Φεστιβάλ / Βραβεία

Το πρώτο Film Seed Festival στην Τήνο προτείνει σπόρους, χωράφια, ταινίες και οικολογία

στα 10

Πώς μπορούμε να βελτιώσουμε τις αγροτικές περιοχές με τη βοήθεια της τεχνολογίας; Η έξυπνη γεωργία πρωταγωνιστεί στο υπαίθριο οικολογικό κινηματογραφικό φεστιβάλ Film Seed Festival στην Τήνο.

Flix Team
Το πρώτο Film Seed Festival στην Τήνο προτείνει σπόρους, χωράφια, ταινίες και οικολογία

Tο πρώτο Film Seed Festival, ένα πειραματικό, υπαίθριο φεστιβάλ κινηματογράφου, τροφοδοτούμενο από την καλλιέργεια του χωραφιού που το φιλοξενεί, βάζει τους πρώτους «σπόρους», 15 με17 Οκτωβρίου στην Τήνο.

Μπορεί η μικρής κλίμακας αγροτική πρακτική να επωφεληθεί από τη χρήση νέων τεχνολογιών, τακτικών κυκλικής οικονομίας και μεθόδων πολιτιστικής ενεργοποίησης της γης; Επανορθώνοντας το παρόν, δημιουργούμε το μέλλον. Στο πλαίσιο του προγράμματος S+T+ARTS, μια πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση μαζί με την καλλιτεχνική ομάδα Hypercomf διερευνούν το πεδίο της έξυπνης γεωργίας και απαντούν στο πώς μπορούμε, μέσα από τη χρήση της τεχνολογίας, να βελτιώσουμε αγροτικές περιοχές και να τις καταστήσουμε πρότυπα βιωσιμότητας και ευημερίας.

film seed

H προετοιμασία του φεστιβάλ ξεκίνησε ουσιαστικά την άνοιξη του 2022 με τις προετοιμασίες καλλιέργειας φυστικιών Arachis Hypogea σε χωράφι ενός στρέμματος στην Τήνο. Η διαδικασία ανάπτυξης της καλλιέργειας υποστηρίχθηκε από «έξυπνη» αγροτική τεχνολογία για την βέλτιστη διαχείριση του νερού - ενός σπάνιου και πολύτιμου πόρου του νησιού. Μετατρεπόμενη σε βιοντίζελ, η μισή συγκομιδή φιστικιών χρησιμοποιείται για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας για το φεστιβάλ. Το άλλο μισό μαγειρεύεται για να παρέχει θρεπτικά σνακ για το κοινό.

Μπορούμε να δημιουργήσουμε νέες, αδιαμεσολάβητες σχέσεις με τους τόπους όπου καλλιεργούνται τα αγαθά, μαζί με τις αγροτικές κοινότητες που τα παράγουν; H τεχνογνωσία του πρωτότυπου κινηματογραφικού φεστιβάλ είναι στη διάθεση κάθε καλλιεργητή που θα θελήσει να κάνει ένα τέτοιο φεστιβάλ στο χωράφι του, καθώς το Film Seed Festival επιθυμεί να αποτελέσει ένα παράδειγμα για τις μικρές αγροτικές κοινότητες ώστε να δημιουργήσουν τις δικές τους στρατηγικές πολιτιστικής, οικολογικής και οικονομικής ανθεκτικότητας.

