ο Κρίστιαν (Τζάκ Ρέινορ) είναι ένα νεαρό ζευγάρι από την Αμερική, του οποίου η σχέση είναι υπό διάλυση. Ομως, μετά από μία οικογενειακή τραγωδία που ταράζει την Ντάνι, το πένθος τους φέρνει πάλι κοντά και η Ντάνι αυτοπροσκαλείται σε ένα ταξίδι του Ντάνι με τους φίλους του σε ένα μοναδικό στο είδος του φεστιβάλ που λαμβάνει χώρα το μεσοκαλόκαιρο σε ένα απομονωμένο σουηδικό χωριό. Αυτό που ξεκινάει σαν μία ανέμελη καλοκαιρινή περιπέτεια σε ένα ηλιόλουστο καταφύγιο, παίρνει νοσηρή τροπή, όταν οι κάτοικοι του χωριού προσκαλούν τους καλεσμένους να συμμετέχουν σε εορτασμούς που μεταμορφώνουν αυτόν τον παράδεισο σε ένα όλο και πιο ανησυχητικό και ενοχλητικό μέρος. Λεπτοδουλεμένο στις λεπτομέρειες αλλά θολό στην ουσία του, αυτό το επικό, φολκλορικό παραμύθι τρόμου από τον σκηνοθέτη της «Διαδοχής», γοητεύει, μα μένει πιο κάτω από το υπερφίαλο hype που έχει δημιουργήσει. Διαβάστε εδώ τη γνώμη του Flix για το «Μεσοκαλόκαιρο».

Η ταινία προβάλλεται ακριβώς μεσάνυχτα στο COSMOTE 2HD


Burning Ghost του Στεφάν Μπατί

Ο Ζιστ περιπλάνίεται στους δρόμους του Παρισιού ψάχνοντας για ανθρώπους που μόνο εκείνος μπορεί να δει. Συλλέγει τις τελευταίες τους μνήμες πρινς τους βοηθήσει να περάσουν στο επέκεινα. Μια μέρα η Αγκάτ, μια νεαρή γυναίκα τον αναγνωρίζει. Εκείνη είναι κομμάτι της δικής του προηγούμενης ζωής. Εκείνη είναι ζωντανή κι εκείνος φάντασμα. Πως θα τα καταφέρουν να αγαπηθούν και να κερδίσουν και οι δυο μια δεύτερη ευκαιρία;

H ταινία προβάλλεται στο My French Film Festival που διεξάγεται από τις 15 Ιανουαρίου μέχρι τις 15 Φεβουαρίου.


Το Ταξίδι της Φάλαινας (The Whaler Βoy) του Φιλίπ Γιουρέφ

Βερίγγειος Πορθμός, εκεί όπου η Ρωσία συναντά την Αλάσκα, σε ένα χωριό φαλαινοθήρων, όπου οι άνδρες καταφεύγουν στο online chat με κάμερα. Το παράδειγμά τους ακολουθεί ο Λέσκα, ένας άβγαλτος δεκαπεντάχρονος, που ερωτεύεται ένα κορίτσι από το Ντιτρόιτ. Οταν βρίσκει την «αγαπημένη» του να συνομιλεί με κάποιον άλλο, θολωμένος από τη ζήλεια, ο Λέσκα ξεκινά μια αδιανόητη οδύσσεια. Στο συμβολικό σημείο όπου σμίγουν παρελθόν και μέλλον, αυτή η τρυφερή ιστορία ενηλικίωσης απηχεί την ταραχή της νιότης και τον παλμό της πρώτης αγάπης. Το βραβευμένο στο Φεστιβάλ Βενετίας ντεμπούτο, που άνοιξε το 61ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, κάνει πρεμιέρα σε πρώτη προβολή στις 21 Ιανουαρίου ψηφιακά (online) από τη StraDa Films. Το «Tαξίδι της Φάλαινας» είναι διαθέσιμο μέσω της StraDa Films Οι θεατές μπορούν να παρακολουθήσουν την ταινία online αγοράζοντας ένα ψηφιακό εισιτήριο (virtual e-ticket) και ενισχύοντας κάποια αίθουσα επιλογής τους. Μπορούν έτσι να στηρίξουν και έμπρακτα την αίθουσα που αγαπούν, με αγορά e-ticket μέσω ειδικού παραθύρου/virtual γκισέ της συνεργαζόμενης αίθουσας επιλογής τους.

H ταινία προβάλλεται χωρίς συνδρομή από τη www.stradafilms.gr


Γιοσέπ (Josep, 2020) του Ορέλ

Φεβρουάριος 1939. Η Γαλλική κυβέρνηση κατακλύζεται από Ισπανούς που αποδρούν από τη δικτατορία του Φράνκο και η λύση που βρίσκει είναι να τους συσσωρεύσει σε στρατόπεδα συγκέντρωσης, όπου οι πρόσφυγες δεν θα έχουν άλλη επιλογή από το να χτίσουν τους δικούς τους στρατώνες, να τρέφονται με τα άλογα που τους μετέφεραν έξω από τη χώρα τους, και να πεθάνουν ανά εκατοντάδες λόγω της έλλειψης υγιεινής και νερού. Σε ένα από αυτά τα στρατόπεδα, δύο άνδρες, χωρισμένοι από τα συρματοπλέγματα, θα γίνουν φίλοι μεταξύ τους. Ο ένας είναι αστυνομικός, ο άλλος είναι ο Γιοσέπ Μπαρτολί, σχεδιαστής αλλά και μαχητής κατά του Φράνκο. H πρώτη ταινία του Ορέλ, του γνωστού κομίστα της Le Monde είναι ένα ενήλικο, ελπιδοφόρο, πολιτικό animation που επιλέχθηκε για το επίσημο πρόγραμμα του (ακυρωμενου) φεστιβάλ των Καννών 2020. Διαβάστε την κριτική του Flix για την ταινία εδώ.

