Φεστιβάλ / Βραβεία

Oscars 2018: Το Σωματείο Αμερικανών Σκηνοθετών δείχνει το (σωστό) δρόμο για τα Οσκαρ

στα 10

Οι υποψηφίοτητες του Σωματείου Αμερικάνων Σκηνοθετών απαντούν στο «ανδρικό λευκό σύμπαν» που επικρατεί στη βιομηχανία.

Oscars 2018: Το Σωματείο Αμερικανών Σκηνοθετών δείχνει το (σωστό) δρόμο για τα Οσκαρ

Λίγες μόνο ημέρες μετά τις Χρυσές Σφαίρες και την ορθή «σπόντα» της Νάταλι Πόρτμαν για την ανδροκρατούμενη πεντάδα των υποψήφιων σκηνοθετών, το Σωματείο Αμερικάνων Σκηνοθετών δημοσιοποιεί τους δικούς του πέντε υποψήφιους σκηνοθέτες της χρονιάς.

Αναμεσά τους βρίσκεται - επιτέλους - η Γκρέτα Γκέργουιγκ για το υπέροχο «Lady Bird», αλλά και ο Τζόρνταν Πιλ του «Τρέξε!», ταινία που θεωρούνταν ότι θα πρωταγωνιστήσει δυναμικά στα βραβεία αλλά απουσίασε επιδεικτικά μέχρι και σήμερα.

H Γκρέτα Γκέργουιγκ είναι η όγδοη γυναίκα που προτείνεται από το Σωματείο Αμερικάνων Σκηνοθετών, μετά τις Λίνα Βερτμίλερ, Ράντα Χέινς, Μπάρμπρα Στρέιζαντ, Τζέιν Κάμπιον, Σοφία Κόπολα, Βαλερί Χάρις και την δύο φορές υποψήφια και μια φορά νικήτρια (το 2008 για το «The Hurt Locker») Κάθριν Μπίγκελοου.

Jordan Peele Τζόρνταν Πιλ

Την πεντάδα συμπληρώνουν ο Γκιγιέρμο Ντελ Τόρο για τη «Μορφή του Νερού», ο Μάρτιν ΜακΝτόνα για το «Οι Τρεις Πινακίδες έξω από το Εμπινγκ, στο Μιζούρι» και ο Κρίστοφερ Νόλαν για τη «Δουνκέρκη».

Μοναδική πραγματικά «εγκληματική» απουσία αυτή του Στίβεν Σπίλμπεργκ, την ίδια στιγμή που το «The Post» αγνοήθηκε παντελώς τόσο στις υποψηφιότητες του Σωματείου Αμερικάνων Ηθοποιών όσο και στις υποψηφιότητες των βρετανικών Bafta.

Aaron Sorkin Ααρον Σόρκιν

Στην κατηγορία των πρωτοεμφανιζόμενων υποψήφιοι είναι οι: Τζέρεμι Τζάσπερ για το «Patti Cake$», Τζόρνταν Πιλ για το «Τρέξε!», Γουίλιαμ Ολντρόιντ για το «Λαίδη Μάκμπεθ», Τέιλορ Σέρινταν για το «Στα Ιχνη του Ανέμου» και ο Ααρον Σόρκιν για το «Molly's Game».

Erol Morris Ερολ Μόρις

Στην κατηγορία του ντοκιμαντέρ υποψηφίοι είναι οι: Κεν Μπερνς και Λιν Νόβικ για το «The Vietnam War», Μπράιν Φόγκελ για το «Icarus», Μάθιου Χάινεμαν για το «City of Ghosts», Στιβ Τζέιμς για το «Abacus: Small Enough to Jail» και ο Ερολ Μόρις για το «Wormwood».

Οι νικητές θα ανακοινωθούν στις 3 Φεβρουαρίου στην τελετή απονομή των 70ών βραβείων του Σωματείου στο ξενοδοχείο Beverly Hilton.


Διαβάστε ακόμη