Οι ταινίες του φεστιβάλ αντανακλούν τις προσωπικές ιστορίες ανθρώπων από μικρές αγροτικές κοινότητες και τις προκλήσεις τους - είτε αντιμετωπίζουν τον παραλογισμό της μαζικής αγροτικής οικονομίας («Λάχανα, Πατάτες και Αλλα Δαιμόνια» του Σερμπάν Γκεοργκέσκου, Ρουμανία), είτε επινοούν νέες «πατέντες» για να κάνουν τα προϊόντα τους πιο βιώσιμα («Σαλιγκάρια» του Γκρεγκόρ Στσεπανιάκ, Πολωνία), είτε διεκδικούν τη γη τους σε μετα-αποκαλυπτικές συνθήκες («Οι Μπάμπουσκες του Τσερνόμπιλ» των Χόλι Μόρις και Αν Μπόγκαρτ, ΗΠΑ). Γιορτάζοντας την ανθεκτικότητα της φύσης και των μικρών αγροτικών κοινοτήτων (Όταν ο Βάγκνερ Συνάντησε τις Ντομάτες της Μαριάννας Οικονόμου, Ελλάδα), οι προβολές αυτών των αφηγηματικών ντοκιμαντέρ πραγματοποιούνται στο ίδιο χωράφι όπου καλλιεργήθηκαν τα φιστίκια: ένα μικρό χωράφι που βρίσκεται ανάμεσα στην περιοχή Λιβάδι, κοντά στο χωριό Κώμη της Τήνου.

Κάθε μέρα κατά τη διάρκεια του τριήμερου φεστιβάλ από τις 17:30 το απόγευμα, το κοινό μπορεί να συζητήσει το εγχείρημα με τους Hypercomf, να δοκιμάσει σνακ με φυστίκι και να δει τις προβολές.

Το Film Seed Festival αναπτύχθηκε κατά τη διάρκεια της καλλιτεχνικής φιλοξενίας S+T+ARTS σε ανάθεση της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση και σε συνεργασία με την Agenso, μια καινοτόμο εταιρεία για τη γεωργία και το περιβάλλον και τον τεχνοβλαστό ACT4ENERGY του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης.

Σύλληψη/Επιμέλεια φεστιβάλ: Hypercomf
Συντονισμός Παραγωγής: Ελένη Μιχαηλίδη
Ανάθεση: Στέγη Ιδρύματος Ωνάση
Σε συνεργασία με: AGENSO - Agricultural and Environmental Solutions, ACT4ENERGY - Democritus University of Thrace Spin-off
Στο πλαίσιο: Περιφερειακών Κέντρων S+T+ARTS-Επιδιορθώνοντας το Παρόν. Μια πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής


Πρόγραμμα Προβολών

λάχανα

Σάββατο 15/10

Λάχανα, Πατάτες και Aλλα Δαιμόνια (Ρουμανία 2016, 60’) του Σερμπάν Γκεοργκέσκου

Στην τοπική αγορά του ρουμανικoύ χωριό Λουνγκουλέτου, χίλιοι αγρότες με τα τρακτέρ τους κάθονται δίπλα σε εκατό χιλιάδες τόνους λάχανο περιμένοντας πελάτες. Στο τέλος της ημέρας είτε πουλάνε το προϊόν τους για ελάχιστα χρήματα είτε καταστρέφουν τις καλλιέργειές τους. Αναρωτόμενος πώς γίνεται ένας τόνος λάχανο να κοστίζει μόλις είκοσι ευρώ, ο Serban Georgescu αποφασίζει να περάσει ένα χρόνο στο χωριό και να δουλέψει τη γη, για να διερυνήσει πώς αυτοί οι άνθρωποι μπήκαν σε αυτό το αδιέξοδο και αν υπάρχει κάποια διέξοδος. Μπορούν οι αγρότες που δυσπιστούν ο ένας τον άλλον να ξεπεράσουν τον ιστορικά διαμορφωμένο φόβο τους για ένα «συλλογικό αγρόκτημα» και την ισχυρή παρόρμηση να ανταγωνιστούν; Μια ματιά της τρέχουσας πραγματικότητας της αγροτικής παραγωγής στην Ευρώπη μέσα από την ιστορία ενός χωριού που κόλλησε ανάμεσα στο παρελθόν και το παρόν.