H ταινία προβάλλεται στο Cinobo


H Δεύτερη Μάνα της Αννα Μουιλαέρτ

H Bαλ είναι μία μεσήλικη οικονόμος, οικότροφος νταντά, σε πλούσιο σπίτι του Σάο Πάολο. Έχει αναθρέψει τον μοναχογιό της μεγαλοαστικής οικογένειας, Φαμπίνιο. Μόνο που αυτό είχε τίμημα: έχει αφήσει πίσω στο χωριό της τη δική της κόρη, τη Τζέσικα, την οποία δεν έχει δει για 10 ολόκληρα χρόνια. Οταν η 18χρονη της ανακοινώνει ότι έρχεται στη μεγαλούπολη για να δώσει εξετάσεις στην αρχιτεκτονική, η Βαλ παρακαλεί τους εργοδότες της να μείνει κι εκείνη για λίγο μαζί τους, μέχρι να την τακτοποιήσει. Ολοι είναι αρχικά θετικοί – άλλωστε «όλοι είναι μια μεγάλη οικογένεια». Μόνο που η άφιξη του κοριτσιού θα φέρει ανατροπές στις ισορροπίες του σπιτιού και στις σχέσεις των ενοίκων του: ποιοι είναι οι χώροι υπηρεσίας και ποιοι κοινόχρηστοι, ποιοι είναι ισότιμα μέλη της οικογένειας και ποιοι το προσωπικό, ποια είναι η πραγματική μάνα ενός παιδιού και ποια πραγματικά το μεγάλωσε. Οικογενειακοί δεσμοί και πανανθρώπινες αξίες στο ντεμπούτο από τη Βραζιλία που κέρδισε δίκαια το Βραβείο Ερμηνείας για την εξαιρετική ερμηνεία της Ρεγκίνα Κασέ στο τμήμα «Σινεμά του Κόσμου» του Φεστιβάλ του Σάντανς και το Βραβείο Κοινού στο Διεθνές Φεστιβάλ Βερολίνου το 2015. Διαβάστε εδώ τη γνώμη του Flix για την ταινία.

Η ταινία είναι διαθέσιμη στο ERTFlix


Malcolm & Marie του Σαμ Λέβινσον

Ο Μάλκομ και η Μαρί γυρίζουν σπίτι, βράδυ, μετά την επίσημη πρεμιέρα της νέας ταινίας του. Εκείνος είναι σκηνοθέτης, εκείνη μοντέλο, εκείνος δημιουργός, εκείνη η μούσα, μια και η ιστορία της κατεστραμμένης από τα ναρκωτικά ζωής της όταν ήταν 20, όταν εκείνος τη διέσωσε, αποτελεί την πηγή της ταινίας που έγραψε και σκηνοθέτησε. Ο Μάλκομ, στο λόγο του, ξέχασε να ευχαριστήσει τη Μαρί - κι αυτή είναι η αφορμή για ένα δίωρο, κυκλικό, στροβιλιζόμενο θα έλεγες, καυγά, μια διαδοχή μονολόγων που διακόπτεται από δυο-τρία τσιγάρα, λίγη σωματική επιθυμία. Διαβάστε την γνώμη του Flix για το «Malcolm & Marie».

Η ταινία προβάλλεται στο Netflix.


Ορνιθες (ή Πώς να Γίνεις Πουλί) του Μπάμπη Μακρίδη

Η ταινία εμπνέεται από τον αρχετυπικό μύθο του Αριστοφάνη και των Ορνίθων, την παράσταση του Νίκου Καραθάνου και τους συντελεστές της, κινηματογραφώντας τους εκτός σκηνής, σε πραγματικούς χώρους και φυσικά τοπία – από τα λιβάδια ηφαιστειακής λάβας στην Ισλανδία έως τα υψίπεδα της Παταγονίας και από την Times Square έως τις πυραμίδες της Αιγύπτου. Τα πάντα συμβαίνουν σε ένα σύμπαν ρευστής «καθημερινότητας», ανάμεσα σε ανθρώπους του θεάτρου, ορνιθολόγους και θυμόσοφους ερημίτες, που –όλοι τους– ονειρεύονται πως πετούν. Eνα φιλμ-εγχειρίδιο φυγής, μια ταινία για την παρατήρηση των πουλιών, όπου τα πουλιά είναι στην πραγματικότητα άνθρωποι. Διαβάστε περισσότερα εδώ.

H ταινία θα κάνει την πρεμιέρα της την Κυριακή 7 Φεβρουαρίου στις 21.00 στο ψηφιακό κανάλι του Ιδρύματος Ωνάση και θα είναι διαθέσιμη από τις 7 έως τις 8 Φεβρουαρίου 2021 στις 21.00.


Βλέπουμε στο Σπίτι: Αναζητήστε όλες τις προτάσεις του Flix για τις μέρες χωρίς αίθουσες στην ειδική ενότητα «Βλέπουμε στο Σπίτι» που ανανεώνεται συνεχώς