snails

Σαλιγκάρια (Πολωνία 2015, 30’) του Γκρεγκόρ Στσεπανιάκ

Ο Αντρέι αποφασίζει να ανοίξει μια φάρμα σαλιγκαριών μαζί με τον φίλο του. Παρά την έλλειψη εμπειρίας, πιστεύει στην επιτυχία της επιχείρησης. Οι προετοιμασίες για το άνοιγμα του αγροκτήματος βρίσκονται σε εξέλιξη. Ο Grzegorz Skalmowski από το Pasłęk, guru των σαλιγκαριών γνωστός και ώς "Βασιλιάς των σαλιγκαριων" έρχεται να τους βοηθήσει με τις πολυτιμές συμβουλές του.Στα διαλείμματα της δουλειάς, οι άντρες μιλούν για τη ζωή και το θάνατο, την αγάπη και τη φιλία, και το σαλιγκάρι εξελίσσεται σε σύμβολο της αναγέννησης και της αιώνιας ζωής.

chernobyl

Κυριακή 16/10

Οι Μπάμπουσκες του Τσερνόμπιλ (ΗΠΑ 2015, 70’) των Χόλι Μόρις και Αν Μπόγκαρτ

Στη ραδιενεργή νεκρή ζώνη που περιβάλλει τον αντιδραστήρα Νο. 4 του Τσερνομπίλ, κατοικεί μια μικρή κοινότητα ηλικιωμένων γυναικών καλλιεργώντας και συλλέγοντας τροφή που μεγαλώνει σε κάποια από τα πιο τοξικά χώματα στη γη. Μοιράζονται αυτό το απίστευτα όμορφο αλλά θανατηφόρο τοπίο με μια ποικιλία επισκεπτών - επιστήμονες, στρατιώτες ακόμα και νέοι που αναζητώντας τη συγκίνηση μπαίνουν κρυφά στη ραδιενεργή ζώνη για να ζήσουν φαντασιώσεις εμπνευσμένες από μετα-αποκαλυπτικά βιντεοπαιχνίδια. Αυτές οι γυναίκες που επέλεξαν να επιστρέψουν μετά την καταστροφή - αψηφώντας τις αρχές και θέτοντας σε κίνδυνο την υγεία τους - περιγράφουν μια αξιοσημείωτη ιστορία για την δύναμη της ιδέας του σπιτιού, την δυνατότητα του καθενός να διαμορφώσει το πεπρωμένο του και την υποκειμενική φύση του κινδύνου.

Οταν ο Βάγκνερ Συνάντησε τις Ντομάτες 607

Δευτέρα 17/10

Οταν ο Βάγκνερ Συνάντησε τις Ντομάτες (Greece 2019, 73’) της Μαριάννας Οικονόμου

Ο Ηλιάς, ένα μικρό αγροτικό χωριό στην κεντρική Ελλάδα, πεθαίνει. Αλλά δύο ξαδέρφια συνεργάζονται με τις γιαγιάδες του χωριού για να καλλιεργήσουν τους σπόρους ντομάτας που διατηρούν εδώ και εκατοντάδες χρόνια. Με λίγη βοήθεια από τη μουσική του Wagner – την οποία χρησιμοποιούν για να βοηθήσουν τις ντομάτες τους να μεγαλώσουν – η ομάδα καταφέρνει να εξάγει μικρά βάζα με συνταγές βιολογικής ντομάτας σε όλο τον κόσμο. Η ταινία ακολουθεί τους πρωταγωνιστές αυτής της απίθανης αποστολής, καθώς αγωνίζονται να επιβιώσουν και να κάνουν το όνειρό τους πραγματικότητα. Χιουμοριστικό και γλυκόπικρο, μια ιστορία για τη σημασία της επανεφεύρεσης του εαυτού μας σε περιόδους κρίσης και τη δύναμη των ανθρώπινων σχέσεων.


Film Seed Festival by Hypercomf | Σάββατο 15 - Δευτέρα 17 Οκτωβρίου 2022 | Κώμη (περιοχή Λιβάδι), Τήνος | Προσέλευση 17.30, έναρξη προβολών 18.30 | Είσοδος ελεύθερη | Όλες οι ταινίες θα προβληθούν με υπότιτλους στα ελληνικά | Οι προβολές θα λάβουν χώρα σε υπαίθρια τοποθεσία.

Αναζητήστε περισσότερες πληροφορίες στο επίσημο site του Φεστιβάλ και στο επίσημο site της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση

film seed